Tel:
Email:

Costul vieţii în Irlanda

Costurile vieṭii în Irlanda diferă, ca în orice altă ṭară, de la zonă la zonă, de la oraş la oraş, sunt mai mari în oraşe şi mai mici în zonele rurale. Un Top 5 relativ al oraşelor irlandeze în funcţie de costul vieţii ar arăta aşa: Dublin, Cork, Galway, Limerick, Waterford.

1. Cazare şi utilităţi

Costurile vieṭii în Irlanda

Preţurile chiriilor variază în funcţie de zonă, de numărul de camere dorite şi de tipul de locuinţă. O cameră single poate costa între 250- 400 €. O cameră dublă (cu sau fără baie proprie) poate costa între 400-600 €. Un apartament/ o casă cu 2 dormitoare + sufragerie poate costa între 600- 1500 €, în funcţie de oraş/regiune. Un apartament / o casă cu 3 dormitoare poate costa între 700-2000 €, în funcţie de oraş/regiune. Evident la Dublin preţul chiriei este cel mai mare, urmat fiind în clasamentul preţului chiriilor de Cork, Galway, Limerick, Waterford. Preţurile de mai sus sunt actualizate la nivelul lunii ianuarie 2015, însă au doar un rol informativ, neexprimând certitudinea pieţei.

Este foarte probabil, că atunci când vă căutaţi o locuinţă de închiriat să vi se ceară referinţe de la ultimul loc în care aţi locuit cu chirie sau recomandarea unui conaţional/prieten/rudă. De asemenea, unii proprietari sau agenţi imobiliari, vă pot cere o copie a extrasului de cont bancar (bank statement) şi/sau referinţe de la locul de muncă. Unele bănci nu vă vor deschide cont curent dacă nu le duceţi scrisoare de la locul de muncă pentru a face dovada veniturilor. AIB Bank este banca cea mai prietenoasă la deschiderea unui cont, solicitând doar paşaport şi o factură de utilităţi/telefonie.

Site-uri pe care le puteţi accesa pentru a închiria un spaţiu de locuit: www.daft.ie;   www.rent.ie;   www.myhome.ie

Utilităţile pentru o locuinţă:

Curent electic şi Gaz

Costurile vieṭii în Irlanda– costul cumulat al acestora variază între 100-200 €/lună, în funcţie de lunile de vară/iarnă, de numărul de camere, dar şi de faptul că încălzirea imobilului, boilerul de apă caldă şi aragazul pot fi conectate la o sursă de curent electric sau de gaz, ceea ce poate crea mari diferenţe.

Companii furnizoare: Electric Ireland;   Airtricity;   ESB;   Bord Gais

Toate cele 4 companii menţionate mai sus oferă reduceri de preţuri la achiziţionarea unui pachet complet: gaz + curent electric. Cu toate acestea se pot face abonamente la 2 companii diferite pentru cele 2 servicii. Plata poate fi sub forma unui abonament lunar cu sumă fixă şi regularizare periodică sau pot fi cu credit reîncărcabil cu care îţi poți pune credit atât cât crezi că vei consuma. În acest caz ai controlul total al sumelor cheltuite, dar trebuie să fii bine organizat pentru ca altfel poţi rămâne fără gaz sau electricitate, ceea ce nu este de dorit.

Apă/Canalizare

Taxa pentru apă a fost introdusă doar începând cu anul 2015 ṣi este variabilă în funcṭie de numărul de persoane care locuiesc într-un imobil. Companii furnizoare: Irish Water . Este de datoria chiriaṣilor/proprietarului să îṣi înregistreze detaliile la compania furnizoare. Cei care au făcut acest lucru până la data de 30 iunie 2015, beneficiază anual de un grant în valoare de 100 €. Pentru acest grant, trebuie completat formularul pus la dispoziṭie de Departamentul Protecṭiei Sociale – http://www.watergrant.ie/

Gunoi menajer

– în majoritatea cazurilor se plăteşte un abonament anual care acoperă un număr limitat de colectări a gunoiului, urmat apoi de plata gunoiului per kilogram şi/sau ridicare de tomberon. Pentru colectarea gunoiul reciclabil (carton, plastic) nu se plăteşte.

Companii care furnizează servicii de ridicare a gunoiului menajer: City Bin;   Greyhound;   OZO;   Panda
Cablu TV

– un abonament lunar poate costa între 40-60€ pe lună în funcţie de operatorul ales. Cele mai populare opţiuni se dovedesc pachetele care includ cablu TV, Broadband Internet şi telefonie fixă. În acest caz suma creşte cu 20-40€.

