PDA

View Full Version : Considerati viata in IRL mai buna decat cea avuta in RO

Valentin
03-11-2004, 01:46
Credeti ca traiti mai bine aici decat ati facut-o acasa?

danas
03-11-2004, 10:10
Oricum mai putin stresanta. Nu-mi era rau nici in Romania, dar am considerat ca-i mai important sa nu ajung sa intru in moara coruptiei.

Innrain
03-11-2004, 10:56
Am raspuns cu DA, dar am si cateva comentarii.
Aici viata e buna. Nu pot sa zic ca nu e stressanta. In fiecare zi mai gasesc un factor de stress. Insa sunt diferiti ca-n RO. Acolo era unul singur. Cu ce platesc chiria, cu ce cumpar de mancare. Imi ajunge ? Niciodata nu am putut sa zic ca luna asta mi-a ajuns salariul. Si munceam si in afara serviciului. reparam calculatoare prin oras, sotia facea meditatii si tot greu era. Nu mai vb sa te gandesti sa pui bani deoparte sa te gandesti la o casa, masina etc. Daca nu ai parinti care sa te ajute in RO nu ai nici o sansa. Am avut noroc ca tot plecam in Austria si strangeam bani acolo si veneam in tara si ii cheltuiam. Am trait situatii urate in RO. Multe frustari datorate birocratie si coruptiei din tara noastra. Am nenumarate exemple si nici nu ma indoiesc ca si voi aveti suficiente.
Aici situatia s-a schimbat. Avem un singur salar si ala cel mai mic posibil in IRL, si traim doi oameni. Nu e f bine dar e cu mult mai bine. Cel putin stiu ca am ce manca si daca am ceva cap pe umeri pot chiar si sa strang niste bani. Imi imaginez cum ar fi daca am lucra amandoi. Cu toate astea nu-s pe deplin multumit. Eu am doar cateva luni de cand sunt in IRL. Poate ca nu este suficient ca sa ai o parere completa. Insa de multe ori prima impresie conteaza. Aici treburile merg f greu. Cred ca ei merg pe sistemul daca se poate face maine atunci "pe maine". Am intalnit f multe lacune legislative. La noi sunt legi dar nu le aplicam. Au darul de a minti prin omisiune. Am intalnit chestia asta peste tot de la site-uri informative pana in magazine. Ce nu le convine lor nici nu amintesc. Sistemul lor de invatamnt e f slab. Eu lucrand in acest mediu ma confrunt cu aceasta problema. Din punctul meu de vedere marea majoritate este chiar analfabeta.
Un exemplu concret de lucru care merge prost. Dublin bus. E unul din cele mai proaste sisteme de transport in comun pe care le-am vazut. Iar faptul ca soferul nu da rest mi se pare o deosebita lipsa de respect pt client. In trenul cu care vin eu la servici nu ai loc sa respiri. O alta lipsa de respect. Si la noi sunt trenurile de navetisiti f aglomerate. Dar asta se datoreaza faptului ca nu sunt calatori platitori. Pe cand aici..
O zi buna tuturor

admin
03-11-2004, 13:07
Salut Innrain. Am tot respectul fata de opinia ta insa in legatura cu sistemul de invatamint trebuie sa te contrazic!
Personal am studiat in 3 sisteme din Europa. In Romania, Franta si Irlanda si pe departe cel mai ineficient este cel din Romania - ma refer in domeniul tehnic. Cel francez este cel mai orientat spre practica si eficienta. Cel irlandez il urmeaza, si asta pot sa o spun in cunostinta de cauza. Examenele nu sunt atit de grele ca cele din tara fiindca nu este atit de multa teorie ci probleme care trebuie rezolvate si care necesita mai multa concentrare decit o redare mecanica.
Ca dovada ca sistemul romenesc de invatamint nu este eficient (ma refer la cel superior) este faptul ca peste 80% din absolventii de facultati nu isi gasesc de munca in domeniu, cu alte cuvinte pregatesc oameni bazindu-se pe un model invechit.
Concluzia este ca e mai bine mai putin dar bun, decit mult si prost. De aceea societatea lor merge!

Valentin
03-11-2004, 15:28
Hy guys,
Am aceeasi parere ca si Admin! Multa teorie de ti se invart creierii cand termini Facultatea, si de care nu are mare nevoie nici un Business.
Asa cum la Politehnica se invata multe materii numai ca au fost intotdeauna predate la POLI, asa si la ASE e multa teorie de care in practica nu am avut mare folos.
Faci un curs de cateva saptamani aici si inveti basic-ul sa faci un job de studii medii, dupa care tragi si un college, la seral, si un master, asta tot in timp ce muncesti non-stop, bineinteles platite toate de companie, si ai ajuns si cu studiile unui job de top , si ai platit si 10 ani de mortgage la casa, loan-ul la masina buna, pentru ca in timp ce ai studiat ai si lucrat.
La noi, daca studiezi toate polologhiile, normal ca nu muncesti pana la 28 de ani, cand satul de teorie si flamand de viata, realizezi ca mai trebuie sa creezi si ceva valoare, si atunci, te angajezi pe ce salariu gasesti, nu mai strambi din nas, sau faci ce am facut si noi: Capsuna trebuie strasa in Spania(bine cei mai putin inspirati), ca si joburile in constructii in UK s IRL- unde necalificat si iei linistit 700 euro/saptamana.
Cei care mai citeau constitutia Irish on line, mai veneau si cu "copilul Irish!". Dar acestia se pare ca au citit-o pe dos, ca ori nu exista ori nu se aplica Constitutia asta, si atunci tot degeaba.
Cat de universitatile Irish sa va dau un exemplu! Baiatul nasului meu,a venit pe un program Socrate si a studiat POLI la Galway Instit. of Techn. (ultimul an). A absolvit aici, si apoi a absolvit si acasa!
Toti profesorii univ, il apreciau ca a terminat aici specializarea-"in strainatate"-aceeasi conceptie, ca tot mai bun e daca e strain brevetul(licenta). Mirajul occidental!
Toate bune!
Costinesti catre tara!

shamrock
03-11-2004, 19:20
Da,cred ca o ducem mai bine ca acasa...am siguranta zilei de maine si ce e cel mai important pot face planuri,ceea ce in Ro nu se prea putea.
Acum referitor la discutia de mai sus privind sistemul de invatamint si sistemul sanitar...mie ambele mi se par superioare celor romanesti.
E drept ca de multe ori astepti luni de zile pt o programare la spital...dar,daca platesti(daca esti pacient privat) esti vazut pe loc.Ce e gratis deobicei e prost...Ca in Ro totul e gratis si e si prost
Sistemul de invatamint....nu-mi mai amintiti ca fac spume...Am invatat la timpenii care nu numai ca au fost total nefolositoare dar si invechite pe deasupra...folos zero.Asta din punctul meu de vedere.Din punctul de vedere al fetitei mele e cel mai norocos copil ca va merge aici la o scoala si nu in Ro unde ii infunda cu matematica si gramatica de nu vad de ei si in rest pauza, nu tu un pic de sport,muzica ,arta etc-stiu ca au in programa si astfel de activitati si stiti la fel de bine ca intotdeauna se sacrifica muzica si ed.fizica pt putina mate in plus...Si la ce bun?Cui i-a folosit??
Aici macar au o balanta, fac mult sport,fac activitati artistice,nu le impuie capul cu timpenii.
Si la urma urmei cine o duce mai bine?
Asta e parerea mea si va astept sa ma contraziceti :D

shamrock
03-11-2004, 19:33
Un exemplu concret de lucru care merge prost. Dublin bus. E unul din cele mai proaste sisteme de transport in comun pe care le-am vazut. Iar faptul ca soferul nu da rest mi se pare o deosebita lipsa de respect pt client. In trenul cu care vin eu la servici nu ai loc sa respiri. O alta lipsa de respect. Si la noi sunt trenurile de navetisiti f aglomerate. Dar asta se datoreaza faptului ca nu sunt calatori platitori. Pe cand aici..
O zi buna tuturor

