PDA

View Full Version : Parintii copiilor din Dublin 15 - Anunt important

vasiletina
02-06-2007, 11:03
Ambasada României Dublin

Dublin, 01 iunie 2007

Stimate domnule Roş,

După cum probabil cunoaşteţi, un număr de 85 de copii – majoritatea români – întâmpină dificultăţi la înscrierea în anumite şcoli de ciclu primar din cartierul Blanchardstown. Aceştia nu au putut fi înscrişi la şcolile respective, pe motiv că solicitările depăşesc numărul de locuri disponibile, situaţie în care s-a apelat, în selecţia candidaţilor la înscriere, la criteriul priorităţii acordate celor de confesiune catolică.

Pentru clarificarea acestei situaţii, am avut o întrevedere cu doamna Brigid McManus, secretar general în cadrul Departamentului Educaţie şi Ştiinţă, prilej cu care am discutat modalităţi de soluţionare a problemei .

Potrivit doamnei McManus, Departamentul Educaţie şi Ştiinţă cunoaşte foarte bine situaţia. Dânsa ne-a declarat că selectarea prioritară a copiilor de confesiune catolică are acoperire legală în legislaţia irlandeză privind învăţământul. Şcolile primare irlandeze sunt patronate de către biserici, îndeosebi aparţinând diocezelor catolice, care, chiar şi în condiţiile finanţării bugetare de la stat, au dreptul să impună propriile reguli administrative, în vederea “conservării propriului ethos”.

Una din aceste reguli, conformă legislaţiei naţionale, prevede ca în situaţiile în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul de locuri disponibile în şcoala respectivă, să se dea prioritate înscrierii copiilor de confesiune catolică. De regulă, pentru non-catolici sunt prevăzute 30% din locuri.

În anul curent numărul imigranţilor non-catolici care şi-au manifestat dorinţa de a-şi înscrie copiii la şcoală depăşeşte capacitatea unităţilor de învăţământ din zonă.

Pentru a rezolva această criză Departamentul Educaţiei şi Ştiinţei are în vedere o serie de măsuri alternative, respectiv înfiinţarea provizorie, numai pentru anul curent, a încă unei şcoli primare, care să acopere necesităţile de şcolarizare imediate pentru acest grup de copii, precum şi înfiinţarea unor şcoli multiculturale, care nu vor fi gata mai devreme de septembrie 2008.

La intervenţia mea referitoarea la dificultatea deplasării copiilor la această unitate de învăţământ provizorie (care va fi situată la limita între două cartiere pentru a acoperi deficitul de locuri de şcolarizare din ambele zone), reprezentanţii Departamentului Educaţie s-au angajat să asigure mijloace de transport gratuit către şi de la şcoală.

In acest sens, ne-au comunicat numele persoanei care se ocupă de înscrierea copiilor din Dublin 15 la şcoala provizorie înfiinţată ca alternativă la situaţia creată: domnul Ian Murphy, Dublin City & Fingal Regional Office, Department of Education & Science, Findlater House, Cathal Brugha Street, Dublin 1, telefon 01 8896751.

Din discuţiile cu reprezentanţii Departamentului Educaţie şi Ştiinţe - DES, rezultă că ar fi oportună contactarea domnului Ian Murphy de către reprezentanţii părinţilor sau liderii comunităţii româneşti din Irlanda.

In acest context, vă rugăm să comunicaţi celor interesaţi coordonatele domnului Murphy pentru a discuta şi clarifica situaţia copiilor români care urmează să fie înscrişi la şcoala provizorie.

De asemenea, am discutat cu oficialii irlandezi şi necesitatea ca pe site-ul instituţiei (DES) informaţiile privind sistemul de învăţământ, precum şi formularele necesare înscrierii copiilor la şcoli, să fie afişate şi în limba română.

În acest context, doamna McManus a solicitat sprijinul asociaţiilor comunităţii româneşti din Irlanda pentru a asigura o bună traducere a acestor documente în limba română.

Totodată, am ridicat, de principiu, problema introducerii limbii române ca subiect, opţional, la examenul de absolvire (Leaving Certificate), subiect în legătură cu care partea irlandeză pare să fie de acord, însă solicită discuţii pentru identificarea unor persoane calificate (profesori români stabiliţi în Irlanda), care să asigure corectarea lucrărilor la nivel naţional.

Sper că informaţiile de mai sus se vor dovedi utile pentru românii stabiliţi în Irlanda şi îmi exprim încrederea că vom beneficia de sprijinul dv. pentru a face cunoscute aceste demersuri şi pentru a continua cooperarea cu autorităţile irlandeze de resort în domeniul educaţiei.

