Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Dreptul la munca in Irlanda

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Dreptul la munca in Irlanda

    DREPTUL DE MUNCĂ ÎN IRLANDA

    În conformitate cu:
    -Statutory Instruments nr. 656 din 2006 (Free Movement of Persons) E.C. Regulations
    -Employment Permits Act 2006
    -Decizia Department of Enterprise, Jobs and Innovation din 2006, 2010 și 2012

    Dreptul la ședere și de muncă al cetățenilor români în Irlanda este restricționat în condițiile legii pentru o perioadă de maxim 7 ani de la aderarea României la UE, restricțiile încetând la 31.12.2013.


    Astfel până la 31.12.2013 au drept de ședere legal și drept de muncă legal următoarele persoane / categorii de persoane:

    - au primit rezidența în Irlanda ca urmarea IBC (Irish Born Chid) – GNIB Stamp 4 și au continuat să locuiască și să muncească legal până la și la data de 31.12.2006
    - în urma deciziei Departamentului de Justiție de acorda solicitanțiilor de azil politic dreptul de a munci legal în Irlanda în 26.07.1999 și care au muncit până la și la 31.12.2006
    - au primit statul de refugiat politic
    - au primit dreptul de ședere și de muncă pe motive umanitare
    - au avut permis de muncă (work permit) / intra- company transfer /green card de minim 12 luni și care a fost valabil și la data de 31.12.2006.

    Începând cu 01.01.2007 mai au drept de muncă legal:

    - au obținut permis de muncă de minim 12 luni
    - dependente de cele menționate de mai sus: soț / soție / copii minori
    - care sunt self-employed pe toată durata șederii lor în Irlanda până la 31.12.2013
    - care absolvă studii de colegiu / facultate / universitate de minim nivel FETAC 7 și care a muncit minim 12 luni pe baza dreptului de student
    - care sunt studente la cursuri / colegii acreditate NQAI – restricționat doar pe perioada studiilor


    Începând cu 28.02.2012 mai au drept de muncă legal:

    - Părinții cetățeni români care au copii cetățeni irlandezi (cu pașaport ilandez) obținut în condițiile legii – fiind rezidenți legali (drept de ședere și de muncă) minim 3 ani înainte de nașterea copilului.

    Atenție:
    - Angajarea doar pe baza numărului PPS nu este angajare legală! Se numește muncă ilegală.
    - Contractul de muncă dintre angajator (firmă /companie) și angajat nu este dreptul de muncă legal.
    - La încetarea self-employmentului (indiferent de perioadă) pentru a munci angajat aveți nevoie de drept de muncă eliberat în condițiile legii.
    - La încetarea muncii în baza dreptului de student (12 luni) pentru a munci legal aveți nevoie de drept de muncă eliberat în condițiile legii.

    MediaRos Ltd www.mediaros.com Martie 2012
Working...
X