Hai mai Innrain, nu ma supara ca eu tare bine ma impac cu Dublin busu.!!!! Mie tare-mi place ca nu ma mai calca nimeni pe picioare si nici nu-mi trage coate in gura cind trebuie sa ma urc in bus,nu ma buzunareste nimeni nici macar cind e inghesuiala(asta daca nu e vreun rrrroman prin preajma), nu au scaunele rupte si chiar pot sta jos, daca am copilul cu mine mi se ofera locul destinat celor cu probleme,mi se multumeste la urcare si coborire,daca nu stiu unde sa cobor zbiara soferul dupa mine sa ma atentioneze ca-i statia mea,etc.
Rest primesti dar e scris pe bilet,trebuie sa mergi in centru sa-ti dea banii.
Daca omite sa-ti treaca restul pe bilet cred ca e din cauza ca nu a observat,nu din rea vointa,ca si asa nu le intra lor in buzunar diferenta de pret.
numai bine

Valentin
04-11-2004, 02:59
Hai Innrain ca ai fost haios cu observatia asta!
Sa va zic eu cum e RAT-Bucuresti?
In momentele putine cand am fost asa de curajos sa incerc RATB din capitala, am avut impresia ca sunt rupt de realitate. Tiganii se imping pe scari cand se inchid usile, si iti dispare tot ce ai in buzunare, ca daca tipi sar la bataie vreo 10 tigani!
Asa ca mai bine taci,ce sa strigi Politia.
Bineinteles ca nimeni nu taxeaza biletul, iar controlorii de bilete sunt si ei tigani, si daca nu platesti, ceea ce ei ii strecoara in buzunarul personal te da jos, si se termina rau!
In rest, loc pe scaun rar si hurducaituri prin gropile capitalei. Bis troleibuzele, care sar mai tot timpul de pe linii!

Hehehei, ca parca sunt "Amintiri din copilarie!". Ce vremuri obosite pe acasa. Ah uitam partea buna!
Cand da inghetul si zapada sa te tii distractie-dupa ce faci turturi asteptand in statie, cand vine auto/troleibuzul, ferestrele sunt inghetate iar atmosfera inauntru polara! Plus aceeasi ingramadeala care insa acum tine de air conditioning.Bine si tiganii te buzunaresc relaxat!
Ce vremuri, sa te spargi de ras!
Partea hazlie e cand se inzapezesc auto/troleiele- si trebuie sa te dai jos sa impingi ca sa ajungi la servici!
Socrului meu i se fura actele, cardurile bancare, banii cam din 3 in 3 luni pe mijloacele astea "comune"!
Aviz amatorilor! Never compare Dublin Bus with any romanian public transport, because the comparation will fail!
All the best,ca in Bucuresti vine zapada, inghetul si "distractia"!
Vrea cineva sa-o incerce! Asa ziceam si eu!
Stiam e ca nu sunt curajosi prea multi!

Innrain
04-11-2004, 10:29
Aviz amatorilor! Never compare Dublin Bus with any romanian public transport, because the comparation will fail!

Comparatia se dorea cu tarile europene. Nu e vina ma ca noi nu suntem acolo. Totusi recomand Timisoara pentru cei care vor sa vada mijloace de transport in comun civilizat. Si chiar Constanta.
Eu comparam cu ce am vazut adica Germania si Austria.
Am locuit la Innsbruck, un orasel cochet in mijlocul Alpilor, timp de 2 ani.
Acolo mijloc de transport in comun. Aveai in statie afisaj electronic si vedeai cat mai ai pana la urmatorul. Si era in timp real intrucat toate mijloacele de transport in comun sunt monitorizate prin GPS. Au un plan orar care-l respecta, si culmea ca sunt puse astfel incat sa ai legaturi intre ele. Ce vis :cry: Soferul nu pleaca din statie daca s-au urcat batrani sau mame pana nu s-au asezat, iar cu statia nu trebuie sa tipe soferul ca o voce suava te anunta statia urmatoare. Si totul pt 1,6 daca iei de la sofer sau 35 pe luna pe oricare din mijloacele de transport aeriene. Ala transport civilizat.
off topic
Dimineata cand veneam la servici am vazut o masina de NT. Nu-s io patriot da asa m-am bucurat de parca era a mea :lol:
/off topic

remover
04-11-2004, 13:28
raspunsul meu la chestionar nu se poate incadra in nici unul dintre cele doua raspunsuri propuse.
Nu o duceam rau nici acasa dar aici nu o duca stralucit?
Sau poate sunt eu nemultumit din fire?

Valentin
04-11-2004, 14:12
Innrain, ref transport civilizat Constanta. Ai uitat ca sunt din Costinesti, si practic am crescut atat in Bucuresti cat si in Constanta?
Civilizat? Nu as putea chiar spune. Bine, aici depinde cum vezi lucrurile, insa avand totdeauna masina de firma in Constanta, cat si in Bucuresti, mi s-a parut ca si in Constanta transportul e mai mult decat modest. Se poate mult mai bine!
La urma urmei n-o sa mori de grija transportului, in RO, poate de alte 1001 de griji!
Totusi e bine sa ne aducem aminte de "vremurile bune" de acasa, ca acu' vine vremea rea si tine-te distractie! Soselele pline de zapada, strazi inchise, trenuri intarziate, aglomeratie pana in gat.
Jee, si cand te gandesti ca am trecut de atatea ori prin asta, nici nu mai vreau sa aud! Daca m-as intoarce mi-as lua un JEep Diesel ca sa pot face fata la toate cdt alea super de Siberia! Sau nu , poate o Dacie obosita de 6 ani pe benzina. Amintiri din copilarie, ce mai!
Ma faceti sa ma simt ca acasa! Jee, am trait oare acum 3 ani astea sau in cateva vieti anterioare, acum 150 de ani!
Brrr, ce vise urate, trebuie sa ma trezesc, e doar un vis urat! Am masina, thanks God, ca nu mai e Dacia, nici Mercedes, dar m-as duce cu Octavia mea pana in panzele albe, ca nu mi-ar ingheta benzina in carburator, sa mi se rupa cablul de acceleratie la o masina noua de 3 luni, sau alte aventuri d-astea.
Si cand ma gandesc ca unii regreta "paradisul " de acasa! Jee, e adevarat? No, you're joking me, right?

Valentin
04-11-2004, 14:26
raspunsul meu la chestionar nu se poate incadra in nici unul dintre cele doua raspunsuri propuse.
Nu o duceam rau nici acasa dar aici nu o duca stralucit?
Sau poate sunt eu nemultumit din fire?
Sorry Remover, chestionarul avea initial 4 optiuni, dar din greseala a iesit numai cu 2 ! Totusi ca sa ma lamuresc la ce optiune intri, a 3-a optiune era: Nu, insa reusesc sa strang mai multi bani ca acasa, iar a 4-a: NU, si nici nu reusesc sa strang mai multi bani ca acasa!
Te poti exprima dupa completarea asta , daca vrei!
Toate bune!
P.s. Cat despre stralucit, aici nu prea exista multe limite.Nevasta foloseste de vreun an si jumate de la firma o Honda Accord, iar de cand i s-a dat sa conduca in timpul zilei un AUDI A8 4.2 quattro, m-a innebunit ca alta masina nu vrea decat modelul ala, bine, second hand!
As putea spune ca nici ea nu e chiar multumita cu ce are! Asa ca vezi fiecare vede "stralucitul" diferit!!!!

shamrock
04-11-2004, 20:27
Cea mai mare si mai mare si mai mare nemultumire a mea privitor la viata in Irlanda,si peste care nu pot sa trec nici cum si nu pot sa o iert sunt...robinetele domnule!
Ma omoara, ma dispera, ma scot din sarite! De ce DOUA? De ce?
Ca sa-mi petrec restul vietii cu o mina degerata si alta mina oparita,de aia?

Si acum in mod serios(desi treaba cu robinetele e chiar serioasa) singura nemultumire(sau ma rog principala nemultumire) e pretul caselor.Da,viata e scumpa in general dar si salariile sunt mari,iti permiti un trai decent dar pretul caselor mi se pare exagerat totusi si nu stiu cind vom fi in stare sa ne cumparam casa proprie...ca-mi tremura mina in fiecare luna cind trebuie sa dau chiria la proprietar...bani aruncati pe geam....
Si poate ne-am permite un mortgage de 250000 da asta ar insemna o casa intr-o zona "sinistrata" sau undeva la nshpe mii de km de Dublin...ceea ce e exclus pt noi din mai multe considerente
Astea-s ofurile mele...