Companii care furnizează servicii complete TV, internet şi telefonie fixă: UPC;   SKY;   Atene satelit instalate de diferite companii româneşti în Irlanda
Atenţie! Dacă deţineţi un televizor, atunci anual va trebui să plătiţi o licenţă TV(TV Licence) la orice oficiu poştal sau online la adresa www.tvlicence.ie sau www.anpost.ie. Costul acesteia este de 160 €/an şi se poate plăti integral sau în rate trimestriale. Aceasta este înregistrată pe numele plătitorului, nu pe adresa menţionată în momentul plăţii, astfel încât, dacă vă schimbaţi domiciliul, trebuie doar să anunţaţi telefonic oficiul poştal din zona nouă de rezidenţă.
Taxa pe proprietate

– este plătită de obicei de proprietarul imobilului. Se poate calcula accesând următorul link: www.revenue.ie/en/tax/lpt/ .

Parcare

– in funcţie de zona în care urmează să locuiţi, veţi plăti sau nu parcare. Un link util este cel al Consiliului Local Dublin. Tot aici puteţi obţine detaliile despre permisele speciale pe care le puteţi obţine dacă sunteţi rezident într-o anumită zonă.

2. Mâncare

Costurile vieṭii în Irlanda– preţul produselor alimentare în Irlanda variază în funcţie de locul de unde o persoană decide sa îşi facă cumpăraturile. Un “coș mediu” de produse alimentare pentru o persoana/lună este cca. 150 €.
Cele mai populare supermarket-uri sunt:
• Tesco – www.tesco.ie
• Dunnes Stores – www.dunnesstores.com
• Aldi – www.aldi.ie
• Lidl – www.lidl.ie
• Supervalu – www.supervalu.ie
• Mark and Spencers – www.marksandspencer.ie

3. Telefonie Mobilă

– oricare abonament sau tip de cartelă reîncărcabilă aţi alege, suma minimă lunară care se cheltuie este de aproximativ 20 €.
Companii care furnizează servicii de telefonie mobilă:
• Vodafone – www.vodafone.ie
• Meteor – www.meteor.ie
• 3 – www.three.ie
• Tesco Mobile – www.tescomobile.ie
• 48 – www.48months.ie

Pentru sfaturi şi pentru a compara eficient diferite planuri de tarifare se pot consulta reprezentanţii magazinelor Carephone Warhouse sau accesa site-ul www.carphonewarehouse.ie.

4. Internet

– Companii care furnizează servicii de internet prin cablu şi Internet Mobil:
Sky – www.sky.com/Ireland
UPC – www.upc.ie
Eircom – www.eircom.net
Magnet – www.magnet.ie
ImagineWiMax – www.imagine-wimax.uswitch.ie
DigiWeb – www.digiweb.ie
Vodafone – www.vodafone.ie
3 – www.three.ie

5. Transportul în Dublin şi legăturile cu zonele periferice

busstation

Transport public cu autobuze

Principalul sistem de transport public este cel rutier cu autobuze, administrat de Bus Átha Cliath sau Dublin Bus – www.dublinbus.ie. Rețeaua de autobuze cuprinde peste 200 de rute. Există curse regulate între Irlanda şi Irlanda de Nord. De asemenea Dublin Bus oferă circuite turistice cu ghid, în oraş şi în zonele limitrofe, pentru cei interesaţi.

Xpress este un serviciu special pus la dispoziție de Dublin Bus doar pentru perioadele mai aglomerate din zi (orele de vârf). Aceste rute au un regim special, au mai puține opriri, fiind astfel mai rapide şi eficiente. Orarul se poate verifica pe site-ul Dublin Bus: www.dublinbus.ie.
Nitelink este un serviciu de noapte pentru suburbiile Dublinului, de luni până sâmbătă, începând cu ora 12.30 am. Mai multe detalii despre stații şi orar aici.
Raillink este serviciul care duce la stațiile de tren importante. Costul este de 0.95€ pentru adulți şi 0.55€ pentru copii. Mai multe detalii despre stații şi orar aici.
Airlink face legătura între centrul oraşului şi aeroport. Aceste curse trec prin Busaras, Stațiile de tren Connolly şi Heuston. Pentru transportul la şi de la aeroport, puteți verifica rutele existente aici sau aici.
School Services țin de Dublin Bus şi pot fi utilizate de elevii din şcoala generală şi liceu. Mai multe detalii despre stații şi orar pe www.dublinbus.ie.

transportnetworkmapx300Trenuri suburbane

Oraşul Dublin este deservit de o linie de trenuri suburbane – Dublin Area Rapid Transit (DART). Trenurile sunt destul de rapide şi dese. DART este serviciul care operează de-a lungul coastei de est a comitatului Dublin, de la Malahide (comitatul Dublin) la Greystones (comitatul Wicklow). Harta puteți verifica aici.

