PDA

View Full Version : Din Canada-Montréal in Irlanda...

Aloort
29-11-2006, 16:01
Salut,
Sunt nou pe forumul asta si am ajuns din dorinta de a afla mai multe despre Irlanda de la compatrioti de-ai mei.
Cazul meu pe scurt…
De 5 ani locuiesc in Canada, in Montréal unde am si studiat si obtinut o diploma de BScN in Nursing-nu stiu cum se studiaza nursingul in Irlanda-aici e la colegiu si /sau la nivel universitar, dar asta conteaza mai putin. Acum lucrez ca BSc RN, (Registered Nurse) la un spital anglofon in Mtl de circa un an. Toate bune si frumoase –aparent-dar acum apare dilema…
Ma roade gandul sa ma relocalizez in EU principalul motiv fiind o apropiere de familia care mi-a ramas in tara, un alt motiv fiind <acel ceva european> greu de descris, pe care eu nu l-am gasit in Québec, dar pe care poate o sa-l gasesc sau regasesc in EU. In fine… :-\
Ce sa zic…am studiat posibilitatea de a ma muta in mai multe tari : Franta, Belgia, UK dar as vrea sa stiu cate ceva si despre Irlanda, ,mai ales ca irlandezii ce i-am cunoscut aici, mai precis in Halifax mi-au placut mult.
Ceea ce ma intereseaza, sunt mai putin detalii legate de echivalarea profesiei mele si posibilitati de job-uri in domeniu- astea trebuie discutate cu organismele ce le reglementeaza, ci aspecte ale vietii de zi cu zi in Irlanda…o sa dau exemple amestecate : cum esti privit de catre localnici, sau birouri sau functionari, viata in orasele mai mici sau mai mari gen Dublin sau Cork sau Limerick (altele nici nu mai stiu :)), suma lunara necesara unui trai decent, chirii, preturi la masini, asigurari, asistenta medicala….samd
Imi dau seama ca intrebarile sunt multe si de aceea nu ma astept sa primesc raspunsuri intr-un mesaj dar daca unii dintre voi ar vrea sa mai lamureasca dilemele unui compatriot de peste Atlantic, apelati cu incredere la mesageria privata sau la e-mail.
Nu in ultimul rand, daca cineva e in domeniul medical sau cunoaste romani in domeniu , i-as ramane recunoscator daca as putea schimba niste pareri, informatii…
Va multumesc oricum tuturor celor care ati avut rabdare sa cititi acest luuung mesaj. ;)

irlandeza
29-11-2006, 21:13
In primul rand, o sa ai nevoie de work permit pt. primele 12 luni, asta daca vrei sa ai statul legal.
Chiriile sunt mari, mancarea destul de accesibila , depinde de pretentii, in Dublin viata e mai scumpa ca in restul oraselor ,irlandezii ne privesc de sus , nu dau 2 bani pe noi .
Las veteranii sa-ti scrie mai multe , ca ei se pricep mai bine ca mine.

