PDA

View Full Version : obtinerea cartii de ID

geo18
27-06-2007, 10:52
Buna,

Ma numesc George si as dori sa primesc si eu citeva informatii legate de obtinerea cartii de identitate. Detin dubla cetatenie Suedeza-Romāna si locuiesc in Dublin din feb 2007. La plecarea mea definitiva din Ro in 1994 se retinea buletinul de identitate cit si pasaportul turistic in schimbul pasaportului pt plecarile definitive din tara (albastru). Nu am renuntat la cetatenia Romana insa nu mai detin nici un act de identitate, exceptie doar certificatul de nastere si un pasaport expirat. Care este procedura de obtinere a cartii de identiate? si ce acte se necesita? Se poate obtine acest act prin intermediul ambasadei de aici din Dublin? Cu aproximatie care sunt costurile de obtinere a cartii ID?

Va multumesc
George A.

roadrunner
27-06-2007, 13:16
George,
ai incercat la ambasada?
Roadrunner

geo18
27-06-2007, 13:25
nu am contactat ambasada inca. Mersi oricum de sugestie

vasiletina
27-06-2007, 15:36
Vei avea cateva dificultati:

Ambasada poate cel mult sa elibereze procura de imputernicire (prin care cineva cunoscut de tine) poate aplica in locul tau in Romania.

Din pacate la data plecarii tale din RO, au fost inca buletinele vechi, si ca urmare singura varianta ramasa pentru tine este sa vizitezi patria - numai dupa ce ai obtinut o foaie consulara prin care poti intra in Romania in cayul in care nu ai ceva suedez ( ;)) la tine - si acolo sa te supui la toate sicanele politiei, prefecturii pentru a obtine documente noi de identitate.

Daca iti poti permite un concediu de vreo 2 luni iti sugerez sa incerci asta. alta varianta nu este. desi pentru convingerea ta personala suna la Consulat.

sorinmetea
27-06-2007, 19:20
nu sunt şicane īn ţară. merge direct īn audienţă la comandantul poliţiei sau şeful serviciului evidenţa populaţiei. oricine poate face chestia asta. şi chiar se rezolvă.
oricum, acasă ritmul eliberării documentelor personale s-a accelerat mult şi s-ar putea să ai chiar o surpriză plăcută īn privinţa asta. paşaportul se eliberează, de exemplu, īn 2-3 zile, cel puţin de unde vin eu.

sfinx
27-06-2007, 20:22
si de unde vii tu?

sorinmetea
27-06-2007, 21:08
baia mare.

roadrunner
27-06-2007, 21:25
la fel si Brasov, maxim 5 zile fara coada.
Roadrunner

vasiletina
27-06-2007, 23:12
sa dea Domnul, asa sa fie cum ziceti voi.

pana acum a fost cel putin altfel.

geo18
28-06-2007, 10:08
Va multumesc de toate sugestiile. Vasile nu prea am inteles chestia cu foia consulara pt a intra in tara? Te refere-ai cumva la foaia de repatriere? De altfel ca si suedez nu am nevoie de nici o foie afara de pasaport pt a intra in tara. Cit despre timpul necesitat de 2 luni...hm ;) mi-as dori eu sa pot avea asa mult timp la dispozitie, insa cu mare greutate am obtinut doar 14 zile de concediu.

M-as bucura sa fiu placut surprins si sa rezolve situatia pe parcursul acestor zile de concediu.

Any way thanks for all information!

vasiletina
28-06-2007, 23:32
Foaia consulara - ma refeream in cazul in care nu ai fi posedat pasaport suedez valabil (pentru a putea sa te legitimiezi la trecerea frontierei). Faptul cai pasaport suedez este OK.

Timpul - asta era inainte de a intra in vigoare noua intentie legislativa care sa aprobe rezolvarea in timp real (european) a documentelor. Desi tu fiindca esti plecat si esti rezident (domiciliat) in afara Romaniei, vei avea nevoie de contract de inchiriere in RO pentru a obtine card ID si apoi pasaport, daca nu vor dori sa-ti elibereze direct pasaport.

ovimat
29-06-2007, 12:24
Din cite stiu eu obtinerea cetateniei suedeze e conditionata de renuntarea la cetatenia romana. In aceasta situati lucrurile se complica si nu stiu daca mai poti obtine acte romanesti.

geo18
02-07-2007, 08:55
Contract de inchiriere nu cred ca e nevoie deoarece presupun ca ID se poate elibera pe ultima raza de domiciliu in Romania, am casa parintilor mei in Ro. Situatia insa e destul de lambicata deoarece e destul de mare birocratia in RO inca si e nevoie de o valiza de acte.

Cit despre cetatenia suedeza era cindva conditionata de renuntarea la cetetenia anterioara inainte de 1999 insa legea despre cetatenia sa schimbat la inceputul anului 2000 in sensul de a avea dreptul la dubla cetatenie. Deci nu am renuntat la cetatenia romana, detin dubla cetatenie.

romania
19-01-2008, 13:10
Desi comentariul meu e cu foarte multa intarziere, macar poate ajuta de acum incolo.
Am fost deasemenea conditionat (chiar de oficialii Ambasadei Romaniei in Dublin) sa renunt sau mai bine zis sa inapoiez cartea de identitate odata cu schimbarea statutului meu aici, acela de rezident permanent.

