PDA

View Full Version : Economia irlandei ... avantu prabushirea?

roadrunner
21-03-2007, 14:16
Ce parere aveti despre economia Irlandei ? as fi curios sa aflu opiniile altora, cu cat mai multe, cu atat mai bine?
cum vedeti economia pe termen scurt si lung ?
Roadrunner

mva
21-03-2007, 15:30
am intrebat si io in alt post cum e vazuta relocarea spre est a unor multinationale. dar nu am prea primit raspunsuri. si cum zic si ei, ingrijorator e faptul ca pleaca job-uri de highly skilled ...(poate ca pana la urma nici nu o sa mai trebuiasca sa mai dea green card-uri pe IT, ca au in interior oameni pentru ce o mai fi de lucru).

pe termen lung ...cei ce se gandeau sa ia ipoteci pe aici sa se mai gandeasca o data.

roadrunner
21-03-2007, 15:58
plecarea unor multinationale e doar un aspect, amu sunt multe altele cum ar fi constructiile (in sensul de industrie) care sunt o parte mare din PIB, si se pare ca se linistesc treburile si aici, tot mai putine case se vor construi, preturile sunt undeva la varf acum, sau cel putin asa spun statisticile, numarul caselor terminate lunar se micsoreaza, deci banii din industria constructiilor se subtiaza. Daca mai adaugam si cresterile la dobanzi din ultimele luni, indicatiile sunt clare de oprire a cresterii (pretul la case a crescut in luna decembrie 2006 cu 0.1%) deci investitiile imobiliare pe termen redus au disparut (cu toate ca cei mai multi neaga asta, din cauza ca nu pot accepta realitatea)
Roadrunner

Valentin
21-03-2007, 16:26
Quote:"Bank of Ireland Report

House prices growth will accelerate by 12% in total this year, according to the latest property review from Bank of Ireland. This will bring prices to €395,000 for a home nationally and €532,000 in Dublin. Those figures are significantly higher than previous estimates.

In separate house price news, the latest permanent tsb / ESRI house price index showed that in the first half of 2006 average national prices have risen by 7.9%, compared to 2.5% for the same period in 2005.

Looking specifically at June, the price of houses nationally rose by 1.2%, down from 1.6% in May.

The index also reveals that over the last twelve months the growth in national prices was 15.2%. This was up on the rate of growth to May ‘06 (14.5%) and more than twice that recorded in the twelve months to June 2005 (6.3%).

According to the permanent tsb / ESRI house price index the average price paid for a house nationally in June of this year was €299,929. This was €22,000 higher than that recorded for December 2005 (€277,852).

House prices in Dublin and Outside Dublin both grew by 1.9% and 1% respectively in June. In May 2006 the relative price increases were 1.6% and 1.7%.

House prices grew by 16.1% and 15.2% in the twelve months to June 2006 in Dublin and Outside Dublin respectively.

The average price paid for a house in Dublin and outside Dublin in June 2006 was €402,329 and €259,089 respectively.

The equivalent prices at the start of 2006 were €368,576 and €240,201." BOI report 2007 forecast.
Predictiile BOI sunt altele, se pare roadrunner!
Referitor la constructii sunt de acord, in schimb chiar daca nr de case noi lansate pe piata a scazut, si preturile sau recalculat la unele, nu inseamna ca e rau.
Comparativ in RO s-au dat in folosinta in 2006 2000 de apartamente in Bucuresti. Aici mult mai multe.
Pt 2007 sunt programate in RO sa se dea in folosinta 3000 apartamente/case noi, in timp ce irishii au avut ritmuri de 80000-90000 de case/apartamente pe an,deci e normal sa mai reduca motoarele.
Asta nu inseamna ca se duce totul de rapa, nici pe departe.
Sunt competitivi in servicii, nu ca noi.
Sa-ti dau un exemplu: Din ce imi spune sotia, aici un masaj si facial treatment este 60 eur la un SPa de Hotel 3 stele, in timp ce la Europa in Eforie N, a lui Copos, 100 euro impachetarea cu namol.
Nu vad cum ar putea sa fie romanii mai competitivi.
Si exemplele pot continua in multe categorii de servicii/produse.

roadrunner
21-03-2007, 16:42
Domnu' economist, noi sunterm in luna martie 2007 iar tu vii cu proiectii facute in mai 2006, dar hai sa analizam un pic daca au avut drepate? si sa ne bazam pe date statistice independente nu de la banci care au un interes in a "vinde bani" si a induce un sentiment de siguranta.

* Latest figures show national house price growth of 0.1% in January, unchanged from that recorded in November and December 2006.
* The year on year growth rate to January this year nationally was 10.6%, down from 11.8% in December last year.

sursa :
http://www.finfacts.ie/biz10/irelandhouseprices.htm
Roadrunner

PS Mai lasa-i pe romani ca nu discutam de ei aici...topicul e economia Irlandei (ca in titlu) nu economia comparativa a Irlandei.

Valentin
21-03-2007, 21:48
Discutam de RO doar ca alternativa.
Adica dintre 2 rele o alegi pe cea mai putin rea.
Eu merg destul de frecvent acasa, si cat de putin bine la ora asta e pe aici, e si mai grav acasa.
Adica, hai sa zicem ca nu as fi happy cu aprecierea valorii casei mele aici, care am cumparat-o in Ian 2006 cu 330000 eur.( 3 bedrooms, 3 bathroom, garden 75sqm, 2 parking spaces). Mai este una ca a mea, disponibila pe care incearca Barina Construction sa o vanda cu 395.000 eur.( A cazut o vanzare, si au repus-o pe piata). Prin Noiembrie o pusesera la 415.000 eur, acum au redus-o la 395.000 eur.
Oricum daca iau si cea mai mica apreciere in calcul tot sunt happy.
Acasa am vorbit la Piraeus bank, care aproba credite pt romanii care lucreaza in strainatate si creditele sunt foarte restrictive.
Daca aici dobanzile sunt de 1% peste ECB, acasa sunt de 3.5% la RON, peste EURIBOR, de 5% la EUR, peste EURIBOR, plus se achita 2% din valoarea creditului, la deschiderea creditului si 0.03%, lunar, comision de administrare.
In total vorbim de un credit de doua ori si jumatate mai scump in RO decat aici.
De aia imi comvine aici, pt ca irishii chiar isi permit sa-si cumpere case, in timp ce la noi, numai unii!
Pe cine intereseaza ca nu o sa mai fie nevoie de 100000 de polonezi sau alti imigranti anul viitor in economie, atat timp cat lor le merge!
Si anul trecut au fost create cam 80000 de joburi noi, asa se explica cum imigratia destul de mare la numar a gasit in mare parte de munca.
Nu mai spun de First Time Buyer Relief, care pe primii 7 ani, scuteste un cuplu care cumpara o casa de 2500 eur/an*7 ani= 17500 eur, care sunt dati de stat la valoarea casei tale.
Unde gasesti in RO asa ceva? Statul numai sa-ti ia, impozit pe cladire, pe venitul global, pe salariu, pe aer!
Pt majoritatea irishilor nu s-a schimbat nimic in rau, dimpotriva, si-au cumparat masini noi iarasi in numar record in primele 2 luni, peste nivelurile anilor anterioari, iar asta este un indicator ,in toate tarile, de bunastare.
In afara de cateva concedieri pe ici pe colo, economia inca duduie.
Poate in urmatorii 5-10 ani sa asistam la o realitate mai putin roza, dar nu vad mai devreme de atat, parerea mea!

roadrunner
21-03-2007, 22:50
Mirajul "valorii care creste a casei" e valabil pe termen lung, pe termen scurt sub 5 ani nu prea exista, si mai mult are sanse sa devina negativ, adica ce vrei sa spui ca, esti mai bogat cu diferenta 330K la 395K ? pai atunci vinde-o si valorifica diferenta? pai ce faci te muti in chirie? si ce smecherie ai facut arunci 1300 Eur pe luna ? a iti iei alta casa... pai s-au marit preturile si o sa iei eventual una la fel, dar acum dai stamp duty, a pai n-ai facut nici un profit pe termen scurt, stiam.
Valoarizarea asta "din pix" era buna daca era numai la casa ta si nu la toate, ... dar mai e o idee o vinzi si ei una in alta zona unde e mai ieftina, ... pai de ce n-ai cumparat-o din start acolo ca "castigai" mai mult. Hai sa fim sinceri o casa cu 3 dormitoare si 3 bai are exact valoarea unei ..case cu 3 dormitoare si trei bai, pe termen scurt. (adica mai putin de 5 ani)
Castigul vine din faptul ca banii care se duceau pe chirie acum se duc la capital, si nu toti ci o parte mica din ei, cum bine stii din desfasuratorul platilor de la mortgage. Primii ani mai mult platesti din dobanda decat din datorie, ca doar n-or fi nici bancile proaste, si-au facut temele.
Oricum asta nu exclude optiune de a cumpara o casa, unde te simti "la tine acasa" si ti-o aranjezi cum iti place, dar totusi trebuie sa-ti faci temele bine cand faci pasul asta ca sa nu te expui aiurea unui risc financiar care poate devenii o povara a vietii.
Roadrunner

