Announcement

Collapse
No announcement yet.

UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

  Buna
  Deschid acest topic in speranta de a aduna cat mai multa informatie despre avantajele si dezavantajele aderarii tari noastre la UE.
  Cine poate sa ne spuna cate ceva despre acest pas al romanilor este binevenit sa o faca.
  M'ar interesa (cred ca NE'AR interesa) ce ne aduce aceasta aderare(work permit'uri, non'visas. etc.) pt noi imigrantii?
  Va rog sa postati tot ce stiti ...
  Numai de bine.

 • #2
  Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

  Bravo bogeak, bun topik.
  Cred ca interesati vor fi toti romanii, deci sper ca fiecare va contribui dupa propria stiinta...
  Este clar ca va fi libertate de circulatie, dar Irlanda nefiind in Spatiul Schengen inca va trebui sa fluturi pasaportul la intrarea la aeroport. Sanse pentru drept de munca, la fel ca pt primele 10 state intrate in 2004...cine stie, dar se pare ca sunt mici...depinde de decizia UK. Pe de alta parte, accesul - daca va fi cazul- la work visa va fi mult usurat, daca te incadrezi in categoriile pe care le cauta ei. Aceasta decizie este luata individual de catre fiecare tara membra, pe de alta parte dreptul de sedere, calatorie, etc, sunt consfintite o data cu intrarea in UE si nu ar trebui sa mai existe restrictii de acest gen.
  Intrebare: despre reintregirea familiei, membri ai familiei care sunt acum in tara, vor putea sa vina fara nici o problema? Ma refer la familiile care au copii in tara...teoretic ar trebui sa nu fie nici o problema, dar mai stii? Este Ambasada in masura oare sa raspunda la toate intrebarile noastre? Daca da, cum facem sa aflam toate aceste raspunsuri?
  Este necesara re-aplicarea vizei (pt cei cu viza...), avand in vedere ca dreptul de sedere este liber consfintit? ( chiar fara drept de munca...)pe de alta parte faptul ca tu ai drept de munca si s-ar putea ca interdictia la munca sa afecteze pe ceilalti cetateni romani de acasa, s-ar putea ca acesta viza sa ramana in vigoare, ca o consfintire a dreptului nu numai de a sedea in tara, dar de a munci in primul rand.
  Sunt numai supozitii si speram sa avem un raspuns de la "forurili compitenti". ???

  Comment


  • #3
   Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

   deci dreptul de sedere va fi consfintit? chiar daca nu se va da drept de munca vom putea fi rezidenti? vom putea sta aici legal pe o periaoda nedeterminata de timp?

   Comment


   • #4
    Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

    se poate sta pe teritoriul oricarei tari membra UE fara limita- drept la rezidenta pe teritoriul oricarui stat membru UE
    la sfarsitul lunii octombrie vom vedea si unde vom putea munci (in ce tari) - pana la momentul actual avem promisiuni doar din partea finlandei

    Comment


    • #5
     Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

     Totul depinde de cum negociaza Bucurestiul!
     Noua ne mor soldatii in Irak si Afganistan si nu suntem in stare sa obtinem nimic la schimb!Sa mearga polonezii si ungurii,lituanieni si letoni sa apere ei interesele UK si ale americanilor si noi sa ne retregem daca nici macar atata nu obtinem in schimb!
     Sa nu mai stam tot timpul umil aplecati in fata lor ca nu suntem sclavi!
     Noi ca sa aderam trebuie sa indeplinim o gramada de cerinte ale comunitatii europene,iar alte tari in speta Irlanda nu are nici cea mai mica problema,cand vine vorba de aceleasi capitole la care noi avem "stegulete"!
     Securizarea granitelor!! Cam cat de sigure au fost si inca sunt granitele Irlandei?Cam cate zeci de mii de imigranti ilegali au penetrat teritoriul irlandez fara prea mari probleme?Si asta cand erau de mult membrii UE!
     Coruptia la nivel inalt!! Cat de senin este Bertie cand spune ca a primit 50.000 Irish pounds prin '93 ca cica avea probleme financiare pe vremea cand era ministru de finante???!!!Si declara ca ala a fost un imprumut!!Nici azi returnat creditorilor.Bancile dau imprumuturi,persoanele fizice dau SPAGA!
     Nu zic ca nu este o problema nivelul si amploarea coruptiei in Ro dar sa se mai uite in curtea lor si dupa aceea sa vorbeasca.