Claudia
10-11-2004, 02:52
Shamrock - cu tot respectul - fiecare cu pasarica lui, cum spunea Camelia (cred ca era Camelia). Tu ai ce ai cu robinetele! You have a point there.
Eu am alta, de fapt eu cred ca am un stol de pasari :lol:
Domnilor, de ce cheia se baga invers in usa? Si butoanele de la aragaz sint pe invers.
Si cu Dublin Bus...hei, in tot raul e si un bine. Multumita (sau nemultumita) lor mi-am cumparat masina. :wink: Pentru mine e cu mult mai bine asa.
Nici eu nu m-am incadrat in nici un raspuns la chestionar. Ca si multi altii, am platit un pret greu. Acasa am avut o viata frumoasa, chiar daca era stropita de greutati. Cel mai mult ma doare in preajma sarbatorilor...aici nu va fi niciodata la fel. Pregatirile de iarna, taiatul porcului, traditiile noastre, Craciunul...

Preturile caselor... da, deranjeaza, dar pe mine cel mai mult ma deranjeaza pretul chiriei. Pling cind platesc chiria. Bani morti. Am auzit ca ar fi chiar citeva familli care si-au cumparat casa fara greenbook. A auzit cineva de asa ceva? Vali, tu stii de toate :wink: trebuie sa ma ajuti in chestiunea asta.

danas
10-11-2004, 09:51
Buna Claudia,
Ai incercat macar sa vezi daca poti obtine un credit pentru avansul la casa? Ca acesta este cel mai greu de obtinut. Din cate stiu eu este important sa le demonstrezi ca ai un venit lunar si ca esti om serios, pentru asta iti trebuie un irlandez, eventual seful, sa puna obrazul pentru tine. Si pentru inceput nu-ti trebuie casa mare, mai important este sa poti intra in sistemul de rate, caci pe urma poti schimba casa.
Mie mi se pare cumplit sa platesti chirie la casa, cand cu aceeasi bani (sau chiar mai putini) iti poti plati ratele, iar casa este a ta si faci ce vrei in ea. Sunt niste bani castigati, nu aruncati pe geam. Plus ca daca vrei sa pleci o vinzi si te alegi cu ceva.
Si nu mai inteleg de ce va incapatanati sa cumparati casa in Dublin, sunt mult mai scumpe si mai mici decat cele din afara lui. Iar daca reusesti sa gasesti una cat mai aproape de DART sau tren chiar nu ai nici o problema. Se ajunge in oras mai greu cu masina decat cu DART-ul cu toate autostrazile lor care uneori sunt pe post de parcari nationale.
Iar chestia ca sudistii sunt mai buni decat nordistii n-o stiam.
Nu te costa nimic sa te duci la banca si sa intrebi daca iti pot da un credit si eventual sa afli si ce ti-ar trebui sa poti avea unul.

Succes.

Innrain
10-11-2004, 10:26
Cea mai mare si mai mare si mai mare nemultumire a mea privitor la viata in Irlanda,si peste care nu pot sa trec nici cum si nu pot sa o iert sunt...robinetele domnule!
Ma omoara, ma dispera, ma scot din sarite! De ce DOUA? De ce?
Ca sa-mi petrec restul vietii cu o mina degerata si alta mina oparita,de aia?

Subscriu. Nu pot decat sa-mi intaresc convingerea ca irlandejii astia nu gandesc. Pana si robinetul de la bucatarie care se vrea cu o singura teava are de fapt 2 :roll: concentrice :wink: si apa nu se combina. Parca era greu sa puna o spirala domle.

Claudia
12-11-2004, 01:23
Multumesc Dana pentru raspuns. Te refereai la credit history? Da, il am si eu si partenerul meu. Am fost si la Banca, problema noastra este ca nu avem greenbook, singutul document care ne lipseste. Am auzit ca - si imi pare rau ca nu am verificat din timp informatiile - sint in Dublin 2 familii de romani care au primit mortgage fara a avea greenbook, doar cu dreptul de munca (binenteles si avansul) Am citit si interviul ministrului de justitie din Metro Eirean din august, parerea lui era ca totul depinde de Banca in cazul celor care nu au primit rezidenta dar au drept de munca si l-au folosit.
Deci trebuie sa fie vreo banca...la urma urmei, ei nu au nimic de pierdut. Báncile.
Numai bine

danas
12-11-2004, 10:40
Incearca la alta banca. Sau du-te si intreaba-i pe cei care construiesc case noi (societatea respectiva) cu ce banca lucreaza si daca iti pot da ei credit. Iar daca esti la prima casa cumparata (first time buyer) ti se inapoiaza vreo 3000€, ceea ce nu-i chiar rau. Iar daca-ti pui ratele pe 25 sau 30 ani ajungi sa platesti mai putin pentru rata decat pentru chiria lunara.
Bancile intr-adevar nu au nimic de pierdut ca doar iti iau banii si cu ceva in plus. Trebuie numai sa gasesti banca potrivita.
Scuze de intrebare, dar de ce nu-ti poti face green book, daca zici ca ai drept de munca?

Succes

Claudia
13-11-2004, 14:57
Nu Dana, nu am drept de munca din pacate, sotul meu are si il foloseste de ani de zile. Eu ma descurc cum pot, pe ici pe colo, pe unde gasesc de lucru. In cel mai rau caz mai am de asteptat pina in 2007 cind intram in EU. Intre timp mi-am echivalat studiile in contabilitate aici (inca nu am terminat, mai am putin) cel putin sa am o diploma valabila in mina cind va veni vremea sa muncesc - cu fruntea sus :)
Multumesc mult pentru sugestii, da, trebuie sa intreb in mai multa locuri, fiecare Banca este diferita de celelalte. Pina acum am intrebat numai la BOI.
Multumesc inca o data si tinem legatura.

danas
13-11-2004, 16:28
Claudia,
Stiu familie de romani in care doar el lucreaza. Ea nu are sanse sa i se recunoasca diploma aici, decat daca ar mai face facultatea inca o data. La inceput au fost foarte neincrezatori ca ar putea obtine un credit pentru casa, dar au reusit si destul usor. Deci, se poate. Acum nu vreau sa crezi ca insist prea mult pe chestia asta, dar consider ca este mai convenabil sa platesti rata la casa decat chiria altcuiva. Ti-am zis doar ca idee, ca se poate.
Drumul spre Ashbourne se va termina si el o data, asa ca nu conteaza ca este aglomerat pe o perioada limitata, mai rau cu drumurile aglomerate permanent.
Succes.

Claudia
14-11-2004, 22:23
[quote="danas"]Claudia,
.... dar consider ca este mai convenabil sa platesti rata la casa decat chiria altcuiva.
:cry: Dana, ai dreptate. Chirie - bani aruncati pe fereastra. Dar curind...
Si in legatura cu prietena ta la care nu i se recunosc studiile, nu ma surprinde deloc, dar chiar, este vreun domeniu care ar fi recunoscut in Irlanda sau EU? Ma refer la diplomele romanesti.