catalin
21-03-2007, 23:46
Economie? Dupa parerea mea fara prea mare viitor .
Cuvantul de ordine : artificial ! (ca si "ospitalitatea irlandeza" )
Sa imi spuna si mie cineva cum se fac evaluarile la case in Irlanda??
Ca dau numai un exemplu, apartamentul in care locuiesc, a fost cumparat in 2004 cu 245k acum la 3 ani distanta, 335k (atat se cere pe unul identic in vecini).Este vorba de 90k mai mult. PENTRU CE???
- nu e nici o scoala nou construita(si sunt cam 2000 de apartamente/case nou construite si inca se construieste)
- nu este gradinita si nici cabinet medical
- shoppingul era demult aici, si mai mult a devenit neincapator !
- nu sunt mai multe autobuze/zi sau rute noi
- traficul este si mai greu acum din cauza numarului mai mare de masini
- metroul o sa ajunga peste vreo 10 ani ( daca nu se inunda chiar inainte de inaugurare )
- vreo 3000 de ciori isi au cuiburile chiar in copacii de prin cartier.Te simti ca intr-un film de groaza cand pleaca dimineata si isi fac incalzirea.
-casele sunt prost construite,, lemnaria acum a inceput sa se usuce si e casa plina de crapaturi, usile ori nu se mai inchid ori bagi un deget printre usa si toc.
- nu au facut nici cel mai mic efort ca sa aloce fiecarui apartament cel putin un loc de parcare, daca vi seara tarziu trebuie sa parchezi masina in afara cartierului, si o poti gasi dimineata scrum.
si cate si mai cate altele, bineinteles negative, atunci de unde aceasta crestere de 30k/an? Totul sta in lejeritatea cu care bancile acorda imprumuturi si lacomia irlandezilor de a castiga cat mai mult din vanzarea unei case.In 3 ani de zile aici, nu stiu daca mai sunt multi din proprietarii initiali.Peste tot numai pancarte cu For Sale !
Cat despre economie, la nivel mondial tendinta este in momentul de fata de pastrare a nivelului incasarilor dar cu o drastica reducere a costurilor. Revenue-Cost= PROFIT si la asta se uita toti.Nu o spun eu ci un studiu efectuat de IBM pe un esantion de 1000 de CEO's din intreaga lume.Drept consecinta, tot mai multe firme vor lua in calcul sa isi mute activitatile catre tari in care costurile vor fi mai mici.
Nu pot sa ma exprim la nivel de Irlanda, dar iarasi ma opresc la exemplul personal: in echipa in care lucrez in IBM suntem 4 care lucram pentru UK/Ireland/Sud Africa, niciunul dintre noi nu este english native: 2 polonezi, o colega din Bosnia si un roman!! Ce ii opreste pe cei din IBM sa mute toata sandramaua in Polonia, Afric de Sud sau chiar Romania?Sa aduca cel putin la jumatate costurile salariale, ca facilitati la impozitare le ofera si altii.
Xerox deja a anuntat relocarea operatiunilor din Dublin, si acolo sunt cam 1000 de oameni.
Eu zic ca asta este numai inceputul...nu vor pleca toti odata dar in cel mult 2-3 ani cele mai multe call center-uri si precum si alte servicii isi vor lua zborul.

mva
22-03-2007, 01:04
mai documentez ce zice catalin ... http://www.eirjobs.com/news/index.php?tag=redundancy

din pacate noi ca si consumatori nu prea facem mare lucru: acceptam sa dam o gramada de bani pe brand, indiferent unde se produce ceva, la ce cost, cu ce pret; ba din contra, unii alimentam consumul asta si mai mult.

nu e vorba de tot est-european-ul care vine sa lucre prin constructii pe aici ... e vorba de job-urile irlandezilor care se duc pe apa sambetei. si daca cititi mai mult sunt firme care au stat in irlanda peste 20 de ani si acu se muta mai spre est. firme care au facut din Irlanda un brand acu catava vreme pleaca fiindca nu mai e rentabil sa activeze aici.

daca avem noroc, firmele astea se mai opresc si in RO ...dar ma intreb care o sa fie urmatoarea destinatie dupa china.india ???

roadrunner
22-03-2007, 01:11
Africa
Roadrunner

Valentin
22-03-2007, 10:08
Mirajul "valorii care creste a casei" e valabil pe termen lung, pe termen scurt sub 5 ani nu prea exista, si mai mult are sanse sa devina negativ, adica ce vrei sa spui ca, esti mai bogat cu diferenta 330K la 395K ? pai atunci vinde-o si valorifica diferenta? pai ce faci te muti in chirie? si ce smecherie ai facut arunci 1300 Eur pe luna ? a iti iei alta casa... pai s-au marit preturile si o sa iei eventual una la fel, dar acum dai stamp duty, a pai n-ai facut nici un profit pe termen scurt, stiam.
Valoarizarea asta "din pix" era buna daca era numai la casa ta si nu la toate, ... dar mai e o idee o vinzi si ei una in alta zona unde e mai ieftina, ... pai de ce n-ai cumparat-o din start acolo ca "castigai" mai mult. Hai sa fim sinceri o casa cu 3 dormitoare si 3 bai are exact valoarea unei ..case cu 3 dormitoare si trei bai, pe termen scurt. (adica mai putin de 5 ani)
Castigul vine din faptul ca banii care se duceau pe chirie acum se duc la capital, si nu toti ci o parte mica din ei, cum bine stii din desfasuratorul platilor de la mortgage. Primii ani mai mult platesti din dobanda decat din datorie, ca doar n-or fi nici bancile proaste, si-au facut temele.
Oricum asta nu exclude optiune de a cumpara o casa, unde te simti "la tine acasa" si ti-o aranjezi cum iti place, dar totusi trebuie sa-ti faci temele bine cand faci pasul asta ca sa nu te expui aiurea unui risc financiar care poate devenii o povara a vietii.
Roadrunner

Ca sa raspund la postul asta! De aprecierea asta "pe hartie", profita cine cunoaste ceva finante. Adica iti faci o re-evaluare si poti sa re-mortgage pe baza aprecierii. Eu am vorbit la banci, si mai iau 50.000 prin remortgage, pe care o sa-i dau cand achit o vila in Baneasa, care e 178.000.
Probabil ca ai auzit expresia:" A face bani cu banii altora!".
Irishii nu s-au imbogatit pe baza faptului ca li s-a apreciat casa, si au vandut-o, mutandu-se intr-un cartier mai ieftin si incasand diferenta.
Ei au remortgage casa initiala si au cumparat altele, care si astea s-au apreciat la randul lor. Mai vand din astea si cumpara ce masini vezi pe strada.
Am un prieten bun, cu care am si cumparat impreuna cate o vila fiecare in Baneasa, si el are cateva case in Dublin, 2 in Manchester, 2 in Offaly, 1 in Romania. Si el are remortgage la maxim. Doar ca trebuie sa-ti calculezi ca veniturile sa-ti acopere ratele de mortgage.
Asa ca, sa nu credeti ca masinile bune si viata de lux pe care o au multi irish vine in principal din salariul pe care il castiga. O mare contributie o au investitiile lor imobiliare.
Acestea i-au propulsat pe multi irishi la nivelul actual. Se pare ca au o "problema" in ambitia de a detine cat mai multe case.
Prietenul meu irish imi spunea ca asta vine din "cicatricele" saraciei lor de acum cateva zeci de ani, cand nu aveau nici ce manca, si acum cand e atat de usor sa invarti cateva hartii si sa iei un credit de 1/2 de milion sa investesti pe ici pe colo, li se pare ca sunt ca pestele in apa.
Stiu irishi, care la fiecare 6 luni, cer o re-evaluare si isi re-mortgage casa si mai ia 15000 pe care ii cheltuie pe o viata de lux.
Daca ti-au lasat parintii o casa in Malahide sau Dun Laoghaire de 1.5 milioane, si nu esti casatorit si n-ai copii asta fac irishii- re-mortgage.
De ce sa nu ai tu Porsche si sa lasi casa la altul?

