Somon cu sos Teriyaki și garnitură de orez

Somon cu sos Teriyaki

Somon cu sos TeriyakiIngrediente:

200 grame orez uc bob lung, 4 fileuri de somon fără piele și dezosat, piper, boia și sare după gust, 200 grame orez cuc bob lung, sos Teriyaki

Mod de preparare:

Se usucă somonul în proasoape de hârtie absorbantă și se condimentează cu sare, piper și boia de ardei iute după gust. Se ung cu sos Teriyaki , se pun într-un vas și se bagă la frigider pentru 30 de minute. Intre timp se prepară orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj folosind un procent de 1-3/orez-apă. Se tapetează o tavă pentru copt cu hârtie pergament,  se așează fileurile de somon marinat, se ung din nou cu sos Teriyaki și se bagă la cuptorul preîncălzit la 200 grade C, pe raftul de sus al cuptorului și se coc aproximativ 5 minute în funcție de grosimea somonului. Trebuie avută grijă să nu se supra coacă somonul, întrucât va devenit sfărâmicios și se rupe. Se întorc fileurile pe cealaltă parte, se ung din nou cu sos și se mai lasă câteva minute la cuptor. Se scot fileurile din cuptor, se acoperă cu o folie de aluminiu pentru cel putin 15 minute înainte de servire. Se pune pe farfurii și se  servește cald cu garnitură de orez și legume (opțional).

Ingrediente sos Teriyaki:

100 ml de sos de soia dark, 50 ml  mirin sau sake (eu am folosit oțet mere), 3 linguri zahăr brun, 1 cm ghimbir tăiat feliuțe (opțional)

Mod de preparare sos Teriyaki:

Se pun cele 3 ingrediente într-o cratiță, se amestecă bine și se lasă să fiarbă la foc mediu până când se topește zahărul. Se micșorează flacăra la minim și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute, până când sosul se reduce la textura dorită. Se oprește fierberea se strecoară, îndepărtând  ghimbirul și se lasă să se răcească.

Poftă bună!

Sursa: dietamediteraneana.wordpress.com