Găluşte cu prune

galustecupruneIngrediente:

700 g cartofi, 150 – 160 g făină, 2 ouă medii, 50 – 60 g griș, 1 vârf cuțit sare, 180 g pesmet, cca 70 -75 g zahăr, 40 g unt (pt pesmet), 6 prune, 2-3 linguri zahăr (pt prune)

Mod de preparare:

Pentru început, spălăm prunele, le ștergem și le tăiem în jumătăți. Le punem într-o farfurie și le pudrăm cu 2-3 linguri de zahăr. Spălăm cartofii și îi punem la fiert întregi, nu îi curățăm și nici nu îi tăiem. După ce cartofii au fiert, îi scoatem din apă și îi lăsăm să se răcească. Cât timp fierb cartofii, topim untul într-o tigaie antiaderentă și adăugăm pesmetul. Il rumenim pe foc mic, pentru câteva minute. Când capătă o culoare aurie, stingem focul și adăugăm zahărul. Amestecăm bine și îl lăsăm să se răcească complet. Curățăm cartofii, îi dăm prin răzătoarea cu găuri mici. Adăugăm ouăle, sarea, făina, grișul și amestecăm. Vom obține un aluat lipicios, dar omogen. Nu vă sfătuiesc să adăugați mai multă făină pentru că găluștele vor fi tari după fierbere. Numai în cazul în care aluatul este extrem de umed, mai putem adăuga maxim 1 lingură cu făină și 1 lingură cu griș.

Umplem o oală cu apă și o punem la fiert. In momentul în care începe să fiarbă, adăugăm 1 lingură cu ulei. Cu mâna ușor umedă, rupem bucățele din aluat cărora le vom da o formă aplatizată. Punem în centrul fiecăreia câte o jumătate de prună, apoi închidem aluatul și îi dăm o formă de gălușcă. Punem găluștele în oală, câte 3-4 deodată, și le fierbem până când se ridică singure la suprafață. Le scoatem cu o paletă cu găuri și le punem direct în tigaia cu pesmet. Le rotim pe toate părțile, astfel încât să fie perfect învelite în crocantul pesmet.

Le servim după ce s-au răcit complet.

Poftă bună!

Sursa: lauraadamache.ro