roadrunner
22-03-2007, 12:18
cam simplist domnu' profesor faci re-morgage, mai cumperi o casa si o masina, dar ce faci cand se depreciaza brusc casa (casele) salariul nu creste brusc, toti vor sa vanda, si mai vine si ECB cu o marire de dobanzi, ai pus-o original. Am si eu un coleg care a facut remortgage si si-a luat un Audi Sport, pana la urma o miscare isteata daca a vrut neapart masina, ca plateste dobanda la imprumutul "de masina" la dobanda de mortgage, problema e ca de fapt isi fura caciula singur, cresterea virtuala, i-a oferit access la un credit mai mare, fara sa se intrebe ce o sa faca daca conditiile actuale (inidicatorii economici) o sa scchimbe, parca am fost de acord ca nu o sa tina la infinit. Azi conducand masina spre servici am auzit o stire interesantam, cum ca: 2 din 3 oameni care au mortgage sunt ingrijorati de ziua de maine, si ca banii se subtiaza pe zi ce trece, cu toate ca economia "duduie" ca sa folosesc un termen deja consacrat. Ar fi interesant sa vedem numarul de contracte de ipoteca noi emise dupa 1 Ianuarie. Dar pana la urma poate sunt eu prea pesimist,
Roadrunner

mva
22-03-2007, 12:47
hai sa zicem ca cei mai vechi din firmele mari poate se aranjeaza cu niste plati redundante masive (asa umbla zvonul despre cei de la motorola de ex, poate nu o fi adevarat).

dar ce se fac mai noii impatimiti de re-mortgage ...renunta la masinile scumpe de ex???. mai adaug ca nu ma impresioneaza deloc masinile scumpe, nici macar nu conduc. bine ca mai e alt aspect, unii prefera sa aiba masini, altii casa -si io fac parte din ultima categorie. deci nu mi-as prelungi contractul de ipoteca pentru a-mi lua masina noua.

insa daca toata firma ti se muta in Asia, nu intotdeauna ajungi sa negociezi corect salariul pt viitorul loc de munca, fiindca vor fi zeci de oameni ca si tine cautand de lucru.

probabil ca cei care lucreaza in firma si nu au firma lor gandesc diferit la viitorul asta ...or fi cei cu afaceri independente mai privilegiati, nu stiu. da si io is cam pesimista cu viitorul pe aici.

pana la urma pentru mine e clar ca nu e de stat aici decat daca am de lucru, altfel ne mutam in alta parte...si pentru independenta asta prefer pierd pe termen scurt niste bani pe chirie (care la mine e mai putin decat in DUB, macar atata avantaj sa am si io ca stau in provincie).

sfinx
23-03-2007, 01:03
mey valentine , parca spuneai mai de demult ca stai in Castleknock
unde ai cumparat tu casa in Castleknock , 3 dormitoare, 3 bai si gradina de 75mp cu 330,000.00 in ianuarie 2006?
ori nu stai in Castleknock, ori nu a fost casa 330,000.00, ori stai cu chirie ori ne minti
hotarastete odata
bantui prin aceasta zona de 5 ani si stiu preturile la case
casa in care stau s-a vandut in ian- feb 2005 cu numai € 335,000.00 si nu e in Castleknock, e langa Castleknock; parvenitii trec la adresa Castleknock sa para mai interesanti

Casleknock incepe de la parc si tine pana la sensul giratoriu de la M50, dincolo de autobanda e Carpenterstown mai exact Lorel Lodge
matematica asta cu re-mortgage tine la cei care ao *oaie profesore
masinile noi asa de multe pe care le vedem pe strada sunt din urma SSIA ; a ajuns la maturitate si orice sarac vrea o masina noua ca daca tot are vecinu el de ca sa nu-si ia una noua
este sindromul saraciei din anii trecuti
cunosc si eu destui care au cumparat jeep nou dar raman pe M50 fara motorina
despre economie...........
e in cadere libera
a ajuns la apogeu, este acolo sus dar se pregateste panta
pretu la case a scazut cu 3,5% in Dublin , cu 11% in Galaway, din presa de saptaman trecuta
bancile ca sa aiba din ce trai iti vinde orice rahat

si varianta cu vila din Baneasa mai revizuieste-o
nu de mult spuneai ca ai vandut la Bucuresti si te-ai orientat spre pamantul natal

Valentin
23-03-2007, 01:39
1.@ Sfinx, le incurci tu! Nu am spus niciodata ca stau in Castleknock, ci in Celbridge, poti verifica posturile daca dai un search pe ce am scris!
2.SSIA-urile deabia se maturizeaza in timp ce irishii s-au saturat de Merc-uri, BMW-uri, si altele.. Ca au aparut 07 mai multe ca pana acum, eu insa de cand am venit din 2001 mi se pare ca au mult mai multe masini bune ca noi, exceptand Micra-urile.
3.Ref la Baneasa, iar le incurci, Ti-am spus si la telefon. Am vandut 2 apartamente de 3 si 4 camere in Bucuresti, respectiv in Lacul Tei si D-na Ghica si am cumparat o vila de 178.000 euro dar nu prin MacAnthony Real Estate, care ti-am spus si la telefon ca nu iti vinde si terenul la momentul incheierii contractului, ci prin Romania Revealed UK, care la semnarea contractului de constructie iti vinde si terenul de 167 mp si iti cesioneaza autorizatia de constructie.
Sper sa nu uiti pana data viitoare, nu de alta dar ma tot repet..si tu tot uiti informatiile!
Tot asa ti-am spus ca eu vand terenuri si case numai in Judetul Constanta, unde sunt reprezentat de Arcada Euro Imobiliare, cea mai mare Agentie din zona , unde fratele meu e agent de vanzari si sotia lui este Director Adjunct.
Asta nu inseamna ca m-am orientat catre Costinesti, eu facand investitii in mai multe locuri. Doar ca nu vand proprietati prin firma mea in Bucuresti. Am cumparat doar pt mine personal.
Despre caderea libera.. e clar ca stiti voi totul. Nici nu indraznesc sa va contrazic.
Sper ca nu cumva v-ati cumparat case.....sa luati teapa asta mare, nu?!?
Referitor la remortgage, face cine se pricepe!
Referitor la tonul pesimist ca totul s-ar duce de rapa, cum spune mva si sfinx, este opinia voastra. Cei mai afectati la asemenea schimbari in economie sunt cei foarte bine pregatiti- care costa firmele multi bani, in costuri-salarii, si cei necalificati si constructii.
Sectorul de Logistica in care lucrez nu prea este afectat decat mai spre sfarsit...
Referitor la panica asta ca totul se duce de rapa, fiecare poate sa creada ce vrea.
Daca luam datele statistice , indicatorii economici de care vorbeste Roadrunner, nu e chiar rau.
Sunt momente mai putin bune, dar dobanzile astea de care tot vorbiti ca tot vor creste, sunt floare la ureche pe langa RO, si iar uitati cat se castiga aici si cat acasa!
Daca credeti ca se va putea tot timpul sa se poata pune deoparte 2000 euro/luna/persoana, asta nu se va mai putea, insa sa platesti un mortgage de 1200/luna/casa noua, e OK.
Tot nu mi-a raspuns nimeni. Daca aici nu va e bine, aveti impresia ca in alta parte e mult mai bine?
E o tendinta economica globala, care afecteaza toate economiile.
Cine va spune ca in alta tara e mai bine, sunt gogosi. Suntem iRen Irlanda care e data ca tara cu al doilea standard de viata din EU.
Daca traiam in Italia si auzeam de Irlanda poate credeam ca aici e paradis.
Daca v-ati speriat si vreti sa plecati, spuneti-mi si mie unde o sa plecati?!
Asta avand in vedere ca aici e totul pe duca.....!
Remortgage-ul e demult fumat de multi...., casele nu mai merita cumparate, desi ratele dobanzilor sunt pomana comparativ cu Romania, economia e in libera cadere?!?...salariile ca vai de ele.. si altele.
Cine nu e happy, sa incerce in alta parte, eu zic ca nu gasiti mai bun..
La ce ton pesimist aveti in Irlanda, nu va vad bine in alta tara?!!
Dar mai bine discutam asta intr-un topic separat, ca sa nu le incurcam!

roadrunner
23-03-2007, 01:42
Am cautat azi pe net cam 30 minute, rapoarte despre starea economiei, mai recente, si surpriza nu prea sunt, pe site-urile bancilor toate sunt "roz" si minunate, dar sunt de prin toamna 2006, se pare ca nu prea mai au gloante ...domnii analisti
Roadrunner

Valentin
23-03-2007, 01:53
Sic!
Eu ti-am spus, irish-ul tace si face. Adica tradus, nu face valuri. La noi ar fi fost ziarele pline pana acum cu cat de rau e in economie, iar fiecare persoana in somaj, ar fi facut cate 2 greve sindicale.( Vezi Mital steel Galati).
Aici isi dau sema ca daca fac valuri nu au decat de pierdut, asa ca isi vad de treaba si incearca sa treaca peste probleme...tot prin munca!
Este afectata si Irlanda de globalizare, care va duce productia multor produse in Est sau far-est.
Nokia a cumparat 160 Ha in Romania pe care vor dezvolta productie de telefoane mobile, si vor muta productia din Finlanda, la noi.
Multe merg catre China, Emiratele Arabe, India la greu, Pakistan, Indonesia.
Irishii fac si ei ce pot. Sunt inca sectoare, in special turismul la care sunt competitivi, ca si multe alte servicii.
Mai ingrijorat sunt de Romania, unde de Pasti toti fac turism in Grecia,Bulgaria, nimeni nu mai face in Romania.
Turismul lor inca "duduie", asta va spun ca sotia e in domeniu!

