PDA

View Full Version : Unde ne investim banii?

mihaimilk
28-08-2007, 14:20
m-a luat asa o curiozitate, ce fac romanii cu banii castigati in irlanda... de ce nu, poate imi dati si mie idei de investitii :D

Optiuni pe care le vad - hai sa incerc sa fac un poll

- Cumparat casa (imobiliare) in Irlanda - mortgage etc
- jucat la bursa in Irlanda
- bursa in Romania
- imobiliare in Romania
- depozit la banca
- guinness, distractie, nu vreau sa investesc bani
- familie (nu-mi raman bani de investit)
- altele (va rog detaliati in reply)

Probabil majoritatea investesc in mai multe domenii, detaliati in reply va rog...

Eu cred ca am mai zis in alte post-uri, am construit o casa in Romania, dar acum iar se aduna banii (ma dau afara din casa ::) ) si nu stiu in ce ar fi mai avantajos de investit...

roadrunner
28-08-2007, 14:37
-investesc intr-un start-up company (tech) mai mult timp decat bani (dar si bani)
-parca nu as zice ca mortgage-ul de aici e o investitie (cu toate ca e) dar parca suna banal
-ma gandesc sa construiesc o hala modulara in Ro (cum sunt cele din parcurile industriale din IRL) pentru a inchiria module, am cumparat terenul mai demult si sunt in faza cand studiez piata de constructii, costurile la utilitati etc, si as vrea sa demarez la anul daca mai gasesc investitori (seriosi)
Roadrunner

Oliviu
28-08-2007, 23:15
stai linistit citeva luni cu investitul.

pietele financiare sint in meltdown si se pare ca se rasfrange si asupra economiei reale. inca nu stie cit se mai merge in jos si pina unde se intinde.
www.ft.com
www.bloomberg.com
www.reuters.com

Se vorbeste si despre un impact pe piata de real estate din romania, cu toate ca nu este realistic dupa parerea mea.
in irlanda am inteles ca au scazut preturile la case in dublin in ultimele 4 luni.

sau daca iti place riscul poti sa incerci sa ghicesti cind sint preturile la actiuni cel mai jos in urmatoarele sapt si sa cumperi sperand intr-o revenire, etc.
oricum, daca vrei sa bagi in actiuni joaca pe o bursa cu lichiditate mai mare gen NYSE sau FTSE, nu piata irlandeza.

Daca as fi in locul tau(ce mi-as dori eu) as pune banii intr-un depozit pana se limpezesc apele. De asemenea o lege nescrisa a investitorului spune sa diversifici, sa nu fii foarte expus la o singura strategie: de ex o multime de romani baga toti banii in imobiliare in romania.

mihaimilk
29-08-2007, 14:04
Oliviu, "I'm aware of" pietele financiare si ce turmentate sunt in prezent. Si mie mi se pare ca bula imobiliara romaneasca inca mai are de crescut, cat timp oferta e atat de mica in comparatie cu cererea. Si romanii am impresia ca sunt aproape la fel de ahtiati dupa ideea de proprietate ca si irlandezii, dupa atatia ani de suprimare.

Nu as investi neaparat tot in imobiliare in Romania, mai ales pt ca banii pe care-i am nu-s asa de multi. Singura optiune o vad ca fiind la bursa (din nou, nu cea irlandeza). Prietena mea a inceput de vreo 2 saptamani la bursa din romania, si se lauda cu 16% profit deja (cu sume mici, 1000-2000 de euro). Eu incerc sa o temperez sa-i arat si cealalta parte a medaliei, dar se pare ca isi face temele si studiaza piata, studiaza firmele si doar apoi cumpara. Bineinteles, intr-o furtuna financiara de mari proportii, pestisorii mici sunt cei care esueaza primii.

Cat despre economia irlandeza, nu-mi pun mari sperante in ea... cat o mai duce, bine, dar daca o sa cada, c'est la vie (daca cele multe miliarde de euro pierduti [edit: din valorile bursei] in ultimele saptamani nu se califica drept cadere).

Oricum, daca aveti idei, comentarii, nu ezitati ;)

santiago
29-08-2007, 14:25
[quote=mihaimilk ]
. Si mie mi se pare ca bula imobiliara romaneasca inca mai are de crescut, cat timp oferta e atat de mica in comparatie cu cererea. Si romanii am impresia ca sunt aproape la fel de ahtiati dupa ideea de proprietate ca si irlandezii, dupa atatia ani de suprimare.

