Page 4 of 14 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Results 31 to 40 of 131

Thread: La ce trebuie sa avem grija cand cumparam o casa?

Senior Member
    Quote Originally Posted by Carmensita View Post
    Draga Alin,
    Apt. de care vorbesc, costa acum cu 100k mai putin (sau 150k, zice altcineva) decat in perioada in care ne (familia mea) gandeam sa cumparam. Ziceam intr-un post anterior ca am fi luat o mare teapa in ceea ce priveste pretul de achizitie. Se mira Sfinx ca teapa ar fi fost atat de mica....(100-150k)...Cred totusi ca vorbim de aceleasi docks :-) . Nu, nu erau locuinte pt. clasele defavorizate. Da, zona e populata si arata bine, insa in ceea ce priveste siguranta...lasa de dorit (zic unii) Da, are potential, sau se presupunea ca are potential, insa acum...not so sure...
    Daca doresti si esti convins sa cumperi acolo, iti doresc mult noroc.
    Carmen
    cat costa apart atunci cand ai vrut sa cumperi?

apart din Elmpark, Merion Road zona scumpa, in 2008 erau pe piata la € 575-€ 650k, 2 dormitoare

acum: e la € 470k, dar nu cumpara nimeni
    http://www.daft.ie/searchsale.daft?search=1&s[cc_id]=ct1&s[a_id][0]=pc4&s[route_id]=&s[a_id_transport]=0&s[address]=&s[txt]=&s[mnb]=2&s[mxb]=4&s[mnp]=&s[mxp]=&s[pt_id]=2&s[house_type]=&s[sqmn]=&s[sqmx]=&s[mna]=&s[mxa]=&s[npt_id]=1&s[days_old]=&s[new]=&s[agreed]=&s[search_type]=sale&s[transport]=&s[advanced]=1&s[price_per_room]=&s[furn]=&s[refreshmap]=1&offset=30&limit=10&id=367603

Ok, va rog frumos sa nu credeti ca sunt Valentin cu fusta, dar atunci cand faci o investitie intr-o casa te gandesti ca vei locui acolo vreo 10 ani in sus. Parerea mea asta e si nu cred ca iti trebuie locuinta daca vrei sa te muti cu cortul din 5 in 5 ani. Mai bine cumperi o casa de vacanta unde te retragi la batraneti, daca le mai prinzi.
    In cazul de fata trebuie sa te astepti ca in decursul vietii pretul casei tale sa fie mai mic decat cel de cumparare. E posibil sa nu se intample, dar mai posibil este sa se intample. Recesiunea econimica (va rog sa nu o confruntati cu criza economica) e un fenomen economic firesc. E foarte posibil ca multi din cei care au cumparat case in 2005-2006 sa fie nevoiti sa-si vanda acum proprietatile, din diferse cauze (dar cea cu nu pot plati ipoteca e stupida, ca trebuiau sa se gandeasca atunci la asa ceva). Ei bine, ei intradevar pierd bani in cazul de fata dar cei care locuiesc in casele lor si nu au de gand sa le vanda in viitorul apropriat nu au pierdut nimic. Pe scurt, nu poti castiga sau nu poti pierde decat daca faci o tranzactie. Nu faci, atunci adaosul sau pierderea de valoare sunt teoretice. Da, stiu e ipoteca pe o casa care acum valoreaza mai putin dar valoarea mica sau mare e fictiva atat timp cat nu ai de gand sa o transformi in lichiditati.
    Nu esti mai bogat atunci cand iti valoreaza casa mai mult si nici mai sarac cand valoare scade ci doar atunci cand decizi sa vinzi proprietatea. Exceptie fac antreprenorii din motive de la sine intelese. Nu stiu cati dintre voi sunteti antreprenori dar daca aveti casa voastra si o mosteniti pe a bunicii nu va puteti numi antreprenori.
    Nimic nu iti garanteaza tie Catalin ca propritatea care o vei lua tu dupa 3-6 luni de crestere a pretului nu se va devaloriza in 3-5-10 ani de la cumparare.
    @Bend, casele noi au acum robinete de tip european. Eu tot ce am vizitat avea acest tip de robinete. Irlandezii insa tin mult la robinetele lor, care li se par mai atragatoare si atunci cand au posibilitatea de a construi aleg de multe ori aceste robinete pentru aspectul lor rustic