romania
23-03-2007, 07:53
Am mai intrebat si eu colegii cum vad ei situatia si in speta situatia cu proprietatile in Irlanda.
Un raspuns a venit ca deocamdata e mai greu sa vinzi (si de asta preturile stau pe loc sau scad) din cauza alegerilor care urmeaza anul acesta.
Se presupune ca se speculeaza ca ar fi niste avantaje promise noilor cumparatori si de aceea nimeni nu misca pana nu se clarifica.
Poate stie cineva mai multe despre acest aspect....

roadrunner
23-03-2007, 08:48
Asta denote ce destepti sunt, asteapta alegerile ca sa le dea guvernu' facilitati, ca parca guvernul vine cu bani de acasa, tot din buget (taxe platite) sunt banii astia, evident in cazul de fata taxe colectate mai mici, ce rezulta in buget mai mic, deficit bugetar mai vartos. Inca nu se poate vorbi de deficit bugetar im IRL dar lucrurile nu vor tine la infinit. Sa speram la zile bune dar eu as fi tentat sa judec economia dupa fapte si numere. Teoria asta cu alegerile e cam la fel cu aia ca vin polonezii si cumapra/inchiriaza toate casele noi de pe piata, corect numai sa nu plece in masa, ...toti odata.
Roadrunner

asorin
23-03-2007, 17:42
nu stiu cum ai cautat tu pe net, dar eu am gasit la prima cautare pe google. cuv cheie: ireland economy survey
Un raport realist se gaseste la http://www.oecd.org/dataoecd/28/47/36204794.pdf. Prezinta aspecte pozitive, negative si riscuri.

roadrunner
23-03-2007, 18:04
Sorin,
Multumin de link, chiar e interesant, ai citit partea cu pretul la case, acum 6 luni vorbeau de "soft landing" se pare ca iau in calcul si o devalorizare brusca acum,
interesant si graficul de la pag 5 cu cresterea din constructii si servicii si scaderea de 10% la manufacturing (productie cred ca ar fi nimerit in romaneste)
totusi e enorm de mult bla bla pentru un studiu economic, ma asteptam la mai multe date statistice si grafice.
oricum multumim de link
Roadrunner

PS. E clar ca habar nu am cum sa caut pe net, de fapt gasisem la ministerul de finante dar era extrem de tehnic documentul ala, la polul opus cu documentul asta.

Valentin
24-03-2007, 13:57
Am mai intrebat si eu colegii cum vad ei situatia si in speta situatia cu proprietatile in Irlanda.
Un raspuns a venit ca deocamdata e mai greu sa vinzi (si de asta preturile stau pe loc sau scad) din cauza alegerilor care urmeaza anul acesta.
Se presupune ca se speculeaza ca ar fi niste avantaje promise noilor cumparatori si de aceea nimeni nu misca pana nu se clarifica.
Poate stie cineva mai multe despre acest aspect....

Anul trecut FTB limit , adica first time buyer limit nu a fost ridicat de la cei 317500 eur, la case second hand, pentru ca la case noi se acorda indiferent de valoare, daca nu depasesti 125 mp sau ceva apropiat.
Asta aduce presiune pe piata caselor second-hand care devin prea scumpe dupa aplicarea cotelor de Stamp duty , pt cele ce depasesc plafonul de 317500. Deasemenea asta sustine constructia caselor noi, care desi sar de 317500, nu cad sub incidenta 4% sau mai mult Stamp Duty, fiind scutite.
O crestere a plafonului de 317500 este normal sa fie asteptata, pt ca e normal, datorita pietei, nu mai gasesti multe case langa/in Dublin pana in banii astia, si nu sunt multi care vor sa dea stamp duty.
De asemenea daca se modifica stamp duty, iar pierzi daca cumperi acum, e bine sa astepti bugetul sa vezi daca se modifica ceva, ca sa le creasca nu vad, deja sunt insuportabile.
In alta ordine de idei, e normal ca vanzarile sa mai scada ca ritm si volum/valoare, datorita cresterii valorilor/preturilor caselor,fiind mai putin afordable, si fiind vorba de imprumuturi mai mari. Asta nu insemna ca e rau, e perfect normal, dar nu inseamnca ca vorbim de o criza imobiliara.
Ca un alt efect, se va constata si o crestere a comisioanelor de vanzare perceput de agentii imobiliari, de la 0.5% la pana la 2%, pt ca nr vanzarilor se va micsora.

asorin
24-03-2007, 23:18
Si inca ceva, marile agentii de rating evalueaza economia Irlandei si nivelul de risc intr-o nota mai mult decat pozitiva. Putem considera de exemplu: Fitch (Aaa - in primele 16 locuri, vezi http://www.ntma.ie/Publications/2006/Ie06RAC.pdf), Moody's (Aaa), S&P (Aaa), R&I (Aaa). Heritage claseaza Irlanda pe al doilea loc in Europa dupa UK, si locul 7 in lume, din punct de vedere al libertatii economice, factor important in apreciere competivitatii unei economii (vezi http://www.heritage.org/Research/Features/Index/chapters/pdfs/index2007_RegionB_Europe.pdf).
Sa adaugam aici si rata somajului, in jur de 5%, printre cele mai scazute din Europa. Apropo, UK si Irlanda, tari care au deschis in 2004 piata muncii, au paradoxal in continuare printre cele mai mici rate de somaj din Europa. Chestia functioneaza cam asa: doi-trei polonezi harnici si ieftini creeaza cel putin inca un loc de munca pentru un irish sau alt imigrant.
In fine, exemple si argumente se mai pot da, ce vreau sa zic este ca nu se pune problema nici macar pe termen lung a "prabusirii" economiei irish, iar pe termen mediu nici macar a degradarii acesteia.
O economie care a crescut constant mai mult de 10 ani si care se dovedit matura si este apreciata ca matura de toate agentiile de rating (in nici un caz "artificiala" cum zicea cineva mai sus) nu se prabuseste asa simplu, trebuie sa intervina niste factori dramatici (razboi, totalitarism, dezastru natural etc). Eventual pot aparea tendinte, poate creste somajul, poate scadea competivitatea, stagnare economica (vezi cazul Frantei sau Germaniei), dar nici macar aceasta perspectiva nu este probabila in cazul irlandei pe termen scurt si mediu.
Un alt document pe care l-am gasit interesant, legat de subiect, este http://www.ntma.ie/Publications/2006/Ireland_Information_Memorandum2006.pdf.
Un alt exemplu care ma determina sa-mi scot palaria in fata economiilor "liberale" din Irlanda si UK este felul mai mult decat pozitiv in care au reactionat la criza din domeniul ICT din perioada 2001-2004. In timp ce in tari ca Franta sau Germania a crescut simtitor somajul in high-tech (undeva pe la 10%), Irlanda si UK, in ciuda crizei si a outsourcingului, si-au pastrat tendinta pozitiva, eventual au inregistrat o usoara incetinire a cererii pe piata muncii, dar nicidecum o crestere a somajului.
Concluzia: nu este oportun sa numaram zilele celtic tigerului, dar putem discuta tendinte.
In schimb, mai degraba as plange de mila economiei noastre mioritice.

sfinx
24-03-2007, 23:28
piata imobiliara la aceasta ora doarme
nu se vinde aproape nimic desii preturile au scazut, sensibil ce e adevarat

vecinul meu vrea sa vanda casa. o are la vanzare de 4 sapt si a avut doar 3 (trei) vizitatori, cand anul trecut a mai avut o tendinta de vanzare si a avut numai in prima sapt 20( douazeci)

am o cunostinta care lucreaza ca agent de vanzari case si e in concediu ; nu a mai vandut mai nimic din octombrie (adica 1 sau 2 vanzari)

franta si germania are cea mai mare rata de somaj?
corect, dar are o economie bazata pe productie si.............. pe servicii
nu doar pe servicii

mva
25-03-2007, 01:09
1- despre perioada dot.com/dot.gone in IRL mi-am facut temele despre firma la care lucrez acu (am intrebat si la interviu asta), si nu pot sa zic ca a fost la fel ca in RO, unde lucram in aceeasi perioada la o multinationala - au fost plecari voluntare in irlanda, nu de neglijat; daca mai check-ui pe net articole din aceeasi perioada, destule companii au concediat ingineri "informaticieni" si atunci (hehe unele fac la fel si in perioada asta). pana la urma fiecare crede ce vrea sa creada. io am mai zis ca nu vreau oricum sa prind radacini in tara asta, asa ca pentru mine conteaza sa mearga mai bine in RO pe viitor.

