Papanași

PapanașiIngrediente:

300 g brânză de vaci, 200 g făină, 1 ou mediu, 50 g zahăr, 1 linguriță praf de copt (4 g), 1 linguriță plină coajă rasă de portocale, 1 vârf cuțit sare, 1 păstaie vanilie/1 plic zahăr vanilat, 500 – 600 ml ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

Punem brânză de vaci la scurs, într-o sită tapetată cu tifon, pentru 1 oră. Chiar dacă brânza pare bine scursă, este bine să facem acest lucru. După ce brânză s-a scurs, o punem într-un vas, adăugăm oul, sarea coaja rasă de portocale, semințele unei păstăi de vanilie, zahărul și sarea. Amestecăm până la omogenizare.

Amestecăm făină cu praful de copt și o dăm de două ori prin sită. O adăugăm treptat aluatului de papanași și amestecăm până când obținem un aluat moale, dar compact. La început se amesteca cu o lingură, apoi se frământa aluatul cu mâna ușor pudrată cu făină.

Este foarte important ca aluatul final să aibă o consistență moale, ușor lipicioasă. Dacă aluatul are o consistență prea densă, papanasii nu vor fi pufoși.

Punem aluatul pe planul de lucru pudrat cu făină. Îl aplatizam cu mâna, apoi îl intidem, cu grijă, cu făcălețul pudrat cu făină, într-o foaie de cca 1.5 cm grosime. Cu o formă rotundă de cca 4 cm, decupăm papanasii și apoi, cu o formă mai mică, decupăm centrul fiecărui papanaș.

Punem uleiul într-o cratiță cu fund gros pe foc mic și, când s-a încălzit, adăugăm papanasii. Îi prăjim pe ambele părți, până când se rumenesc uniform.

Îi scoatem pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă de bucătărie și îi lăsăm să se scurgă bine.

Servim papanasii cu smântână și dulceața de fructe de pădure sau cireșe amare.

Poftă bună!

Sursa: lauraadamache.ro