Mai precis odata cu inmanarea pasaportului romanesc in care era trecuta stampila cu rezident in Irlanda, mi s-a spus ca nu mai pot detine si ID romanesc deoarece acesta nu mai poate fi folosit intrucat el justifica doar resedinta din Romania, deci adresa mea stabila la acea data.

Nu va spun ca de cate ori am mers in concedii in Romania am intampinat atatea probleme din cauza birocratiei.. toata lumea avea nevoie de "un buletin" sau macar de seria buletinului asa incat m-am vazut nevoit de atatea ori sa recurg la memorie sa-mi pot aminti ce serie avea ID-ul...
Degeaba as fi incercat eu sa le explic cum sta treaba, pe vorbe nu te crede doamna de la ghiseu care nu are in formularul ei (sa zicem la schimb valutar...) rubrica de seria pasaportului ci doar seria si nr buletinului...

Asa ca nu cred sa fie legal detinerea unui ID romanesc atat timp cat nu mai locuiesti pe teritoriul Romaniei cel putin 1/2 an +1 zi pe an.

Domnul consul Dan Tudor poate confirma sau infirma cele spuse aici.

Dan Tudor
19-01-2008, 21:36
Mda...
Legislatia actuala spune cam asa: cei care au domiciliul in strainatate (trecut ca atare in pasaport, nu doar faptul ca locuiesc "afara" de tzashpe ani) au doar pasaport CRDS (de cetatean roman cu domiciliul in strainatate), cei care au domiciliul in Romania (chiar daca efectiv rezida non-stop in strainatate), au si CNI (carte nationala de identitate).

Asa ca nu cred sa fie legal detinerea unui ID romanesc atat timp cat nu mai locuiesti pe teritoriul Romaniei cel putin 1/2 an +1 zi pe an.
Ba da, e cat se poate de legal. Cunosc destule persoane, chiar cu dubla cetatenie, care locuiesc efectiv in afara Romaniei, dar au CNI si, d.p.d.v. juridic, "domiciliul" in Romania.
Bref, cei care au statut de CRDS, pot obtine CNI abia dupa "repatriere", procedura pentru care se depune cererea in Romania (nu la ambasade).

korpy
22-01-2008, 12:54
cum pot obtine carte de identitate ptr baiatul meu de 16 ani nascut in Ro,are pasaport romanesc ?

merci

Dan Tudor
22-01-2008, 19:57
E prima sa carte de identitate presupun. In cazul acesta, Politia romana nu accepta procura si, mai mult, cere ca unul dintre parinti sa fie prezent. Deci un parinte + copilul trebuie sa mearga in Romania special pentru cartea de identitate. (nu ma intrebati de ce, ca nu stiu) Parintele care nu face deplasarea in tara trebuie sa legalizeze la noi o declaratie, precum ca e de acord cu eliberarea CNI (care e obligatorie pentru orice copil de 14 ani. Cum poti cere o astfel declaratie pentru un act obligatoriu ?! Logica e impresionanta ;D La fel, nu ma intrebati de ce. Intrebati Politia romana). In principiu s-ar putea depune cererea pentru CNI si la Ambasada, dar nu am avut pana acum astfel de cazuri si feed-back-ul din tara nu e deloc roz... Si sunt sigur ca ar dura foarte, foarte, foarte mult pana cand ar aparea cardul la Dublin.

korpy
23-01-2008, 11:18
Adevarul e ca nu ne grabim, in caz ca totusi decidem sa depunem actele aici de ce acte avem nevoie?

Dan Tudor
24-01-2008, 13:44
http://www.evidentapersoanelor.ro/

Taxa consulara 95 euro.

Termen de asteptare: necunoscut, avand in vedere ca nu am avut pana acum astfel de cazuri. Oricum, nu mai putin de 3 luni, pentru ca actele sunt trimise spre tara si sunt primite din Romania doar prin curier diplomatic.[br]Postet at: January 23, 2008, 06:17:42 PM________________________________________________ _Astazi, 24.01.08 am primit la ghiseu o doamna revoltata (pe buna dreptate): a depus cererea de CNI (pentru fiul ei de 14 ani) la Ambasada la data de 19.07.2007. Nici pana astazi nu i-a sosit cardul.... :o
Asa ca......

korpy
25-01-2008, 11:07
va multumesc ptr info.

romania
26-01-2008, 19:41
3 luni ca se face prin curier diplomatic...hahaha...rad dar in acelasi timp e ridicol!
Aici iti vine pasaportul in plic prin serviciul postal fara a fi probleme in maximul 10 zile de cand ai trimis formularul la posta iar la noi trebuie folosita alta metoda...

De ce?

vasiletina
26-01-2008, 20:16
chiar daca va inteleg supararea cu posta diplomatica, lucrurile sunt dictate de ceva functionar nanogenar din Guvernul Romaniei, din pacate trist dar adevarat, Consulii nu pot schimba metodele pe care li se cere sa le respecte cu strictete.

mai curge cerneala pe la Palatul Victoria pana vom fi cu adevarat in sec xxi. ;D

desi au fost cazuri cand pentru pasaport a trebuit sa merg in RO direct ca sa ma vada tovarasii de la serviciul pasapoarte viu si nevatamat, ca nu sa putut elibera nici cu procura nici cu spaga, din cauza statului meu de CRDS.