2. daca ati urmarit pe RTE "In Search of the Pope's Children" noiembrie anu trecut...o analiza destul de interesanta ...citez din prezentarea de pe net de-acu <<The programme also explores how we have gone from being a country with too many people and not enough money to a country of not enough people and too much credit. David uncovers our seemly endless supply of credit and takes us to Germany to introduce us to the hero of the Irish economic boom.>> eroul era un neamt pensionar ce isi tinea economiile la banca ...si care evident "ajunsesera" sub forma de credite pe aici. concluzia: "What is stable today can change dramatically tomorrow"

Valentin
25-03-2007, 11:21
@ Asorin, simpatizez cu ideile tale.
Cei care incearca sa gaseasca si sa numerele zilele Celtic Tiger, vor avea mult si bine de asteptat.
Se pare ca multi sunt doar ingrijorati de piata imobiliara, care e scumpa si care tocmai datorita acestui motiv, a redus volumul tranzactiilor, pt ca deja a ajuns in maximul de pret care se poate tranzactiona, motiv pt care nu mai e nimic speculativ, si normal ca nu mai cumpara decat cei care chiar au nevoie!Cei care speculau, sau oprit.
Degeaba ne ingrijoram acum pt un somaj de 2.9% in Co. Kildare, unde locuiesc eu, pt ca nu e mare. Uitati-a cat e in Romania. Iar cei care sunt ocupati, multi au sub 200 eur, dupa taxe, bani cu care nu ai nici o putere de cumparare.
Asa cum am mai spus: Inainte de a fugi de aici disperati , e bine sa va ganditi unde va duceti unde sa fie mai bine ca aici!
Aveti deja o tara aleasa unde e mai bine, pt noi, romani imigranti?

mva
25-03-2007, 12:39
tu valentin, ne-am inteles ca fiecare stie ce e mai bun pentru el si familia lui. as gasi nu una, ci cateva tari in UE in afara de romania unde m-as simti mult mai bine decat in Irlanda asta ... am mai zis ca in afara de job-ul cu care am venit nu ma tine nimic altceva aici.
asa ca ...celtic tiger sa aiba grija lui cine e interesat ... sa ramana. daca mai ajungem pe undeva inainte de a ne retrage acasa in romania e pur si simplu problema mea si a sotului meu.

Valentin
25-03-2007, 13:46
tu valentin, ne-am inteles ca fiecare stie ce e mai bun pentru el si familia lui. as gasi nu una, ci cateva tari in UE in afara de romania unde m-as simti mult mai bine decat in Irlanda asta ... am mai zis ca in afara de job-ul cu care am venit nu ma tine nimic altceva aici.
asa ca ...celtic tiger sa aiba grija lui cine e interesat ... sa ramana. daca mai ajungem pe undeva inainte de a ne retrage acasa in romania e pur si simplu problema mea si a sotului meu.

Eram sigur!
Raspunsul clasic al romanului: " Bineinteles ca am o lista de cel putin 10 tari. Ce te intereseaza pe tine!?"
Adica toti le stiu pe toate. Cand intrebi sa dea exact nume, adica in ce tara e asa mult mai bine pt imigrantul roman in general, te abtii mva!
Familia ta trebuie sa fie mult diferita de familiile celorlaltor romani, ca fara drept de munca decat in tarile nordice, sa gaseasca legal de munca, mai bine decat castigi aici pe working visa /work permit sau stamp 4 residency!
Acum bine, sunt unii care cred ca pe Marte e categoric mai bine decat pe obositul Pamant! You may never know...unless you try!
Sper sa ne scrii si dupa ce imigrezi acolo unde vorbeai, si sa e impartasesti de cate ori e mai bine decat in Irlanda!
Pana atunci cred statisticile care arata ca IRE are second best standard of living in EU!
Good look mva!

mva
25-03-2007, 15:05
cred ca mi-as gasi de lucru in UK/Suedia/Finlanda/Ungaria ...nu pot sa iti dau tie sfaturi valentin fiindca tu ai venit altfel decat mine aici: eu m-am relocat pt job pe un alt domeniu decat cel in care lucrezi tu, experienta profesionala e cel mai important asset al meu. nu as fi venit ilegal in tara asta, nu incape nici o discutie. e prima portita ce m-am grabit sa o deschid, si acu imi asum consecintele: o sa stam temporar pe aici, dar categoric fara mortgage ;)

iti zic un alt lucru care face familia mea diferita de a ta ...nu compar cu alti imigranti romani pe aici: nu conducem, nu avem masina - deci apelam la transportul in comun din tara asta. na din punctul asta de vedere standardele din Germania de ex nu se indeplinesc nici vorba, cu toata cresterea economica, in IRL.

nu zic ca nu sunt irlandezii oameni prietenosi ...dar sunt si alte lucruri mai importante decat "spoleiala" de aici, chestii personale pe care nu trebuie sa le justific altora.

asa ca respect si numa bine!

PS: am citit post-ul de mai jos al Mihaelei ... si inclin sa ii dau dreptate.

Mihaela
25-03-2007, 17:30
@roadrunner

Si pe mine ma apuca ametzeala cind incerc sa ma gindesc cum functioneaza economia Irlandei si ce ne asteapta pe termen lung. In slujba pe care-o am, din cind in cind e nevoie sa ma uit in diverse statistici, inclusiv date demografice privind statutul ocupational (lucrator/somer/pensionar/etc), domeniile de activitate si chiar clasele sociale (da, poate fi o surpriza, insa exista o astfel de clasificare oficiala, bazata pe nivelul de educatie si pozitia in ierarhia firmei/agentiei in care esti implicat).

Concluzia mea este ca tigrul celtic n-a dat nici macar cu coada prin unele parti ale Irlandei, mai cu seama prin nord-vest, unde ma aflu. Mai putin de 30 la suta din populatia activa produce ceva palpabil, obiecte sau constructii, in timp ce restul ofera servicii – de la educatie, medicina si administratie publica la coafura, bai de alge, lectii de canto, tuns iarba, comert cu alimente, haine, masini si case. Ai putea zice ca nord-vestul – dar poate si vestul si sud-vestul – este practic “subventionat” de capitala intr-un anumit sens. Pe de alta parte, ghemotoace de par vomate de marele motan s-au rostogolit totusi si prin vestul mai mult sau mai putin salbatic, in contra vintului.
Cind preturile caselor cresteau cu peste 15% pe an in Dublin si zona “navetista”, in Leitrim cresterea era sub 2%, adica mai putin chiar decit inflatia!!! De ce? Pai cred ca nimeni nu era nebun sa-si cumpere o casa in vest cind slujbele erau in est, majoritatea.

Dar exista destui speculatori care se baga in afaceri imobiliare stiind perfect ca vor putea manipula piata. Printre cei mai bogati “auctioneers” din zona mea se numara niste consilieri locali, care au prin lege si puterea de a stabili modul de folosinta a terenurilor (“zoning”).
Lucrurile sint foarte simple: mister O’Dowd are 3 hectare de pasune la vreo doua mile de satul C (sat cu sub 500 de locuitori, fara banca, ATM, biserica, scoala sau benzinarie) si cum nu mai renteaza sa cresti oi sau vaci, ca s-au taiat subventiile de la UE, omul vrea sa creasca niste case! Se duce frumos la consilierul FF pe care l-a votat in ultimii 20 de ani si-i bate obrazul: pai se poate, mai Seamuse, nu vezi ca noi, sarmanii fermieri, murim de foame? Pai familia mea din ce sa traiasca? Ia sa faci in asa fel incit sa pot construi o casa pentru fiecare in cei 7 copii pe care am de gind sa-i fac! Si sa ai grija sa mai pot face inca vreo shaij’de case pe linga alea sapte-opt, ca sa pot finanta constructia pentru mine si ai mei, iar la pensie sa n-am nici o grija. Si sa stii ca daca faci asa, te votam din nou, si eu si tot neamul meu!
Si consilierul Seamus baga o motiune in consiliu prin care cere zonarea celor trei hectare, chiar daca e impotriva oricarei logici sa incurajezi oamenii sa locuiasca unde-a intzarcat dreaq’ copiii si sa faca naveta ore in sir la vreun serviciu prin orasele mari. Iar ceilalti consilieri nu zic nici pis, ca au si ei clientii lor, deci totul se aproba, iar ministrul de resort (Dick Roche) se face ca nu vede, ca doar si el are nevoie de voturi. A, am uitat sa zica ca Seamus, consilierul, are si o firma prin care vinde proprietati, de regula "investitorilor" din Dublin! Ce frumos, nu-i asa? totul merge ca uns! (Atentie, numele nu reprezinta persoane reale! ;) )

Lucrurile s-au schimbat in favoarea speculatorilor dupa ce guvernul dominat de Fianna Fail (pentru cine nu stie, partidul FF e considerat “aripa politica a industriei constructiilor”) a dat o lege – Rural Renewal Tax Incentives Scheme 1999 - prin care se acordau facilitati financiare celor care construiau case in zone aflate intr-un asa-zis “pericol de depopulare”. Majoritatea erau zone rurale, relativ departate de centrele urbane, care s-au depopulat, ce-i drept, prin moartea locuitorilor in timpul foametei din din 1847 si prin emigrarea supravietuitorilor.

