View Full Version : intrebari despre Green Card
Pentru cei care au aplicat recent (dupa 1 ianuarie 2007) pentru "Green Card Permit" am cateva intrebari:
1) In cat timp se elibereaza, in cazul in care aplica angajatorul din Irlanda.
2) Actele de studii atasate cererii:
2.1)Trebuiesc traduse si legalizate (imi puteti recomanda ceva in Bucuresti)?
2.2)E suficient doar diploma de licenta sau trebuie neaprat si de bacalureat?
2.3)Trebuie legalizata/atasata si foaia matricola?
Multumesc.
Toate informatile le poti gasi pe site-ul http://www.entemp.ie/labour/workpermits/index.htm
Posibil viitorul meu angajator a aplicat recent (aprox acum 1 sapt) pentru green card pentru mine. Mi-au zis ca dureaza aprox 2-3 saptamani, desi cred ca va fi mai mult, dar fiind statusul actual al procesarii aplicatiilor de pe site-ul mai sus mentionat.
Am trimis asa:
- doua poze tip pasaport
- traducere legalizata dupa diploma si copie dupa diploma
- copie (clara) dupa pasaport (paginile cu detalii personale si semnatura)
- pagina 5 din formularul de aplicare in care trebuia sa scriu numele, data si sa semnez (trebuie ca formularul sa fie semnat de ambii, angajat si angajator) - asta cred ca poate fi scanata si trimisa pe email.
Ca si conditie, vezi ca pasaportul nu trebuie sa expire inainte de 3 luni de la data expirarii green cardului. Avand in vedere ca perioada unui green card este de 2 ani, ar trebui ca pasaportul sa nu expire in viitorii 2 ani si 3-4 luni. Eu a trebuit sa-mi schimb pasaportul in regim de urgenta ca sa indeplinesc conditia asta, desi imi expira peste mai mult de un an.
Foaia matricola si diploma de bac nu mi-au fost cerute si nu le-am trimis.
Bafta,
Sorin
Multumesc, pentru lamuriri. : :)[br]Postet at: March 02, 2007, 11:29:10 PM________________________________________________ _
Toate informatile le poti gasi pe site-ul http://www.entemp.ie/labour/workpermits/index.htm
Posibil viitorul meu angajator a aplicat recent (aprox acum 1 sapt) pentru green card pentru mine. Mi-au zis ca dureaza aprox 2-3 saptamani, desi cred ca va fi mai mult, dar fiind statusul actual al procesarii aplicatiilor de pe site-ul mai sus mentionat.
Am trimis asa:
- doua poze tip pasaport
- traducere legalizata dupa diploma si copie dupa diploma
- copie (clara) dupa pasaport (paginile cu detalii personale si semnatura)
- pagina 5 din formularul de aplicare in care trebuia sa scriu numele, data si sa semnez (trebuie ca formularul sa fie semnat de ambii, angajat si angajator) - asta cred ca poate fi scanata si trimisa pe email.
Ca si conditie, vezi ca pasaportul nu trebuie sa expire inainte de 3 luni de la data expirarii green cardului. Avand in vedere ca perioada unui green card este de 2 ani, ar trebui ca pasaportul sa nu expire in viitorii 2 ani si 3-4 luni. Eu a trebuit sa-mi schimb pasaportul in regim de urgenta ca sa indeplinesc conditia asta, desi imi expira peste mai mult de un an.
Foaia matricola si diploma de bac nu mi-au fost cerute si nu le-am trimis.
Bafta,
Sorin
Ai primit green cardul?
not yet...
Current Processing Time: Today we are processing applications received on the 22nd January 2007. (http://www.entemp.ie/labour/workpermits/index.htm)
A mea a fost trimisa pe 22 februarie.
na imi pare rau sa aud asta, e pacat de atata asteptare. deci asta or reusit sa faca, sa proceseze toate cererile in ritm irlandez ...
era mai convenabil cu work authorisation pe IT.
