PDA

View Full Version : Leaving Cert in limba romana

romania
13-04-2007, 12:28
Dupa cum se scrie in Irish Independent de azi, Romana si Bulgara vor fi adaugate la Leaving Cert.
Ce inseamna asta? Dupa titlu asta ar insemna ca leaving cert va fi in limba romana, dar in articol se zice ca doar se adauga la curriculum si ca se va ajunge la 26 limbi.
Poate cineva clarifica?

Leaving Cert now in two new languages

BULGARIAN and Romanian are the latest subjects to be added to the Leaving Cert curriculum, writes Katherine Donnelly.

The addition of the two languages reflects the ever-increasing mix of newcomer students in Irish classrooms. It brings to 26 the number of languages examined in the Leaving Certificate, a rise of two from last year, and follows the entry of Bulgaria and Romania to the EU in January.

It is not known how many Romanian and Bulgarian students are in Irish schools, but about 6,500 Romanians and 291 Bulgarians Romanians got PPS - social security - numbers in the three months to the end of March.

According to figures from the State Examinations Commission, 18 students will be sitting the Leaving Certificate exam in Romanian in June, with fewer than 10 entering to sit it in Bulgarian.

Of the newer EU countries, demand for an exam in Lithuanian is highest.

At the last count, there were about 12,000 students from newcomer families in second-level schools.

sfinx
13-04-2007, 22:58
probabil la limba materna copii studenti de origine romana , sustin examinul in lb materna
cum e in Ro la scolile unde la limba materna ungurii dau examen la lb maghiara
rromii dau examen la limba tiganeasca , etc, etc

danas
16-04-2007, 18:09
Nu stiu ce sa zic si nici nu stiu prea multe despre Leaving Certificate in sau la limba romana. Eu am copil care sustine anul acesta Leaving Certificate si azi m-au chemat la scoala sa ma intrebe daca nu vreau sa dea si limba romana ca subiect suplimentar. Evident ca am vrut fiindca nu are ce pierde copilul. Am platit 43 euro, iar scoala va trebui sa dea telefon la Departamentul Educatiei si Stiintei pentru a cere un examinator pentru oralul care se va tine saptamana aceasta si saptamana viitoare. Nu stiu in ce consta examenul, dar se pare ca subiectul este tratat ca orice alt subiect de limba straina. Se va da examen oral si scris si probabil ca se va asculta si o caseta in limba romana care va trebui comentata (ca si la celelalte examene de limbi straine).
Din cate am inteles elevul trebuie sa stie sa vorbeasca si sa scrie corect romaneste si sa aiba ceva cunostinte generale despre Romania.
Nici eu nu stiu prea multe si daca cineva este mai informat l-as ruga sa-mi spuna si mie mai multe despre examen.

Numai bine tuturor,
Dana

ovimat
17-04-2007, 09:48
Topate bune si frumoase dar cine va fi examinatorul de limba romana? O fi de aici, il aduc din Ro???

danas
17-04-2007, 10:37
Sunt convinsa ca nu-l aduc din Romania. Sunt destui profesori romani aici.
Si eu sunt curioasa ce profesor va fi dar si mai curioasa sunt in ce va consta examenul. Cu vorbitul si scrisul se va descurca, dar nu stiu cat de generale vor fi intrebarile despre Romania. Voi vedea cat de curand.

korpy
11-02-2008, 21:36
@Danas
Cum a fost la Leaving Cert in limba romana, am si eu un copil in transition year si ma gindesc sa dea si el ca subiect suplimentar peste 2 ani la leaving cert ca la franceza nu e asa bun ( copilul tau a dat la higher sau ordinary level?).
Merci

danas
12-02-2008, 17:45
@Korpy,
Examenul a fost mult mai usor decat ma asteptam eu sau copilul. A fost doar scris fiindca nu a fost suficient timp ca Ministerul sa faca ceva subiecte si pentru oral, fiind primul an cu Romana la Leaving. Probabil ca incepand de anul acesta se va da scris si oral. Limba romana este tratata ca orice alta limba straina, deci nu te astepta la gramatica, analize literare sau alte minunatii ca in Romania. Copilul trebuie sa stie sa scrie corect, sa citeasca si sa explice cursiv cateva imagini.
La examenul de anul trecut s-a dat un text despre internet, s-au ales niste fraze care trebuiau explicate, s-a cerut interpretarea unor expresii si scrierea unei compuneri cu tema data. Gasesti subiectele aici: http://www.examinations.ie/archive/exampapers/2007/LC553ALP000EV.pdf
Copilul meu a dat totul la Higher Level, fiindca avea nevoie de punctaj maxim, dar se pare ca Romana a fost numai Higher Level. A luat 100 de puncte (A1) la romana si sincer nu ma asteptam fiindca am crezut ca examenul va fi similar cu cel de limba romana din Romania. Nu ti-am spus punctajul ca sa ma laud, ci mai mult ca sa-ti dai seama ca n-a fost greu. Noi suntem de 7 ani aici si nu am facut nici un fel de pregatire la romana. Abia citeste carti in romana, le prefera pe cele in engleza, dar vorbim romaneste in casa. Deci baza a fost romana pe care a stiut-o din Romania. Ce-i drept stia sa scrie corect.
Deci, parerea mea este sa dea romana la examen, ca un subiect in afara celor 7 sau 8 pe care si le va alege, fiindca este o sansa in plus. Eu mai am un copil in TY si nici nu ma gandesc sa nu dea si romana la examen.
Numai bine si succes,
Dana

korpy
12-02-2008, 18:31
merci Dana
adevarul ca si profesorii i-au propus sa dea ca subiect suplimentar, dar nu stiam cum decurge deoarece cum ai mentionat si noi suntem de 7 ani aici si numai acasa vorbeste romaneste , al meu cred ca va trebui sa exerseze mai mult la scris cu vorbitul merge desi unele cuvinte le poceste dar mai sunt 2 ani , va trebui sa inceapa sa comunice cu prietenii din Ro pe romaneste .
merci inca o data

danas
12-02-2008, 23:20
Asa cum ti-am mai spus, nu are ce pierde, poate doar sa castige. La noi a fost al 8-lea examen, asa ca a avut de unde isi alege ca sa-si faca punctajul necesar.
Deci pune-l sa dea examenul, cu vorbitul se va descurca, iar la scris mai exerseaza, dar nu cred ca merita sa-si bata capul prea tare.
Succes.

sfinx
13-02-2008, 00:24
felicitari

danas
15-02-2008, 02:45
Multumesc frumos Sfinx-ule. Bafta si tie cand vei avea nevoie, dar cred ca mai ai ceva de asteptat. :)