Parlamentarii s-au luat efectiv la intrecere in a adauga noi si noi zone la cele stabilite prin legea initiala. Din fericire, legea si-a incetat efectul la sfirsitul lui 2005, dar daunele facute sint imense. Caz concret: un oras ca Sligo deverseaza apele uzate netratate direct in ocean, fiindca guvernul n-a aprobat finantarea statiei de epurare proiectate inca de-acum zece ani. Cica bugetul statului geme de bani, dar banii nu vin unde nu exista crestere de populatie. Saraca populatie nu poate locui in Sligo, fiindca locuintele noi nu pot fi racordate la reteaua publica de canalizare, din cauza lipsei de epurare! Biata populatie e obligata sa cumpere o casa la mama naibii, unde exista cit de cit o statie de epurare preistorica sau unde inca se mai admit putzurile septice.

Si astfel speculatorii – majoritatea cetateni din Dublin care si-au reipotecat casele supra-evaluate/supra-apreciate ca sa faca “investitii” – reusesc eventual sa vinda, dar nu toti au noroc. Stiu scheme intregi in care nu s-a vindut mai mult de zece la suta in ultimul an, in pofida “premiilor” (un Opel Corsa, de exemplu! Ce ridicol!) promise de intermediari. Si asta fiindca s-au cam terminat clientii (fraierii?)!!

Pe coasta de vest exista un tip aparte de localitate: satul de vacanta fantoma! Zeci de hectare de case goale care se umplu doua-trei saptamini pe an, cind dublinerii au concediu. Iarna e sinistru.

Asa ca, roadrunner, pe termen scurt perspectiva pare sa fie cam asta ;D : unii vind, altii cumpara case, iar politicienii, intermediarii si bancile isi trag partea de la fiecare. Pe termen lung, zau ca mi-e frica si sa ma gindesc.
Ar mai fi o solutie, propusa de un consilier din Leitrim, care a spus la o conferinta ca frumosul si pitorescul lui judet are atitea case goale incit ar fi cazul sa importe oameni, nu conteaza daca sint est-europeni sau sud-africani, numai oameni sa fie – evident, cu bani de cumparat case ;D ;D ;D
[br]Postet at: March 25, 2007, 06:30:51 PM________________________________________________ _

2. daca ati urmarit pe RTE "In Search of the Pope's Children" noiembrie anu trecut...o analiza destul de interesanta ...citez din prezentarea de pe net de-acu <<The programme also explores how we have gone from being a country with too many people and not enough money to a country of not enough people and too much credit. David uncovers our seemly endless supply of credit and takes us to Germany to introduce us to the hero of the Irish economic boom.>> eroul era un neamt pensionar ce isi tinea economiile la banca ...si care evident "ajunsesera" sub forma de credite pe aici. concluzia: "What is stable today can change dramatically tomorrow"

@mva

daca ti-a placut filmuletul lui David McWilliams despre Copiii Papei, poate ar merita sa citesti si carticica omonima, care e de fapt bazata pe o serie de articole aparute timp de aproape doi ani in The Sunday Bussines Post. Omul are si un website - www davidmcwilliams ie

McWilliams e indragostit de speculatii, dar ce propune el nu e in realitate analiza economica, e doar jurnalism, insa nu e mai putin interesant din cauza asta. Mie-mi place, e unul din ziaristii mei preferati.

Chestia haioasa e ca am cumparat anul trecut cartea si DVD-ul pentru a le face cadou unor amici din Germania care tocmai isi luasera inima-n dinti sa cumpere un apartament - pe credit, nu din economii, ca n-aveau. :) Nu-ti spun prin cite greutati au trecut pina au reusit sa convinga banca sa le dea imprumutul. Aici probabil ii intrebau doar cit cistiga si ii credeau pe cuvint, ba chiar ii incurajau sa declare si venituri ipotetice, cum ar fi bani din inchirierea unei camere in viitoarea casa, ori ore suplimentare la slujba.

sfinx
25-03-2007, 23:04
cam asa duduie economia Irl la aceasta ora
cand se vor termina marile santiere si firmele din I.T si Farmaceutice se muta la est sa vezi atunci ce aglomerat o sa fie Luas-ul si metroul (sau underground-ul)

roadrunner
26-03-2007, 10:19
Pana la urma e strict legat de perceptia fiecaruia si de unghiul din care priveste. Uni dintre noi suntem mai expusi la bune/rele legate de conomie altii nu, adica daca lucrezi la take-away e destul de greu sa corelezi volumul vanzarilor cu starea economiei, ce daca creste inflatia avem burtile mai mari si o sa mancam mai mult khebab? nu cred.
De aceea cred ca perceptiile sunt asa diferite (diametral opuse) la cei mai multi dintre noi, si fiecare avem tendinta sa generalizam, folosind cazuri particulare, totusi pe ansamblu se pare ca pesimistii sunt la paritate cu optimistii, si pesimistii vin tare din urma...pe culoarul unu.
Lasand gluma la o parte un lucru e interesant la raspunsurile din topicul de fata, cand optimistii raman fara gloante in argumentatie, toti (absolut toti) fac referire la economia romaniei (care nu prea are nimic in comun cu cea a irlandei) cu toate ca s-a precizat ca nu facem analiza comparata a celor doua economii, poate ar trebui sa intrebau un phsiholog ce inseamna asta...
oricum pana o sa obtiniem un raspuns calificat de la un psiholog, parerea mea e ca fiecare dintre noi inconstient vrem sa justificam fata de ceilalti (uneori in moduri bizare) venirea noasta aici, si avem tendinta sa dam vina pe sistem (cel din ro) sau pe politicieni dar n-am auzit pe nimeni sa zica ca o ducea greu in Romania, toti aveau masini bengoase, joburi unde se descurcau bine, familii bune etc...
E clar ca fiecare dintre noi masuram succesul (in Irlanda) diferit, unii il masoara in BMW-uri, altii in numarul de bai, altii in vacante, etc, nici unii nici altii nu gresesc, pana la urma ficare stie mai bine cu e bine pentru familia lui, unii considera ca copii trebuie sa vorbeasca numai engleza, altii romana/engleza, nici nu are importanta cum e bine, ce e bine pentru unul nu e bine pentru celalalt, ce facem incercam sa ne dam lectii de crestere a copiilor, pai suntem dispusi sa luam lectii la capitolul asta, nu cred...
Revenind la topic, as vrea sa vad discutandu-se acest topic peste 12 luni sa vedem care e evolutia incremental de la un an la altul. sa vedem daca s-a schimbat numarul optimistilor sau pesimistilor, cu toate ca vom fi cu 12 luni mai isteti avand mai multa experienta in a interpreta semnalele din economie la nivel macro cat si microeconomic.
(se pare ca pesimismul creste direct proportional cu rata de mortgage, si dobanzile ECB, si invers proportional pretul masinii cu scaune de piele, si climatizare "bizona")
Roadrunner

mva
26-03-2007, 11:11
io zic roadrunner sa nu generalizezi dupa ce s-a scris pana acu, si sa mai astepti sa mai contribuie si altii:
valentin e optimist in general, sorin inca nu a venit aici, Mihaela si eu suntem "in provincie" (eu cel putin nu am mortgage), sfinx-ul probabil ca priveste si el lucrurile din domeniul lui ...tu de ce parte esti ?