Valentin
15-11-2004, 02:07
[quote="danas"]Claudia,
.... dar consider ca este mai convenabil sa platesti rata la casa decat chiria altcuiva.
:cry: Dana, ai dreptate. Chirie - bani aruncati pe fereastra. Dar curind...
Si in legatura cu prietena ta la care nu i se recunosc studiile, nu ma surprinde deloc, dar chiar, este vreun domeniu care ar fi recunoscut in Irlanda sau EU? Ma refer la diplomele romanesti.
Da, Claudia, Diplomele de la ASE Bucuresti, la stat, La MAnagement, cum am avut sotia mea si eu, ne-au fost recunoscute aici, de catre Nationational Qualifications Authority of Ireland, as Bachelor Degree as Standard, in Economics, similare cu Bachelor Degree In Irish sau British Education System,sau cu Bachelor of Art in Economics de la Trinity, UCD, DCU, etc.
Stiu ca si Politehnica Bucuresti de Stat e recunoscuta similar!

liviud
15-11-2004, 06:01
Referitor la poll-ul subiectului sper sa nu ma atace nimeni :lol: ca am raspuns cu NU.

http://www.animations-galore.com/Images/Cartoons/bugsbunny.gif

shamrock
18-11-2004, 19:26
Hai mai,ce ne tot plingem...
Se pare ca Irlanda e pe locul 1 in lume in privinta nivelului de trai...asa ziceau azi la radio
Presupun ca vremea nu s-a incadrat in criteriile statisticii :lol:

catalin
18-11-2004, 20:59
Vezi Shamrock de ce ii apreciez eu pe IRL: "Proud to be Irish" chiar daca sistemul sanitar e la pamant,stai blocat in trafic ore bune,politia nu are ce cauta noaptea prin cartiere ca Ballymoon,Corduff sau mai stiu eu unde,ca sunt printre primele locuri la sinucideri ,ca sunt campioni la bere si alte.. ei nu-si pun cenusa in cap ca noi pentru ca au acel lucru care noua ne lipseste MANDRIA.Au luat la misto si ei clasamentul asta (ieri in The Irish Times)
Un alt exemplu din istoria lor:In timpul celui de al 2-lea razboi mondial,englezii le-au cerut sa ii lase sa le foloseasca porturile in interes militar si in schimb ar fi putut sa alipeasca partea de Nord la Republica.Bineinteles au refuzat .This is a matter of proud!

shamrock
18-11-2004, 21:12
Un alt exemplu din istoria lor:In timpul celui de al 2-lea razboi mondial,englezii le-au cerut sa ii lase sa le foloseasca porturile in interes militar si in schimb ar fi putut sa alipeasca partea de Nord la Republica.Bineinteles au refuzat .This is a matter of proud!

Asta n-am mai stiut-o...m-ai lasat masca!

chris
18-11-2004, 21:24
A matter of pride... dar nu uita ca din cauza englezilor in timpul faminei au murit 4mil de irlandezi, doar din cauza ca englezii le-au folosit porturile sa le fure toate alimentele.. tu cum ai fi procedat?.. Si tu chiar crezi ca irlandezul ar fi afectat sau impresionat de faptul ca irlanda de nord ar fi alipita la Irlanda?.. Stim cu totii cum simtzim despre Moldova de peste Prut! Ar fi o povara prea expensive de suportat. Asa ca mandria e mai buna.

catalin
18-11-2004, 21:33
Da este adevarat,un IRL mai citit ti-ar putea confirma.Dar vezi ca nu acelasi lucru s-a intamplat in ultimii doi ani,odata ce au fost ajutati sa ajunga "pe primul loc"au trebuit sa cedeze aeroportul din Shanon pentru armata americana!Frate frate da branza....!Asta este globalizarea si hegemonia americana...

shamrock
18-11-2004, 21:34
Stim cu totii cum simtzim despre Moldova de peste Prut! Ar fi o povara prea expensive de suportat. Asa ca mandria e mai buna.

Cu diferenta ca rusii nu ne-au oferit inca Basarabia pe tava...sau in schimb la vreo favoare...ca cine stie cum am reactiona?

Valentin
21-03-2007, 16:15
Pt ca sa clarific lui Catalin, pt ca in topicul de BUY& SELL mi s-a inchis topicul ,iar acest topic, deschis de mine de altfel cu ceva timp in urma, era pe subiect, am hotarat sa raspund aici.

1.In afara de faptul ca imi tot spune "mey", si asta ma cam irita, mai nou imi spune "mey profesore", (mai ales ca eu am fost atentionat ca nu folosesc romana corect), am sa spun ca am sa folosesc romana corect cand si altii o vor face, locuind in Irlanda.
2. Desi am explicat de mai multe ori de ce am venit in IRE, unii tot nu au prins ideea.Nu ma mai repet.
3.Consider ca aici pot duce o viata mai linistita si cu mai putine frustari decat in RO, de aceea am decis sa stau aici.
Desi decizia a fost grea, sunt foarte fericit cu ce am decis, adica sa traiesc aici.
O zi mai buna la toti!

catalin
21-03-2007, 22:57
Dom'profesor !
Sorry nu am sa iti mai spun "mey", cu toate ca pentru iritatii exista balsam si pudra de talc.
Noapte buna!

Valentin
22-03-2007, 10:16
Dom'profesor !
Sorry nu am sa iti mai spun "mey", cu toate ca pentru iritatii exista balsam si pudra de talc.
Noapte buna!

Apreciez asta!
Nu de alta, dar mi s-a atras atentia ca am predilectia sa combin engleza cu romana si unii sunt deranjati de asta. Fiind un forum public m-am conformat.
Dar se pare ca toti dati cu prescurtari RO nu tocmai "ortodoxe" ca si englezisme ca "sorry".
Nu inteleg de ce mi s-a atras mie atentia, ca incerc sa ma cosmopolitez folosind cuvinte in engleza, cand toti ceilalti o fac!
In schimb cand eu o fac mai sunt si acuzat ca vorbesc o romana..vai de ea!
Daca cam la toti am remarcat o combinare de engleza si romana, nu vad ce rost mai au aceste atentionari.
Sa se conformeze toti sau sa nu mai primesc acuze referitor la mix-ul de romana cu engleza.
La urma urmei traim in Dublin.
Nu ca as avea vocabular lipsa din ambele limbi, dar e mai usor sa folosesti unii termeni in engleza!
O zi buna!

roadrunner
22-03-2007, 12:25
Valentine, daca erai unul cu 2 clase mai mult ca trenu' intelegeam, dar ai studii superioare, (Piata Romana nr 6) in plus, se accepta cate un termen tehnic care suna oricum mai bine (de exemplu: re-mortgage in loc de supra imprumut) eu zic ca scrii foarte bine in limba romana cand intradevar scrii in limba romana, totusi nu te opreste nimeni sa scrii cum vrei. Unii ar scrie elevat dar nu pot, la tine nu se pune problema ca nu poti.
Roadrunner

sfinx
23-03-2007, 01:05
Piata Romana nr 6?

ce e acolo
nu e OTV-ul

Liviu.Onofrei
23-03-2007, 01:17
Piata Romana nr 6?

ce e acolo
nu e OTV-ul

E ASE Bucuresti / Romania.

PS
acum ceva timp era o functie de "ignore user" !
mai functioneste ? ?

Valentin
23-03-2007, 01:42
Valentine, daca erai unul cu 2 clase mai mult ca trenu' intelegeam, dar ai studii superioare, (Piata Romana nr 6) in plus, se accepta cate un termen tehnic care suna oricum mai bine (de exemplu: re-mortgage in loc de supra imprumut) eu zic ca scrii foarte bine in limba romana cand intradevar scrii in limba romana, totusi nu te opreste nimeni sa scrii cum vrei. Unii ar scrie elevat dar nu pot, la tine nu se pune problema ca nu poti.
Roadrunner

Stii cum e, unii chiar daca pot..nu vor!

mishulyna
23-03-2007, 09:45
Chiar si cei care pot si vor ar putea sa se abtina din cand in cand, totul e sa vrea sa lase de la ei, valabil pentru noi toti! Haideti sa pastram aceeasi atmosfera agreabila (+/_) de pana acum! Nu vad de ce ne-am ciondani cand putem coopera...

catalin
23-03-2007, 22:19
Dar asta este tot farmecul, depinde cat de mult pui la suflet! ;)

Valentin
24-03-2007, 13:25
Ne-am indepartat mult de la topicul declarat, si vreau sa spun ca m-am distrat grozav cu un prieten care a venit la mine aseara, care pleca sa viziteze Spania si care venind din Galway a ramas la mine peste noapte sa prinda un zbor de dimineata.
Am depanat "amintiri" legate de cozile de la inmatriculari, administratii publice, spagi si altele, si ne-am distrat fantastic.
Atunci nu era deloc distractiv sa vezi ca lucrurile nu se pot rezolva nicicum.
Imi povestea ca a cumparat o motocicleta din fosta escorta a lui Ceausescu, care a fost din parcul MAI, si care pe vremea aia nu avea Carte de Identitate. Desi avea nr vechi 46_B-136, nu putea sa obtina nr. nou -B, pt ca nu avea carte de identitate.
De la Administratia Fiscala trebuia sa intre in audienta la sef, de acolo a fost trimis la politie, care politia a zis ca nu poate sa-i dea nr provizorii pt a merge la RAR, si deci motocicleta trebuie transportata cu o duba.
Ca nu puteau sa-i dea o noua carte de identitate pt ca motocicleta fusese inmatriculata fara carte de catre MAI.
Pana la urma s-a rezolvat, in stilul binecunoscut!