Pai daca l-au pus sef la nou infintatul departament, pe cel care s-a ocupat inainte de licentierea taximetristilor ...nici nu-i de mirare!!
Ajung sa cred ca pe partea asta e la fel de rau ca si in Ro daca nu si mai rau.Nesimtitii !
Nici macar nu era lege data in 22 Ianuarie, cate naiba de cereri au avut in luna aceea ?? Asteptati-va la ce este mai rau, adica o sa dureze ca naiba de mult cu "procesarea" in ritm irish!
Da, constat si eu ca nu e o situatie tocmai placuta. Sper totusi ca acea informatie de pe site sa nu aiba nici o relevanta. Nu e actualizata de cateva zile. Pentru mine problema e ca sunt pe cale de a-mi depune demisia de la actualul job, ceea ce ma expune riscului de a sta fara un salariu asteptand luni de zile sa-mi vina Green Cardul fara de care nu pot incepe lucrul in Irlanda. :-[
sorinmetea
20-03-2007, 14:41
informaţia de pe site este actualizată şi este de actualitate. o urmăresc din noiembrie anul trecut aşa că ştiu ce vorbesc. totodată am un email primit de la dete, relativ recent, care īmi spune că durează 6/7 weeks processing time. ce pot să vă mai spun, este că ministrul mihăiţă s-a lăudat cu 15 working days, atāt īn şedinţele de parlament cāt şi īn discursul de informare asupra noilor legi... cānd se va ajunge acolo? mai vedem...
nu īţi da demisia īncă. nu īţi doresc să ai surprize.
cătălin, puţin te īnşeli. din 1 ianuarie pānă īn 26 februarie nu s-au procesat aplicaţii de new permits sau de renewal. aşa au comunicat din start cānd au ştiut că va ieşi lege nouă... că aplicaţiile din 2007 se vor trata după legea nouă. aşa că nu mă mir că nu au procesat nimic.
īn concluzie, informaţia e corectă şi nu vă avāntaţi după cioara de pe gard.
cheers.
Mda, se pare ca trebuie sa le explic celor de la viitoarea firma cum e cu "cioara de pe gard"...
desi cel mai probabil este sa primesti permisul, acelasi sfat iti dau si eu ... nu iti da demisia pana nu ai green card-ul!
sunt in aceesi situatie si le-am explicat de la inceput celor de la posibila viitoare firma ca nu imi depun preavizul pana nu am obtinut permisul. au fost de acord.
sorinmetea
20-03-2007, 15:14
preavizul īn romānia este de 15 zile calendaristice maxim. tot conform codului muncii, ai dreptul la un preaviz mai scurt decāt aceste 15 zile, de comun acord cu angajatorul. mai ai dreptul să nu īţi justifici demisia şi, īn cazul īn care nu ţi se dă un număr de īnregistrare pe demisie şi o rezoluţie scrisă şi semnată din partea conducerii, iei 2-3 persoane cu tine, angajaţi sau nu şi te duci cu solie la director, cu hārtie de demisie. legea īţi dă dreptul să īţi dovedeşti demersul de demisionare prin orice metode posibile. persoanele trebuie să te susţină ulterior, īn caz de conflict.
cartea de muncă ţi se eliberează personal. dacă e la angajator, neeliberarea cărţii de muncă este faptă penală şi se raportează la inspectoratul teritorial de muncă. nu poate să-ţi desfacă contractul de muncă pentru abateri grave (articolul 11, dacă nu mă īnşel). trebuie să dovedească aceste abateri grave.
sper că informaţia a fost de folos celor care sunt "prieteni buni" cu patronii.
am studiat statistica eliberării de permise de muncă (green card din 2004/2005/2006). īţi este favorabilă dacă ai toate actele depuse. doar 1% dintre aplicaţiile privitoare la lucrători romāni au fost respinse.
