Cremă de zahăr ars

cremazahararsIngrediente:

8 ouă mari, 200 gr. de zahăr, 1 litru lapte, 150 gr de zahăr tos pentru caramel, 2 pilcuri de zahăr vanilat

Mod de preparare:

Într-o cratiță de 2 litri se caramelizează zahărul. Când se formează puțină spumă la suprafață, cratița/forma se ia de pe foc (nu se ține mai mult pentru că altfel o să aibă un gust amar).

Când s-a caramelizat zahărul se prinde cratița/forma de margini și se rotește în așa fel, încât să se tapeteze până la jumătate cu zahărul ars care curge. Se lasă să se răcească.

Ouăle întregi se mixează cu zahărul și zahărul vanilat într-un castron mai mare (aprox 2 litri), cam 1-2 minute, până se formează puțină spumă. În continuare se diluează cu laptele rece, adăugat treptat și mixând tot timpul.

Compoziția obținută se toarnă în cratița/forma tapetată cu zahăr ars și se pune apoi într-o tavă cu apă călduță. Se întroduc în cuptorul încălzit la foc mediu.

Apa din tavă nu trebuie să fiarbă nici măcar un minut, ea trebuie să fie fierbinte dar nu să fiarbă, pentru că o să fiarbă și compoziția și se va brânzi.

Când apa din tavă începe să ajungă la punctul de fierbere adăugați apa rece, cam din 15 în 15 min adăugați puțină apă. Se lasă în cuptor 50-60 minute. O să vă dați seama că e gata crema atunci când se simte închegată.

Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească, apoi se introduce la frigider până a doua zi ca să aibă o consistență mai mare.

Cremă se servește doar rece, ornată cu siropuri sau cu frișcă.

Poftă bună!

Sursa: reteteculinare.ro