View Full Version : o informatie,un zvon si 2 pareri....
salutare natiune,sunt alin din valcea si imi pare rau ca nu postez mai des,dar timpul ma omoara,asta nu inseamna ca nu urmaresc ce se discuta pe aici...sa incep cu intrebarea:lucrez la o firma de topografie-cadastru,dupa ce am facut o scoala tehnica aici si ca orice roman cuminte(cu minte)as vrea sa-mi gasesc un job in eire,dar dupa ce voi face acea scoala in irlanda,ca sa am ceva studii acolo...care ar fi echivalentul unei astfel de scoli in irlanda??(nu facultate)...zvonul:am un amic ce spune ca accesul romanilor si bulgarilor nu va fi foarte usor,adica la intrarea in irlanda fiecare roman va fi pozat si amprentat,se poate asa ceva??inca odata,asa vorbea cineva,voi ce stiti???personal nu cred,dar....2 pareri:pt mva:acesta este un forum si ideea unui forum este ca oricine sa poata spune ce vrea,fara sa-i fie bagat pumnul in gura,pt tzigaradenord:ai si tu dreptate,dar nu trebuia,totusi,folosit acel limbaj...in fine,va multumesc pt timpul vostru si lamuriti-ma su scoala si cu zvonul...numai bine!!
salut,daca nu te deranjezi ai putea sa-mi zici si mie unde ai urmat acel curs de topo.ovi
Salut Alin
Daca nu ma-nsel, topografii sint "surveyors", iar profesia este reglementata de Society of Chartered Surveyors (www.scs.ie). Poti deveni membru SCS in urma unor examene sau, daca ai o calificare/diploma recunoscuta de ei, esti scutit total sau partial de examinare.
Ceea ce cauti tu, din cite inteleg, e o scoala care nu e de nivel universitar. Daca te uiti pe website-ul SCS la Career Zone, vei vedea ca iti trebuie minimum o National Diploma in Construction Economics (curs de trei ani oferit de diverse Institute de Tehnologie, care nu sint universitati) si o perioada de ucenicie/practica indrumata de cel putin doi ani.
Sau, cel mai bine, le trimiti un e-mail (adrese la http://www.scs.ie/general/contactuspublic.asp) cu intrebari si informatii despre calificarea ta profesionala si vezi ce parere au.
Mult noroc!
Mihaela
Sunt in irlanda de 5 ani jumatate si lucrez ca topograf la una din cele mai mari companii de profil topo de aici.
Referitor la studii: in domeniul topografiei aici nu exista decat o singura facultate in cadrul DIT (Dublin Institute of Technology-Department of Spatial Information Sciences -http://www.dit.ie/DIT/built/spatial/spatial) unde se studiaza 4 ani pentru a obtine un B Survey degree. Majoritatea topografilor sunt membri ai The Irish Institution of Surveyors (http://www.irish-surveyors.ie), mai putin la SCS care se ocupa mai mult de Quantity Surveyors, Valuators si Building Surveyors (joburi care in Romania sunt echivalente cu un inginer de constructii civile si inginer-economist absolvent de constructii).
Activitatea de topografie nu e reglementata ca in Romania sau majoritatea Europei. Pentru cadastru (land registry) spre exemplu oricine poate semna harta ce atesta aria parcelei. Atat timp cat ti-ai pus semnatura ti-ai asumat raspunderea, asta conteaza cel mai mult.
Acum 4-5 ani era mare cautare de topografi, firmele de aici fiind in stare sa te califice la locul de munca. Am 2 colegi care nu au avut nimic de a face cu topografia pana au fost angajati de firma la care lucrez, un ucrainean care a terminat medicina veterinara si nu isi poate recunosate studiile aici si un irlandez care are doar junior certificat, un fel de 10 clase la noi. Dupa mai 2004, o data cu aderarea celor 10 tari la UE piata a fost invadata de absolventi cu studii superioare de topografie din polonia, cehia si celelalte. Acum in companie sunt in jur de 8 irlandezi, vreo 12 polonezi si restul diverse alte nationalitati. Nu vreau sa te descurajez dar acum pentru un post angajatorii au 5-10 CV-uri de la polonezi care lucreaza in diverse shopuri sau fabrici si pot incepe lucrul de a doua zi, fara permis de munca. Oricum, in pagina IIS gasesti o rubrica joburi unde mai apar din cand in cand diverse anunturi. Succes.
multumesc pt informatii,se pare ca majoritatea timpului ajungem pe loul 2,fie dupa unguri,fie dupa polonezi,fie dupa bulgari daca vedem ce se intimpla pe la noi...nu ma descurajez deloc,dar mi-e un pic ciuda ca trebuie sa spalam vase in continuare ,la negru,marea majoritate,in loc sa avem si joburi decente...multumesc inca odata!!
mishulyna
05-12-2006, 10:05
Te salut, al31, si eu am spalat vase si am lucrat ca menajera (cu ora) in Belgia, poate nu e visul vietii tale dar cred ca n-ai plecat de buiac(a) din Romania, daca esti tanar(a) poti spera in continuare!
Mult succes!