Transport public cu tramvai

În afara de sistemul feroviar există un sistem nou de tramvai, deschis în 2004, care se cheamă Luas. Acest sistem este foarte modern şi eficient, compus din două linii, cea verde şi cea roşie, care conectează gările principale ale oraşului şi oferă o legătură rapidă între centru şi suburbiile din sud.
• Linia Verde ( Green Line) – de la Brides Glen la St. Stephen’s Green ( în jur de 40 de minute)
• Linia Roşie ( Red Line) – de la Tallaght la 3 Arena ( aproximativ 53 de minute)
În timpul orelor de vârf, Luas circulă la o frecvență de 5 minute, iar în afara orelor de vârf la 10-15 minute, de Luni până Duminică: http://www.luas.ie/times/
Prețuri: http://www.luas.ie/tickets-and-fares/
În funcţie de necesitate, puteţi plăti bilete per călătorie efectuată, sau puteţi cumpăra un abonament zilnic, pentru 3 zile, pentru 5 zile, saptămânal, lunar sau anual. O metodă de economisire a costului în cazul în care folosiţi unul sau mai multe mijloace de transport în comun este Leap Card (www.leapcard.ie).

Persoanele peste 66 de ani călătoresc gratuit.
dublinbikesBicicletele de închiriat

De asemenea, pentru distanţe mici, în centrul Dublinului există posibilitatea să folosiţi bicicletele de închiriat pe care le puteţi găsi în cele 44 de staţii de biciclete (www.dublinbikes.ie). O taxă anuală costă doar 10 €, iar un abonament pentru 3 zile costă 2 €. Prima jumătate de oră este gratuită, urmând să returnaţi bicicleta la oricare staţie de bicilete DublinBikes sau să plătiţi câte 0.50 € per fiecare jumătate de oră suplimentară.

6. Transportul interurban, naţional şi internaţional

Suburban Rail operează între Drogheda, Arklow, Maynooth și Dublin. http://www.irishrail.ie/maps/commuter

Intercity face legatura între oraşele principale ale Irlandei. Trenurile pleacă doar din Gările Heuston şi Connolly către: Belfast, Sligo, Wesport, Limerick, Cork, Waterford etc. http://www.irishrail.ie/maps/intercity. Heuston este folosită pentru transportul feroviar care merge spre sudul Irlandei, pe când Connolly operează rutele spre Comitatul Sligo şi spre Irlanda de Nord.
Prețuri: http://www.irishrail.ie/faresandtickets
De asemenea transportul între diferite localităţi se poate face cu autobuzul (www.buseireann.ie, www.transportforireland.ie, www.jjkavanagh.ie, www.gobus.ie , www.citylink.ie).

Din/La aeroport puteţi ajunge uşor, prin linii directe, în orice colţ al Irlandei pe următoarele trasee

EXPRESS WAY

expresswayCu Express Way puteţi ajunge la: Belfast, Wexford, Waterford, Dungarvan, Carlow, Cork, Limerick, Galway, Westport, Letterkenny. Pentru toate rutele verificați: www.buseireann.ie

GO BUS

gobusCu Go Bus puteţi ajunge la: Cork, Galway. Pentru informații accesați www.gobus.ie.

JJ KVANAGH

jjCu JJ Kwanagh puteţi ajunge la: Waterford, Carlow, / Clonmel-Kilkenny / Limerick, Nenagh, Kildare Outlet. www.jjkavanagh.ie

BusStationAirportAeroportul din Dublin (Dublin Airport) este cel mai important aeroport din Irlanda, având cel mai mare trafic de pasageri de pe insulă. Alte aeroporturi în Irlanda sunt la Shannon, Knock, Cork și Waterford.

Portul din Dublin (Dublin Port) este cel mai mare port al țării. Acestuia i se alatură o serie de alte porturi mai mici.

dprrpmic
Ghidul a fost realizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

Page Title 1

Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis natoque pena tibus et magnis dis parturient modayn test.

Read More
Page Title 2

Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis natoque pena tibus et magnis dis parturient modayn test.

Read More
Page Title 3

Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis natoque pena tibus et magnis dis parturient modayn test.

Read More
Page Title 4

Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis natoque pena tibus et magnis dis parturient modayn test.

Read More
Page Title 5

Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis natoque pena tibus et magnis dis parturient modayn test.

Read More