PDA

View Full Version : green card

sofis_68
28-06-2007, 00:40
Revin cu o intrebare la care nu am primit raspuns. Poate ma ajuta cineva.

Sunt casatorita cu un cetatean irlandez. Am un green card eliberat in 2004, care expira la expirarea pasaportului vechi, in septembrie 2007. Am lucrat in Irlanda mai mult de un an inainte de 1 ianuarie 2007. Intre timp, mi-am schimbat pasaportul. Am scris la departamentul de justitie si am primit urmatorul raspuns:

"If you were legally resident in the State for 12 months prior to Romania joining the EU, then you can enter employment in the State. The Department of Enterprise, Trade and Employment should be able to confirm this for you.

Regards,

LF, GNIB. "

Cine o fi LF nu se stie, nimeni nu isi asuma raspunderea...

Am trimis emailul si catre DETE, de unde nu am primit raspuns.

Nu mai am nevoie de nici un fel de document dupa ce expira green cardul?

Din cate stiu, in Spania celor care au avut green card, si sunt rezidenti nu li se mai da green card, dar li s-a dat un document care le asigura drepturile.

(Ma gandesc, din curiozitate, oare in ce situatie as fi daca nu as fi lucrat pana acum si as incepe sa lucrez de maine, de exemplu? Poate sunt persoane in aceasta situatie. Totul e foarte confuz. Dar daca s-ar casatori un irlandez cu o romanca maine, ea n-ar avea nevoie de green card pentru ca e romanca in EU, dar nici n-ar avea voie sa munceasca in Irlanda pentru ca n-a muncit inainte de 2007? Trebuie sa primeasca oarece document, nu?)

Poate stie cineva ce e de facut?

Multumesc.

ovimat
28-06-2007, 10:03
Ai P 45 sau P 60 deci nu ar trebui sa ai probleme la angajare.

sofis_68
28-06-2007, 15:26
Multumesc pentru raspuns.
Daca numai asta e necesar, e simplu.

vasiletina
28-06-2007, 23:28
fiind casatorita cu cetatean IRL, si lucrand inainte de de 01/01/2007 (legal) chiar si 1 luna de zile, nu mai ai probleme in ce priveste derptul de munca.

green cardul nu se mai elibereaza la cetatenii romani irespectiv de statutul lor (refugiat, rezident, permis de munca etc). ce a fost ramane valabil si dupa expirare. nu are de a face cine ti-a semnat scrisoarea respectiva. asta este decizia Ministrului de Justitie fata de cetatenii RO si BG.

roadrunner
30-06-2007, 10:35
Vasile,
nu stiu despre altii dar pe mine m-ai derutat
1. green cardul nu se mai elibereaza la cetatenii romani irespectiv de statutul lor (refugiat, rezident, permis de munca etc).
????? oare ce vrei tu sa spui aici, eu unul nu am inteles? - adica un roman care vine sa lucreze (in IT de exemplu) pentru 60K /an nu i se face green card?

2. ce a fost ramane valabil si dupa expirare
?????? eu zic sa nu ne jucam cu cuvintele, banuiesc ca in contextul de fata se potriveste, dar lumea de obicei nu citeste (sau nu se chinuie sa afle contextul) tot postul si o ia ca atare.

Te rog sa nu o iei personal, ci pur critic, unii mai grabiti pot extrage informatii gresite dintr-un mesaj scris la graba (stiu ca esti ocupat ca noi toti) dar apreciem dorinta ta de a lamurii oamenii in diferite chestiuni, sau cazuri particulare, mai ales in confuzia creata de ambiguitatea legilor/regulilor amplificata de incompetenta functionarului de la ghiseu.
Roadrunner

vasiletina
30-06-2007, 16:06
auras

eu nu vorbesc de dreptul de munca tip "green card" ci de "green card" ca si inregistrare cu GNIB. Desi cuvintele sunt aceleasi ele au alt sens in functie de cum le folosesti.

valabilitatea este data nu de data de pe el, in cazul cetatenilor romani, ci de decizia Ministrului de Justitie prin care statutul in sine este pe termen nelimitat, insa il poti dovedi doar prin prisma trecutului - ie green cardul expirat.

in cazul prezentat mai sus eu m-am referit la subiectul exprimat de sofia, nu la altceva.

nici eu nu am luat-o personal, dar nici nu ma apuc acum sa scriu la fiecare aceiasi teorie care este prezentata explicit la sectiune de interes general

roadrunner
01-07-2007, 09:38
Vasile stiu ca esti bine intetionat, problema e ca oamenii ajung pe forum, nu citesc (sau nici macar nu stiu care era subiectul) si citesc numai ultimul post, care-i deruteaza. De exemplu nu sunt multi dintre cei din Ro care fac diferenta in green card ca drept de munca, sau ca inregistrare GNIB, ma gandesc ca poate ar trebui botezate diferit. Pana la urma nu estu tu (sau noi) vinovat ca e sistemul lor asa incurcat si complicat.
Roadrunner

sofis_68
30-08-2007, 14:21
Iti multumesc, Vasile, pentru raspuns.