Senior Member
    ei au robinete de stil vechi din diferite motive
    (le-am auzit in timp de la proprietari)
    sunt traditionale, sunt mai ieftine, unu imi spune ca sa nu se arda copii ca sunt mici si ei invata ca in stanga e cald in dreapta rece,

si mai sunt.....

Quote Originally Posted by adrianab View Post
    Ok, va rog frumos sa nu credeti ca sunt Valentin cu fusta, dar atunci cand faci o investitie intr-o casa te gandesti ca vei locui acolo vreo 10 ani in sus. Parerea mea asta e si nu cred ca iti trebuie locuinta daca vrei sa te muti cu cortul din 5 in 5 ani. Mai bine cumperi o casa de vacanta unde te retragi la batraneti, daca le mai prinzi.
    In cazul de fata trebuie sa te astepti ca in decursul vietii pretul casei tale sa fie mai mic decat cel de cumparare. E posibil sa nu se intample, dar mai posibil este sa se intample. Recesiunea econimica (va rog sa nu o confruntati cu criza economica) e un fenomen economic firesc. E foarte posibil ca multi din cei care au cumparat case in 2005-2006 sa fie nevoiti sa-si vanda acum proprietatile, din diferse cauze (dar cea cu nu pot plati ipoteca e stupida, ca trebuiau sa se gandeasca atunci la asa ceva). Ei bine, ei intradevar pierd bani in cazul de fata dar cei care locuiesc in casele lor si nu au de gand sa le vanda in viitorul apropriat nu au pierdut nimic. Pe scurt, nu poti castiga sau nu poti pierde decat daca faci o tranzactie. Nu faci, atunci adaosul sau pierderea de valoare sunt teoretice. Da, stiu e ipoteca pe o casa care acum valoreaza mai putin dar valoarea mica sau mare e fictiva atat timp cat nu ai de gand sa o transformi in lichiditati.
    Nu esti mai bogat atunci cand iti valoreaza casa mai mult si nici mai sarac cand valoare scade ci doar atunci cand decizi sa vinzi proprietatea. Exceptie fac antreprenorii din motive de la sine intelese. Nu stiu cati dintre voi sunteti antreprenori dar daca aveti casa voastra si o mosteniti pe a bunicii nu va puteti numi antreprenori.
    Nimic nu iti garanteaza tie Catalin ca propritatea care o vei lua tu dupa 3-6 luni de crestere a pretului nu se va devaloriza in 3-5-10 ani de la cumparare.
    @Bend, casele noi au acum robinete de tip european. Eu tot ce am vizitat avea acest tip de robinete. Irlandezii insa tin mult la robinetele lor, care li se par mai atragatoare si atunci cand au posibilitatea de a construi aleg de multe ori aceste robinete pentru aspectul lor rustic
    Mi-a placut faza cu fusta...:-)
    De pierdut nu pierde din punct de vedere financiar cel care nu vrea sa vanda si a cumparat casa in 2007 fara intentia de a vinde rapid.Dar nici bine nu cred ca ii este atunci cand vecinul lui cumpara in 2009 casa de langa el cu 150k mai putin decat a platit el pe acelasi tip de casa.Daca cineva imi spune mie ca exista oameni pe lumea asta carora sa nu le scape printre dinti o cat de mica remarca legata de situatia asta sau sa se gandeasca ca au "pierdut", inseamna ca am trait degeaba pana acum si n-am invatat nimic despre comportamentul uman.
    Din cate imi amintesc eu, in Irlanda era sport national cumpararea/vanzarea proprietatilor, avea si un nume chiar - property ladder . Aproape toti cumparau ca sa vinda mai tarziu mai scump sa se poata muta intr-o casa mai mare/zona mai buna.Ei bine, multi dintre ei au ramas cu dream home doar in visuri. Ma gandesc ca s-a intamplat exact ca la Caritas.Primi intrati au castigat, aia de la urma s-au ales cu praful de pe toba.
    Normal ca nu poate nimeni sa garanteze valorizarea unei case, dar cel putin stiu ca nu intru in negative equity in primele 6 luni de la cumparare.
    Daca irlandezi aleg casele in functie de robinete, atunci isi merita soarta...
    RR,
    exista si posibilitatea ca omul sa castige mai mult decat ai spus tu, dar daca el nu spune de la primul post care este situatia. Intrebarea lui a sunat pentru mine ceva de genul:
    -Aveti morcovi?
    -Da avem, sunt proaspeti sunt ieftini sunt organici sunt..
    -Ah, nu ma intereseaza asta, vroiam sa stiu numai daca aveti sau nu.
    It's nice to be important,but it's more important to be nice!