Pai probabil s-au mai desteptat 'capsunarii' ca ei au umflat bula asta asa de mult .Am asistat la niste cumparari-vanzari cu negocieri inexistente in cadrul unei agentii imobiliare.Eu eram cu buget fix,etc si niste 'italieni' spuneau..nu conteaza dau cat vrea..si dau si peste ca nu am timp '.De aceea m2 e cat este pe litoral sau valea prahovei.
Cat despre jocul la bursa eu m-am linistit.
jucam cu fostul meu landlord..jucator impatimit inca..in special alegeam companii care luau in concesiune terenuri banuite a fi petroliere..si gaseau 2-3 galeti de oil..anuntau imediat..sareau in sus actiunile si dupa o estimare serioasa a rezervelor gasite actiunile coborau vertiginos.Eu puneam calc iar el punea banii la bataie la inceput..si cand am vazut ca ciupeste 1-2 mii pounds saptamanal am intrat si eu cu el..si am castigat 2-3 luni si cand am pierdut am mai adus si de acasa :)

mihaimilk
29-08-2007, 15:36
Asa-i, nici eu nu-s foarte convins de bursa. De cea din Irlanda deloc (vezi doamne, piata matura, dar bancile au contribuit la house bubble aici, si actiunile lor au scazut odata cu cele ale constructorilor).

Dar Romania, cel putin in teorie, este o piata 'emergenta', 'incipienta' etc, deci in principiu cam cresc actiunile. Ideea e sa nu mergi pe acelasi tip de companii, cum iti diversifici investitiile (depozite, bursa, imobiliare), iti diversifici si companiile la bursa... Normal ca este un risc, direct proportional cu eventualele castiguri. Asta e numele jocului...

Valentin
06-09-2007, 14:29
HI,
O fi "imobiliara Ro" demult fumata, dar ea e "bread and butter"-ul miliardelor de euro care se fac in RO, plus constructiile.
Este adevarat ca profitul din imobiliare ti-l faci din diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare, motiv pt care, cu cat il vinzi mai bine, cu atat ei mai mult profit.
Cumatrul meu a cumparat un teren in Costinesti cu 70K si la vandut in 2 luni-3 cu 140 K, s-a dus si si-a luat un Audi A4 Sport Line 2007 din Germania cu 30K si daca-l intrebi ,Romania este viata de viata.
Intreaba pe cineva de aici, si afli cu stupoare ca Audi-ul A4 S line 2007 este 50.000 aici si ca mare profit nu faci, luand o casa de 600K la care afli ca in 3 luni a scazut valoarea la 540K, avand acelasi mortage in schimb.
Sunt multe oportunitati in RO acum, si cine stie valorifica!
Succes la toti!
V

Oliviu
06-09-2007, 22:19
vorbeam de investitii aici nu de specula. (cu toate ca si specula face parte din piata).
Este o strategie pe termen scurt, gen prinde orbu scoate-i ochii. tipic pentru romania. asa facem si in turism pe litoral(nu stiu daca e coincidenta sau nu), prinde turistul trage-i tapa ce conteaza ca nu mai vine anu viitor.

Apoi nu inteleg ce afirmatie este asta "profitul din imobiliare ti-l faci din diferenta dintre....". Din cite stiu eu profitul pentru orice asset care se tranzactioneaza pe piata se face din pret de vanzare-pret de cumparare.

Apoi comparatia cu situatia cumatrului si o posibila investitii in imobiliare in irlanda nu prea are sens. Pentru un investitor normal(nu conectat la sistemul romanesc) nu se ia in considerare riscul din romania ? este un risc de tara emergenta si multi nu se incumeta.

Daca ar fi piata imobiliara din vestul europei in crestere eu as prefera un mortage in irlanda, pentru ca ai leverage mai mare. i.e. la un mortgage de 600k o crestere de 10% inseamna 60k, iar pentru cumatrul la o crestere de 10% inseamna 7k.

P.S. sa fie sanatos cumatru si sa se bucure de audi a4 sport line 2007.

catalin
07-09-2007, 06:50
Daca ar fi piata imobiliara din vestul europei in crestere eu as prefera un mortage in irlanda, pentru ca ai leverage mai mare. i.e. la un mortgage de 600k o crestere de 10% inseamna 60k, iar pentru cumatrul la o crestere de 10% inseamna 7k....
Nu prea suna a investitie! Si nici nu se compara.Mortgage de 600k?Pai cresterea aia de 10% e inghitita de dobanda bancii, deci profit 0.Si unde mai pui ca o data cu rata de crestere a valorii de piata, creste si rata dobanzii la banca.S-a cam dus "baba cu colacii" din Irlanda la investitiile imobiliare.
Ieri stateam de vorba cu cineva care a lucrat in urma cu ceva tip la un cartier nou de case, si imi spunea ca inca din timpul constructiilor, pretul era de 800k/4bed.La nici 6 luni de atunci, din cauza ratei mici de vanzari, au scazut la 675k.Intr-o alta situatie,casa scoasa la vanzare in Mai cu 450k acum este 410k,si tot nu este nimeni interesat.In concluzie, s-a cam ajuns la crestere "-" 10% in Irlanda.

