PDA

View Full Version : taxe, preturi in irlanda

catalin_can
08-03-2007, 14:35
Poate cineva sa-mi spuna si mie care sint taxele pe salariu in irlanda ? Sau eventual sa-mi dea niste exeple de genul ... la un salariu brut de 40k ... in mina imi ramine .. atit pe luna ... Mereu salariile afisate pe forumurile de joburi sint salarii brute nu ?

Altceva: poate cineva sa-mi spuna deasemenea cam care sint preturile in Irlanda pentru o garsoniera, asigurare masina, mincare pe luna, etc ? (Stiu ca preturile astea variaza f. mult de la caz la caz, dar as dori niste valori minime si maxime ca sa-mi fac o idee despre care e costul vietii in irlanda)

Multumesc anticipat,
Catalin

Daisy
08-03-2007, 15:05
http://www.revenue.ie/leaflets/taxguide_chapt1.htm

acolo gasesti raspuns la intrebarile tale si exemple de cum se calculeaza impozitul pe salariu

ovimat
09-03-2007, 10:27
La celelalte intrebari gasesti raspunsurile postate la diferite topice tot pe forum.

catalin_can
10-03-2007, 01:16
Multumesc

Adi
14-03-2007, 10:30
Taxe in Irlanda: 20% pana la cut off point (este 30k+ daca nu ma insel dar poate varia daca esti casatorit), mai mult de atat vreo 41%. Ai insa asa numitele "tax credits" care de asemenea variaza, daca esti casatorit, daca sotia lucreaza etc etc. astea sunt cateva mii pe an si iti vor acoperi o parte din taxele pe care tb sa le platesti la stat.

cazare: variaza f mult in functie de orasul in care vei merge. In Dublin - din cate am inteles - sunt crima si pedeapsa, Cork ar fi pe locul 2, iar in Galway unde locuiesc eu, poti gasi bedsit cam cu 100 euro pe saptamana. Probabil ca in Dublin ajunge la 6-700 ? Nu stiu exact

asigurare masina: asigurarea variaza foarte mult: de la extrem de scump la bataie de joc. Nu rar ti se poate intampla ca asigurarea obligatorie sa fie mai mare decat valoarea masinii!!!
Asigurare mica poti obtine daca indeplinesti urmatoarele conditii:
- esti in varsta (macar 35+)
- ai masina cu capacitate mica (pana in 1.4)
- esti femeie
Daca indeplinesti conditiile astea pentru primul an poti spera la o asigurare de pana in 1500...

O chestie EXTREM de idioata dar folositoare (daca esti casatorit) este urmatoarea:
- daca iti faci asigurare pe numele tau platesti de te usuci
- daca faci asigurarea pe numele nevestei si te adaugi si pe tine ca sofer "secundar" poti economisi chiar si 1,000 euro pe an

Taxa obligatorie (motor tax) variaza f mult in functie de capacitatea motorului. De ex eu pt 2L platesc aproape 600 euro pe an

mancare pe luna: depinde ce mananci. Preturile de aici sunt foarte foarte mari, incomparabil de mari cu Canada.
Ca sa iti dau exemple: o paine OK este €1.5. Poti gasi si cu 40 de centi sau ceva de genul asta.
Un sandwich pt la pranz (daca nu ai timp sa iti faci acasa) te duce pe la €4.
Puiul e mancarea de baza, cred ca la un pret asemanator cu Romania
Berea? Tragedie... Peste €4 in pub, si cred ca vreo €1.30 cea mai ieftina cutie in supermarket.

Depinde cred foarte mult de stilul tau de viata... Poti (banuiesc) sa traiesti cu 50 euro pe saptamana (de persoana) daca esti calculat si atent la preturi. E doar o estimare aproximativa... poate altii stiu mai bine.

nickydobreanu
23-02-2009, 17:18
Update calculator salarii, mie mi se pare destul de exact.
www.taxcalc.eu
Succes!

nickydobreanu
23-02-2009, 17:31
Cat despre preturi, e o piata ambulanta pe Moore Street (intrare si din Henry Street, destul de aproape de Spline).
Am cumparat eu tomate si ardei sambata trecuta de acolo.
cu 1 euro, poti lua intre 8 si 15 bucati (depinde de vanzator si de produs, cat de aproape de expirare e si cat de frumos arata)
cu 1 euro, am luat 3 buc. ardei gras (rosu/galben/verde)
In schimb, m-am pacalit cu ceapa si cartofii, am dat 2.5 eur/kg la Eurospar pentru ceapa.
Acum stiu, daca e de legume-fructe, e Moore Street. Sporuri!