View Full Version : Romanii care au primit green card pe baza IBC
Cetatenii romani care au primit drept de sedere in baza copilului nascut in Irlanda nu trebuie sa mai prelungeasca green cardul dupa 1 ianuarie 2007. Ei vor avea drept de sedere nelimitat si drept de munca deoarece au primit deja PPS-uri.
http://www.justice.ie/80256E01003A02CF/vWeb/pcJUSQ6X4NJT-en
Vesti mai putin bune ptr cei non UE, care sunt pe social si vor trebui sa dovedeasca efortul lor de a se integra in societate.
nu stiu cum o sa functioneze asta practic: daca nu mai se mai da green-card, atunci o sa se puna stampila pe pasaport sau cum ? cum o sa poti demonstra ca ai stat aici x ani cind vrei sa aplici pentru cetanie ?
nu stiu cum o sa functioneze asta practic: daca nu mai se mai da green-card, atunci o sa se puna stampila pe pasaport sau cum ? cum o sa poti demonstra ca ai stat aici x ani cind vrei sa aplici pentru cetanie ?
Foarte simplu cred, scrisoare de la justitie cand ai primit drept de sedere, billuri, pay sleep-uri etc. Toate acestea sunt considerate dovezi ale rezidentei.
Eu banuiesc ca o sa trebuiasca sa primim ceva similar cu stampila din pasaport... EU residence permit - si cetatenii EU trebuie sa se inregisteze daca vor sa stea mai mult de 3 luni.
stie cineva exact ?
momentan nu se stie nimic la GNIB
am fost personal marti 02/Ian dar nu au inca luata o decizie
au inceput intalnirile la nivel decizional al GNIB si spera sa decida pana la sf saptamanii eventual sapt viitoare
nu are rost sa va grabiti.
vasiletina
04-01-2007, 10:28
Eu banuiesc ca o sa trebuiasca sa primim ceva similar cu stampila din pasaport... EU residence permit - si cetatenii EU trebuie sa se inregisteze daca vor sa stea mai mult de 3 luni.
stie cineva exact ?
Oliviu, inregistrarea cu GNIB pentru cetatenii EU nu mai este aplicabila cel putin in acest moment pentru ca nu se mai pun vize (stampila de intrare in IRL) de intrare/iesire pe teritoriul oricarui stat UE. Confirm acest lucru personal si pot sa spun ca chiar si persoane cu deportare (nu neaparat deportate fortat) au venit fara probleme in IRL.
consider ca aceasta este un pas inainte si ca lucrurile se vor rezolva incet dar foarte bine pentru noii cetateni UE.
Brambureala asta cu uite visa nu e visa ma confuzeaza total ???
Cum mai toata lumea are cate ceva de intrebat ,fac si eu la fel ,poate ma mai luminati si pe mine.Stiu ca o sa trebuiasca sa ajung si la coada la biroul de vize dar poate mai salvez timp ;D si mai imi spuneti voi cate ceva daca stiti mai mult decat mine.
Concret situatia mea sta cam asa :eu am venit in Irlanda in decembrie 2005 cu working visa valabila pana in noiembrie 2007 ca registered nurse .Prima zi de lucru 19 dec 2005.
Intrebare:mai am nevoie sa imi prelungesc visa la data expirarii?Teoretic nu,pentru ca indeplinesc conditia celor 12 luni de lucru aici(desigur si cele de contributie la taxe ;D).
Mai am nevoie de garda card care imi expira undeva noiembrie anul acesta ?
Daca da ,trebuie sa il platesc?
In luna iulie 2006 mi-am adus fiul care la data respectiva a primit viza numai pana la sfarsitul lui ianuarie 2007 cand face 16 ani.
Dupa vechea regula trebuia sa merg sa ii fac garda card (ptr ca face 16 ani) si sa ii prelungesc visa care era 'legata' de visa mea deci fuguta la visa office in noiembrie 2007!
Dupa care din nou la bal :eu la visa si la garda card ,el la visa si la garda card ...ca asa-i in tenis!Mentionez ca minoru' merge la scoala (anul 5) si sper sa o mai faca ani buni de acum inainte!
Deci ::) intrebari : Mai are nevoie de garda card? Daca da trebuie sa o platesc?
Dar de visa ?
Ca elev /student ii trebuie permis sau are dreptul sa munceasca cele 20 ore pe saptamana ?(nu ca se prapadeste dar ar vrea sa mai faca un ban de buzunar in vacanta iar eu m-as bucura ca ar vedea si cum se fac nu doar cum se cheltuie!)
