View Full Version : cheltuieli inchiriere apartament
Salutare,
Daca totul merge bine, in curand am sa ma mut impreuna cu sotia in Dublin. Am fost acceptat de o firma (IT) care doreste sa aplice pentru green-card si m-ar interesa care ar fi cheltuielile initiale de mutare. In principal ma refer la cele de inchiriere a unui apartament. Preturile le cam stiu din daft.ie, dar ma intreb ce anume va trebuie sa platesti in plus: comisioane agentie, garantie, plata luni in avans etc. De ex cati bani disponibili ar trebui sa am la inceput pentru inchirierea unui ap cu aprox 900 de euro? Chiria se da in avans in general sau la sf lunii? In cat timp ai putea sa-ti gasesti un 1 bed apartament? Teoretic am la dispozitie 2 saptamani, timp in care firma imi asigura cazare. E suficient?
la semnarea contractului trebuie sa dai 900+900 Euro. (depozit+ chirie in avans).
Nu se gaseste usor apt de 900Euro in zona ok, cred eu.
Ce te-ar ajuta ar fi sa le cer firmei:
- sa plateasca accomodation temporar pe 4 sapt(in loc de 2 sapt)
- sa iti dea un relocation bonos sa te ajute la costurile initiale(min 1000-2000E)
- sa vorbeasca cu o firma de relocare sa te ajute sa gasesti un apt.
Nu fii timid pentru ca astea sint chestii standard care se ofera cind se angajeaza pe cineva din afara Irlandei.
Nu subestima efortul si frustrarea care le implica gasirea unui apt de unul singur in Dublin in primele sapt de job, in contextul in care nu o sa ai masina si nu stii Dublinul.
Merci mult de raspuns. Deocamdata o sa astept sa-mi scoata green-cardul, sa am ceva sigur in mana, dupa care mai pulses la relocation assistance ;D
Agentia imobiliara intermediara (daca o sa fie cazul) are vreo taxa pentru cel care doreste sa inchirieze? Intreb pentru ca in Romania platesti inca o data chiria la agentie daca gasesti apart prin ea (si nu prea gasesti altfel).[br]: Februarie 16, 2007, 07:18:20 pm________________________________________________ _Si inca ceva... aveti idee cam care sunt posibilitatile unui asistent social sau psiholog (cu experienta) sa se angajeze acolo? Din cate stiu e mare cerere pt asa ceva? Cunoasteti romani care lucreaza in Dublin in domeniul asta?
Merci
irlandeza
16-02-2007, 19:04
Am eu o prietena asistent social si e de 4 ani aici, si nu si-a gasit un loc de munca in domeniu, desi studiile ei sunt recunoscute aici, de statul irlandez si vorbeste f. bine engleza. Acuma, ea nu are decat 3 luni experienta in Ro. Dar puteti incerca la FAS.
Hmmm... eu am vazut Social Worker pe lista cu ocupatii in demand la care se poate elibera Green Card. In fine, om vedea... sotia are mai mult de 5 ani experienta in domeniu in Ro, sper sa aiba ceva noroc.
de acord cu ce zice ovimat, numai ca nu stiu cat de negociabile pot sa fie pachetele de relocare, depinde de firma. la a mea a fost nenegociabil.
despre cautat chirie: am inteles ca in general poti negocia cate putin pentru stat un an (nu cred ca numa la mine "la tara" e asa); poate gasesti sa stai in sharing cu cineva de la lucru (in primele luni sa zicem ca renunti putin la confort, pana ti-e mai bine). oricum e bine ca daca vii, poti sa o aduci si pe sotia ta o data cu tine - noi am asteptat mai bine de 3 luni sa se intample asta. din cate stiu nu se plateste nici un comision de catre chirias la inchiriere.
sa te interesezi la firma daca se ocupa si de celelalte formalitati: PPS, cont bancar ... altfel te pot taxa in regim de urgenta pe prima luna (adica impozitat cu 41% full fiindca nu ai trimis in timp la finante cererea ta care are nevoie de PPS; ) nu ar fi grav, banii astia i-ai recupera mai tarziu, numa ca primul salar ti-ar fi mai mic. din punctul asta de vedere, io am avut avantaj ca am venit de la inceputul lunii, si ca am cunoscut in firma alti colegi romani care mi-or dat detalii. chiar, probabil ca primele doua saptamani in afara de lucru o sa alergi dupa formalitati din astea daca nu se ocupa ei, asta ar fi un argument sa le ceri extensie la cazare poate...
inca ceva: poate o sa ne spui in cat timp se da green card-ul zilele astea;
bafta!
