PDA

View Full Version : student visa

sofis_68
11-02-2007, 01:03
"Inainte de EU", puteai sa aplici pt student visa si aveai voie sa lucrezi jumatate de norma.
Daca vine un roman aici, de exemplu, pentru un curs, are voie sa lucreze?
Multumesc

trance
13-02-2007, 17:18
VA ROG FRUMOS sa raspundeti daca stie careva :) eu sunt pe punctu de a depune aplicatie pentru viza si normal nu ar trebuii Postet at: February 13, 2007, 06:06:48 PM________________________________________________ _AA si tocmai am aflat :
[b]Reply
As a Romanian national, you have the right to come to Ireland without a visa and take up a course of study in Ireland. You may under Irish law, if you arrive after 1st January 2007, work while completing your studies for up to twenty hours per week without having to obtain a work permit.
If you propose to work longer hours, you will require a work permit.
For further information on this issue, you may wish to contact the Department of Enterprise and Employment in Ireland at
Tel:+353 (0)1 631 3333/3308 Locall:1890 201 616 Fax:+353 (0)1 631 3268 Homepage:
http://www.entemp.ie Email:employmentpermits@entemp.ie

[br]Postet at: February 13, 2007, 06:10:48 PM________________________________________________ _si daca cineva este interesat de Scoli pe aici :
*www.abbeycollege.ie - cel mai ieftin 1500 euro pe an
*www.graftoncollege.ie - 1800
*www.dublinci.com (Dublin Cultural Institute) -2250
*www.edenschool.org - asta se pare sa fie mai DE FIRMA 4000
probabil mai sunt ele multe eu la astea am fost ,daca mai stiti pls postati aici
www.thejoyce.com --- aprox. 1200

sofis_68
17-02-2007, 00:43
multumesc mult

trance
17-02-2007, 12:18
http://www.dblcollege.com/ 1700 si cred ca am sa ma duc la asta sofis sa imi spui si mie unde te duci poate mergem amandoi la aceeasi scoala
Am fost la Dorsett si aia mai mult m-au nelamurit oricum nu au cursuri decat 24 saptamani

sofis_68
13-04-2007, 14:13
Buna
Nu era pentru mine, eu lucrez deja in Irlanda, era pentru altcineva
Pe de alta parte, nu mi-ar strica niste cursuri de engleza :)
Multumesc de invitatie, oricum, a fost foarte frumos din partea ta, mi-a picat bine
Bafta[br]Postet at: February 18, 2007, 01:50:52 AM________________________________________________ _Relativ la informatiile preced.
Daca mergi la un curs numai sambata timp de 4 saptamani, ai voie sa lucrezi jumatate de norma cele 4 saptamani?
Ce trebuie facut dupa ce te inscrii la curs/dupa ce incepe cursul, ca sa poti sa incepi sa lucrezi?
Multumesc

tessto
16-04-2007, 23:46
trance .... de un an tot caut scoli in irlanda ... dupa parerea mea e cea mai buna metoda de a ajunge acolo ... din ce oras esti ?

andra
16-05-2007, 11:30
Buna! Am si eu o intrebare..din octombrie ma inscriu la facultate, la cursuri de seara. Am dreptul la cele 20 ore/saptamana sau trebuie sa urmez cursuri de zi? Problema e ca daca as merge ziua la facultate nu as avea cand sa lucrez.... >:(
Deci, stie cineva exact care este legislatura cu privire la romani in acest caz? Poate ca incepand de anul acesta avem si noi ceva mai multe drepturi "europene"...
Mersi mult!

catalin
16-05-2007, 11:55
Programul acela de in care studentii au drept de lucru 20 de ore/saptamana se refera la Non-EU !! Am auzit ca sunt colegii care au informat prezumtivi studenti ca nu pot beneficia de acest program.Nu am date certe deci nu pot da un raspuns clar, dar e bine de stiut.
Daca este adevarat inseamna ca, chiar nimic nu am obtinut cu aderarea asta, cel putin noi astia de aici.

andra
16-05-2007, 12:24
Cum adica? pentru ca suntem cu un picior in UE (nici nu-mi vine sa zic ca Romania este in UE) nu mai avem dreptul de a lucra cele 20 ore ca studenti? nu cred.....ar fi culmea!!!

mva
16-05-2007, 12:50
pai cum se considera cursurile de seara, intra in categoria full time oricum ?

http://www.citizensinformation.ie/categories/travel-and-recreation/travel-to-ireland/visas-for-travel-to-ireland/student_visas

si intr-adevar ar fi o problema, daca se intampla cum zice catalin (asta inteleg si io din link-ul ala). si ma gandesc ca in cazul ala ...daca voiai sa te inscrii la faculta doar pt alea 20 de ore, poate ca trebe sa te mai gandesti la alte alternative ...

si chiar ca ...nu se face nimic pentru noi. din pacate. ne mai strofocam si noi sa sprijinim pe unul sau altul in politica din ro ...fara sa le amintim ca nu au facut nimic pentru noi cei de aici intre timp.

