View Full Version : dreptul de munca
adyirlanda
15-02-2007, 14:18
am avut permis de munca dar a expirat acum 2,5 ani .mi-am adus si nevasta si copilul pe baza permisului.ce drepturi am acum nu stie nimeni ceva concret.acum lucrez la o firma pe si45
vasiletina
15-02-2007, 22:19
tu ai drept de munca
dar familia ta nu are drept de munca,
vezi cazul de mai jos:
Sunt rezident în Irlanda cu permis de muncă de peste 12 luni – are nevoie de permis de muncă soţia/soţul sau persoanele dependente?
Nu, dacă soţia/soţul sau persoanele dependente au locuit legal în Irlanda pe baza statutului de soţie/soţ sau persoană dependentă şi Dvs. aţi avut un permis de muncă pentru o perioadă continuă de cel puţin 12 luni sau peste atunci soţia/soţul sau persoanele dependente nu mai au nevoie de permis de muncă.
Dar, dacă au intrat în Irlanda după 01 Ianurie 2007 atunci soţia/soţul sau persoanele dependente au nevoie de permis de muncă. Aplicaţiile acestora pe baza unei oferte de muncă au nevoie doar de îndeplinirea condiţiilor minime: să fie plătit cel puţin salariul minim pe economie, fără a fi însă nevoie de a fi scos locul de muncă la concurs şi anuţat la FAS, ca şi în cazul unui permis de muncă în general.
Eu Lucrez in Irlanda cu Work Permit din 2003. Sotia mea a lucrat intre 2002 si 2006- aprilie, cu intracompany transfer.Din Aprilie 2006 pana in prezent sotia mea a lucrat cu Work Permit.
Ma intreb daca incepand cu 1 Jan 2007 si sotia mea poate lucra fara work permit sau trebuie sa astepte implinirea a 12 luni cu Work Permit?
sorinmetea
17-02-2007, 06:46
aşteaptă 12 luni cu wp la actualul employer după care drept de muncă oriunde.
adyirlanda
22-02-2007, 19:57
am avut permisul de munca din15 iulie 2003 pana an14 iulie 2004. deci daca am drept de munca ami trebuie ceva hartii sau trebuie sami fac c vreun nou aidiu care sa ateste lucrul acesta daca da unde sa ma duc si ce ami trebuie
sebastian
27-02-2007, 08:42
Buna Ady. Numele meu este Sebastian si am aceeasi nelamurire ca si tine. Si eu am lucrat cu permis de munca timp de doi ani, intre 2001-2003. Am PPS numberul si formularul P45 pe care m-i la dat compania atunci cind am plecat in tara. Am intrebat la workpermit@entemp.ie daca am drept de munca si am primit un raspuns din care, nu am inteles mare lucru. Se poate sau nu se poate lucra legal pe baza acestor acte? Domnule Ros, stiti ceva sigur in legatura cu asta?
vasiletina
27-02-2007, 09:34
Sebastian,
DA, ai drept de munca legal.
Adyirlanda,
nu trebuie sa faci nici un ID, ci pur si simplu pe baza documentelor avute, poti munci legal.
Balaci,
intransferrcompany sau work permit - din punct de vedere legal sunt acelasi lucru, doar ca numele difera pentru a face diferenta intre doua categorii de muncitori care au avut acces pe piata muncii in conditii diferite.
DA, si tu si ea puteti munci unde doriti si ce doriti, fara sa fiti nevoiti sa asteptati expirarea celor 12 luni.
sebastian
27-02-2007, 10:02
Domnule Vasile Ros, mi-ati dat o veste mare. :)Multumesc mult! Momentan am aplicat pt un work permit ca sofer in Anglia, dar daca ma mai tin aia mult pina il elibereaza, am sa ma intorc la "prima dragoste" adica in Irlanda. Multumesc inca o data si sa auzim de bine![br]Postet at: February 27, 2007, 10:50:05 AM________________________________________________ _Domnule Ros, daca imi permiteti as vrea sa va mai intrb ceva, in numele unui prieten. El a lucrat in aceleasi conditii ca si mine, doar ca nu isi mai gaseste(le-a pierdut) cardul cu PPS numberul si formularul P45 dar mai are vechiul pasaport cu vizele de munca. Ce ar putea face pentru asi proba dreptul de munca? Multumesc!