Carmencita, cel mai bine intrebi agentul cum se vinde casa ca zvonuri sunt destule. Acum multi spun ca au cumparat mai ieftin doar ca sa nu fie aratati cu degetul ca sunt in negative equity sau mai mutl sa arate ce buni negociatori sunt. Pe cand intrebam eu de preturi auzisem un zvon ca o case detached de 4 dormitoare intr-o zona unde mai lucuiesc niste prieteni se vindea cu vreo 160k, fata de 400k de acum 2 ani. Erau insa doar zvonuri. Si am mai avut parte de din astea in cautarea unei case.

Cat despre comportamentul uman, eu vorbeam de economie nu de psihologie. Stiu ca este o legatura intre ele, ca de altfel nu ar fi existat criza asta probabil dar teoria e asa cum am aratat-o eu, practica se aproprie mult de ce ai spus tu si asta pentru ca omul se vrea mereu invingator. De asta si exista termenul de milionari de carton. Poate imi explici si mie de ce te-ar durea sa te afli in negative equity la 6 luni de cand ai cumparat casa cand e o locuinta in care stai si nu intentionezi sa o vinzi in viitorul apropriat? Stiu ca toti credem ca suntem bogati si apoi noi ca natie credem ca apartamentul/casa sunt lucruri importante care ne fac mai bogati sau saraci dar nu e asa pana nu ne debarasam de ele. Casa ta face parte din patrimoniul tau (eu am facut si testament pentru ea) dar nu reprezinta o investitie daca este si locuinta ta (mai ales cand vorbim de town houses- mereu ma uit la casele din zona centrala a orasului in care locuiesc si sunt derapanate, mici si nu ar da nimeni un ban pe ele, dar la timpul or valorau o avere).
    Si uite unde s-a ajuns de la o intrebare despre ipoteca...

Ps: Nu as vrea sa credeti ca ma aflu in negative equity si de asta sunt in tabara oarecum opusa. Barbatu-miu chiar ar fi incantat (el nu le prea are cu finantele) daca ar fi asa ca avem stipulat in contract ca daca in 2 ani constructorul vinde case in acelasi cartier la un pret mai mic trebuie sa ne plateasca diferenta (da stiu ca e mai mult de fatada ca nu am cum sa aflu asta decat daca proprietarii ne spun, dar psihologic vorbind te simti mai bine). Mai sunt vreo 3 case si cred ca le va da prin rent to buy ca sa pastreze pretul.

Scuze, as vrea sa stiu defapt care e diferenta intre 6 luni si 3-4 ani sau 10 ani. Adica de ce te-ai simtii mai prost sa stii ca esti in negative equity in 6 luni decat in 3 ani? In mod normal la 6 luni iti mai spui ca pana o vinzi tu sigur creste pretul dar la 10 ani esti mai pesimist.

Poate imi explici si mie de ce te-ar durea sa te afli in negative equity la 6 luni de cand ai cumparat casa cand e o locuinta in care stai si nu intentionezi sa o vinzi in viitorul apropriat?