Si cand te gandesti ca nu mai trebuie sa completezi declaratia pe venitul global, ca nu trebuie sa mai platesc impozit pe cladire la o vesnica coada la Administratia Fiscala, ca nu trebuie sa caut timbre fiscale de 2000 lei, pe care in fata Administratiei la vindeau prietenii nostri rromi la un pret "preferential" de 15000 lei, si dupa ce faceai cateva cozi la diverse ghisee, si pierdut cateva ore, erai fericit cand terminai..cu timpul pierdut si nervii creati.

Si cine zice ca Irlanda nu e buna, eu zic sa se gandeasca de doua ori.
Aici ca sa cumperi/vinzi o masina o faci semnand Vehicle Registration Book, nu schimbi numerele, doar te urci la volan, dand in prealabil un telefon la Asigurari.
Tax-ul la masini aici, nu e departe de taxele de la administratiile financiare.

sfinx
24-03-2007, 23:11
asta se intampla atunci cand cumparai motociclete de la MAI ?!?!
baietii cu ochi albastri

Valentin
25-03-2007, 11:32
asta se intampla atunci cand cumparai motociclete de la MAI ?!?!
baietii cu ochi albastri

Dupa cate stiu Romania e o tara libera, in care inca ai voie sa participi la licitatii si sa cumperi bunuri, nu?
Ochi caprui!

sfinx
25-03-2007, 13:12
din cate stii Romania este o tara libera

de ce ai fugit de acolo?

Valentin
25-03-2007, 13:21
din cate stii Romania este o tara libera

de ce ai fugit de acolo?

Sorry! Nu am fugit! Am plecat cu viza!
Nu am fugit de nimic! Am ales sa traiesc intr-o tara mai civilizata din cel putin cateva puncte de vedere.
Presupun ca asa le spui la toti, ca au fugit?
Eu nu am plecat ca nu ar fi fost o tara libera, doar ca nu eram multumit cu ce era in oferta!

izabela2312
11-07-2007, 21:40
Dragii mei,

Curand voi ajunge printre voi, mai precis in Dublin.
Desi observ ca replay-urile sunt cam rare...indraznesc sa pun o intrebare cat de cat conexa topicului...
Care ar fi suma lunara necesara unei familii de 3 persoane pentru a trai in Dublin?
In alta ordine de idei, care ar fi cartierele de evitat?

Va multumesc mult.

sfinx
12-07-2007, 00:14
pai depinde unde o sa lucrezi
ca la capitolul trafic stau destul de prost
daca munca o sa fie in sud nu e convenabil sa stai in nord , sa faci naveta in fiecare zi si sa stai in trafic 1-2 ore
cartiere de evitat sunt destule

incepem cu chiria : o casa cu 3 dormitoare € 1200-€ 1500 (fctie de zona) vezi www.daft.ie
transport : autobuz vreo € 18/sapt, Luas ???? www.luas.ie
hrana : in functie de familie www.tesco.ie, www.superquinn.ie
cresa: € > € 800/sapt
scoala e gratis etc, etc

multa bafta

Liviu.Onofrei
12-07-2007, 16:22
De voma:

http://www.evz.ro/article.php?artid=313227

http://www.expres.ro/article.php?artid=313546

Nu copy&paste...nu merita !!
Viata din Romania ??? ah....

izabela2312
12-07-2007, 20:54
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, imi sunt de mare ajutor.
SI...revin cu alta intrebare...poate stiti, din experienta proprie, ce se intampla daca vin singura, iar dupa 4 luni imi aduc familia? Exista vreun impediment la obtinerea GC pt sot deoarece m-a urmat mai tarziu?

Bafta multa tuturor!

sorinmetea
12-07-2007, 21:29
nu există niciun impediment din momentul în care tu ai GC. îi poţi aduce a doua zi după ce ai primit GC, îi poţi aduce şi înainte. nimeni n-o să te întrebe, pe stradă, iar la autorităţi le declari că eşti doar tu aici.

rock55
13-07-2007, 16:18
Am un teren misto de vanzare in M-tii Retezat judetul Hunedoara, mai multe informatii pe www.retezat55.as.ro , 1040 mp FS 18 , Pret 25 Euro /mp, este langa parcul national Retezat pe valea Raului Mare Retezat
un sistem mai de cct ca cel romanesc este in germania unde nu inveti decat sa fi sluga

sfinx
14-07-2007, 00:27
de la 1 Ian romanii au dreptul la libera circulatie
nu te impiedica nimeni sa vii cu tot cu familie, doar ca green card o sa primesti doar tu, iar sotul poate sa se inregistreze ca sole trader si sa-si vada de treaba

bend
22-07-2007, 20:18
Am doua luni de cand am calcat pentru prima oara in Irlanda!
Sunt putin dezamagit:
-Ploua.
-Serviciile sunt de calitate foarte proasta.
(Am incercat timp de doua luni sa cumpar un calculator. Nu exista nici un magazin online in afara de Dell. De magazinele "offline" nici nu mai vorbesc. In Galway nu sunt decat doua mai mari, mari si goale! Am comandat la Dell. Timpul de livrare 3 sapt. Cu o zi inainte de data stabilita pentru livrare, mi-au reactualizat pentru peste 3 saptamani! Fara explicatii.)
-Preturile foarte mari:
(Nu intelg de ce in tara Guinness-ului un(o) Guinness in magazin costa mai mult decat in Romania?! Asa ca prefer sa cumpar o bere germana care e mai ieftina chiar si aici in Irlanda. Cu totii stiim ca in Irlanda e tara oilor si a vacilor: asadar branzeturile sunt foarte scumpe!!!)
- Nu exista vara! (Desi colegii mei de lucru incearca sa ma convinga ca 15 grade e normal.)
- Intanlesc la fel de multi oameni de prost, cetateni irlandezi, ca si in Romania (Raportat la numarul de locuitori)
- Trasportul este deplorabil. (Intre orase depinzi e niste autobuze. Atat, Noapte nu exista transport!!! Trenuri, etc.)
- Acum iar ploua.
- Bancile au servicii proaste. (Am fost sa extrag niste bani de pe un cec de 2000e la Bank of Ireland. Stupoare: Dupa ce am stat la o coada de 20 de minute, mi-au spus ca nu au suficent cash. Sa revin a doua zi!!!!!)

De lucrurile bune nu vorbesc..

sorinmetea
22-07-2007, 20:44
dell e o variantă proastă. mai bine intri în magazinele chinezilor, care au preţuri tot aşa pipărate, dar ştii că poţi face tu calculatorul.
în rest... dă-mi voie să-ţi strâng mâna. că nu cred că te onorează prea mulţi cu gestul ăsta pe-aici.
cineva dintre prietenii mei zicea: primii 5 ani sunt mai grei aici...
asta dacă ajungi acolo, completarea mea.

Liviu.Onofrei
22-07-2007, 20:55
Sunt putin dezamagit:
-Ploua.
(Am incercat timp de doua luni sa cumpar un calculator. Nu exista nici un magazin online in afara de Dell. De magazinele "offline" nici nu mai vorbesc. In Galway nu sunt decat doua mai mari, mari si goale! Am comandat la Dell. Timpul de livrare 3 sapt. Cu o zi inainte de data stabilita pentru livrare, mi-au reactualizat pentru peste 3 saptamani! Fara explicatii.)
-Preturile foarte mari:
(Nu intelg de ce in tara Guinness-ului un(o) Guinness in magazin costa mai mult decat in Romania?! Asa ca prefer sa cumpar o bere germana care e mai ieftina chiar si aici in Irlanda. Cu totii stiim ca in Irlanda e tara oilor si a vacilor: asadar branzeturile sunt foarte scumpe!!!)
- Nu exista vara! (Desi colegii mei de lucru incearca sa ma convinga ca 15 grade e normal.)
- Intanlesc la fel de multi oameni de prost, cetateni irlandezi, ca si in Romania (Raportat la numarul de locuitori)
- Trasportul este deplorabil. (Intre orase depinzi e niste autobuze. Atat, Noapte nu exista transport!!! Trenuri, etc.)
- Acum iar ploua.
- Bancile au servicii proaste. (Am fost sa extrag niste bani de pe un cec de 2000e la Bank of Ireland. Stupoare: Dupa ce am stat la o coada de 20 de minute, mi-au spus ca nu au suficent cash. Sa revin a doua zi!!!!!)