vasiletina
27-02-2007, 11:09
sa prezinte pasaportul
iar pentru PPS, cardul se elibereaza in duplicat (adica unul nou pentru cel pierdut) Trebuie sa completeze un formular, il semneaza la GARDA, si apoi merge la Social unde locuieste si i se elibereaza un alt card. Numarul respectiv ramane valabil. Nu are neaparat nevoie de P45 care oricum expirase demult, P45 este valabil doar in cursul unui an financiar.
mihaimilk
27-02-2007, 21:54
am si eu o nelamurire
Prietena a venit aici cu working visa din iulie, poate sa-si schimbe locul de munca inainte de 12 luni? Vad ca la green cardurile noi e 'recomandat' sa-ti pastrezi locul de munca pt primul an, dar si eu cand am venit in 2000 cu working visa, m-am mutat dupa 5 luni (la locul de munca unde sunt si in prezent).
Se poate sau nu?
vasiletina
27-02-2007, 23:18
cu conditia sa aplice pentru "green card" in conditiile actuale ale legislatiei.
sfatul meu: luna iulie e pe aproape si nu merita sa incepi de la 0 din nou.
dupa care poti sa faci ceva mami mult, nu crezi?
mihaimilk
28-02-2007, 13:53
e drept ca nu e mult pana in iulie, dar nu-s lamurit intr-o privinta: este pentru ca 'vechile' Working Visa au statut de Greencard de anul asta, li se aplica regulile greencardurilor?
Stiam ca in trecut, daca aveai Work Permit, nu-ti puteai schimba angajatorul, dar cu Working Visa, se putea.
O, si imi explici ce vrei sa spui prin "dupa care poti sa faci ceva mami mult, nu crezi?". Se poate sa fie evident, dar nu-mi functioneaza neuronul prea bine azi ;)
Mersi de informatii.
Chestia cu Green Cardul nu cred ca se aplica "retroactiv"...daca e working visa...e working visa pina expira..."Applications that were received before 1 January 2007 are being examined and processed in accordance with the regime in place up to that time. The new arrangements will apply to all applications received in the Section from 1st February 2007...."
sebastian
01-03-2007, 11:25
Domnule Vasile Ros, am folosit informatia pe care mi-ati dat-o in legatura cu dreptul la munca, pe baza permiselor avute intre 2001-2003 si am contactat un angajator din Irlanda. El mi-a spus ca pentru a avea drept de munca trebuia sa fiu pe teritoriul Irlandei, cu un permis de munca valabil, la data de 31 Decembrie 2006 plus o vechime de minim 12 luni fara intrerupere. Sa aiba el dreptate? Multumesc!
vasiletina
01-03-2007, 11:58
Sebastian
"El mi-a spus ca pentru a avea drept de munca trebuia sa fiu pe teritoriul Irlandei, cu un permis de munca valabil, la data de 31 Decembrie 2006 plus o vechime de minim 12 luni fara intrerupere"
unde scrie asta?
acolo scrie pana la data de 31 Decembrie 2006 (inclusiv data de 31 Decembrie 2006). Asta inseamna ca si cei care au avut doar un singur permis de munca beneficiaza de acest drept, nu numai cei care au depasit si sunt la al doilea sau al paispelea permis de munca.
pararea mea este ca nu are chef sa te primesca la munca din pacate.
Mihaimilk
adica esti liber sa te plimbi de la un loc de munca la altul, sa nu fii dependent de un permis de munca = libertate
sebastian
01-03-2007, 13:14
Va multumesc mult pentru raspuns! Angajatorul despre care va scriam mi-a spus ca a sunat la Ministerul Muncii si ca asta a inteles el din raspunsul dat de ei. Omul ma cunoaste bine, pot sa spun ca sintem in relatii de prietenie si cred totusi,ca vrea sa ma ajute. El imi spune ca e in "ceata' cu problema asta si din raspunsurile date de diferite oficialitati irlandeze, nu intelege mare lucru.Fiind vorba de un irlandez, nu ma mira asta :D I-am spus despre discutia avuta cu d-voastra si mi-a spus sa va intreb daca nu stiti cumva un caz particular de muncitor roman, aflat in situatia mea(2 ani munciti pe baza de permis de munca intre 2001-2003), care a revenit in Irlanda dupa aderare si munceste legal pe baza actelor avute anterior. El mi-a dat ca exemplu Marea Britanie, unde spune el, asa ceva nu e posibil. Caz tipic de irlandez,nu stie cum e la ei dar stie cum e la britanici :). Deci daca cunoasteti un caz apropiat de alt meu, va rog, dati-mi si mie de veste. Nu de alta dar nu as vrea sa fac un drum de Irlanda doar pentru turism. Va multumesc mult pentru amabilitate si ajutorul primit.
lansez si io alte intrebari ( in contextul eu - work authorisation din 9 iunie, lucrez efectiv din 3 iulie 2006, sotul a venit in IRL in octombrie 2006)
1. dupa data de cand lucrez efectiv sau data de cand mi-e permisul valabil se calculeaza la mine momentul de cand nu mai am nevoie de work authorisation ?