santiago
07-09-2007, 10:16
Deci daca nu ai citit bine cumatrul respectiv a castigat 100% cumparand cu 70k si vanzand cu 140 k..ma indoiesc totusi ca daca cumpara ceva de 600k il revindea la pret dublu..anyway asta e mica ciupeala din romania .
Cat despre scaderea pietei imobiliare am vazut prin ziare ca ar fi scazut numai in Dublin cu 5-6% la casele vechi si cica casele noi nu sunt afectate.
Se observa o scadere evidenta a ritmului constructiilor de case numai prin numarul de muncitori ramasi pe drumuri.
La mine la munca o gramda de poloneze,ltv ,etc care erau parttime au cerut mai multe ore ca nu mai au soti lor de munca in constructii.

Oliviu
07-09-2007, 11:16
ce am vrut sa zic este ca:
presupunand un ritm de cresetere comparabil (de ex 10%). (in romania este cam 15-20%, nu 100% - aia e specula), este mai bine sa faci investitia intr-un mortgage ca iti da leverage - ai masa mare de manevra.
(am facut abstractie de starea actuala a pietei din irlanda.)

catalin - ia exemplu practic: iei un mortage de 600k, intr-un an casa se apreciaza cu 10% ai extra 60k - profit curat in afara imprumutului. poti sa vinzi si sa settle imprumutul si ramai cu 60k sau poti sa faci remortage si sa castigi 60k.

mihaimilk
07-09-2007, 11:35
Oliviu, cum s-ar traduce 'leverage'?

In Irlanda ceea ce spui tu ar fi functionat pana prin oct anul trecut, acum cand scad preturile, te pomenesti in 'negative equity', nah ca sa folosesc si eu un cuvant fain :). E clar (mie cel putin) ca imobiliarele/ constructiile irlandeze sunt bolnave, pe cand in Romania trebuie sa fie in plina crestere (da, au mai fost articole care spun ca si acolo piata imobiliara e supraevaluata), e clar (mie cel putin :) )

santiago: casele noi nu sunt afectate?

"My contact told me of one heavily marketed development where they have taken deposits on €750,000 apartments and are now anxious to get the buyers to sign contracts so they can cut the prices of the many remaining units to €600,000.
"

http://www.ireland.com/newspaper/finance/2007/0907/1189075758395.html

daca a ajuns si in Irish Times si chiar si la stirile de la ora 6, e clar ca si taranii irlandezi incep sa se intrebe... Nu mai poate fi cazul de 'n-am stiut, n-am crezut'

Din cate citesc, nu se prea vinde nimic, nimic...

santiago
07-09-2007, 11:41
pai normal ca nu se mai vinde ca polonezu nu cumpara asa ca irlandezu a facut un second mortgage ..buy to let..el s-a mutat in casa noua si pe cea veche la inchiriat.

Repet..asa scria prin ziare ca piata caselor noi nu e afectata..dar acum nu trebuie sa credem tot ce scrie in ziare :)

mihaimilk
07-09-2007, 11:50
Adevarat, cam asa scria pana acum 3-4 saptamani, cand au inceput articolele in sensul opus (care reflecta realitatea, as spune eu). Nush ce li s-o fi intamplat, nu mai primeau banii pt reclame la imobiliare?

Pentru cei din Galway, inca ma distrez citind sectiunea de imobiliare din Galway Advertiser, cred ca ocupa jumatate din ziar, acum cateva saptamani un EA avea o pagina intreaga cu preturile vandute la licitatii ale unor case... normal, preturile erau de milioane de euro... dar nu se preciza cand s-a petrecut licitatia.

roadrunner
07-09-2007, 12:15
Santiago,
nu-i subestima pe polonezi, la mine in cartier (un orasel in county Kildare) stau o gramada de familii de polonezi filipinezi, nigerieni romani modoveni care sunt toti proprietari (cu ipoteca) si surpriza, multe case neocupate care au fost cumparate de irlandezi ca sa le inchirieze si sunt goale. Mai nou proprietarii le scot la vanzare si iar supriza nu le cumpara nimeni.
Chiar ieri am jucat o miuta (baschet) la un cos de baschet al unor vecini filipinezi si a fost excelent si relaxant dupa ce am condus 50 min ca sa ajung acasa de la servici, a fost dezmorteala ideala, urmata de carlsberg ca sa ne revenim la amorteala.
Roadrunner

santiago
07-09-2007, 12:49
prefer Tuborg :)