cineva
30-11-2006, 00:20
Ca sa poti profesa aici e greu si usor .
Depinde de unde vi si cat de hotarata esti.In situatia ta ,nu cred ca va fi foarte greu .In primul rand spui ca ai terminat University of Nursing iar aici abia anul acetsta (paote si anul trecut dar nu sunt f sigura ) a absolvit prima promotie ,pana acum a fost acelas sistem ca in toata Europa ,3 ani College.
http://www.nursingboard.ie/ este adresa An Bord Altranais (ABA),organizatia profesional care se ocupa cu recunoasterea dreptului de practica in Irlanda.
Teoretic, ce trebuie sa faci este sa iei legatura cu ABA care iti vor trimite un application pack ce va trebuie completat de tine ,University , Bordul-Organizatia nurselor din Montreal unde esti inregistrata si locul de munca actual.
Examen IELTS (ca bonus )la nivel academic cu min 6.5 ca scor .Asta s-a intamplat in cazul meu ,dar eu am absolvit in Romania ,deci alta poveste ;D
In cazul tau cred ca cel mai bine ar fi sa iei direct legatura la telefon (gasesti toate informatiile pe site ) ca sa afli exact ce trebuie sa faci .Daca educatia a fost in limba engleza ,nu mai ai nevoie de IELTS si daca esti deja RN acolo s-ar putea sa fie foarte simplu sa vi aici.
In privinta dreptului la munca nu e cazul sa iti faci probleme :il primesti imediat ce ai obtinut recunoasterea bordului si o oferta de lucru . Nu ai nevoie de permis de munca petru ca RN primesc working visa pe doi ani dupa care poti sa o reinoiesti fara probleme (sper) daca ai un job.
Dar din nou tu s-ar putea sa fi un caz mai deosebit ,presupunand ca dupa 5 ani in Canada ai deja cetatenie canadiana sau dubla cetatenie.Exista mentiuni speciale pentru cei veniti din State ,Canada,Australia samd... pe care sa fiu sincera nu le-am citit cu atentie ptr ca nu m-au interesat .Din experienta proprie nu a fost foarte greu sa vin din Romania asa ca nu vad de ce ar fi foarte greu sa vi din Canada.
Te inteleg foarte bine cand vorbesti de distanta! Jumatate din familie o am in Canada iar cealalta in Romania .Stiu cat costa viata aici ,in Canada si desigur in romania .E o scala diferita si nu merita comparata.E ca si cum ai compara pretul painii in Dublin cu cel din Bucuresti!
In termeni mai concreti ca RN aici cu sa zicem 5 ani vechime ,lucrand in spital de stat (platesc mai bine ) nu vei castiga mai mult de 2500 pe luna max 3000 in cazul in care esti crestin fara sarbatoare si lucrezi suplimentar.Acum incepem sa scadem :chirie o casa 2 dormitoare decenta in zona cat de cat cel putin 1000-1200, utilitati (gaze ,telefon ,cablu ,internet,gunoi, electricitate etc )300 , asigurare medicala aprox 40 (pe cap) piata de toate zilele 100 pe sapt si vezi si tu ce iti mai ramane vorbesc de Dublin si poate uni vor avea de scazut/adaugat la lista mea .
Taxele un alt subiect delicat .Daca vrei sa muncesti in plus si depasesti plafonul stabilit (Dze-u stie dupa ce criterii ) de tax office imparti cu guvernul ,adica 48 % lor restul tie ;D.Dupa ce faci sprtul asta un timp o sa iti dai seam ca nu merita si ca esti obosita ,nu ai timp de familie si nu castigi mai nimic .
Eu am incercat sa fiu cat mai obiectiva ,si sa iti dau cat mia multe informatii.Sper sa iti fie de folos si decizia iti apartine ,te asteptam in Irlanda! :)[br]: Noiembrie 29, 2006, 11:52:54 pm________________________________________________ _ Cat despre oamenii de pe aici ,fiecare padure are uscaturi!Nu sunt de acord cu Irlandeza dar pana la urma fiecare are experintele lui mai mult sau mai putin placute .Eu nu am de ce se ma plang ,si nu am simtit ca sunt discriminata sau privita de sus.Sunt respectosi si eu am fost ajutata de cate ori am avut nevoie . Depide de mediul in care lucrezi .Nimeni nu te asteapta cu'flori in prag' si toti te privesc ca pe orice nou venit , cel putin cu rezerve la inceput, restul depinde de tine .
Singurele experiente care mi-au lasat un gust amar (dar si amuzante la un moment dat ) erau acelea in care trebuia sa explic ca nu toti romanii sunt 'oachesi' ca nu am fuste colorate acasa si ca accentul meu e romanesc nu spaniol,italian sau mai stiu eu ce natie latina !

Aloort
30-11-2006, 09:07
Multumesc Irlandeza, multumesc Ela.
Pt Ela , daca tot esti in domeniu as putea sa te mai agasez cu niste intrebari, legate de profesie si mediul de munca, despre relatiile de munca si de ce nu despre viata de zi cu zi din Irlanda? Poate pe un e-mail, poate pe un messenger o data cand ai timp?Poate e mai usor? Am multe intrebari iti dai seama, o schimbare din asta ar fi pentru mine aproape o noua emigrare.Si daca da si daca nu, multumesc oricum inca o data pt raspunsuri. ;)

cineva
30-11-2006, 09:53
Aloort, nu-i bai daca mai vrei sa afli cate ceva ,e normal si iti raspund cu placere .Fa-ti un chestionar :) si trimite-mi un mesaj .
Daca vrei sa trimiti poti sa trimiti si 'privat ' dar cred ca astfel de informatii sunt utile si pentru alti care ar dori sa vina sa lucreze aici .Despre viata in Irlanda nu as avea foarte multe de spus si poate la multe nu o sa am raspuns dar poate se gasesc alti sa stie si sa iti dea un raspuns.
Eu nu sunt foarte activa pe site dar citesc aproape zilnic ce se mai intampla asa ca o sa it raspund cat pot de repede.