2.am inteles ca indiferent cum/cand a venit sotul meu, tot are nevoie de permis pana implineste un an continuu de permis. asta inseamna ca pentru spouji in cazul job-urilor temporare (de ex inlocuire pt maternity leave) se da sau nu se da permis de munca ? cat e de stricta chestia aia cu ...ramai (sau trebuie sa ramai) la primul angajator 12 luni ? daca nu ramai si esti spouse eligibil...ai de pierdut doar "avantajul" ala ca dupa 12 luni lucrate continuu nu mai ai avea nevoie de permis sau e complicat dupa aia sa il obtii pe urmatorul ?
voi ce parere aveti ?
multumesc.
atasez alt raspuns de la ei ...la intrebarea daca are nevoie de permis de munca ...
<<Dear Sir/Madam
Thank you for your email dated 18/02/07
If you were resident in the State on a valid employment permit for 12
months or more on the 31st Decemember 2006 your Spouse or Dependants will
not require a work permit.
However this was not the case for you so your husband will have to apply
for a spousal work permit.
Applications will be accepted on foot of a job offer from spouses or
dependants provided some basic requirements such as minimum wage are
satisfied but the applications will not require a labour market test i.e.
advertising in the newspapers and with FAS.
Please view the following link for further detailed information:
http://www.entemp.ie/publications/labour/2007/guidespousals.pdf
You may wish to contact the Employment Permits Section of the Department of
Enterprise, Trade and Employment for further clarification.....>>
din alt punct de vedere ...ati vazut articolul ala despre cum is numara si acu britanicii imigrantii ...recunosc si ei ca "problema" nu vine din romania/bulgaria ci din celelalte care au inca liber.
Iti pot raspunde la intrebarea nr. 1: dupa data pe care o ai in pasaport, adica atunci cand ti-au pus stampila cu drept de munca in pasaport, cei de la GNIB.
Exemplu concret: venit cu permis de munca eliberat la data de 11 martie, inceput lucrul pe 18 martie si dus la GNIB pentru green card pe 16 aprilie (puteai sta in Irlanda fara sa te inregistrezi timp de o luna). S-a luat in considerare la calculul vechimii data de 16 aprilie. Banuiesc ca nu s-a schimbat nimic.
daca asta era valabil mai demult probabil ca nu schimba astia;
dar pe exemplul tau, work authorisation-ul ar fi valabill 11 martie 2006 - 11 martie 2008 ...ceea ce scrie si pe cardul de la GNIB, si pe viza de pe pasaport, nu mi-or decalat datele. strange, io ma asteptam sa ia in considerare data cand am aterizat in irlanda/inceput lucrul ...fiindca sunt inregistrata de ofiterul de emigrari de cand am venit. chiar, si PPS-ul l-am luat mai repede decat green card-ul ...
oricum daca nu ne ajuta cu drept de munca implicit pentru spouse cand voi avea eu 12 luni lucrate legal ...findca nu le-am avut la 31 dec 2006, nu mai conteaza asa de tare.
multu de info.
@mva
Nu cred ca au schimbat ceva de acum 1 an si ceva. Si sigur nu-ti calculeaza din data la care ai aterizat pe aeroport. iar PPS-ul n-are nici o valoare la calculul vechimii.
Eu am patit-o cand am cerut long-term residency. Mi-au scazut niste perioade muncite legal, pe permis de munca, dar din cauza lor, fiindca eliberarea noilor permise se facea cu intarziere. Si normal, ma duceam la garda cu intarziere. Oricum nu mai conteaza acum, cel putin pentru mine.
Iti doresc succes si tie si sotului.