andra
16-05-2007, 14:42
Am fost la facultate si mi-au spus ca, deoarece suntem in UE am dreptul sa urmez orice curs doresc eu (de zi de seara..whatever..cel de seara nu e full-time) dar in ceea ce priveste dreptul de munca nu stiu nici ei mai nimik....asa ca va trebui probabil sa ma inarmez cu extrem de multa rabdare si sun la biroul de imigratie sau eventual sa ma duc pe acolo. Alta solutie nu am...si imi doresc mult sa fac cursul respectiv. nu pentru cele 20 ore/saptamana. mersi mult de tot pentru ajutor..sper sa se poata..ar fi absolut stupid sa ne nege un drept pe care il au pana si cei din cine stie ce tara asiatica. nu ar fi corect!

catalin
16-05-2007, 15:55
Life is not FAIR !!
Si eu sper sa nu fie adevarat, dar daca citesti cuvant cu cuvant din lege asa reiese, adica:
Part-time pentru non-EU care sunt studenti, deci Romania este exclusa din program.Asta nu te opreste sa mergi la cursuri si sa beneficiezi de taxele reduse pentru cetatean EU, dar... pasul urmator este ca cetateni Ro nu au drept de lucru dintr-o alta lege..deci ramane la latitudinea cuiva cum vor interpreta si vor suprapune cele doua legi. Vom ajunge si aici sa vorbim ca in Ro.., "Ca la noi, ..la nimenea" !

Innrain
16-05-2007, 21:33
Am fost la facultate si mi-au spus ca, deoarece suntem in UE am dreptul sa urmez orice curs doresc eu (de zi de seara..whatever..cel de seara nu e full-time) dar in ceea ce priveste dreptul de munca nu stiu nici ei mai nimik....asa ca va trebui probabil sa ma inarmez cu extrem de multa rabdare si sun la biroul de imigratie sau eventual sa ma duc pe acolo. Alta solutie nu am...si imi doresc mult sa fac cursul respectiv. nu pentru cele 20 ore/saptamana. mersi mult de tot pentru ajutor..sper sa se poata..ar fi absolut stupid sa ne nege un drept pe care il au pana si cei din cine stie ce tara asiatica. nu ar fi corect!

Nu neaga nimeni acest drept. Il ai: 20 de ore pe saptamana si 40 pe perioada vacantei.

Svarryus
06-04-2008, 17:01
Salut!
E cam vechi topicul :)
poate imi raspunde totushi cineva daca shtie...
Sunt din R. Moldova, in Irlanda de aproape 5 ani, cu cetatzenie romana... Vreau s-o ajut pe sora mea sa vina aici. Unica solutzie care o vad ar fi sa ii gasesc un curs de engleza (ea nu are cetatzenie romana).
1. Daca a facut cineva in felul asta (poate inainte de a intra Romania in UE) ash aprecia daca ar posta detalii despre cum se face...
2. E bine de mentzionat sau nu ca are frate in Irlanda? Adica e un avantaj sau nu ca are rude stabilite in Irlanda.
3. Pot sa depun aplicatzia pentru visa aici sau e neaparat sa mearga ea la Bucuresti?
4. Ce shcoli imi putetzi recomanda?
Multzumesc mult!

eric75
07-04-2008, 15:35
Ca scoala iti recomand http://www.thejoyce.com/ . Aveau pret foarte bun pentru curs de 1 an(cu drept de munca part time) iar administratorul cred ca te poate sfatui si referitor la restul intrebarilor. Au multi studenti straini veniti cu viza si e un tip foarte deschis.Cursul pentru un an era 2200 euro in care aveai inclus si 4 saptamani de cazare.

keos
12-05-2008, 12:38
Salut,

Am si eu o intrebare, nu e referitoare la viza dar este cam din aceeasi categorie: beneficiaza studentii romani de taxe EU in universitatile irlandeze? Cu exactitate ma intereseaza DCU. Am gasit pasajul de mai jos pe site-ul lor. Daca il interpretez ad litteram, ar trebui sa nu beneficiem de taxe EU...
Ma poate ajuta cineva cu informatia asta?

"A candidate will qualify for EU status where they meet one of the following three criteria:

1. they are a national of an EU member state and will be ordinarily resident in an EU member state for three of the five years prior to the commencement of the programme.
2. they are a national of an EU member state and have received all their post-primary education within an EU member state
3.[...] "

Multzam!

asorin
12-05-2008, 12:43
Romania fiind o tara EU, romanii beneficiaza de taxe EU in universitati. Nu conteaza daca a aderat numai in 2007, fiind rezident cel putin 3 ani in Romania esti considerat rezident cel putin 3 ani intr-o tara membra EU.
oricum, cel mai bine este sa intrebi direct la universitate. eu imi amintesc ca am intrebat mai demult (in anglia, nu aici) si mi s-a dat acest raspuns.

Innrain
12-05-2008, 15:49
asorin are dreptate. Poti sa-l interpretezi cum vrei tot rezident EU esti. Oricum iti spun sigur ca te incadrezi ca EU student la DCU. Daca ti se spune altfel contacteaza-ma si te duc la SU

asorin
12-05-2008, 15:58
macar avantajul asta sa-l avem cu intrarea in EU ;)

Innrain
14-05-2008, 09:18
da si nu. In 2007 am aflat ca eram trecut student EU inca din 2004. Asta pt ca taxa o platea DCU. De aia zic ca in tara asta legea este fleeeexibila.

vasiletina
14-05-2008, 14:25
din 2004 Romania era considerata, din punct de vedere al studiilor, ca fiind in UE. Orice potential student originar din RO era considerat ca fiind student in UE.

(din surse sigure stiu acest lucru.)

keos
14-05-2008, 17:50
Multzam pentru ajutor!