Daisy
30-11-2006, 10:45
Ela, sunt de 6 ani in Irlanda si nu am auzit taxe de 48%. Conform siteului www.revenue.ie platesti taxa 20% si 42% in functie de venit. Cei care platesc 42% nu o fac de la primul euro. Exista tot felul de tax credits printre altele rent tax credit, one-parent tax credit samd. Pe linga impozit se ami plateste si un fel de taxa pentru asigurari sociale. ceva numit PRSI care este in functie de venit 2% sau 4%

cineva
30-11-2006, 10:59
Imi fac mea culpa Daysy ,da, taxele sunt de 42% dezinformam lumea :(!
Procentul sus amintit se aplica dupa ce depasesti plafonul stabilit de revenue office ,asa cum am spus mai devreme.
La salariu se aplica in mod normal acel procent de 20% plus PRSi din care apoi incep sa se scada tax credit in functie de situatia personala (rent , single parent samd) asa cum spuneai.
Din pacate plafonul stabilit de taxe va fi oricum sub salariul unei RN asa ca nu scapi ;D si tot platesti 'biru' la taxe !

Daisy
30-11-2006, 11:47
nu am zis ca scapi insa nici nu platesti 42% de la primul euro. nu mi-a placut niciodata sa stau sa calculez taxe samd insa din cite stiu exista un plafon unde platesti 20% si ce trece peste platesti 42%.stiu ca platesti mult si mai ales daca esti fara familie e cel mai naspa.

vasiletina
30-11-2006, 15:32
hai sa facem lumina cu taxele:

Fiecare are acelasi lucru: PAYE (primele trei de mai jos) si PRSI (ultimul)

---- un plafon de castig neimpozabil - TAX CREDITS
---- ce castigi peste acest plafon pana la urmatorul plafon se impoziteaza cu 20% - CUT OFF POINT
---- ce castigi peste plafonul standard se impoziteaza cu 42%
---- indiferent de venit platesti 3-5% asigirari sociale PRSI

Pentru cei singuri acest plafon este mai mic undeva la € 38.000,00 anual
Pentru cei casatoriti acest pltafon combinat este la € 57.000,00 anual

vedeti la www.revenue.ie

totul depinde cat castigi brut, ce categorie impozitabila esti, cat ai neimpozitabil, si mai putin daca esti singur sau cu familia.

mva
30-11-2006, 18:44
pai din cate am vazut io ...pentru singuri e la 32000 pe an plafonul; sau nu ? la mine atata a fost acu.

iar casatoritii daca isi cumuleaza, unul din ei va fi impozitat cu 20 % pt primii 41000 iar celalalt primii 23000 ...(adica in total 64000 impozitati cu 20% in cazul in care amandoi lucreaza)

pt o persoana singura:
plafonul limita se imparte la 12: 32000 /12 vine primii 2666 din salarul brut impozitat cu 20% = impozit1; diferenta (salar brut - pensie privata (daca ai) - 2666) e impozitat cu 42% =impozit2.
cele doua valori impozit1+impozit2 reprezinta impozitul total datorat;
si p-orma din ( brut - pensie privata )scazi PRSI, scazi impozit total si adaugi tax creditele... ca sa obtii net-ul.

cred ca e corect ce am zis ...nu asa va calculati si voi salarul ?

-io cotizez si la o pensie privata, chestie pt care nu platesc impozit ...

sfinx
01-12-2006, 00:11
la ce firma platesti pt pensia privata si este exclusa de la taxe?
contabila mea a zis ca doar asigurarea de sanatate este exclusa de la taxe. ma intereseaza sa platesc o pensie privata si sa fie exclusa de la taxe

mva
01-12-2006, 00:35
cotizez la un fond de pensii pt care as avea de platit taxele cand o sa scot banii aia; cel putin asa am auzit.
si asta se intampla prin firma la care lucrez; mai multe detalii nu pot sa dau ...

catalin
01-12-2006, 08:27
Asa este cu pensia !
In cazul meu, platesc 5% din salariu care se scade din salariu inainte de impozitare, iar firma mai plateste un alt 7% care pesemne sunt si ei scutiti de impozit sau stiu eu ce alte facilitati le ofera statul!

