PDA

View Full Version : confuzie totala!!!!

dilaura
18-06-2007, 23:14
Salutare tuturor,

Unii dintre angajatori sunt foarte confuzi in ceea ce priveste drepturile unui roman casatorit recent cu un cetatean german, nimeni nu mai stie exact daca are sau nu nevoie de WP. Dar ce e mai grav e ca nici macar cei de la DETE nu stiu; e o confuzie generala.
M-au intrebat daca mi-am schimbat deja pasaportul; adevarul e ca inca nu, dar nici nu stiu unde ar trebui sa-l schimb. La Consulatul German sau la serviciul pasapoarte din Irlanda? ??? M-au intrebat daca sotul a intrat in Irlanda inainte de 1 Ianuarie 2007 si daca lucreaza, dar oricum nu prea au relevanta aceste intrebari din moment ce el nu se incadreaza in categoria proaspeti in UE. ca si romanii,la care se aplica o multime de restrictii.
Adevarul e ca nimeni nu stie nimic exact, toata lumea spleculeaza...
Orice raspuns e binevenit, multumesc

Diana

dragos_dociu
19-06-2007, 10:09
Salut!

Cetatenia germana nu poate fi acordata decat de statul german, prin consulat sau amabasada ... parerea mea.

ovimat
19-06-2007, 10:12
Daca nu ai inca cetatenia Germana cred ca intri in categoria "spouse" care poate lucra daca partenerul a lucrat in ultimele 12 luni. Cel mai sigur ar fi daca ai reusi sa obtii o scrisoare de la Justitie care sa confirme ca poti lucra legal. Incearca in Burgh Quay poate gasesti unul mai destupat la minte care sa-ti dea scrisoarea, altfel tre sa gasesti un angajator destupat la minte sau dispus sa te angajeze oricum.
Good luck.

sfinx
21-06-2007, 01:37
cel mai bine ar fi sa incerci la mai multe ghisee ca sa-l gasesti pe cel mai destupat la minte( valabil daca nu ai norocul sa-l gasesti la primul ghiseu)

geo18
27-06-2007, 11:06
Salut Diana,

Se pare ca te gasesti in aceiasi situatie prin care am trecut si noi. Eu fiind cetatean suedez iar sotia romānca. La inceput ne-am confruntat si noi cu aceleasi probleme ca si tine si situatia era foarte incerta. In fine am apleat la ambasada Irlandei din Suedia care ne-a confirmat urmatoarele. Sotia are drept de munca la fel ca si mine deoarece se incadreaza la Spouse al unui membru din EEA. Primul angajator ia cerut si ei o adeverinta de la ministerul muncii sau justitiei care sa atesteze cele spuse de noi. Cei de la la ministerul muncii au spus ca ei nu pot elibera o astfel de adeverinta deoarece aceste drepturi sunt reglementate prin lege, asta ar fi ca si cind ei ar fi nevoiti sa-mi elibereze si mie ca cetatean suedez adeverinta precum ca am drept de lucru in Irlanda cea ce este absurd, deorece nu am nevoie de astfel de dovezi. In fine am incercat din nou sa explicam angajtoruli despre informatiile primite de la ministerul munci si a verificat el insusi daca asa stau lucrurile dupa care ia facut angajarea imediat. Ev poti si tu contacta ambasada Irlandei din Germania pt a obtine o informatie oficiala in cea ce priveste dreptul tau de munca in Ire. Bafta!

dilaura
27-06-2007, 11:30
@Geo18

Multumesc mult pentru raspuns, am sa incerc la Ambasada Irlandei din Germania.

Toate cele bune