PDA

View Full Version : spousal/dependant permit for romanian nationals

asorin
14-06-2007, 12:18
Salutare,

Am venit aici cu permis de munca (green card) dupa 1 Ianuarie 1007, si ma intereseaza daca sotia mea, tot cetatean roman care locuieste cu mine in Irlanda, este eligibila pentru spousal/dependant permit in cazul in care gaseste o oferta de job?
Din ghidul online pt acest tip de permis deduc ca este eligibila, dar ma deruteaza un articol din "Position in relation to Romania and Bulgarian nationals". Se aminteste de spousal/dependant permit doar in cazul:
I am resident in the State on a valid employment permit for more than 12 months – will my Spouse or Dependants require a work permit?
No, if your Spouse or Dependant has been legally resident in the State on the basis of being your Spouse or Dependent and you have had a valid employment permit for an uninterrupted period of 12 months or longer then they will not require a work permit.
However, if they enter the State after 1st January 2007 then they will require a work permit. Applications will be accepted on foot of a job offer from spouses or dependants provided some basic requirements such as minimum wage are satisfied but the applications will not require a labour market test i.e. advertising in the newspapers and with FAS.

In cazul meu nu se specifica nimic legat de spouse/dependant permit:
I am resident in the State on a valid employment permit for less than 12 months – will my Spouse or Dependents require a work permit?
Yes, if your Spouse or Dependent has been legally resident in the State on the basis of being your Spouse or Dependant, or if they enter the State after the 1st January 2007, and you have had a valid employment permit for less than an uninterrupted period of 12 months or longer prior to the 31st December 2006 then they will require a work permit for an uninterrupted period of 12 months.

Am scris email la DETE, dar nimic deocamdata. La telefon sunt unreachable.

Criteriul principal pt a fi eligibil pt spouse permit (din ghidul online) este: "The spouse or dependant must be legally resident in the State on the basis of being a dependant of the employment permit holder". Pentru non-EU se cere immigration stamp, noi cum demonstram rezidenta? Sotia mea locuieste cu mine, are PPS, dar nu are residence card sau alte chestii (garda stamp), am inteles ca pt cetateni europeni nu este necesar.

A mai aplicat cineva pentru acest spouse/dependant permit, cam cat dureaza, sunt probleme, se obtine usor/greu?

Si inca ceva: cand o sa fac un an la actualul meu loc de munca o sa mai am nevoie de permis de munca? Dar sotia mea, chiar daca nu lucreaza in acest timp?

Multumesc,
Sorin

ovimat
14-06-2007, 20:04
Cind tu ai 12 luni cu permis de munca are si sotia drept de munca.
Verifica postarile anterioare ale lui Vasile Ros din forum pentru informatii complete.

sorinmetea
14-06-2007, 20:22
faptul că tu ai green card este suficient pentru ea să primească green card pe durata de valabilitate a cardului tău.
cred că o metodă simplă de a demonstra că este dependentă de tine este un contract/scrisoare de la landlord că amândoi, cu numele complete locuiţi acolo. are dreptul să fie cu tine.
s-ar putea ca ea, având PPS, să fie mai avantajos să-şi găsească de lucru fără green card şi să vă faceţi că nu vă cunoaşteţi pe-aici. vorbesc din punct de vedere al impozitului. dacă amândoi lucraţi aici e mult mai rău decât dacă ambii aţi declara că celălalt e în România şi nu lucrează.
ştiu că o să-mi sară în cap corecţii şi occidentalii, dar asta e...
nu-s sigur că se poate, dar există o şansă.

dragos_dociu
14-06-2007, 21:19
Salut!

Nu vreau deloc sa iti sar in cap, dar lamureste-ma si pe mine daca acest calculator de taxe este correct:

http://www.ey.com/GLOBAL/content.nsf/Ireland/Budget_2007_-_Tax_Calculator

Pentru necasatoriti, venit anual 30000:
2007 Annual take home pay (Single)
Gross Take Home Pay €30,000.00
Tax €2,480.00
Take Home Pay after Tax €27,520.00
Less PRSI €1,535.84
Net take home pay €25,984.16

Pentru casatoriti, venit anual 30000, doar al unui sot:
2007 Annual take home pay (Married)
Tax €720.00
Take Home Pay after Tax €29,280.00
Less PRSI €1,535.84
Net take home pay €27,744.16

Pentru casatoriti, venit fiecare 15000:
2007 Annual take home pay (Married)
Tax €0.00
Take Home Pay after Tax €30,000.00
Less PRSI €0.00
Net take home pay €30,000.00

Deci se pare ca taxele sunt mai mici daca cineva este casatorit si chiar mai mici daca fiecare are un venit din salariu.