Mihaela
01-12-2006, 15:26
Ceea ce platesti pentru pensie e scutit de impozit daca ramine sub o anumita proportie din salariul brut anual, iar proportia creste cu virsta:

You may get tax relief on contributions to approved personal pension arrangements. This relief is more generous as you get older.
Age Amount which qualifies for tax relief
Under 30 years 15% of net relevant earnings
30 to 39 years 20%
40 to 49 years 25%
50 to 54 years: 30%
55 to 59 years 35%
60 and over 40%

ceva mai multe informatii la http://www.oasis.gov.ie/retirement/pensions/personal_pensions.html

nu conteaza ca platesti pt ca esti obligat de contractul de munca sau ai pe deasupra si o pensie personala la un fond de pensii privat sau AVC (additional voluntary contributions - pt cei din sectorul de stat, care de regula n-au dreptul sa-si aleaga fondul de pensii private, ci cotizeaza la cea agreata de angajator), scutirea de impozit se aplica pentru suma contributiilor, daca nu depaseste plafonul.

Trebuie urmarite regulile, fiindca se schimba an de an.
Ce se intimpla in 2006 nu va mai fi probabil de actualitate in 2007.

romania
05-12-2006, 06:38
Mihaela, e foarte corect ce spui tu. O mentiune care nu cred ca este atat de importanta in contextul subiectului care se discuta (desi am deviat de la subiectul topicului-se intampla).
AVC nu se plateste doar la companiile de stat.
Eu nu lucrez la o companie de stat si totusi am ales sa platesc AVC ( Contributie Voluntara Suplimentara - am spune noi romanii).
Aceasta contributie o alegi daca doresti sa participi cu mai mult decat ceea ce a stabilit compania ta.
Cum spunea si Catalin, el plateste 5% din salariul brut iar compania lui mai adauga 7% (un caz fericit).
Asta e obligatoriu daca nu ma insel la companiile care au o schema de pensii.
Daca cotizezi cu 42% din salariu la sistemul de taxe atunci este de preferat sa ai o contributie cat mai mare la fondul de pensii.
Un calcul simplu, daca platesti 42% si cotizezi cu 10 € la pensie din salariul pe care-l luai in mana atunci vor intra in contul de pensii aproape 20€ diferenta provenind de la taxman.

Pt MVA - in general nu poti sa ceri banii din fondul de pensii inapoi decat daca contribui de mai putin de 2 ani. In acest caz, da este taxabil cu 20% da' si asa ai ramane in castig (ai fi platit mai multe taxe pe ei daca ii lasai sa fie taxati la salariu).
La varsta pensionarii (e cineva asa de aproape?) nu platesti nici un fel de impozit pe ei.
Na c-am reusit sa va plictisesc...!

Mihaela
05-12-2006, 16:39
Romania,

pe mine nu ma plictiseste subiectul "pensii" absolut deloc ;), fiindca daca stai si te gindesti, este cea mai buna investitie pe care poti s-o faci, mult mai rentabila decit sa cumperi o casa pe care s-o inchiriezi ca sa-ti scoti banii.

Mai e o chestie: daca-ti scoti banii dupa 2 ani de contributii, risti sa nu te-alegi cu mare lcuru, fiindca la majoritatea fodurilor comisioanele sint "frontloaded", adica platesti disproportionat de mult in primii ani, cind esti tinar si in putere, ca sa poti plati mai putin cind te aproprii de virsta pensionarii. Eu cel putin stiu ca am ramas tablou cind am vazut primul statement, dupa un an de contributii. Doar ca nu le eram eu datoare lor! :o

mva
05-12-2006, 16:50
pai atunci care ar fi sfatul tau atunci din punctul asta de vedere pentru cineva care nu vrea sa stea decat cativa ani aici ? asta am inteles si io ca dupa 2 ani nu prea e mare lucru ...

Mihaela
05-12-2006, 17:08
Draga mva (si tu esti o Mihaela?)

Din pacate nu pot da sfaturi, fiindca nu stiu nici eu prea multe. Poate te razgindesti, si ramii pe-aici vreo douazeci de ani, nu doar doi ::)
Alta varianta ar fi sa nu-ti scoti banii daca pleci, ci sa lasi fondul sa creasca pina cind faci virsta minima legala de pensionare si, cine stie, pina atunci precis se vor schimba (in bine, sper) si regulile privind impozitarea.