Numai bine,
mihaimilk
02-03-2007, 13:02
Chestia cu Green Cardul nu cred ca se aplica "retroactiv"...daca e working visa...e working visa pina expira..."Applications that were received before 1 January 2007 are being examined and processed in accordance with the regime in place up to that time. The new arrangements will apply to all applications received in the Section from 1st February 2007...."
Da, dar nu e vorba de aplicatie de working visa, ci de working visa existenta, de asta nu stiu daca se aplica citatul de mai sus, n-am vazut nicaieri clar ce se intampla cu vechile working visa inainte de implinirea unui an.[br]Postet at: March 02, 2007, 01:05:43 AM________________________________________________ _
http://www.entemp.ie/labour/workpermits/currentauthorisation.htm
"Current Working Visa / Work Authorisation Holders are not effected by the New Employment Permit Arrangements and can continue to work on their current Visas or Authorisations till they expire."
Mi se pare ca si schimbatul jobului ar fi permis aici ;)
Pai cu Working Visa aveai drept sa-ti schimbi locul de munca, dar trebuia sa ai grija sa nu schimbi si domeniul pentru care ai obtinut working visa. Deci nu puteai veni cu working visa de IT si sa-ti schimbi locul de munca in domeniul constructiilor, ca ing. constructor de exemplu sau arhitect... intelegi tu.
mihaimilk
02-03-2007, 18:30
Pai cu Working Visa aveai drept sa-ti schimbi locul de munca, dar trebuia sa ai grija sa nu schimbi si domeniul pentru care ai obtinut working visa. Deci nu puteai veni cu working visa de IT si sa-ti schimbi locul de munca in domeniul constructiilor, ca ing. constructor de exemplu sau arhitect... intelegi tu.
absolut... e vorba de schimbarea locului de munca in acelasi domeniu
Schimba-ti locul de munca daca vrei, nu vad de ce nu poti!?
mihaimilk
02-03-2007, 22:04
e vorba despre prietena mea, care lucreaza doar de 7 luni aici cu working visa.
Multumim de raspuns D-le Ros !
e vorba despre prietena mea, care lucreaza doar de 7 luni aici cu working visa.
Diferenta dintre permisul de munca si aceasta working visa este exact posibilitatea de a-ti schimba locul de munca. Permisul de munca te tine legat de angajator, viza de lucru doar de domeniu. Nu-mi aduc aminte sa fie scris undeva ca esti obligat sa stai o anumita perioada la angajator. parerea mea este ca isi poate schimba locul de munca. De ce nu intrebati la GNIB, unde si-a facut cardul? sau uitati-va pe pasaport si vedeti daca exista vreo restrictie... Eu am trecut de la permis de munca la working viza exact pentru aceasta posibilitate de schimbare a locului de munca.
Succes
vasiletina
03-03-2007, 11:25
nu se poate schimba decat daca ai peste 12 luni,
si posibil sa trebuiasca (daca ai sub 12 luni) sa faci o noua aplicatie pentru Green Card, intrucat s-a schimbat legislatia.
Va rog mult, daca are cineva acel nr. de tel. la care angajatorul poate suna sa verifice situatia celui angajat(daca are drept de munca sau nu). Acum 2 luni am vazut postat aici un nr. gen 1850 sau 1890..... la care se poate suna pt. verificare. Nu mai sunt in stare sa-l gasesc, am dat zeci de search-uri si am citit tot forumul, dar nu dau de nr si gata :D. daca il are cineva la indemana il rog sa-l posteze.Ms mult !!
sorinmetea
18-03-2007, 06:00
Contact Employment Permits
Phone: 01 6313333
LoCall: 1890 201 616
Fax: 01 6313268
Email: employmentpermits@entemp.ie
Full contact list
Davitt House, 65a Adelaide Road, Dublin 2.
Probabil că asta căutai...
Contact Employment Permits
Phone: 01 6313333
LoCall: 1890 201 616
Fax: 01 6313268
Email: employmentpermits@entemp.ie
Full contact list
Davitt House, 65a Adelaide Road, Dublin 2.
Probabil că asta căutai...
CHEERS !!!!!!!!!!
mihaimilk
20-03-2007, 13:35
nu se poate schimba decat daca ai peste 12 luni,
si posibil sa trebuiasca (daca ai sub 12 luni) sa faci o noua aplicatie pentru Green Card, intrucat s-a schimbat legislatia.
A sunat prietena la entemp (www.entemp.ie) si i-au spus ca-si poate schimba locul de munca inainte de 12 luni, pt ca are Working Visa...