Cu stimă,
Silvia Davidoiu
Ambasador

Domnului Vasile Roş
Preşedinte
Romanian Community in Ireland

Mihaela
02-06-2007, 12:14
Sint realmente impresionata si vreau sa-mi exprim respectul nu doar pentru demersurile doamnei ambasador Silvia Davidoiu, ci si pentru faptul ca a transmis mesajul catre Comunitate in timp util (sper). Felicitari, doamna!

Patronarea scolilor (nu doar primare, ci si secundare) de catre biserici (in special cea catolica), desi legitima in context istoric, a devenit o anomalie in ziua de azi si creeaza probleme grave chiar si profesorilor/directorilor de scoli, care trebuie sa raspunda in fata unor "boards of management" conduse de preoti, chiar daca salariile sint platite de minister si programa scolara e stabilita de stat.

Nu stiu daca va amintiti, dar relativ recent a fost un caz despre care au scris multe ziare: unei candidate cu cele mai bune calificari i s-a refuzat numirea in postul de director al unei scoli pe motiv ca era o scoala de baieti!!! Asa a decis consiliul de conducere, in frunte cu preotul de rigoare! Femeia i-a reclamat si a cistigat, din fericire! Dar cite cazuri de discriminare mai "marunta" or trece neobservate nu putem sti. Cea mai banala forma de discriminare este probabil interdictia purtarii pantalonilor de catre fete - nu se practica la toate scolile, ce-i drept.

Din cite stiu eu, statul a inceput deja sa faca demersuri pentru infiintarea de scoli non-religioase - permanente, nu doar temporare. Evident, exista probleme cu gasirea de terenuri adecvate ca suprafata si accesibilitate (apropiere fata de centrele oraselor sau zonele rezidentiale). In Sligo se planuieste o scoala secundara moderna, care va fi patronata de minister prin intermediul VEC-ului local (VEC = Vocational Education Committee). Si exista semne ca VEC-ul se gindeste si la o scoala primara.

Alex
05-06-2007, 11:39
Multi stiu probabil ca DES a trimis deja o scrisoare cu locatia noii scoli - Blanchardstown Hospital - si ca trebuie trimis un raspuns la scrisoarea primita pina pe 8 Iunie, in cazul cind sunteti interesati. Destul de scurta perioada, mai ales pentru cei care se nimeresc a fi in concediu. A propos de demersurile Ambasadei... chiar ma intrebam cum de ofera free school bus irlandezi....

roadrunner
10-07-2007, 13:41
Pai domu Alex, ofera, ca n-au incotro, cazul asta de discriminare poate usor ajunge sus in curtea europeana, cu tot cu legea lor discriminatorie.
Roadrunner

a_rozalia
25-01-2009, 00:38
Buna tuturor! Sunt nou-venita in Irlanda cat si pe site...
Va rog sa ma ajutati cu informatii privind inscrierea la scoala a fiicei mele(nascuta in Romania) in varsta de 9 ani, acum este in tara si vreau sa o inscriu la o scoala in Dublin15 ptr anul 2009. Sotul meu lucreaza in Irlanda de 2 ani, acum am nascut un baietel aici pentru care asteptam certificatul de nastere irlandez... copilul nu poate fi declarat mai devreme de 10 zile lucratoare de la data nasterii... ne conformam! Multumesc!

catalin
25-01-2009, 04:42
Buna tuturor! Sunt nou-venita in Irlanda cat si pe site...
Va rog sa ma ajutati cu informatii privind inscrierea la scoala a fiicei mele(nascuta in Romania) in varsta de 9 ani, acum este in tara si vreau sa o inscriu la o scoala in Dublin15 ptr anul 2009. Sotul meu lucreaza in Irlanda de 2 ani, acum am nascut un baietel aici pentru care asteptam certificatul de nastere irlandez... copilul nu poate fi declarat mai devreme de 10 zile lucratoare de la data nasterii... ne conformam! Multumesc!

Sunteti siguri de ceea ce vreti sa faceti? Eu unul va recomand sa va ganditi bine! 9 ani? este vorba de clasa a 3-a? Cat de sigur este sotul de jobul pe care il are? Scoala pe aici e mult diferita de ce se face pe acasa, o aduceti aici...dar daca nu aveti siguranta pe termen lung si trebuie sa va intoarceti fortat...o sa fie probleme cu reintegrarea in sistemul de invatamant din Ro.Asa ca, ganditi-va bine inainte de a face acest pas.