Merci mult de info. Macar atata beneficiu sa avem si noi de pe urma integrarii... sa ne putem aduce familia cu noi.
Deocamdata dosarul nu a fost depus, o sa-l trimita la inceputul saptamanii viitoare. Cum am primit greencardul, cum va anunt. ;)
sorinmetea
17-02-2007, 15:49
de pe DETE
Current Processing Time: Today we are processing applications received on the 3rd January 2007.
Last modified: 14/02/2007
uitaţi-vă aici, cei interesaţi de timpii de procesare. http://www.entemp.ie/labour/workpermits/ . din când în când se mai updatează pagina. n-are rost să daţi email sau să-i contactaţi prin formularul de pe site. nu răspund.
ps: sorine, cred că ne luăm la întrecere cu greencardul, săptămâna viitoare. sper.
De la agentia de recrutare mi-au zis ca dureaza aproximativ 2 saptamani. Sincer, nu stiu ce sa zic. M-am uitat si eu pe site-ul entemp.ie si mi se pare cam aiurea data de 3 ianuarie pentru care se proceseaza in prezent. Parca se misca prea incet. Ma intreb atunci ce rost mai avea perioada tranzitorie din ianuarie. Sau poate la greencard merge mai repede ca la work permit. Cine stie... om vedea.
Cat despre sansele de obtinere pentru green card tot de la agentie mi-au zis ca sunt de 99% :D
ps: sorin, bafta la green card, si mie tot sapt viitoare imi trimite dosarul[br]: Februarie 17, 2007, 07:09:05 pm________________________________________________ _Apropo, ce documente ai depus din partea ta. Eu am trimis 2 poze, copie dupa pasaport si copie tradusa si legalizata dupa diploma. Nu m-am complicat cu adeverinte de la firmele la care am lucrat, si mie atat mi-au si cerut. Sper sa fie suficient.
sorinmetea
19-02-2007, 19:57
exact aceleaşi acte le-am dat şi eu. aşa mi-au cerut de la firmă.
nu există să dureze 2 săptămâni. ştiu că au updatat data aceea exact în 14. înainte scria că procesează 1 ian.
statistic, în 2005 au fost vreo 7000 de procesări la DETE pe an, iar în 2006 au fost vreo 6000. ţine cont că cifrele astea includ exclusiv procesările de reînnoinre şi de work permit. cei cu working visa la vremea aia erau procesaţi de ambasade. corectaţi-mă dacă greşesc.
spre deosebire, acum, au pe cap wp, gc şi reînnoire. e adevărat, la reînnoire ar putea fi ceva mai puţine deoarece ăia cu 12 luni lucrate au automat drept de muncă şi nu mai aplică. deci nu cred că 2 săptămâni e un termen realist, totuşi ar fi excelent să fie aşa, aurită-ţi fie gura.
încă o chestie, ministrul de la muncă, mihăiţă cel drag românilor, a spus că targetul de procesare pe termen mediu este de 15 zile lucrătoare, nu calendaristice. deci e clar că acum e departe de ăsta. discursul îl găseşti tot pe site la DETE.
tot din experienţa cu agenţii şi angajatori pe care o am din noiembrie încoace, pot să-ţi spun că ăştia nu prea ştiu ce vorbesc. şi nici nu e treaba lor. imaginează-ţi că lucrezi la HR într-o firmă din românia şi ţi se cere să ieşi imediat pe interval cu procedurile româneşti de a angaja un congolez. pun pariu că habar n-ai cu ce se mănâncă legea aici şi că poate începi s-o scalzi. ei, tot aşa fac şi oirişii, crezi că sunt mai informaţi? dimpotrivă.
ps. sorin, cred că ar trebui să ne dorim să aplice pentru noi în zile diferite. tot statistic şansele amândorura cresc, din cele 99% ;D[br]Postet at: February 17, 2007, 08:06:09 PM________________________________________________ _de pe DETE : Current Processing Time: Today we are processing applications received on the 8th January 2007.
Salutare,
Dintre cei care locuiesc in Galway sau care stiu despre subiectul asta, ma puteti ajuta cu informatii despre limitele de tarif pentru inchirierea unui 1 bdr?
Ma ingrijoreaza lucrul asta cat si disponibilitatea; am citit pe un site (www.movetoireland.com) ca este foarte greu de gasit 1bdr in Galway, si in special in perioada in care as ajunge eu acolo (in jur de 1 oct) - din cauza inceperii anului universitar.
Multzam!
eu te-as sfatui sa cauti un sharing, mai ales daca esti singur. gasesti mai usor si e mult mai ieftin ;)