???

mva
14-06-2007, 22:52
pai va rog sa nu imi sariti in cap - si noi suntem in aceeasi situatie: unul cu work auth, unul fara;

mie cei de la DETE mi-au raspuns mai demult pe mail (a se vedea in plus si niste posturi ale lui lucas77) ca si sotul ar avea nevoie de un prim WP pana cand implineste primul an de lucru legal, fiindca eu nu aveam la 31 decembrie 2006 12 luni cu drept de munca iar sotul meu a venit inainte de 31 decembrie ca spouse aici.

altcineva (katt daca nu ma insel) chiar adauga prin alte post-uri ca a primit raspunsuri contradictorii pe aceeasi tema. pana la urma pe mine chestia asta subiectiva nu ma multumeste deloc, da suntem in irlanda.

teoretic vbind de luna asta o sa fac un an de cand lucrez aici, si poate ca nu e chiar asa de grav. iar o veste (sustinuta) de genul nu mai trebuie WP pt spouse ne-ar bucura. fiindca cu toate facilitatile alea pt spouse, faptul ca se asteapta ca un an sa stai la acelasi angajator nu e prea incurajant - plus ca probabil ca ies din cadru total job-urile temporare (gen replacement pt maternity leave).

katt
15-06-2007, 12:28
Mva...nu e nevoie de nici un WP pe spouse, daca ai deja 1 an. Sotia mea deja lucreaza LEGAL de 2 luni (de cind am facut 1 an) si nu i-a trebuit nici un WP. Sunti citiva "angajatori" (a se citi agentii) care nu stiu pe ce lume traiesc, dar sunt si angajatori care cunosc situatia. Eventual roaga-i sa sune la DETE si sa le confirme. Faza faina a fost ca nici macar nu a trebui sa dovedesc ca am un an, ca lucrez pe aceiasi pozitie care o am pe Working Visa..NIMIC. Pur si simplu au zis ca s-au interesat la DETE, unde cica, m-au gasit si pe mine, si i-au confirmat ca am 1 an si ca sotia mea poate fi anjajata fara WP...si e ok acum. Singura conditie e sa ai 1 an si spouse-ul sa fi intrat in Irlanda inainte de 01.01.2007.

asorin
15-06-2007, 16:46
Noi am venit numai din Mai in Irlanda, deci nu se pune problema sa poate lucra (legal) fara WP. Doar peste un an.
A mai aplicat cineva recent pentru WP pentru Spouse/Dependant?

sorinmetea
16-06-2007, 00:01
nu înţeleg calculul de mai sus. m-am mai consultat şi cu alţi români şi într-adevăr se pare că ar merge să declare fiecare că soţul e în românia şi nu lucrează. n-au cum să facă legătură unul cu celălalt. n-aş aplica pentru spousal wp, în locul ei. mi-aş căuta de lucru, pur şi simplu, folosind pps şi textul cum că soţul are drept legal de muncă, deci am şi eu. economiseşti foarte mult la impozit.
asta dacă nu iubeşti prea mult ţara asta şi nu vrei să devii un cetăţean irish model.

mva
16-06-2007, 12:39
nu înţeleg calculul de mai sus. m-am mai consultat şi cu alţi români şi într-adevăr se pare că ar merge să declare fiecare că soţul e în românia şi nu lucrează. n-au cum să facă legătură unul cu celălalt.

din cate stiu eu, in mod normal, ca sa poti beneficia de taxarea ca married / single income de exemplu, trebuie ca si sotul sa aiba PPS aici, altfel, desi casatorit, vei fi taxat ca si persoana singura. da poate tu te refereai la altceva.

dragos_dociu
16-06-2007, 18:15
Pt. Sorin!

Nu stiu sa refac calculul de mai sus, dar explicatia este ca la un anume nivel de
venituri este mai bine ca sotii sa faca o declaratie de taxe comuna. Fiecare
poate incerca cu acel calculator, pentru a vedea daca taxele sunt mai mici
atunci cand sotii fac declaratia de taxe in comun sau individual.

Cert este ca eu nu am descoperit inca cum se pot economisi taxe in mod legal,
facand declaratia individual ... poate ma ajuta totusi cineva ...

Desigur, fara sa faci deloc declaratia stiu ca se poate, dar nu cred ca aceste este
forumul potrivit :o

romania
17-06-2007, 11:34
Referitor la exemplul tau Dragos, din cate inteleg tu compari o familie in care doar unul lucreaza si se platesc in total aproape 4000 Euro taxe+PRSI si apoi alta familie in care ambii soti lucreaza si nu se plateste nici o taxa la un venit combinat de 30000 Euro.

Pai eu prefer sa stau acasa tot anul si sa lucreze doar unul decat sa lucrez un an intreg de dragul a 4000 Euro!
Cred ca cheltuielile la care te expui avand un serviciu aici depasesc cu mult 80 Euro /sapt, nu?

Cat despre al treilea exemplu, n-am stiut ca e doar optional sa declari daca esti casatorit sau nu... ???

sfinx
21-06-2007, 01:08
asta dacă nu iubeşti prea mult ţara asta şi nu vrei să devii un cetăţean irish model.
[/quote]
ca sa devii un irish model, chiar asa trebuie sa procedezi, sa te declari single

irishii merg la munca la negru si incaseaza si welfare-ul

asorin
21-06-2007, 11:50
n-aş aplica pentru spousal wp, în locul ei. mi-aş căuta de lucru, pur şi simplu, folosind pps şi textul cum că soţul are drept legal de muncă, deci am şi eu.

nu prea merge asa in cazul ei ... lucreaza in domeniul social (cu familii, copii) si sunt f stricti, cer inclusiv garda clearance

roadrunner
27-06-2007, 21:56
@Romania,

Ca sot si sotie poti sa alegi una din cele doua variante, sa fi taxat ca familie (joint assessment) sau individual, la alegerea ta.
Roadrunner