Socată

socataIngrediente:

10 l apă , 1 kg zahăr,  8 flori de șoc, 3-4 lămâi răzuite de coajă și tăiate în sferturi, coajă răzuită de la lămâile de mai sus, 1-2 linguri stafide (opțional), 1/2 linguriță drojdie uscată sau dizolvată în apă (opțional)

Mod de preparare:

Puneți câteva linguri de zahăr într-o cratiță și caramelizati-l. Când e topit tot zahărul și are o culoare brun închis se stinge cu 1/2 l apă și se lasă la foc mic să se dizolve zahărul caramelizat. Se pune și restul de zahăr pentru a se dizolva și se amestecă câteva minute după care se stinge focul și se lasă la răcit.

Când siropul e doar călduț se pune 1/2 linguriță drojdie și se amestecă pentru a se dizolva (și acest lucru este opțional, drojdia grăbește fermentarea, dar trebuie să amestecați socata din când în când în timpul fermentării).  În recipientele în care vreți să lăsați socata la fermentat, se pun câte 4 flori de soc, lămâie, coaja de lămâie și stafidele (opțional). Turnați peste siropul de zahăr (chiar dacă nu doriți să caramelizati zahărul este bine să faceți un sirop, astfel fermentează mai repede) și completați cu restul de apă. Lăsați la soare 3-4 zile. Apoi socata se pune în sticle și se dă la frigider.

Sursa: culinar.ro