Oliviu
07-09-2007, 13:18
Deci:

Exemplu: Mihai lucreza ca si programator in dublin. el are un salar de 65k.
Se gandeste sa faca o investie si nu stie daca:
- sa ia o casa in dublin prin credit ipotecar
- sa faca o investitie in romania - finantate cu un personal loan in irlanda plus ce savings mai are si sa cumpere un teren sau apt.

in cazul in care vrea sa ia un credit ipotecar din irlanda, ar putea sa cumpere o casa de 350k. O apreciere de 10% pe an ar inseamna un casting de 35k.

In cazul in care vrea sa cumpere un teren de 70k din romania(cele 20k savings + 50k imprumut personal de la o banca din irlanda) si acesta s-ar aprecia cu 20%, ar insemna un casting net de 14k.

Faptul ca preturile la case in Irlanda sant mari si banca ii afera access la un credit mare inseamna ca o miscare a pietii in favoarea lui se traduce in profit mai mare. Asta inseamna leverage, si este beneficiul care ti-l da un mortgage in irlanda. nu este usor ca sa ai acess la un credit de 350k sa investesti in Romania.

P.S. 10% pe an nu e iesit din comun(sau cel putin nu era) in Irlanda. Nu mai sint la curent cu preturile ca am plecat de acolo acum 4 luni. Fac abstractie de situatia actuala, asa cum am mai zis.

sfinx
08-09-2007, 23:56
[quote=Oliviu ]
Deci:

Exemplu: Mihai lucreza ca si programator in dublin. el are un salar de 65k.
Se gandeste sa faca o investie si nu stie daca:
- sa ia o casa in dublin prin credit ipotecar
- sa faca o investitie in romania - finantate cu un personal loan in irlanda plus ce savings mai are si sa cumpere un teren sau apt.

in cazul in care vrea sa ia un credit ipotecar din irlanda, ar putea sa cumpere o casa de 350k. O apreciere de 10% pe an ar inseamna un casting de 35k.

nu mai este de actualitate aprecierea de 10%/an
la momentul de fata............. daca nu e sub 0% e norocos
piata imobiliara in irlanda este la pamant in acest moment, unii spera sa mai creasca, dar din pacate a crescut doar dobanda la banca

roadrunner
10-09-2007, 12:56
un site interesant cu un articol interesant pentru gashka pesimistiilor - mi-ar place sa aud parerea lui Valentin si a celorlalti optimisti despre articol care ne explicau acum cateva luni ce invsetitie buna o casa/apartament si ce afacere minunata au facut ei. Nu neg ca o casa are valoarea ... unei case, dar nici cum nu te face mai bogat pe termen scurt.
si ca sa inchei am auzit la radio ca se preconizeaza incasari la buget mai mici cu un miliard de euro (1 biliion) din cauza abolirii stamp duty si a incetinirii sectorului contructiilor.

aricolul:
http://www.janinedalton.com/blog/archives/2006/is-the-irish-property-market-about-to-crash/
(cititi si posturile cititorilor sub ariticol unele sunt chiar amuzante)
Roadrunner

sfinx
10-09-2007, 14:03
pai in discutii cu amici care au cumparat case aici si nu sunt decisi sa ramana definitv
la intrebarea ce o sa faci daca pleci cand nu mai merge treaba si afacerile?

o sa vand casa

cui? cand vinde toata lumea?

ca nu cumpara nimeni acum
vecinul meu are casa la vanzare de 2 luni si nu am vazut pe nimeni sa se intereseze de ea -nici o vizita

ovimat
10-09-2007, 15:41
Da adresa si o s-o viziteze niste amici ;D

Liviu.Onofrei
12-09-2007, 00:02
Pentru mine in primul rand diferenta este ca nu platesc chirie,adica bag banii in buzunarul unui landlord ci imi fac eu singur un 'loan repayment' ,da cu dobanda aferenta.

Apoi..casa poate valora pe piata 100k sau 500k,'i don't give a flock'...the interest rates are killing me ! ! !

sfinx
12-09-2007, 06:46
daca e pe termen lung investitia, e ok

din pacate piata imobiliara din Irlanda este undeva la cota >0 , momentan
asteptam o reglementare mai tarziu

ovimat
12-09-2007, 10:07
Ai tu dreptate Nexus dar nu toti apuca sa primeasca un mortgage, asa ca tre sa te orientezi spre alte surse de venit.