Stiu ca sunt persoane cu probleme mai dificile decat mine. Va rog nu-mi sariti in cap :).
multumesc !
momentan nu se stie nimic la GNIB
am fost personal marti 02/Ian dar nu au inca luata o decizie
au inceput intalnirile la nivel decizional al GNIB si spera sa decida pana la sf saptamanii eventual sapt viitoare
nu are rost sa va grabiti.
Pe data de 2 inca nu se stia, comunicatul care dde altfel a fost postat pe site-ul justitiei este in data de 3. Vezi www.justice.ie.
vasiletina
04-01-2007, 13:23
On 1 January, 2007 Bulgaria and Romania formally became part of the European Union. Citizens of both countries and their family members have free movement rights which, in Ireland, are set out in the European Communities (Free Movement of Persons) (No. 2) Regulations 2006.
Citizens of these two countries who were granted permission to remain in Ireland under the IBC/05 Scheme do not have to reapply to have their permission to remain renewed and do not have to register again after 1 January, 2007 when their existing permission to remain expires.
Cetatenii celor doua tari (RO si BG) carorar le-a fost acordat dreptul de sedere in Irlanda in baza schemei IBC/05 NU TREBUIE SA RE-APLICE PENTRU CONTINUAREA PERMISIUNII LEGALE DE SEDERE SI NICI NU TREBUIE SA SE INREGISTREZE DIN NOU DUPA 01/01/2007 CAND PERMISIUNEA ACTUALA EXPIRA!!!!!!!
IN sfarsit ni s-a facut si noua dreptate.
http://www.justice.ie/80256E01003A02CF/vWeb/pcJUSQ6X4NJT-en
vasiletina
04-01-2007, 13:37
si se pare incetul cu incetul ca avem un efect pozitiv la memorandum-ul nostru, chiar daca nu ne-au raspuns toti cu o scrisoare oficiala.
@Ela,
nu mai este nevoie de viza de la 01/01/2007 pentru toate categoriile de cetatenii RO
nu mai este nevoie de permis de munca pentru cei care au peste 12 luni neintrerupte sau la expirarea acestora
nu mai este nevoie de inregistrarea la GNIB ( deriva din faptul ca nu se mai cere celor care au IBC) pentru toate categoriile de rezidenti legali in Irlanda
singura problema: spouse (sotul sau sotia) celor care au permise de munca sau working visa daca vor avea drept de munca liber odata cu expirarea conditiei spouse-ul lor/ei?
in rest: la munca cetatenii UE.
si nu uitati sa ajutati si Comunitatea de Romani din Irlanda (CRI si SRI).
Nu cred ca au avut alta alternativa, au trebuit sa respecte acordurile UE. In schimb se razbuna pe cei NON-UE.
De acum la schimbarea green cardurilor vor trebui sa aduca dovezi ca au incercat sa se angajeze si ca nu sunt o povara ptr sistemul social. Iar prelungirea greencardurilor ptr ei ramane cu cantec.
Abia acum putem realiza avantajele aderarii la UE.
Binenteles ca memorandumul semnat de noi a avut un efect de presiune asupra lor, daca ar fii fost facut un pic mai devreme cred ca am fii rezolvat si problema cu dreptul de munca. Dar e bine si asa !
All the best !!!!
Multumesc de raspuns.Sa inteleg ca nu mai trebuie sa imi tarasc copilul sa ii fac garda card iar actul lui de identitate va fi buletinul sau pasoportul?
In ce ma priveste se aplica regula celor 12 luni de munca legale aici cu working visa sau este valabil doar in UK?Aproape ca nu imi vine sa cred ?Asta ar insemna aproape 600E salvati in buzunarul meu ;).
vasiletina
04-01-2007, 18:18
Ela,
nu noi vorbim aici numai de IRL, si tot ce prezentam se refera strict la IRL.
da vei salva cei 600 de euro fara nici o problema. ;D ;D
Adyxon,
asta nu se rezolva pentru ca 2007 este an electoral in IRL si nu vor sa piarda (de fapt nici un partid nu doreste sa piarda favorizand cetatenii UE fata de cei locali IRL).
irlandeza
04-01-2007, 19:22
Noi suntem de peste 3.5 ani, IBC/05 nu se aplica la noi, deci mai avem nevoie de green card ?
vasiletina
04-01-2007, 20:30
Irlandeza
ai green card in acest moment de peste 12 luni? daca da atunci presupun ca esti cu permis de munca sau working visa. si in acest caz se aplica aceleasi reguli - in consecinta nu mai ai nevoie de permis de munca si nici de inregistrare cu GNIB.
oricum vom lamuri mai multe lucruri in cateva zile, probabil.