Ploua....acasa se moare pe strada vara si iarna !
Servicii...ca aici,ca la noi ... dar nu ca acasa !
Calculator:elara.ie ,komplett.ie,hp.com
Preturi mari ,pentru salarii ..pe masura !
Oameni prosti...depinde pe unde te invarti!Daca ii stii,ai un avantajul tau !
Transportul..care ? ? !!!
Banci...niciodata nu mi s-a intamplat sa fiu servit aici ca in tara!

Altfel...multa bafta si uita de experienta 'placuta' de acasa ,si nu o mai lua ca referinta !!

catalin
22-07-2007, 22:49
Nexus, am vaga impresie ca pentru tine nimic nu e prost sau anormal in Irlanda,si tot timpul compari cu Romania.Ajung sa cred ca sunt paranoic,(daca am fi numai noi doi p'aici) si ca eu nu am norocul tau.
Eu unul am incetat de mult sa compar cu Ro, am mai umblat prin Europa si cu oricine ai compara, tot sunt mult in urma!

Liviu.Onofrei
22-07-2007, 23:07
Nexus, am vaga impresie ca pentru tine nimic nu e prost sau anormal in Irlanda,si tot timpul compari cu Romania.Ajung sa cred ca sunt paranoic,(daca am fi numai noi doi p'aici) si ca eu nu am norocul tau.
Eu unul am incetat de mult sa compar cu Ro, am mai umblat prin Europa si cu oricine ai compara, tot sunt mult in urma!

Cata,eu am dat un raspuns la noul nostru venit pe meleaguri astea !
Eu compar cu Romania pentru ca ...toti stim cum e acolo!
Altfel...iti doresc mult noroc !!Si nu numai tie...

PS
Eu nu am avut astfel de probleme aici,cel putin ca si cele declarate pe aici.
Ploaia..!! stiu pe cineva apropiat de mine foarte mult care a ajuns acasa si a lesinat de moarte din cauza caldurii.Si asta acolo,la noi , in creierii muntilor !!

PPS
ne vedem curand la o bere Ciucas !
iti voi explica cum stai cu paranoia !!! :)
sper.
regards...

sfinx
23-07-2007, 00:47
neXus amice cauta-ti un prieten
cei care au sosit in Irlanda de curand sunt expusi comparatiei
timpul le rezolva pe toate

Mihaela
23-07-2007, 10:56
@bend

Exista vara, da' nu in fiecare an ;D

A fost vara anu' trecut, nu mai poate fi si anu' asta ;)

Daca prindeai lunile aprilie-mai pe-aici, ziceai ca-i vara: cinci saptamini n-a plouat si de citeva ori temperatura a sarit de 25 de grade (in zile diferite, nu in aceeasi zi!)

De transport in comun, mai bine uita; ia-ti masina. Te va feri si de ploaie :)

Sint intru totul de acord cu afirmatia "primii cinci ani sint mai grei"...

asorin
23-07-2007, 14:10
Acum o luna mi-am luat laptop de pe dell.ie si sunt f multumit de el. Pretul ieftin comparatie cu alte marci sau cu Ro, nu inteleg de ce e considerat scump. Si mie mi-au pus perioada de livrare la 3 saptamani la inceput dar l-am primit intr-o saptamana. Cred ca pun asa mult ca sa aiba acoperire in caz de intarziere.
Cat despre Irlanda, si eu sunt de 3 luni (in Dublin), dar nu pot sa ma declar dezamagit. Exact cum m-am asteptat... si lucruri bune si proaste, dar mult mai bine ca in Romania. Evident dpdv servicii/infrastructura/transport este Irlanda vizibil inferioara comparativ cu alte tari precum Germania, Franta sau UK. In schimb la salarii/locuri de munca stau mult mai bine decat nemtii si francezii bantuiti de somaj de ani de zile. Si pana la urma asta conteaza f mult. Apropo, de cand sunt aici am vazut foarte multi francezi aici in Dublin. Eu personal daca Romania ar fi jumatate la nivelul Frantei nici nu m-as gandi sa emigrez.
In rest:
Banci ... pana acum sunt multumit de AIB.
Ploaia ... face parte din specificul lor national, ca si Guinness-ul ;). Te rezolvi cu o masina, sunt ieftine aici (cele secondhand).

Oliviu
23-07-2007, 18:51
bend, stii cum se ajunge la aeroport in shannon ?

ce mai stai ? este o tara libera si nimeni nu te tine cu forta.

bend
23-07-2007, 23:36

N-ai inteles nimic.
Am venit aici pentru o oprtunitate in cariera. Nu fac parte dintr-o "Polish Team"..etc. In linii mari castigam aceeasi bani si in Ro. M-a tentat experienta internationala.
Am postat aici pentru a raspunde la "Considerati viata in IRL mai buna decat cea avuta in RO"... si nu pentru a ma plange...nu sunt deportat. Nu voi pleca acasa pentru asta. Imi exprimam dezamagirea de "nou venit". Ma asteptam la altceva. Am punctat niste aspecte pe care le gasesc "anormale" pentru Irlanda, pentru ce se spune despe Irlanda in afara. Nu trebuie sa compari cu Ro! Desi uneori nu te poti abtine..
Multumesc.

Liviu.Onofrei
24-07-2007, 00:04

N-ai inteles nimic.
Am venit aici pentru o oprtunitate in cariera. Nu fac parte dintr-o "Polish Team"..etc. In linii mari castigam aceeasi bani si in Ro. M-a tentat experienta internationala.
Am postat aici pentru a raspunde la "Considerati viata in IRL mai buna decat cea avuta in RO"... si nu pentru a ma plange...nu sunt deportat. Nu voi pleca acasa pentru asta. Imi exprimam dezamagirea de "nou venit". Ma asteptam la altceva. Am punctat niste aspecte pe care le gasesc "anormale" pentru Irlanda, pentru ce se spune despe Irlanda in afara. Nu trebuie sa compari cu Ro! Desi uneori nu te poti abtine..
Multumesc.

Sunt sigur ca nu a spus-o cu rautate!
Si eu am avut aceeasi reactie,la inceput pentru multi cei veniti aici prima data si imi dadeau lectii de cum e aici si cum e in Europa !!
Te vei adapta,vei privi lucrurile bune si vei merge inainte.
Cariera iti va 'manca' o buna parte din timp,asa ca vei deveni mai tolerant!

Ploaia...si pe mine ma 'piss-off' cateodata,dar ma consolez cu faptul ca nu e 40 ca (nu ca acasa,sa nu imi sara in cap altcineva) de exemplu in Europa,vezi Italia,Spania sau Grecia!! Un coleg s-a intors din Roma si a spus ca niciodata nu va mai blestema 'irish weather' !!S-a topit ...
Iarna,altii din ... Europa se bat cu nametii,noi aici iesim in strada in tricou sa spargem sampaniile la miezul noptii !
Deci,extreme,balante,compromissuri samd !
Irish au o expresie : 'the irish weather is wet like an irish woman' !! u got the point :)

Multa bafta!

sfinx
24-07-2007, 01:43
un amic de-al meu zicea ca sa nu-ti faci iluzii ca sa nu ai deziluzii

tu ai plecat cu anumite idei despre Irlanda care din pacate parte din ele erau eronate
am patit la fel despre Londra acu vreo 9 ani

mihaimilk
24-07-2007, 12:32
Sunt putin dezamagit:
-Ploua.
-Preturile foarte mari:
- Acum iar ploua.

Cum sa-ti iei calculator/ componente local? sunt mai scumpe cu 50% decat online; despre Dell nu stiu, eu lucrez la HP :D Dar oricum imi iau pe componente doar, de la Komplett.ie de obicei (cineva i-a mentionat mai sus). In Galway mai era un magazin "mare" (Compustore), dar a dat faliment din cauza preturilor de basm pe care le practicau.

