View Full Version : Muncesti la negru sau legal
Nu vreau fiecare sa-mi raspunda personal daca lucreaza sau nu la negru sau la alb :D dar pune-ti pe poll sunt curios care e proportia :D aici in topic putetzi comenta..
sincer nu prea cunosc romani care sa ia social si sa nu munceasca.a rromii da ,e alta poveste...dar si ei muncesc in felul lor nu ?stie toti..
Cam malitioasa chestia cu "fruntea sus". Pana la urma munca este munca si faptul ca muncesti legal sau nu, nu depinde neaparat de tine. Cati n-ar vrea sa aiba posibilitatea sa munceasca legal?
Sper sa nu fie cu suparare, dar nu vad rostul comentariului chiar in chestionar. E ca si cum cei care muncesc la negru ar munci cu "fruntea jos" sau cu jena. Important este ca muncesc si reusesc sa se intretina.
Stiti ce-mi spunea o irlandeza vazand un rrom (ce ma enerveaza denumirea, de parca nu toata lumea ii cunoaste de tigani, fie ca sunt buni sau rai - si nu sunt rasista) vanzand reviste? Ca e bine ca face ceva sa se intretina si nu fura. Si i-a dat de pomana 10 lire, de nu-mi venea sa cred.
Numai bine,
Valentin
09-11-2004, 10:39
Buna Irishman,
Poll-ul pare interesant.
Ar mai fi o varianta care nu e inclusa in chestionar: Cati muncesc cu acte false si cati fara nici un fel de acte-in categoria "la negru"
Hai sa va zic eu,ca ma distreaza subiectul. Eu lucrez cu "alte" acte. Faza buna era ca pana acum aveam un serviciu taxat, (barman),dar de saptamana asta o sa incep un al doilea seviciu, Merchandiser, nu spun unde, si nici domeniul. Oricum e cea mai importanta firma in domeniu din IRL.O sa lucrez cu masina mea! Cheltuielile se deconteaza intr-un sistem.
Acum trebuie sa-mi impart tax creditul intre cele doua servicii!
Nu e rau , mai ales ca nu am acte in tara asta, nu?
Cat despre "fruntea sus", nu consider ca fac ceva rau, sau contributia mea la societate e mai mica decat a altor angajati.
Faptul ca nu am acte e o situatie conjuncturala.Ca sunt bun, si cu nimic mai rau ca altii o arata si faptul ca am obtinut si al doilea post, concurand cu alti Irish-i.
Posturile le iau de pe site-urile FAS si la firmele la care lucrez am fost ba primul Ro angajat, ba la ultima firma nu sunt RO deloc, si nu m-a"recomandat" nimeni.
Doresc in continuare succes la toti romanii, in obtinerea de posturi cat mai bune! Sunt convins ca nu suntem mai rai sau mai prosti ca alte natii!
Numai ca trebuie sa si probam asta!
Cat despre negru, alb si gri- cui ii pasa?!!?? Nu "trag cu cardul", insa am venit aici sa fac categoric mai multi bani, si sa ma realizez profesional!
Si n-am sa ma "blochez" si sa ajung la nebuni daca McDowell isi bate joc de noi.
Cat despre cei care considera ca ar trebui sa tina fruntea plecata pt. ca sunt la negru? Forget it brothers!
Consider ca in viata nu trebuie sa-ti ceri scuze la tot pasul, ca altfel crede lumea ca esti cam prost!
Am invatat asta prima data in Bucuresti, unde am facut facultatea -ASE-Management si am lucrat la L'Oreal Paris si Tuborg Beer.
In rest , nu imi doresc decat cat mai multi romani sa se descurce aici!
Ar fi o totala mandrie pt. mine!
Toate bune!
Ahoy...stati asa si nu dati :)))
ca mai am putin si ma rusinez ca sunt legal aici :))
Am glumit!!
Nu-i o rusine sa lucrezi sau sa fi ilegal undeva(parca putem alege-fiecare face ceea ce are de facut,nu?).