daca ai muncit legal timp de 12 luni -nu mai ai nevoie de green card , nici sa aplici nici sa te re-inregistrezi
vasiletina
04-01-2007, 22:17
citeste articolul "accesul pe teritoriul IRL" si scrisoare de la DoJLER si DETE.
cred ca inregistrarea este necesara daca doresti obtinerea cetateniei in viitor
vasiletina
04-01-2007, 23:05
nu se mai cere inregistrarea, pentru ca fiind cetatean UE in general aplicatiile pentru cetatenie IRl perioada de rezidenta efectiva poate fi demonstrata si cu facturile la curent, gas, tv, telefon. In plus cei vechi (pana la 31/12/2006) si care au fost inregistrati raman in evidentele DoJLER si datele vor fi coloborate pentru a se procesa aplicatia.
citeste scrisoare celor de la DoJLER pe pagina principala unde scrie negru pe alb (mai sters) ca nu se mai cere inregistrarea cetatenilor romani cu GNIB sub nici o forma.
vasiletina
04-01-2007, 23:06
vezi si topicul cu "accesul pe teritoriul IRL"
pasaport irlandez?? pentru ce
cine vrea sa se integreze o poate face foarte bine si cu pasaportul romanesc
daca e cineva care are deja nr de ani care sa-i confere dreptul de a aplica pt pasaport maine, atunci e ok
dar daca de acum in colo trebuie sa astepti inca 3-5 ani ..............pentru ce sa mai aplici
care sunt conditiile pt obtinerea pasap irlandez?
se da test de istorie si engleza ca in UK?
cat timp trebuie sa ai muncit?
Chestia asta cu dreptul liber la munca e foarte neclara.Stie cineva cum e daca ai avut vreo patru ani permis de munca dar ti a expirat green cardul din februarie 2006,si nu ai mai avut nici un permis de munca de atunci?Va multumesc.
momentan aceasta situatie este neclara, precum si situatia celor cu green card stamp 3 care au de mai mult de 12 luni in Irlanda
o sa trebuiasca sa ne documentam in aceasta privinta
cunosc cazuri care au avut permis de munca 3-4 ani in Irlanda , dar au plecat de buna voie in Ro. persoanele in aceasta situatie doresc sa se intoarca si sa obtina posibilitatea de a munci legal
GNIB si Departamentul de Justitie inca nu au raspuns la toate aceste intrebari
joi am fost pt a 2-a oara la GNIB si raspunsul a fost: mai asteapta o saptamana doua pana cand se aseaza toate lucrurile
mai asteptati un pic si speram sa obtinem intelegerea celor in drept la mai toate problemele noastre
@sfinx,
va multumesc pentru raspunsurile prompte,
(really appreciated) :)
ciao[br]Postet at: February 04, 2007, 08:09:35 PM________________________________________________ _foarte important
irlandeza
05-02-2007, 16:45
Multumesc pt. raspunsuri.
6093 - this folks is the number of votes the Minister for Justice got in the
last election. This is the big number Nasc is aiming for for people to
support our Family Reunification Campaign.
Last week Nasc launched its Family Reunification Campaign. If you go to our
WebSite www.nascireland.org you will find information on the Campaign and
detail on the issues that concern our members and the wider immigrant
population.
I ask you to please support our campaign. The web site will explain how you
can do this in so many ways e.g. 1. visit your local politicians and public
representatives 2. hold public meetings 3. talk to local groups, schools,
colleges or anyone you are in contact with 4. join in our meetings here at
Nasc and help us to contact politicians, the general public and policy
makers 5. help us to organise a conference and a film later on in the year
or at the very least and possibly most importantly too 6. PLEASE ENDORSE OUR
CAMPAIGN. You can do this online by putting your name to our online
petition which we just set up or signing our manifesto and sending it to us
by post.
I know you have so many campaigns coming to you by email these days,
communication is so easy. But all of you who are on this list are people
who have an interest in the issues we talk about and we are relying on you
to help us. Don't assume, please, that others will sign up. We need you to
sign up. We use the number 6093 as a target because this particular
Minister has often said in public that NGOs don't have a mandate and we want
to show him that on this issue in any case we have as big a mandate as he
has. I would appreciate if you could send this email to anyone you think
might be interested. Print off our manifesto if you can and give it to
others. Put the information on your notice boards, send it to any email
lists you may have. Between us all even on this email list we can get this
number of signatoties together but people do have to sign on to it!
Thanks very much and we do really appreciate your support.
Sorry if some of you got a few emails but your name is possibly on various
email lists in Nasc.
Gertrude Cotter Coordinator, Nasc