Zici ca preturile sunt mari si dai exemplu Guinnessul? hehe. Alcoolul ar trebui sa fie un mic lux, doar daca-ti permiti, nu sa traiesti cu deviza 'Guinness gives you strength'. Mancarea in supermarket mi se pare cam la aceleasi preturi cu Romanica, si ceva mai ieftina ca in Elvetia

E drept ca e mai frigutz aici, eu personal prefer asta caldurii

Despre banci, asa face si Bank of Ireland.. .daca vrei mai mult de nush cati euroi, nu ii tin acolo, tre sa suni cu o juma de ora inainte, sa le spui ca vii, si sa-i pregateasca ... poate se tem de jafuri armate, de asta nu stau cu bani in tejghea.

Transportul public e un pic mai aiurea, dar Galwayul e mic, in 40 de minute ajungi in centru din Ballybrit de ex. Sau cu o bicicleta, in 12 minute. Intre orase, stiu doar galway-dublin care e destul de bine deservit de Citilink si Nestor's Bus

brumbar
26-07-2007, 21:31
Viat mai buna? Deocamdata...nu stiu.

Aici nu prea am viata sociala. Deloc. Irlandezii nu sunt baieti rai, si par a fi buni profesionisti (la serviciu), dar ca distractie, in afara de mers in pub-uri...nu prea stiu altceva. Si oricum, si cand merg in pauza de masa...domnule, merg de parca ar fi teleghidati. Trebuie sa alerg pe coridoare sa ma tin dupa ei. Zice unul din ei: ,,Haide la masa" si pana sa apuc sa raspund...el a si iesit pe usa si a mers 20 de metri...ma rog, este si asta un mod de a fi.

Cat despre femei! A zis cineva aici ,,irish weather is wet like an irish woman"...oare? Cred ca oricand as prefera o poloneza in loc, desi nu ma dau in vand dupa rasa slava. Dar domnule: SUNt URATE! Procentajul de femei frumoase e mult mai mic in Irlanda decat in Ro. Si pana la urma conteaza si asta, cand te uiti in jurul tau pe strada, desi nu dupa femei am venit aici, ci dupa serviciu.

Nu as zice ba de o masina, ca intr-adevar transportul in comun e sub cel din Ro (transportul intre localitati zic...caci nu am mers cu RATB-ul sa pot compara). Preturile sunt intr-adevar mici pt second-hand-uri, dar ASIGURARILE SUNT O BATAIE DE JOC.

Alte dezamagiri? Este gunoi pe strada (si stau intr-un orasel mic si cochet de pe langa Galway, sis tot e si aici gunoi in raul din oras, in parc, pe unele strazi etc). Ma asteptam sa nu fie!

Aveam imaginea asta despre irlandezi, ca sunt un popor ecologist si orientati spre mediu. Ma asteptam sa vad pe fiecare casa panouri solare (dar cu ploile astea...evident nu ar funtiona!) si instalatii de energie eoliana. Ma asteptam sa mearga toti pe bicicleta (transport nepoluant). Dar toate astea nu exista. Se pare ca platesc si ei pretul prosperitatii: au invatat sa traiasca comod (prea comod). Si acum, tot din cauza prosperitatii asteia, o sa le fie tara invadata de tot felul de colorati (si nu ma refer numai la negroizi, ci si la tiganii care pleaca (doamne ajuta!) de prin Ro, care or sa gaseasca aici multe portofele mai grase).

In rest...numai de bine!

TND!

sfinx
26-07-2007, 22:06
cred ca te-ai uitat prea mult la tv
irlandezi mergand pe bicicleta ,
unde la pub? intr-o tara care are unul din cele mai mari PIB-uri din Europa au toti cate o masina sau 2-3 in fiecare familie

poate crezi ca ai venit in tara lui Alice

Valentin
29-07-2007, 22:47
Se pare ca topicul asta deschis de mine acum ceva timp inca este si va mai fi de actualitate.
E clar ca nici Irlanda nu este tara pe care am visat-o, tot asa cum si Romania nu e tara pe care ne-am dorit-o din unul sau mai multe motive.
Asa dupa cum toti cei veniti aici am realizat, una e sigura: ca e total diferita de Romania.
Eu unul as zice ca un mare plus al irlandezilor este modul care inteleg ierahia intr-o firma. Nu o sa vezi in nici o firma ca Chairman/General Managerul intr-o multinationala de peste 30 mil euro cifra de afaceri, l-ar pune la respect pe cleaner cu o vorba aiurea, ca si pe oricare alt angajat din firma. In restul zilei ii iei la misto pe toti, si nu se supara unul.
Vremea este adevaratul test pe care presupun ca il are de trecut fiecare imigrant pt a deveni "resident".Nu este asa de atractiva ca vara noastra, nici asa"cool" ca iarna noastra, insa daca ai masina nu te chiar poti plange nici de ea.
Cat despre oportunitatile de cariera nici nu putem compara.
presupun ca 99% dintre noi pentru asta suntem aici.
S-ar parea ca locurile astea de munca si salariile de aici, raportate la gradul de stress cerut sunt super.
Aceeasi bani se pot face si in Romanica, daca esti intr-un sector "cautat", dar cu mult mai mult stres, si mai putin timp liber.
Multi uitam de timpul asta liber si de stres. Asta se vede dupa o varsta.
In rest, ce sa zic, dupa 6 ani, pare ca merge ca "uns".
Le doresc succes in adaptare si la noii veniti, daca asta isi doresc, sa se integreze aici, dar suntem o natie libera si nu ne tine nimeni cu forta.
Viata ne-o alegem singuri si poate ca intotdeauna ne vom tine in minte comparatiile cu Romania sau cu alta tara la alegere.
Eu unul recunosc ca daca vreodata imi va fi in RO mai bine ca aici, ma intorc acolo, chiar si pt cateva luni pe an.
In rest, salutari la toti!
Pentru urmatoarele saptamani o sa iau temperatura din comuna mea, Costinesti.
Presupun ca bronzul si Marea sa stearga toate amintirile umede neplacute despre Irlanda din ultimul an cand am stat departe de plaja.
Succes la toti!

ciprimik1
06-09-2007, 21:48
buna .viata in dublin este destul de scumpa.
pe scurt: chiria cel putin300.mancare pe saptamana cel putin 40 de euro,altele20......cu pritenii romani cam greu,sa miscat ceva dupa ce am intrat in ue,in sensul ca suntem mai comunicativi...o intrebare: cum ai visat irlanda?...............

roadrunner
07-09-2007, 08:34
Eu pesonal nu am visat-o nicicum, am venit am vazut (la interviu) si am decis ca pentru perioada de timp e bine, (perioada nespecificata) ce e drept, si aici trebuie sa-i dam dreptate lui Nexus, perceptia despre Irlanda se schimba in timp, de exemplu in primul an vremea era nasoala, acum (dupa 6 ani) e "not bad", in primul an aveam senzatia ca Irlandezii sunt niste prosti si handicapati, pentru ca nu cunosteam prea multi, dar dupa cateva luni am vazut ca au si ei desteptii lor, ma plangeam si eu ca PC-urile sunt scumpe si personalul de la PC-world e "dumb" (de parca in Ro sun toti mari specialisti) ... dar nimeni nu spune ca-ti poti cumpara un PC cu bani facuti intr-o saptamana, sau ca chiar daca asigurarile la masini costa mult, n-ai bataie de cap prea mare daca ai un accident.
Cei mai proaspat veniti au tendinta sa accentueze lucrurile negative si sa nu le mentioneze pe cele pozitive, dar sar de cur in sus daca cineva vorbeste de rau Roamania prin ziare.
Dupa aproape 7 ani de stat (muncit) in Irlanda eu pesonal m-am schibat foarte mult, am devenit mai tolerant, mai "take-it easy" in unele aspecte si mai "fosused" in altele. Despre rasism (cuvant folosit nepotrivit de cei mai multi, pentru ca suntem aceesi rasa cu irlandezii) mai corect ar fi poate xenofobism, eu personal nu m-am lovit, dar cineva mi-a spus odata ca sunt o exceptie, totusi inclin sa cred ca e scuza tampita pentru esecurile noastre pesonale (si d'astea am avut si eu parte) adica pici la examenul de full licence prima data si dai vina pe instructor, da si eu am picat prima data si am dat vina pe examinator, dar nu m-a picat numai pe mine i-a picat si pe majoriatatea irlandezilor (nu era rasist era idiot, dar mi-a luat ceva timp sa inteleg)
Ca sa inchei, tara asta are bune si rele, nu mai bune sau mai rele decat alta tara. Cred ca prostii lor se bat la baraj cu prostii nostrii, la fel si desteptii, e greu pentru noi veniti dintr-o tara unde masina (audi sport 2007) te aseaza in scara sociala, sa intelegem ca exista si alte unitati de masura ale succesului, iar unii inteleg mai repede decat altii (altii raman la gandirea de acasa, care nu e gresita, numai ca nu se aplica aici in IRL) si unii nu inteleg deloc.
Diversitatea de opinii si si perceptii diferite despre acelesi lucru ne da motive sa gandim mai larg.
Roadrunner

