View Full Version : Ghidul românului european de angajare în Irlanda
sorinmetea
04-01-2007, 13:22
Aş vrea să reunim aici knowledge-ul şi procedurile de urmat pe care le au de făcut românii şi angajatorii lor din Irlanda, în cazul în care ne găsim un job în această ţară.
Pe mine mă interesează în mod special ce are de făcut angajatorul care mi-a oferit employment, în contextul europenizării româniei?
1. Mai trebuie jobul publicat la FAS?
2. Dacă da, trebuie să expire timpul de publicare la FAS şi în mediile jobseeking publice pentru ca să se demareze procedura de Work Permit? Sau se poate completa formularul, plăti taxa şi aplica pentru Work Permit de a doua zi după ce ai făcut jobul public la FAS?
3. Formularul şi procedura de WP spune de pagini de paşaport în copie etc. Mai e nevoie de aşa ceva?
4. există vreo posibilitate 100% documentată legal de a lucra şi a fi plătit cu WP-ul neeliberat ci doar în curs de eliberare?
Poate cineva să spună lucruri sigure despre procedurile care trebuie realizate în aceste zori înceţoşate ale europenizării noastre? M-ar ajuta informaţiile în acest sens deoarece aş vrea să fiu cât mai în temă cu putinţă în convorbirile telefonice ulterioare cu ei şi să văd cum s-ar putea optimiza decurgerea acestor proceduri.
vasiletina
04-01-2007, 13:41
Orice angajator care urmeaza sa aplice pentru permis de munca unui cetatean RO. BG sau Non-EU, trebuie:
- sa anunte postul la concurs la FAS - minim 4 saptamani de anuntare
- daca nu gaseste aici, atunci va trebuie sa il anunte prin FAS pe intreg teritoriul UE - nu stiu exact timpul minim aici
- daca nu gaseste aici, atunci poate opta pentru un cetatean RO, BG si doar apoi pentru Non-EU.
dar va trebui sa obtina o scrisoare de la FAS ca nu a gasit un candidat pe masura postului anuntat (ceea ce am auzit ca este foarte greu de a obtine aceasta scrisoare), fara de care nu va putea aplica pentru permisul de munca.
pentru working visa nu se aplica regulile de mai sus.
vasiletina
04-01-2007, 13:44
punctul 3 ramane neschimbat si trebuie sa se conformeze cu el orice angajator si angajat.
Trebuie completata aplicatia, completat cecul de € 500, trebuie 2-4 fotografii si toate copiile de pe pasaport.
punctul 4 - asta se numeste munca la negru
nu poti munci legal decat cand ai primit contractul de munca eliberat oficial de la DETE
sorinmetea
04-01-2007, 14:42
nu sunt convins că jobul trebuie publicat separat la FAS şi în UE. eu ştiu de FAS şi de locurile publice de mediatizare a joburilor. cu precizarea că advertisingul la FAS să se facă cu menţiunea că este pentru un work permit posibil.
am văzut pe site-uri oficiale că există un strong advice să nu se intre în ţară decât după eliberarea WP-ului. totuşi, dacă nu pune nimeni ştampile...
important e că ei nu te pot plăti documentat/legal , fără ca tu să ai work permit.
vasiletina
04-01-2007, 20:42
Sorin,
exista FAS Ireland si apoi o agentie la nivel EU EURES (http://europa.eu.int/eures/home.jsp?lang=en)
jobul se anunta la FAS dar FAS-ul il anunta apoi si la EURES, si abia apoi iti elibereaza scrisoare de care ai nevoie pentru a aplica pentru permisul de munca.
chestia cu intrarea in IRL inainte de eliberarea WP nu se aplica cetatenilor UE (si deci nici RO si BG) care au dreptul de a veni tocmai in perspectiva gasirii unui loc de munca.
sorinmetea
04-01-2007, 21:10
excelentă clarificare. ştii cumva dacă acele 4 săptămâni includ şi anunţarea la EURES sau avem de-a face cu 4+n săptămâni?
astazi am fost la DETE si am intrebat care este procedura pentru a obtine work permit
nici ei nu au raspunsuri concrete
momentan se lucreaza la noul text de lege care o sa fie publicat pe 4 feb.
sunt in ceata totala , sunt neactualizati.
nu va grabiti, ci asteptati noua legislatie valabila cu 4 feb ac.
vasiletina
04-01-2007, 22:19
sincer cred ca cele 4 saptamani se adauga la cele 4 deja cu FAS (cel putin asa era pana acum).
insa cum spune Vasile, poate se ridica ceata prin februarie-martie.
bogdanutu
06-01-2007, 00:02
normal ar trebui ca FAS sa nu mai aiba nici un cuvant de spus si sa obtii WP foarte simplu doar prin o simpla aplicatie a companiei angajatoare.Binenteles daca gasesti una!? asta nu te scuteste de 500 euro si nici de timpul de asteptare,inerent dealfel autoritatilor irlandeze.
sorinmetea
06-01-2007, 06:30
parcă pe DETE văzusem o directivă care ne punea la rând la FAS în urma celorlalţi europeni şi care ne plasează în faţa celor din Zimbabwe. asta e realitatea, de FAS trebuie trecut.
taxa de 500 de Euro pentru un WP de 12 luni o plăteşte angajatorul, nu eu, ca angajat. work permitul e pe numele meu.
vasiletina
06-01-2007, 10:46
ordinea nu se schimba:
FAS - gasirea unui muncitor din EEA si abia apoi (minim 4 saptamani de asteptare) poate fi recrutat cineva din RO sau BG.
Taxa o plateste angajatorul (desi uneori o retinea apoi din salarul muncitorului).
sorinmetea
06-01-2007, 10:55
eu ştiu că e ilegal să reţii taxa din salariul angajatului. parcă la sfârşitul formularului de WP disponibil pe DETE aşa scrie.
vasiletina
06-01-2007, 11:16
practica cu teoria nu prea seamana.
nu au facut-o direct, ci indirect (au mai taiat aici 5 ore, luna viitoare alte 10 si uite asa si-au scos banii)
stiu ca este ilegal, dar este aproape imposibil de controlat. din pacate.
bogdanutu
14-01-2007, 00:35
As propune un sondaj.
Cati dintre voi ati platit anual WP-ul?
Oficial nu cred ca a fost cineva care sa il plateasca!Sau poate ma insel.
Cu siguranta eu nu am dat bani pe WP,dar nici nu bag mana in foc ca nu si-au tras ei ( compania )de cate ori au putut ca sa acopere suma.
vasiletina
15-01-2007, 00:55
nu cred ca e nevoie de topic.
cei care au platit intr-un fel sau altul acest WP au fost foarte multi.
oficial nimeni nu l-a platit, dar au fost companii in constructii, prestari servicii, care au retinut din banii angajatuluiin acest sens.
in rest numai bine
sorinmetea
23-01-2007, 13:25
cine a plecat în 2006 cu work permit şi cât a durat din momentul în care aţi trimis copiile după paşaport şi pozele şi până aţi primit în mână work permitul ca să aplicaţi pentru viză? daţi şi voi detalii...