Se pare ca au scos sectiunea "Current Processing Time" de pe site-ul DETE cu permise de munca... Hmmmm... ???
sorinmetea
23-03-2007, 15:59
da, le-a venit nota de plată de la eircomm pe traficul suplimentar realizat īn ultimele luni. aşa că mai uşor cu refreshul paginii ;D
In sfarsit mi-au aprobat green-cardul :D . In total a durat aproximativ 6 saptamani. Maine imi depun preavizul... ;D
Felicitari! Deci mai am si eu de asteptat cam pana pe la 1 Mai.
roadrunner
02-04-2007, 16:05
Felicitari asorin,
daca esti in bransa IT/calculatoare/electronica da-ne de veste ca suntem mai multi, mai iesim la bere.
Roadrunner
Merci, merci...
Intr-adevar, sunt membru al fericitei branse. O sa dau un semn cand ajung, pb in jur de 1 mai.
sorinmetea
02-04-2007, 17:17
felicitări. fericitule. ;)
Dupa aproape 6 saprtamani de cand am depus dosarul pentru green card, cad ma asteptam sa primesc raspunsul pozitiv, ma anunta ca am nevoie de "qualification recognition".. o hartie de echivalare a studiilor pe care o emite asa numita Qualification Recogintion Authority...Acolo iar un formular plus copii/traduceri legalizate a diplomelor ..etc... etc. Procesarea dureaza 8-12 saptamani!!!!
Nu-mi vine sa cred ... Irlanda este mai birocratizata decāt orice inchipuire!!!
S-a mai confruntat cineva cu situatia asta!? :( :( :(
eu inca nu am auzit de asa ceva. ai diploma de info/calculatoare ?
Da am diploma de licenta (inginer diplomat)... in calculatoare (politehnica)
Am atasat la dosarul de la green card toate actele necesare in legatura cu studiile:
- traducere legalizata a diplomei
- fotocopie legalizata a diplomei.
Hmmm... ciudat, mie nu mi-au cerut asa ceva.
Insa am avut genul asta de probleme cu inregistrarea sotiei mele in National Social Work Qualifications Board, necesara pentru practicarea asistentei sociale in Irlanda. Au asteptat pana a expirat deadline-ul pentru evaluarea din aprilie si la doua saptamani dupa i-au scris ca mai au nevoie de ceva acte (care nu erau initial afisate pe site) si i-au amanat inregistrarea pentru evaluarea urmatoare din iunie :(. In fine, pb depinde si de noroc ... pana la urma oriunde este birocratie.
Doar asa, ca informatie generala, birocratia este la mare putere pe aici, si are doua componente - INCOMPETENTA si REAUA VOINTA- amandoua avand acelasi obiectiv - sa renunte omul de unul singur de a mai apela la ei. >:(
Deci daca vrei intradevar sa reusesti iti trebuie multa rabdare.
Ok, acum cat dureaza cu adevarat eliberarea acelui certificat de echivalarea a diplomelor?!?! 8-12 weeks e minimum ?!! Daca e ca la green card.. m-am lamurit!
stiti ce ma intreb, firma angajatoare nu poate sa dea niste telefoane, ar ajuta la ceva ?
sa fim seriosi acuma, mai ales ca vii din tara UE; asta e cu green card-ul: nu avem nici un avantaj ca romani, ne pun bete in roate.
iar apare chestia asta ...ca interpreteaza diferit in functie de individul care proceseaza dosarul.
sper sa iti iasa pana la urma bine, io deja iar ma enervez pe meseriasii astia cu regulile lor de rahat.
Situatie funny: dupa un apel telefonic al firmei catre DETE am aflat ca e o problema de traducere a diplomei de licenta. Pe diploma de licenta scrie titlul "DIPLOMA DE INGINER" iar cei de la biroul de traduceri au tradus asta prin "ENGINEER DIPLOMA" ceea ce i-a pus in dificultate pe cei de la DETE care se asteptau la ceva de genul "BACHELOR DEGREE". Oprindu-se la titlu, fara sa parcurga traducerea sa-si de seama de fapt despre ce este vorba, au decis ca aceasta ENGINEER DIPLOMA ar trebui evaluata si echivalata de catre acest departament de Qualification Recognition.