     Romanii din UK au trimis o scrisoare deschisa lui Tony Blair referitor la pozitia guvernului britanic privind dreptul de munca al romanilor in Anglia. www.romani.co.uk
     Poate ar fi timpul ca si noi,prin intermediul celor doua organizatii ale romanilor sa initiem un astfel de protest!Si ideal ar fi sa strangem cat mai multe semnaturi posibile.Cu siguranta nu vom rezolva noi problema,si nu vom influenta pozitiv decizia guvernului Bertie Ahern, dar cel putin vom putea spune ca am facut ceva,mai mult decat sa ne plangem de mila si sa ne lamentam de felul cum suntem vazuti si tratati in Irlanda.
     It's nice to be important,but it's more important to be nice!
     __________
     Catalin

     Comment


     • #6
      Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

      Nu am citit documentele de aderare dar din ce mi-a spus un prieten din Ro se pare ca Ro nu e in spatiul Schengen dupa aderare, nu poti sta mai mult de 3 luni din 6 afara, etc. Prescurtat e doar o frectie sa circuli liber dar fara alte drepturi.

      Comment


      • #7
       Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

       Asa este, ro nu e in spatiul Schengen cum nu e nici Ungaria, nici Polonia si (daca nu gresesc) nici Irlanda...
       Poate ca nu vom avea avantaje imediate de pe urma aderarii dar eu sunt optimista din fire, pe termen lung va conta, sper. Am asteptat 16 ani acest moment, poate ca va merita pana la urma!
       If It's Tuesday, This must be Belgium!

       Comment


       • #8
        Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

        va merita fie si numai pentru faptul ca in aeroporturi o sa mergi direct la ghiseul cu UE si o sa treci fluierand aratand pasaportul ;D

        Comment


        • #9
         Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

         Ce se intampla cu cei care au stamp 4, mai trebuie sa puna viza pe pasaport, stie cineva. Am auzit ca de la 1 Ianuarie, va trebui sa se plateasca doar pt green card in jur de 100 de euro, deoarece vizele nu se vor mai aplica. Stie cineva

         Comment


         • #10
          Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

          io zic ca trebe intrebat la justice pt asa o problema delicata, fiindca poate ca inca nu s-or gandit la asta, si nici ei nu stiu.
          zvonurile circula ...
          ce probabil ca o sa fie alt avantaj (unde am simtit ca sunt nonUE pana acu): comisioanele de la banci (cel putin banca mea) pentru transferul de bani in RO sa dispara (??)

          Comment


          • #11
           Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

           Fiind Cetatean European nu mai trebuie sa platesti green cardul si nici nu o sa mai ai nevoie de el
           "Nu este raspunsul cel care lumineaza, ci intrebarea". - Eugen Ionescu

           Comment


           • #12
            Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

            topicul acesta va fi tot mai citit,

            insa pentru moment nu exista date concrete la unele dintre intrebarile ridicate.

            pana in prezent cetatenii RO puteau calatori in spatiul Schengen pentru scopuri turistice 90 de zile fara viza in decurs de 180 de zile calendaristice (deci un maxim de 180 de zile din 365 ale unui an). Orice trecere peste aceasta limita trebuia reglementata fie prin obtinerea unui drept de sedere in tara de destinatie prin inregistrarea cu autoritaritatile statului respextiv. Orice neconformare cu aceasta prevedere este considerata ca incalcarea alegislatiei si persoana respectiva este aflata ilegal pe teritoriul acestui stat, pasibila cu deportarea si ingradirea drepturilor de calatorie in spatiul Schengen pe viitor.

            pe viitor cetatenii RO pot calatori liberi in spatiul UE in oricare stat membru, fara restrictii de rezidenta in timp, si desi nu este specificat inca in mod express de catre cele mai multe tari membre UE, pot munci legal sau nu pe o perioada determinata de timp (maxim 7 ani de restrictionare a dreptului de munca pentru cetatenii RO, BG, etc). RO adera la UE cu drepturi depline, deci nu pot fi puse conditii in ce priveste libera circulatie a cetateniilor RO in statele UE (decat cu exceptia celor care au interdictii pe spatiul Schengen sau oricare tara UE).