Pana una alta pot zice ca Irlanda e prima tara unde lucrez legal-in 33 de ani inca nu am lucrat legal in Romanica! + ca am lucrat ilegal in cateva tari din Europa si niciodata nu o sa-mi fie rusine cu asta(asta legat de ''fruntea sus...sau..jos).
Totul e sa nu-ti fie rusine cine esti sau ce esti..restul...nu prea mai conteaza :))
Toate cele bune!
Cand am pus in chestionar "legal - cu fruntea sus" am pus in spirit de gluma dar in acelasi timp cu o tenta de respect. Acesti oameni cu fruntea sus sunt cei mai corecti. Nu contest faptul ca ceilaltzi care muncesc nu muncesc din greu pentru banul care il fac, dar nu prea multzi muncesc la negru, strigand in gura mare "sunt roman" (in afara de Valentin :D ) si sa stea cu "fruntea sus". Deci in concluzie, vorba lu' AliG: respekt pentru cei care muncesc legal (norocosilor :) , nu a trebuit sa venitzi cu tirul), respekt pentru toti cei care muncesc la negru cu social (daca va da Mad Mullah McDowell drept de munca sper ca va cumintziti si o sa muncitzi cu fruntea sus), respekt pt cei care muncesc la negru (capul la cutie... immigration on the way... :D ), respekt pentru cei care, in gluma fie vorba, sunt intretzinutzi (chiar, de ce nimeni nu s-a luat de mine ca am spus "intretzinutzi"? :D )
Dar nu s-a luat nimeni de tine. Am considerat ca merita respect oricine munceste, indiferent de munca prestata. Ca unii au avut noroc sa munceasca legal, asta este. Pana la urma este important sa nu-ti fie rusine ca muncesti. Iar faptul ca sunt romani care muncesc la negru si nu-si striga in gura mare nationalitatea este pentru ca nu vor sa fie asociati cu altii care muncesc precum cei din Limerick (parca asa am inteles din articolul postat de tine). Banuiesc ca muncesc din greu ca sa se poata intretine si ei si familiile ramase acasa.
Numai bine.
Valentin
10-11-2004, 11:47
Irishman, hai ca sunt curios! Adica cum esti "intretinut"? Nevasta merge la servici si tu faci pe "Trantorul"?
No, hai ca glumeam! Mi-am cam dat seama cu ce te ocupi tu. Un computer, un satelit? Este?
Hai ca nu-ti cere nimeni sa lucrezi cu cartea de munca personala aici!
Ai uitat ca toti le-am lasat acasa?
Se poate intampla ca femeia sa gaseasca uneori mai multe oferte de munca decat barbatul, aici! Acasa stiu ca era cam invers!
De aceea nici nu se poate compara RO cu IRL. Jos cu palaria.
Cat despre faptul ca imi permit sa strig ca sunt roman , ca imi parchez masina in cele 4 locuri de parcare ale restaurantului, asta mi se pare normal, avand in vedere ca celelalte trei masini sunt ale patronului, si celor 2 bucatari sefi, dupa care urmez eu ca barman sef. Mi se pare normal, asta e si ordinea in local.
Iarasi, despre modul in care vrei sau nu vrei sa te perceapa lumea, este o alegere personala. Deasemenea poate tine si de tupeul inmagazinat acasa. Eu mi-am facut "scoala" in Bucuresti Salajan si Pantelimon, asa ca nu prea mie frica de IRL-zi.
Cat despre faptul ca muncim, nu cred ca mai conteaza cum o faci, atat timp cat toti suntem departe macar de o parte din familie, iar tara asta nu ne vine chiar "ca o manusa", pe personalitatile si caracterele balcanice ale noastre, sa recunoastem.
Sunt sacrificii pe care le facem cu totii, dar totul este pt. un tel nobil, sa mergem inainte!
Eu zic ca trebuie sa muncim daca vrem sa ne fie bine! Ok, nu ca grupul de romani din Limerick cu "loviturile", right!
Toate bune"!
@valentin nu am scris nicaieri ca eu sunt intretinut, muncesc mult prea mult pt banii care ii fac :D daca urmaritzi orele la care postez eu, atunci ajung de la munca (12 ore shift, zi sau noapte) satelit, computer sau filmari numai cu recomandari, cv-uri etc. :D