Uniţi prin valori culturale şi tradiţii!

Cum devin voluntar

Organizația Romanian Community of Ireland este condusă de un comitet director format din minim 7 membri voluntar (un președinte, un secretar, un casier și alți 4 membri). Conform statutului de funcționare al organizației acești membri au drepturi depline de a decide funcțiile de conducere, modul de funcționare și activitățile organizației. Acestea sunt anunțate anual în cadrul Adunării Generale a organizației (AGM). Comitetul se întâlnește lunar pentru a planifica și derula activitățile propuse la AGM.

Procesul de recrutare este continuu și se adresează românilor rezidenți în Irlanda. Anunțul de recrutare este publicat pe site-ul oficial al organizației – www.romaniancommunity.net – cât și pe portalul online www.informatia.ie.

Membrii comitetului director al organizației Romanian Community of Ireland se angajează să asigure un proces de recrutare și selecție corect, deschis, legal și transparent, indiferent de cultura, religia sau convingerile politice ale candidaților.

Respectând etapele descrise în anunț, cei interesați vor putea aplica online pentru rolul de voluntar Romanian Community of Ireland trimițând la adresa info@romaniancommunity.net CV-ul complet și scrisoarea de intenție.

Rolurile de voluntar sunt oferite pe baza competenței și a entuziasmului vis-a-vis de obiectivele organizației. Interviuri standard sunt programate cu toți candidații care îndeplinesc criteriile de selecție și sunt susținute de cel puțin doi membri ai comitetului. O scrisoare de regret va fi trimisă prin email tuturor celor care nu îndeplinesc criteriile de selecție.

Toți membrii noi trec prin etapele necesare familiarizării cu procedurile și modalitatea de funcționare ale organizației. La finalul primelor 12 luni, membrii comitetului vor decide (prin vot) asupra posibilității înscrierii noului membru ca membru cu drepturi depline în comitet.

Conform statutului de funcționare al organizației, în cazul unui conflict de interese, al unui comportament discriminatoriu, neetic sau conflictual cu obiectivele generale ale organizației, comitetul poate decide prin vot continuitatea acelui membru/ voluntar sau încetarea colaborării.

Nota: Toți membrii organizației își oferă ONG-ului în mod voluntar timpul, resursele disponibile și ideile. Conform statutului de voluntar nu există o recompensă financiară pentru cei implicați.

Costul vieţii în Irlanda

Costurile vieṭii în Irlanda diferă, ca în orice altă ṭară, de la zonă la zonă, de la oraş la oraş, sunt mai mari în oraşe şi mai mici în zonele […]

Read More
legislația muncii în Irlanda
Munca și legislația muncii

– Drepturile angajatului în Irlanda – Schimbarea locului de muncă – Salarizarea în Irlanda – Calcularea impozitului pe venit – Despre formularele P45 și P60 – Dreptul la concedii (odihnă, […]

Read More
Sistemul medical în Irlanda

1. Accesul la serviciile medicale Serviciile medicale pentru cei care se află temporar pe teritoriul Irlandei Dacă vă aflaţi temporar în Irlanda şi sunteţi asigurat în sistemul de asigurări de […]

Read More
Sistemul de educaţie

Informații și în limba română despre sistemul de educaţie din Irlanda: http://www.citizensinformation.ie Învățământul preșcolar Educația preșcolară este realizată de organizații private și în majoritatea cazurilor nu este gratuită. Costul variază în […]

Read More
Reprezentare în raport cu instituţiile locale

RCI colaborează cu numeroase organizații și departamente ale instituțiilor publice din Irlanda: • Ambasada României în Irlanda; • Ministerul Afacerilor de Externe- Departamentul Românilor de Pretutindeni • DCC – Dublin […]

Read More