            Concret, IRL nu se astepta ca RO sa fie primita cu drepturi depline si mai ales nu inca de la 01/01/2007 asa ca decizia ia luat pe neasteptate, si au intarziat sa comunice ce sa va intampla in urma aderarii cu:

            - persoanele rezidente deja in Irlanda cu stamp 4
            - persoanele rezidenta deja in Irlanda cu stamp 3,2 sau 1
            - persoanele aflat in procesul de azil sau aplicatie pe motive umanitare
            - persoanele care au ordin de deportare si care sunt pe teritoriul IRL
            - persoanele care au ordin de deportare si au fost deportate din IRL
            - persoanele aflate ilegal pe teritoriul IRL

            - si abia apoi ce se va intampla cu cei care vor veni legal dupa data aderarii.

            - probabil daca se va mentine restrictia de munca, pentru cetatenii RO atunci greencardul cu stamp 4 si 2/3 va fi necesar si pe mai departe pana la ridicarea restrictiei.

            pana atunci putem specula doar insa un lucru este sigur: nu vom avea nevoie de vize nici macar pentru UK si IRL

            Comment


            • #13
             Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

             Eu am auzit.. cei, cu Stamp 4 trebuie sa plateasaca 100 de euro chiar si dupa ce Rom intra in EU. Nu o sa mai puna vize pe pasapoarte insa trebuie sa se plateasca 100 de euro pt "plasticut"!

             Ce se intampla cu cei care au statut de refugiat in Irlanda?

             Comment


             • #14
              Re: UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

              Deci eu unul va anunt de pe acum!
              Daca v-a trebui sa platim in continuare acel rahat de green card, cu siguranta, daca veti vedea un nebun protestand in fata la Immigration, eu sunt acela!! ;D >
              Nu este posibil ca si dupa aderare noi, romanii sa fim in continuare tratati discriminatoriu !!
              Oricum parerea mea despre asa zisa noua Europa este demult stabilita.O data cu aderarea celor 10 noi state in 2005 s-a decis si care este Noul zid al Berlinului sau Cortina de Fier !
              Daca va uitati pe harta Europei si coborati de la Nord la Sud de-a lungul EU, veti constata ca pe stanga sunt catolicii iar pe dreapta sunt ortodocsii.Exceptia o face Grecia dar aici a fost vorba de mai multe considerente istorice, politice si economice din perioada recenta.
              Si razboiul din Iugoslavia nu a fost altceva decat separarea celor doua religii sau trei daca luam in considerare si Bosnia - musulmana.
              Toate drumurile duc la Roma,dar si de acolo pleaca...multe!
              Deci, sa nu ne asteptam la prea multe drepturi!
              It's nice to be important,but it's more important to be nice!
              __________
              Catalin

              Comment


              • #15
               UE ... ce stim si ce ar trebui sa stim ....

               Eu asa am auzit, pai nu poat sa-ti spun daca este adevarat sau nu, cica asa se zvoneste. Ce ma intereseaza si mai mult este ce se intampla cu cei care au statut de refugiat!!!

               A da si se mai spune ca Irlanda si UK (chair daca aseara la stirile de la Ro se spunea ca UK scoate vizele in termen scurt) nu e chair asa de usor. Vor sa scoata vizele (de turist) asta nu inseaman ca ne lasa sa muncim in UK, si stiti si voi de obicei Irlanda se cam i-a dupa UK!!!

               Eu una sunt complet derutata pt ca nu va fii asa de usor pe cat se va spera

               Comment

               Working...
               X