Valentin
26-03-2007, 20:55
@ Roadrunner, mi-a placut metafora cu gloantele. Sa stii ca mai am!
Problema nu e ca vad eu msi optimist viata in Ire dintr-un BMW, second-hand, ci cum vad unii viata, oriunde i-ai duce, in IRE sau in RO.
Normal ca exista tendinta de comparare cu Ro, pt ca venim de acolo.
Daca aici nivelul de trai pe care il am ma multumeste, acasa ca sa supravietuiesc decent, trebuia sa invarti facturi, SRL-uri , ca sa iesi pe pierderi , sa poti supravietui, la cat de mari sunt: impozitele pe salarii, venitul global, chirie, etc.
Normal ca pot compara.
Daca la 2350 eur/luna nu-ti ia decat vreo 100 eur taxe pe salariu, in timp ce in RO la 2350 eur iti ia 750 eur taxe, normal ca-i mai bine aici.
Cu cei 1600 ramasi acasa, traiesti mai prost decat cu cei 2250 ramasi dupa taxe aici.
Chiar unele preturi sunt mai mari acasa, asa ca puterea de cumparare e mai buna aici.
Nu mai vorbim ca daca gasesti vreun angajator sa-ti dea banii astia, esti un bun!

roadrunner
26-03-2007, 21:46
Mva,
cred ca eu sunt din galeata cu pesimisti, si eu sunt de "la tara" in fiecare zi merg 50 Km la servici la marginea vestica a Dublinului, platesc mortgage, si am lucrat aproape 6 ani intr-o companie americana de semiconductori (am lucrat cu aprindere la o intrepridere) dupa care mi s-a facut lehamite de sistemul "big corporate" si m-am auto promovat in functie la o firma mica de proiectare. Multi dintre colegii mei de acolo care au avut curaj si talent profesional s-au cam carat, au ramas unii mai fricosi, sau comozi, si managerii care acum se zbat sa faca ei treaba (le dorim success) Companiile de tehnologie in irlanda au adunat cam mult balast, au angajat tinere talente, si au transmis mesajul ca nimeni nu e de neinlocuit, asa ca cei care cat de cat vroiau sa faca cariera din inginerie si-au dat seama ca e o fundatura si s-au orientat spre alte companii unde creativitatea e platita, vesnica poveste a companiilor care devin mari si se misca cu incetinitorul care niste mari uriasi lenesi. Multi dintre fostii mei colegi s-au lasat furati de mirajul "stock options" care vor avea o valoare inestimabila peste 10 ani si ce bogati vom fi noi, au primit stock options la valoare de 40$ si azi valoarea e 27$, mama ce profit au facut ei. Eu am plecat de acolo ca m-a plictisisem sa aud acelasi bulshit, de la niste manageri kakanari irlandezi, slab pregatiti care se ploconeau in fata sefilor din america. Un exemplu scurt, am facut o lucrare la care aveam nevoie de un laborator mai special cu aparatura, si le-am spus sa ma sprijine, mi-au pus la dispozitie laboratorul si aparatura 3 luni dupa ce am terminat, si la trei ani dupa ce l-am cerut, asa ca le-am inmanat notice-ul si i-am pupat dulce. Un alt exemplu din perioada de 6 ani la ei, a trebuit sa verific niste proiecte facute de un mic grup de 4 ingineri care aveau un manger idiot, dupa 6 luni m-am dus la seful meu si l-am informat oficial ca managerul ala e idiot, si tot proiectul lor e non-functional, raspunsul a fost sa incerc sa fiu mai tolerant ca nu toti sunt la acelasi nivel tehnic etc. Dupa inca o luna i-am pus in vedere ca daca nu ma muta de la proiectul ala ma duc sa-mi aranjez CV-ul, totusi m-a luat in serios si m-a mutat,..surpriza dupa 2 sapatamni s-a spart buba toata echipa aia si-a dat demisia in bloc, au plecat la alte companii, si surpriza maxima, managerul ala idiot inca lucreza acolo, dupa ce proiectul s-a prabusit. Acum sunt bine lucrez intr-o firma mica de proiectare, 12 proiectanti, toti talentati, haiosi, ne distram si facem exact ce ne place..., vin acasa cu zambetul pe buze si plec zambind dimineata.
Dar revenind la economie, se pare ca multe din firmele de thnologie irlandeze (cele mari) sunt o ciorba lunga in care se tot pune un polonic de apa sa fie portii mai multe...
sa vedem cat o sa mai aiba gust de ciorba
In rest nimic spectaculos despre mine, rate la masina, vacante, gratare in curte cu "compadres" si joaca cu copii cand apuc,...(am doaua fete una de 4 ani si una de 16 luni)
Roadrunner

sfinx
27-03-2007, 06:28
@roadruner

mult succes la munca si sa-ti traiasca fetitele

mva
28-03-2007, 15:20
am vb azi cu un coleg irlandez ...si mi-o explicat de ce constructorilor de aici nu le pasa neaparat daca sunt casele noi locuite sau nu in diferite zone ale tarii ..."sectiunea 23", pentru cei care sunt de multa vreme aici probabil ca nu e nici o noutate.
nu am avut timp sa imi documentez foarte bine post-ul ...da are sens ce mi-o zis cu alti termeni colegul, ca e ca un fel de spalare de bani toata treaba, fiindca "proprietarii" reusesc sa construiasca aproape gratis ceva pana la urma, si oricum ies in profit. nu stiu cat o sa mai fie valabila faza ...da ma gandesc ca si asta a contribuit pe de o parte la evolutia nenaturala a pietei imobiliare de aici.

PS: cei mai documentati pe subiectul asta pot sa extinda, io abia acu ma documentez ...asa ca exprimarea mea e ca atare.

Mihaela
29-03-2007, 14:35
E oficial!

Dupa cum ma plingeam acum citeva zile, e plina tara de case goale (vezi Census 2006 - Principal Demographic Results). Aia si-au spalat banii si vor continua s-o faca, in timp ce in Leitrim, judetul meu de domiciliu 29.7% din case sint neocupate, in Donegal sint 27%, iar in Sligo, unde lucrez, "doar" 23%...

Pe de o parte, e buna informatia asta, poate incep totusi sa scada preturile, ceea ce ar fi in favoarea tinerilor si a imigrantilor... Pe de alta parte, e clar ca nu se construieste ce si unde trebuie.

sfinx
30-03-2007, 01:01
spalarea de bani se face daca cel in cauza face banii din afaceri cu droguri, vanzari de arme , prostitutie , etc, etc

vrei sa insinuiezi ca McNamara sau Pearse, John Sisk, Wallas, John Paul, si care mai sunt , fac afaceri necurate si trebuie sa spele banii aruncand-ui pe apa sambetei construind case undeva pe un deal oarecare din Irlanda?

eu unul ma indoiesc
aceasta idee se poate proba sau argumenta macar?

mva
30-03-2007, 08:32
pentru mine spalarea de bani nu inseamna doar ce ai scris tu sfinx-ule, ci si in cazul in care ai venituri pe care fara a beneficia de chestia asta nu le-ai declara altfel (fiindca poti sa faci asta). nu am ce sa probez fiindca nu am acuzat eu, ci chiar unul de-ai lor mi-a zis chestia asta, e deja folclor (pana una alta io plec urechea la surse din astea mai locale = coleg de la lucru , fiindca irlandezii percep altfel realitatea de la ei din tara decat noi).
din alt punct de vedere, nu multa lume sustine fara sa probeze ca grupurile de interese de aici (adica in spatele guvernantilor actuali) sunt tot "constructorii" de tot felul de chestii ?
ideea din primul meu post pe tema asta e ca ...nu pe toti ii intereseaza daca sunt locuite sau nu unele proprietati din diferite zone, fiindca daca au prins sectiunea 23 oricum beneficiaza pe 10/15 ani de reduceri de impozite din venituri pe baza asteia. dar se construiesc si hoteluri, centre comerciale pe sectiunea 23, nu doar locuinte.

am gasit undeva un exemplu care mi-o placut, despre Jim, care poate sa isi "albeasca" banii din chirii ;)
<<
Jim Landlord buys a new house in Battery Court for letting purposes.
Site cost €50,000
Construction cost €300,000
Total spending €350,000

Jim can claim the full construction cost of €300,000 against his future rental income.

If Jim already earns €40,000 each year in rental income from any commercial or residential lets, and if he earns another €10,000 each year from renting the new house, the Rural Renewal relief will mean that he will earn all this income TAX-FREE for the next six years. >>

iar un link catre sectiunea 23 explicata http://www.revenue.ie/leaflets/s23.pdf

mie mi se pare ca lasa libertate la o gramada de smechereli ...si asa aducem inca un motiv ce explica inflatia din imobiliarele de aici.

roadrunner
30-03-2007, 10:40
Mihaela, Sfinx
Poate n-ar fi corect s-o numim spalare de bani, ci "facilitati de grup", si eu cred ca e mult mai grava decat spalarea de bani, care e pedepsita de lege, pentru ca e perfect legal ce fac ei.
Practic creaza un mediu de afaceri artificial isi fac suma dupa care lucrurile se prabusesc si plateste bou de contribuabil.
100% de acord cu Mihaela.
Roadrunner

Mihaela
30-03-2007, 10:54
@sfinx

Aia cu "spalarea de bani" am preluat-o in zbor, de la mva, nemestecata. Nu ma gindeam in nici un caz ca "developers" seriosi ca Sisk sau McNamara ar spala bani. Nici nu pot proba ca unii "investitori" fac asta, ca nu sint procuror. Dar nici n-as exclude posibilitatea, vazind cita coruptie exista in constructii (vezi interminabilul Planning Tribunal, fost Flood, acum Mahon, care lucreaza din 1997 fara a reusi sa dea de radacina raului).

