PDA

View Full Version : Masa de Craciun

Claudia
10-12-2005, 21:46
Ce o sa va fie pe masa de Craciun, cirnatii afumati si sarmalele sau poate curcanul?? Ati pregatit vreodata curcan de Craciun? Are cineva reteta?

chris
11-12-2005, 11:45
Acum vreo catziva ani am avut curcan de Craciun, si trebuie sa spun ca a fost delicios, mai ales ca a fost unul dintre acei curcani record de abia a intrat in cuptor, retzeata nu prea o stiu, un prieten care era bucatar s-a ocupat de el, oricum stiu ca a intrat la cuptor si a fost stropit cu mult vin. Cred ca o sa incerc si anul asta un curcan, pe langa celelalte bunatati traditionale romanesti.

Claudia
11-12-2005, 15:21
Si eu am pregatit anul trecut curcan, dar nu mai am reteta. Imi place la nebunie mincarea traditionala Romaneasca dar din pacate am probleme cu ficatul si trebuie sa ma cam abtin de la orice mincare grasa. Curca este cu mult mai sanatoasa, desi nu atit de gustoasa.
Am fost criticata (prieteneste) din cauza ca nu respect traditia romaneasca. :-\
Sint curioasa ce pune fiecare pe masa de Craciun.
Daca mai face cineva curcan, doar o intrebare am, cum preveniti uscarea carnii de pe pulpe in timp ce se face la cuptor?

admin
12-12-2005, 14:17
poti sa incerci sa il umpli cu ceva... :o (nu e o gluma) si sa il stropesti din cand in cand cu ceva sos si sa il acoperi cu staniol ca sa nu se usuce.

uite si doua retete:

1. Pulpa de curcan la tava
Ingrediente: 2,500 curcan, 4 mere, 7 g piper, 20 g boia dulce, 100 g untura sau ulei, 50 g sare, 150 ml vin alb, 200 ml apa
Mod Preparare: Curcanul se curata, se spala, se freca cu sare si boia, se presara cu piper. In interiorul curcanului se introduc merele intregi, curatate de coaja. Untura se topeste si calduta se amesteca cu vin si apa. Curcanul se aranjeaza pe o tava, o parte din amestecul apa. Vinul si untura se toarna peste el, restul se pastreaza si din 15 in 15 min se unge curcanul cu acest amestec. Se tine la cuptor circa 60-70 min. Mod de servire Se serveste cu cartofi piure.

2. Curcan umplut cu legume
Ingrediente: 200 g piept de curcan, fasole verde, mazare, morcov, costita
Mod Preparare: Pieptul de curcan se taie in doua parti egale, se bate cu ciocanul de snitele si se asaza peste ele legumele taiate impreuna cu costita. Se ruleaza, se inteapa cu scobitori si se aseaza pe gratar. Mod de servire Se garniseste cu legume la gratar sau tigaie, cartofi pai sau taranesti. Se serveste cu vin alb sec.

cininu
12-12-2005, 22:32
Şi eu ma gāndeam la curcan (n-am māncat nicodată) Dar aştept să vină soţia - ea o să fie "chef-a"... ;)

sfinx
13-12-2005, 01:10
O sa fac rost de o reteta de curcan de la un prieten englez care asta face in fiecare an la masa de Craciun. O sa-l rog sa trimita reteta si o sa o postez pe forum. Nu e rau curcanul , dar trebuie sa-ti si placa. Eu unul ma abtin. Stiu ca trebuie bagat la cuptor si dureaza vreo7-8 poate 10 ore ca sa fie penetrat animalul de caldura.

sfinx
18-12-2005, 20:57
Curcanul se curata se spala si se usuca. Se desface pielea de pe carne si se impaneaza cu unt ( intre piele si carne), pe piept, aripi, pulpe (cam un apchet de unt este necesar pt aceasta etapa).
Dupa gust pe partea de jos a curcanului se impaneaza cu umplutura de carnati( carne tocata, condimentata dupa gust cu usturoi, cimbru, vegeta, alte condimente in functie de gustul fiecaruia) se poate pune si vin alb de calitate buna, se mai pot adauga ciuperci.
La gat se umple cu castane framantate cu lapte, sare unt , piper,toate condimentele se adauga dupa gust si in functie de greutatea curcanului. Se mai ia 4 lamai , o portocala, o ceapa se taie in patru (lamaile si portocala cu tot cu coaja)si se baga in interiorul curcanului. Dupa ce e umplut se toarna cam o jumatate de sticla de vin alb in interior si se coase. Se baga la cuptor, temperatura cuptorului sa fie de 150 grade cam ora jumate doua,timp necesar sa fie patruns , sa nu ramana crud in interior in acest timp tebuie stropit cu vin sa nu se usuce, dupa aceea se ridica temperatura la 180 de grade inca vreo ora doua, in functie cat de mare este curcanul, la fel trebuie stropit cu vin alb si verificat sa nu se arda. Timpul de tinut in cuptor este pentru un curcan de 3 1/2 kg se tine 3 ore, pentru 4kg vreo 3.45 . O reteta de la o famile din Anglia care in fiecare an la Craciun pregatesc curcan (il face el) am avut ocazia sa fiu invitat la masa de Craciun si a fost excelent. Pofta Buna

chris
19-12-2005, 18:39
Nice one! Poate o sa fac si eu pe bucatarul Craciunul asta ;)

louie
19-12-2005, 19:52
pentru toti romani care cauta retete culinare:

http://www.reteteculinare.ro/

reteta ptr curcan la cuptor

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/26-curcan_la_cuptor/