PDA

View Full Version : CI / taxe si altele ...

mva
08-02-2007, 17:51
am primit de la un coleg articolul:

http://www.hotnews.ro/articol_65058-Angajatii-romani-de-la-Microsoft-renunta-la-domiciliul-din-tara.htm

si de aici am cateva intrebari ...din punctul de vedere al unui cetatean roman angajat in irlanda ...ce doreste sa se intoarca in romania dupa cativa ani.

1. ati returnat cartile de identitate la plecarea din tara ... sau intre timp, din cauza ca v-ati mutat domiciliul in alta tara ? trebuie facut asta ? daca da, cum se procedeaza / unde ...

2. exista dubla taxare intre romania si irlanda ?

3. daca m-am inregistrat pentru taxe aici, inseamna ca in RO trebuie sa anunt si acolo undeva la finante ca nu le mai platesc impozit ?

Evident intreb 1 - inca nu am facut asta 2,3 - vreau sa stiu daca am ceva de facut, fiindca nu vreau sa am probleme.

Despre articol, vreau sa vad daca o sa mai aiba si alte urmari ...adica raspunsuri cu date mai exacte. As fi de acord sa platesc cat se plateste in mod normal in cazul in care nu ai venit in Romania (ceea ce e si adevarat, fiindca nu imi castig acolo salarul astazi).

Multumesc!

ecouri: http://gandul.info/articol_30101/romanii_care_lucreaza_in_strainatate_nu_mai_trebui e_sa_plateasca_contributiile_sociale_si_in_tara.ht ml

ovimat
09-02-2007, 10:10
Din cite stiu eu:
1. nu ai de ce sa returnezi cartea de identitate, dovedeste doar identitatea ta si in unele tari EU poti sa o folosesti si pentru a calatori.
2. exista un tratat de evitare a dublei impozitari intre Ro si Irl
3. nu cred ca ar trebui sa anunti in Ro ca nu platesti impozit, daca vor ceva ar trebui sa te intrebe ei.

Sunt doar pareri personale si nu legale.

mva
13-02-2007, 22:54
(postul initial era deja cam lung)
am intrebat si io pe net la unii mai "oficiosi" care mi-or raspuns:
<<
The general rule under EU law is that the contributions you make while working in one Member State are taken into account for the purpose of assessing your entitlement to healthcare and other social security benefits in another Member State provided you have completed a certain length of time working in the latter Member State. In your case, your Irish contributions will be taken into account if you access the public health system in Romania. You should not be obliged to make a further contribution to the public health system in Romania.

In order to confirm this, you may wish to discuss your situation with the public health authority in Romania. If you are indeed being subjected to double contributions, you may wish to complain about this to the European Commission. A standard complaint form together with guidelines for completion are available at the following website: http://ec.europa.eu/community_law/complaints/form/

The advice given by the Signpost Service legal experts is independent advice and shall not be considered to be the opinion of the European Commission. As such it will not in anyway bind the Commission.

Note: To post another enquiry, please visit the Signpost Service Web Site or contact EUROPE DIRECT.
>>