@mva

Se puteau face si parcari etajate, asa e, dar proportia de case construite e exagerata. Nu face nici un bine economiei sa se bage banii in caramizi si ciment, in loc de afaceri inovatoare si cu potential de export.

Plus ca s-a ajuns la psihoza asta nationala cu casele, care se revarsa si in afara Irlandei. Daca aici se plafoneaza preturile imobilelor, tot mai multi bani vor pleca spre alte tari, inclusiv Romania, distorsionind si acolo piata, facind sa creasca preturile, in detrimentul localnicilor care nu cistiga suficient ca sa-si permita sa plateasca pretul cerut de irlandezi.

sfinx
30-03-2007, 21:48
ai luat din zbor de la un irlandez care stie si el cate ceva sau presupune mai bine zis
daca ai bani din afaceri nu tocmai ortodoxe, ce faci te apuci de construit pe deal?

diferenta e ca au luat bani de la UE si au beneficiat aproape toti; la Romania daca ar putea lua doar cei de la guvernare, restul cauta Irlanda pe harta si metodele de emigrare

acele case construite in asa zise zone defavorizate ( emigrarea in masa cand saracia era ca la ea acasa) probabil au fost construite in parteneriat cu consiliile locale din bani europeni (NDP) , Irlanda este campioana la cheltuirea banilor europeni, urmata de Portugalia, cei mai prosti sunt grecii

-daca in spatele politicienilor stau marile companii de constructii care o sa fie viitorul Irlandei cand se termina de construit?

Mihaela
31-03-2007, 13:35
@sfinx-ul intreaba: "-daca in spatele politicienilor stau marile companii de constructii care o sa fie viitorul Irlandei cand se termina de construit?"

Sfinx-ule, uite ca de data asta chiar ai pus punctul pe i !!! Aceasta-i intrebarea!
Poate vine un guvern socialist, compus din Labour, Sinn Fein si Verzi :o :o :o si mareste toate impozitele ca sa umple gaurile lasate de Fianna Fail (cind se va prabusi economia), iar lumea cu scaun la cap incepe iar sa emigreze, ca aici nu va mai fi de trait. :D

Nu te supara, dar daca urmareai discutia, n-ai fi zis ca am "luat din zbor de la un irlandez care...". Eu am spus ca am preluat o expresie postata de mva, care nu e un irlandez, ci o timisoreanca :)

"daca ai bani din afaceri nu tocmai ortodoxe, ce faci te apuci de construit pe deal?"
Nu te apuci tu personal, ci cumperi ceva gata construit cu facilitati fiscale (scutiri de impozit) care-ti permit sa platesti mai putin de jumatate din pretul constructiei/casei - vezi brosurile de la Revenue daca vrei sa intelegi cum functioneaza schema.

Pe de alta parte, te rog sa ma crezi ca cele 30% case neocupate din judetul Leitrim (si alea din Donegal, Sligo, Kerry etc) NU au fost construite de consiliile locale (care au niste bugete mizerabile in zonele neproductive economic, ca n-au venituri proprii aproape deloc si sint la mila guvernului), nici in parteneriat, si in NICI UN CAZ cu bani europeni. Pe cuvint ca stiu ce vorbesc, ti-o spune gura calului ;D (sper ca nu trebuie sa explic expresia "to hear it from the horse's mouth" ;) )

@roadrunner

ce spui tu e corect 101% :) :) :)

sfinx
31-03-2007, 19:52
e interesant

ai o suma de bani facuti din economia subterana, guvernul iti permite sa cumperi ceva la jumatate de pret in Leitrim, Donegal, etc, etc, unde sunt zone defavorizate demografic
casele raman goale ca nu e nimeni interesat sa inchirieze
pretul casei nu creste,
care e scopul?
a devenit proprietar a 10 case?

roadrunner
02-04-2007, 09:59
sfinxu-le hai ca pricepi greu,
cumperi o casa (sa o strada) cu facilitati fiscale, stai un pic si o vinzi private, banii de pe facilitatile fiscale s-au mutat in cont la "baietii destepti" de la buget (adica din banii platiti de contribuabili) ala care da cu pensula sa vopseasca casele zice "ba ce bine merge afacerea" ca de la capatul pensulei asa se vede... dar per ansamblu isi fura caciula singur, ca in loc sa aiba paturi in spitale si locuri in scoli si gradinite are mai mult de vopsit pentru cativa ani pana se sparge buba.
Roadrunner

catalin
02-04-2007, 11:56
Ma gandeam la toate predictiile alea oarecum negative, ce au aparut in ultimul timp ca pot fi si acelea un pic "inflorite".Sa nu uitam ca in Mai sunt alegeri si nimeni nu are interesul sa puna intr-o lumina proasta viitorul.
Votati " Soarele" ! :D

roadrunner
02-04-2007, 12:12
Catalin,
daca citesti topicul de la inceput, e bazat pe cifre publicate de agentii guvernamentale banci, ce interes ar avea sa-si dea cu stangul in dreptul, e drept ca totdeauna vor fi analisti sa zica invers unii fata de altii, si aici intervine judecata proprie a fiecaruia dintre noi, cu subiectivismul de rigoare. Hai sa judecam un pic, incearca sa iei un mortgage acum si vezi cat de usor e, am auzit la radio azi, ca ar trebui sa ai un salariu de 67K ca sa te incadrezi la "affordable house", pai eu nu stiu prea multi la nivelul ala, si pe aia care-i stiu au deja case, cum am mai spus eu sunt mai pesimist, si sper din tot sufletul sa n-am dreptate.
Roadrunner

ovimat
02-04-2007, 12:40
La Affordable Housing tre sa ai sub 40k daca esti singur sau sub 70k parca daca sunt 2. Avantajul e ca sunt case/apart la pret de constructie deci mai ieftine plus ca poti intra in Shared Ownership cu City Council daca nu ai salariul suficient de mare ca sa ai un mortgage "personal".
Shared Ownership se mai aplica daca cumperi o casa/apart care costa max. 275k iar ei iti ofera max 250k.
E adevarat ca sunt unele developmenturi la care se cere un venit minim mai mare, dar asta e.Postet at: April 02, 2007, 02:38:33 PM________________________________________________ _[b]Estate agent reports drop in house prices
Monday, 2 April 2007 12:31
Estate agent Sherry Fitzgerald says its figures show a 1.1% drop in second-hand house prices in the first three months of this year.

It follows growth of more than 18% in 2006.

The fall was even sharper in Dublin, at 2.3%.

AdvertisementSherry Fitzgerald economist Marian Finnegan blamed a reduction in consumer confidence in the performance of the market for the drop.

The fall has been attributed to higher interest rates and speculation about changes in stamp duty in the Budget.

catalin
02-04-2007, 13:10
...cum am mai spus eu sunt mai pesimist, si sper din tot sufletul sa n-am dreptate.
Roadrunner

Pai sti foarte bine parerea mea... si eu la fel sper sa nu fie asa cum vad eu lucrurile.Poate baga ceva hormoni in tigru ala celtic! :D...dar numai sa nu pice la testul antidopping !

Valentin
12-04-2007, 23:51
Daca tigrul asta are probleme, e vai de ursul la care trebuie sa ne intoarcem acasa. Ala e si flamand, si ametit rau, ca nu stie unde s-o apuce!
Irlandezii astia sunt mai constructivi si practici decat cei 23 de milioane sau cat mai suntem in total zilele astea!
In final tot mai bine ne e pe-aici decat sub un incompetent de Tariceanu sau alti corupti la cele mai inalte niveluri!
Vom vedea!

sfinx
13-04-2007, 10:01
roadrunner era vorba de zonele cu case noi nelocuite
nu cele care se vand de la stadiul de proiect

daca-ti face guvernul o strada mocca la Cuca Macai unde nu cumpara nimeni nimic............................eu asta nu pricepeam

Valentin
19-04-2007, 21:50
Asa cum am spus, si cum Ovidiu a citat bine Sherry Fitgerald's Economist, situatia nu e grava pe piata imobiliara. Daca luam cresterea de anul trecut de 18%, o reducere in Dublin cu 2.3% , nu e rau, avand in vedere ca dobanzile au mai crescut putin, iar aceste cresteri au avut loc la segmentul de varf al aprecierii imobiliare, cand orice modificare in conditiile pietei: dobanzi, decizii politice- asteptate( alegeri), sau alti factori, ar avea-o asupra preturilor caselor.
Cine are impresia ca o sa cumpere mai ieftin daca mai asteapta, o sa astepte mult si bine!
Dar timpul o va dovedi!