In fine se pare ca daca le trimit o noua traducere cu tilul "corespunzator" ar rezolva situatia repede.
PS. Tara asta (IRL) se pare ca are nevoie (inca) de oameni "cu cap" si in administratie!
Daca imi amintesc bine pe traducerea mea scria ENGINEER DEGREE si nu inteleg de ce nu ar fi ok pentru ca exista o diferenta clara intre engineer (5 ani de studiu) si bachelor degree (4 ani de studiu). Oricum, bine ca nu trebuie sa umbli pentru echivalare, ar fi o prostie mai ales ca suntem in UE.
pai inseamna ca cei de la traduceri ti-or dat dureri de cap pe de o parte ...iar astia de aici, dat fiind sistemul lor educational, or fi crezut ca ti-ai luat o diploma si tu dupa vreun an de cursuri, si te angajeaza unii la ei sa faci programare embedded 8)
bine ca se rezolva rapid.
sorine, io as zice ca e diferenta clara intre 3 ani de studii mai nou ca sa iei o diploma de licenta si cei 5 ani de studii de care zici tu.
despre tara asta io is curioasa cum o sa vi se para amandurora cand va stabiliti aici ...in sensul daca va vedeti stand aici mai mult de cativa ani ;)
Situatie funny: dupa un apel telefonic al firmei catre DETE am aflat ca e o problema de traducere a diplomei de licenta. Pe diploma de licenta scrie titlul "DIPLOMA DE INGINER" iar cei de la biroul de traduceri au tradus asta prin "ENGINEER DIPLOMA" ceea ce i-a pus in dificultate pe cei de la DETE care se asteptau la ceva de genul "BACHELOR DEGREE". Oprindu-se la titlu, fara sa parcurga traducerea sa-si de seama de fapt despre ce este vorba, au decis ca aceasta ENGINEER DIPLOMA ar trebui evaluata si echivalata de catre acest departament de Qualification Recognition.
In fine se pare ca daca le trimit o noua traducere cu tilul "corespunzator" ar rezolva situatia repede.
PS. Tara asta (IRL) se pare ca are nevoie (inca) de oameni "cu cap" si in administratie!
DIPLOMA in engleza este diferit de diploma in romaneste cum ti-ai dat seama pe pielea ta.
DEGREE este echivalentul diplomei de licenta. DIPLOMA se da aici dupa cursuri de 1-2 ani.
Sper sa se rezolve si sa te astepte firma respectiva.
Ce porcarie cu birocratia asta cu green cardul.
Acum 6 ani cind au introdus Working Visa pentru IT, se dadea la ambasada Irlandei din Bucuresti. Am fost cu o oferta, am scris acolo ca am bachelor(fara sa arati diploma) si peste 3-4 zile mi-au pus working visa.
sorinmetea
29-04-2007, 15:21
excelentă precizare. am de tradus o diplomă. mulţumesc.
Pana sa trimit noua traducere, am fost anuntat ca mi-a fost acordat green cardul :) :) :) ! (Pana la urma stransi putin cu usa cei de la DETE au citit si restul continutului de pe diploma si nu doar titlul.)
Are cineva ideea cat dureaza pana ajunge hartia in Romania? ???
Suna la Ambasada in Ro sa vezi daca ei au primit-o.
DETE o trimite prin posta normala deci poate sa dureze mai mult de 7 zile. Eu am autorizat firma ce urma sa ma angajeze sa ridice green-cardul si ei mi l-au trimis prin DHL. A ajuns a doua zi ;)
Nu vad ce legatura are ambasada cu permisul... nu stiu sa fi fost trimisa si lor o copie. cel putin in cazul meu...
Nu stiu daca tre sa stai in Rosa primesti Green Cardul, cind am postat anterior ma gindeam ca inca mai ai nevoie de viza sa vii aici. Acum ca poti circula liber cred ca poti veni aici sa-ti faci green cardul, dar iti trebuie o scrisoare de la DETE ca ti-au aprobat work permitul.