PDA

View Full Version : Unde şi īn ce condiţii pot munci romānii de la 1 ianuarie?

Alex
02-01-2007, 12:56
Preluat de pe site-ul BBC
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2006/12/061229_romani_munca.shtml

De la 1 ianuarie 2007 romānii şi bulgarii īşi vor putea căuta de lucru īn Uniunea Europeană īn funcţie de condiţiile impuse de fiecare ţară.
Dacă unele au ales liberalizarea totală a pieţei muncii pentru noii veniţi īn Uniune, altele au impus un regim tranzitoriu sau anumite restricţii la care se va renunţa progresiv pānă la liberalizarea completă.

Potrivit regulilor europene, durata restricţiilor nu poate depăşi şapte ani.

Care sunt īnsă restricţiile aplicate de unele ţări, unde şi īn ce condiţii pot munci romānii şi bulgarii de la 1 ianuarie?

Reguli generale

Mai multe ţări din Uniunea Europeană au ales formula cea mai restrictivă posibilă pentru muncitorii din Romānia şi Bulgaria. Aşa numită 2 plus 3 plus 2.

Adică doi ani de restricţii după care urmează o reevaluare şi alţi posibili trei ani de restricţii, o nouă evaluare a situaţiei şi alţi posibili 2 ani de restricţii.

După fiecare din aceste perioade fiind necesară o explicaţie a statului respectiv īn faţa Comisiei Europene pentru decizia respectivă.

Metoda a fost aleasă de ţări ca Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria, Olanda, Belgia sau Italia.

Totuşi există unele diferenţe īntre condiţiile impuse de aceste ţări.

Italia

De exemplu, īn Italia romānii şi bulgarii vor putea lucra īn anumite domenii, īn posturi deconducere şi īnaltă calificare, īn agricultură, turism sau īn activităţi casnice.

Marea Britanie

Şi restricţiile din Marea Britanie au unele excepţii.

Există un număr limitat de locuri pentru muncitori īn sectoarele agricultură şi alimentaţie.

De asemenea, persoanele cu calificări īnalte pot obţine īn anumite condiţii dreptul de muncă.

Reguli privind dreptul de a munci īn Marea Britanie (īn engleză)

Romānii pot veni īn Marea Britanie şi ca liber profesionişti (self-employed) dar li se va cere să aducă dovezi că nu muncesc ca angajaţi ci se īntreţin cu veniturile rezultate din propria afacere.

Olanda

Īn Olanda, romānii sau bulgarii pot lucra doar pe baza unui permis de muncă obţinut de angajator şi pentru care există anumite condiţii.

Franţa

Franţa a ales soluţia unei liberalizări parţiale a pieţei muncii şi a anunţat 61 de profesii care sīnt practicabile de la 1 ianuarie pentru romāni şi bulgari.

E vorba de profesii deficitare īn Franţa cum ar fi cele din construcţii, lucrări publice, alimentaţie, agricultură

Spania

Spania a impus o perioadă tranzitorie de maximum doi ani existīnd posibilitatea ca īn funcţie de evoluţiile pe piaţa muncii din această ţară, perioada să fie redusă.

Īn Spania, cum se ştie, există deja sute de mii de muncitori romāni.

Grecia

Şi Grecia şi-a deschis parţial piaţa muncii pentru cele două ţări de la nord.

Ungaria

Autorităţile din Ungaria, deşi au impus restricţii, au adoptat o listă cu 219 meserii pe care romānii şi bulgari le pot practica imediat după aderare.

E vorba de activităţi ce presupun īn general studii superioare sau calificări īnalte īn domeniul ştiinţelor naturii, economiei, serviciilor sociale şi de sănătate.

De asemenea, sunt posibile activităţi īn construcţii, industria uşoară, prelucrarea metalelor sau īn diverse tipuri de operatorie.

Sunt permise īn Ungaria şi activităţi ca ajutor de bucătar, hamal, manipulant de materiale sau ambalator.

Celelalte ţări foste comuniste

Celelalte ţări foste comuniste, intrate īn Uniunea Europeană īn 2004, au anunţat īn schimb liberalizarea totală a pieţii muncii pentru noii veniţi bulgari şi romāni.

E vorba de Cehia, Slovacia, Polonia, şi Ţările Baltice.

Finlanda şi Suedia

La fel Finlanda şi Suedia care acceptă fără restricţii muncitori din cele două ţări īncă de la data aderării, 1 ianuarie 2007.

romania
07-01-2007, 15:44
Nu stiu, cred ca chestia asta s-a mai discutat deja dar eu abia ce-am citit pe pagina principala comunicatul acela din 5 Ianuarie.
Vi se pare corect ca toate statele membre ale UE fac parte din EEA iar noi nu suntem pe lista?

"Angajatorii vor fi nevoiti sa se conformeze cerintelor legale de pe piata muncii si sa caute muncitori din cadrul Ariei Economice Europene (EEA) in prima faza si numai daca nu au gasit muncitori din aceste tari, vor putea sa angajeze muncitori bulgari si romani inainte de a opta pentru alte nationalitati din afara EEA (non-EEA)."

In mintea mea eu credeam ca atat timp cat cauta mai intai in EEA asta inseamna ca or da si de noi romanii acolo... nu?!