ovimat
07-09-2007, 10:18
Personal nu ma mai vad traind in Ro in urmatorii 20 de ani cel putin. Tocmai m-am intors de acolo si drept sa spun abia am asteptat sa vin "acasa". Cum ziceau unii in Ro se fac banii, corect dar numai unii fac bani acolo. Un om normal tre sa se descurce ca sa supravietuiasca, nu sa aiba un trai decent. Preturi uneori mai mari decit aici, impertinenta aproape generala, aproape fiecare functionar crede ca e un mic dumnezeu si mai ales o LIPSA TOTALA FATA DE LEGE. Cred ca asta e problema majora in Ro, si pina nu se rezolva majoritatea se va chinui iar o mina de smecheri o vor duce bine.
Succes si nervi de otel celor care se vor intoarce sa traiasca in Ro.

mva
07-09-2007, 10:57
presupun ca majoritatea dintre voi ati venit aici in ultimii 7/10 ani, cei care v-ati inradacinat pe aici. dar cum mi se pare mie tarisoara asta (vazuta din provincie) prin anii 80 cred ca erau ditamai problemele, la nivel de coruptie inclusiv.
si asa se explica de ce unii cu potential emigrau prin tari mai dezvoltate, fiindca "acasa" nu era bine. in ultimii ani s-au intors acasa cu experienta de afara, mai pornesc vreo afacere pe aici ...asa e natural.
la asta nu cred ca ma contraziceti.

cum vad eu problema, si in Romania sunt anumite domenii unde nu trebuie sa comiti ilegalitati ca sa ai venit bun. daca mai ai si un punct de plecare rezonabil, nici macar nu iti trece prin gand sa emigrezi.
am fosti colegi de facultate, care fac cercetare acasa, au un venit care le permite un nivel de trai ridicat: nu au nici un motiv sa emigreze (i.e. unul dintre ei e Microsoft regional director, un timp era prin PNL Timis si cat de cat stiu ca s-a scris despre el prin presa).

asa ca o sa mai aplice Romaniei niste corectii aderarea la UE, cum s-a intamplat si in cazul altora, si o sa se rezolve problemele mai repede, parerea mea. si in afara de asta, alta observatie personala, mi se pare ca ii trage sufletul sa se intoarca acasa pe cei care au o familie unita.

mihaimilk
07-09-2007, 11:44
De acord cu roadrunner, nici eu n-am simtit nici o clipa ca vin din Romania, colegii de la firma nu m-au tratat altfel decat unul de-al lor. Depinde si de cercurile prin care te invarti probabil.

mva, in cazul meu nu m-ar atrage spre romania o familie unita (nu spun ca nu e , doar ca nu tin neaparat sa stau prin preajma rudelor 24/7), dar cateodata o nevoie asa mai generala de schimbare faca ca varianta intoarcerii in Romania sa-si mai arate capsorul... dar apoi imi vin mintile la loc :D

mva
07-09-2007, 14:18
pai la mine e un paradox: oraselul asta nu imi place, nu corespunde stilului nostru de viata (inca nu avem copii), insa la lucru ma simt ca acasa (ca job si ca mediu de la lucru), prieteni deja am inceput sa ne facem pe aici ( "non romani" ca sa zic asa) , am un mediu "ellite" din punct de vedere intelectual (haha sa nu imi sara cineva in cap cu "discriminarea" asta).

insa nu am radacini aici. si inca nu v-am zis de sotul meu, care e inradacinat in secuime mai puternic decat orice roman emigrat cunosc ... asa ca noi speram ca o sa trebuiasca sa stam cat mai putin aici, si sa ne intoarcem in RO in cativa ani.

la lucru am un coleg foarte ambitios care e din zambia, si care imi spune cu zambetul pe buze ca poate pleaca inapoi acasa mai repede decat imi imaginez. asa ca mai sunt si altii ...perfect adaptati in IRL, cu un statut profesional bun, si care se gandesc ca nu sunt acasa aici.

fiecare cu parerile lui, conteaza sa fim fericiti de alegerile facute.

izabela2312
08-09-2007, 18:08
Salutare la toata lumea!

Sper sa-mi permiteti sa ma amestec si eu, desi am sosit in Dublin doar de 9 zile... De ce consider ca ar fi bine sa-mi spun parerea, este pentru ca am venit aici dupa 5 ani de Canada si un an de Italia...

Ca sa fac o mica paralela, as putea spune urmatoarele:
CANADA - Montreal (ma refer in exclusivitate la partea franceza):
- viata buna, linistita, securitara; acces facil la credite (inclusiv ipotecare), chirii mici, dar si salarii mici (iar daca ai salariu bun, jumatate il imparti cu statul);
- peisaj frumos, f. multa verdeata si flori (vara, bineinteles, caci iarna sunt minus 20, 30 de grade si zapada cat cuprinde...);
- petrecerea timpului liber in cele mai diverse si frumoase moduri (sporturi, plimbari, terase, excursii...la preturi f. accesibile);
- oameni zambitori, politicosi, civilizati, dar nativii au discriminarea in sange, desi nu o recunosc niciodata, ba mai mult, sustin ca nu sunt discrimanatori si asta pentru ca asa le cere legea.
ITALIA (Torino)- aflandu-ma aici doar la studii, ma voi rezuma doar la a spune:
- preturi f. mici la mancare, dar mai ales la bautura (atentie amatorilor!!!);
- lipsa totala de securitate, mizerie, lipsa de bun simt...
IRLANDA (Dublin) - avand in vedere ca am sosit de curand, pot spune doar:
- nivel de trai ridicat, viata securitara, taxe mici, dar ... chirii mari si niste preturi astronomice la case!!!

Pentru rest, ma completati voi...
Imi place, nu ma plang de vreme, la lucru este bine, am atmosfera internationala, insa stau mai rau la capitolul prieteni... Prietenii si familia sunt in Canada...si imi lipsesc tare mult...

mihaimilk
09-09-2007, 02:10
In Canada, toate bune si frumoase, cu un singur dezavantaj: limba franceza! :D

Preturile astronomice la case sunt pe panta descendenta... acum doar trebuie sa asteptam sa vedem unde se vor opri si peste cat timp... bineinteles, daca te gandesti sa cumperi.

Cum sa te plangi de vremea irlandeza? Lunea trecuta am iesit cu grupul de la firma si m-am bronzat, azi am iesit iar cu prietena la golf (pitch &putt, sa vezi ce dezastru sunt!) si m-a prajit soarele de numa! Maine cred ca urcam Diamond Hill (/mountain?) in Connemara, si nu cred ca o sa ploua.

roadrunner
10-09-2007, 14:12
Da' lunile trecute cand a plouat aproape 60 de zile nu se pun, sau erai "piua"?
Roadrunner

mihaimilk
11-09-2007, 18:37
O fi plouat timp de 60 de zile 'undeva' in Irlanda, dar nu m-a plouat pe mine pe bicicleta spre/de la firma. Cat sunt la birou, in casa, la gym, sauna, piscina... sa ploaie, ca trebuie si din asta...

Eu spun doar ca nu le-am simtit atat de negre zilele cum par pentru unii dintre posteri aici. Ploua? uhmmm... ok?

Iar mi-am adus aminte de alt weekend din Dublin, cand s-a anuntat ploaie mare mare si cand colo, in Dundrum ne-a ars iarasi soarele... Ce sa mai zic, pe mine ma urmareste soarele, si nu-mi prea place :D

sfinx
12-09-2007, 06:46
tu ai trait in alta Irlanda