In ziua de azi,(si nu neaparat numai in Irlanda) nu sti ce se poate intampla peste o luna, ce sa mai zici peste un an-doi!
    Chiar daca nu intentionez sa vand in doi ani, dar trebuie sa iau in calcul si situatia in care sunt nevoit/fortat sa vand. Trebuie sa fiu sigur ca pot sa ies dintr-o ipoteca cu pierderi cat mai putine.
    Nevoit/Fortat = somaj si ulterior imposibilitatea gasirii unui loc de munca, mutarea cu serviciul in alt oras, divortul (Doamne fereste), dragostea de patrie...daca o sa fie lapte si miere prin Ro.

Cat despre 10 ani, acolo se schimba situatia. Intervine inflatia, jumatate de mortgage deja platit, si altele. tot pierzi ( pe hartie) dar nu duci bani de acasa.
    Dece m-as simti mai prost? Pentru ca la momentul la care se intra din nou pe crestere se pleaca de la zero si nu de la minus.Parerea mea este ca riscul este mai mic daca mai astepti si nu cumperi in a "falling market".S-ar putea sa ma insel si sa trebuiasca sa imi refac calculele.

vezi, tu Cataline, la investitii cumpararea pe falling market e un lucru chiar bun. Cel mai frumos e atunci cand cumperi in bottom market, dar greu de spus cand si la ce pret va fi. Greu = imposibil.dar inca o data subliniez ca locuinta nu ar trebui confundata cu o investitie.
    Cat despre calcule de gen divort, somaj, realocare, in cazul asta chiar ar trebui sa te astepti sa pierzi. Asta e partea nasoala, pe langa necazul cu serviciu, familia, ce-o mai fi mai ai si cel cu casa. Asta e, ca doar in viata nu vin niciodata pe rand. Sa nu crezi ca sunt ignoranta gandind asa, sunt chiar calculata si organizata dar necazurile nu tin de planurile tale. Pentru asta atunci cand iei orice credit te gandesti de doua ori cat anume poti plati in conditii vitrege ca sa ai si de unde sa pui deoparte pentru zile din alea negre.
    In viata unui om pierdem bani in fiecare zi ratand cele mai bune oferte la supermarket, daca ne obisnuim cu asta trebuie sa fim realisti si sa ne gandim ca vom pierde bani si in cantitati mai mari. Piederile, de orice fel sunt suparatoare. Eu nu doresc nimanui asa ceva dar sa crezi ca toata viata o vei duce bine si necazurile te vor feri e cam ... Valentin. Pentru asta sunt sanatoase economiile/investitiile, dar si acolo nu tre sa cazi in extreme. Mai vorbea Carmencita ca echilibrele sunt greu de atins si avea dreptate.

Cum trebuie considerata cumpararea unei locuinte, dupa parerea ta?
    Greu nu este intodeauna imposibil.De aceea consider ca este buna optiunea cu 3-6 luni de crestere.Pentru ca oricum scaderea atunci cand intervine este abrupta iar cresterea dupa o perioada de scaderi drastice va fi una lenta.
    Daca acum pe o perioada de 6 luni scaderea va fi de 10% sa zicem, de la momentul de minim in urmatoarele 6 luni cu siguranta nu va avea aceiasi dinamica.
    Necazurile nu vin intoadeauna singure...sunt obisnuit cu asta.Crede-ma ca sunt unul care a pierdut destul de mult in viata.M-am ridicat, m-au scuturat de praf si noroi si am luat-o mai departe.
    Poate din cauza asta acum incerc sa iau in calcul (poate mai mult decat trebuie cateodata) riscurile care le implica cumpararea unei case in Irlanda.

Eu inteleg bucuria celor care si-au cumparat casa, e ceva extraordinar (banuiesc, inca nu am experimentat). Dar poate si scepticii au dreptatea lor. Eu cred ca totul e accentuat si de statutul tau de emigrant, atunci cand esti "la tine acasa" te apasa mai putin calculele astea.

Page 4 of 14 FirstFirst ... 23456 ... LastLast