PDA

View Full Version : Discriminare

ovimat
23-11-2006, 11:27
De o buna bucata de vreme vorbim de discriminare pe acest forum si acum va propun o discutie despre discriminarea la care o persoana supune, prin prisma functiei, mai multe alte persoane, toti cetateni romani.
Concret Preotul Calin Florea de la Biserica Ortodoxa din Lesson Street refuza sa oficieze casatorii sau botezuri de copii daca nasii nu sunt de credinta ortodoxa.
Pentru mine asta e curata discriminare si cel putin in Romania nu am auzit sa se intimple asa ceva.
Oare cei de alte confesiuni sunt crestini de mina a doua?
Unde este intelegerea si toleranta de care trebuie sa dea dovada biserica si implicit reprezentantii sai?

homer
23-11-2006, 12:18
Poate ca preotul s-a emancipat prea tare.

catalin
23-11-2006, 12:35
Pai sa facem un memoriu la Patriarhia Romana sa ii intrebam daca este normal asa ceva !
Daca asa sta scris in canoanele Biserici Ortodoxe Romane, atunci este grav !!
Din cate stiu eu, si nu-s un religios, a boteza pe cineva, sau de a fi nasul cuiva, fie de botez fie de cununie, este cea mai nobila fapta pe care o poate face un CRESTIN !!!
Si o sa vin si cu un exemplu:
La botezul fetitei mele, in momentul in care am ajuns acasa dupa slujba, nasa de botez ( cica asa e traditia ) a trebuit in fata usii de la intrarea in casa, sa dea copilul mamei si sa spuna ceva de genul: " Ti-am luat un pagan si ti-am adus un crestin !" Nu se spune niciodata ti-am adus un ortodox sau un catolic sau mai stiu eu ce ! Ci pur si simplu un CRESTIN asta ar trebuii sa fie de ajuns.

lucas1977
23-11-2006, 12:46
Din cate stiu eu, preotii BOR de calitate mediocra (adica marea majoritate) nu suporta crestinii care nu-s ortodocshi. Daca ajungi sa fii catalogat drept sectant, atunci e de rau... Au aroganta celor ce se cred stapanii adevarului si asta pleaca de sus, de la preafericitul Buldozerist. btw, sunt ortodox.

Daisy
23-11-2006, 15:30
apropo de biserica, daca te convertesti la o alta credinta iti pierzi automat calitatea de membru al bisericii ortodoxe sau trebuie sa le faci scrisoare ca sa le explici ca nu mai vrei sa apartii de aceasta biserica?

Alex
23-11-2006, 15:32
Ovidiu da-mi voie sa-ti spun ca modul in care pui problema este gresit. Nu este vorba de discriminare, nu este vorba despre crestini de mina intai sau a doua ci doar de interpretari care din pacate sunt facute in necunostinta de cauza. Inteleg frustrarea celui care nu a fost lasat sa boteze insa ca in orice institutie, si in Biserica Ortodoxa (ca si in cea Catolica unde nu ai voie sa divortezi de exemplu, in cea Ortodoxa avind voie in anumite circumstante) exista si niste regului iar preotul trebuie sa supuna acestora. Daca ai cereai lamuriri detaliate sau daca cautai putin pe Internet vedeai ca exista niste canoane (sau niste reguli) care specifica cadrul in care se poate oficia un botez, o cununie sau o slujba religioasa. Nu se pune problema ca parintele nu vrea ci ca el la rindul lui raspunde de ce se intampla in parohia lui care trebuie condusa dupa aceste canoane. De asemenea problema se poate pune si invers. Cel care a vrut sa boteze, stiind ca este de alta confesiune, se putea documenta sau cel mai bine intreba parintele de regulile care se impun intr-un astfel de moment.
E simplu sa pui problema de genul "Nu am voie, sunt discriminat sau sunt crestin de mina a doua".
Sa speram ca se va lamuri cumva aceasta problema, si pentru aceasta, ar fi onest ca Ovidiu sa-l sune pe parintele Calin si sa ai ceara o explicatie dupa care sa posteze raspunsul lui. Nu e vorba de drept la replica ci de lamuriri si adevaruri spuse pe deplin.

vasile
23-11-2006, 15:38
Eu nu as numi asta dicriminare, canoanele Bisericii Ortodoxe specifica faptul ca nasii trebuie sa fie ortodocsi.
Ei marturisesc Crezul in locul copilului care se boteaza si sunt garantii acestuia, luandu-si astfel angajamentul solemn
in fata lui Dumnezeu si a Bisericii ca pruncul (finul) va fi crescut ca adevarat crestin si ca va fi un bun credincios al
Bisericii lui Hristos.
Veniti mai des la Biserica fratilor si nu va grabiti sa judecati preotul in necunostinta de cauza.

Vasile

ovimat
23-11-2006, 16:07
Cu alte cuvinte parintii/mirii trebuie sa isi aleaga aceste persoane de incredere numai din religia ortodoxa.
Scuze pentru ignoranta dar in Romania niciodata nu am auzit de asa ceva, iar in legatura cu conoanele nu ma pot pronunta.
Cred ca preotul ar trebui sa le expice clar celor care vin la el in aceasta situatie de ce nu o poate face.
Pe linga asta daca parintii/mirii sunt ortodocsi si vor nasi "pocaiti" sau catolici tre sa-si caute alta biserica sau chiar confesiune.
Interesant.

mishulyna
23-11-2006, 16:13
Alex, vasile, poate-mi explicati voi de ce preotul din parohia unde locuiesc nu-ti slujeste la inmormantare daca nu cumperi articole din magazinul pe care-l detine in curtea bisericii! Sunt convinsa ca nu e discriminare (ca doar locuiesc in Romania) si cu siguranta pun problema gresit, unde pe Internet trebuie sa caut lamuriri de genul asta?

ovimat
23-11-2006, 16:40
@Vasile
Ce se intimpla cu nasii copilului daca acesta (copilul) la virsta de 20 ani "trece la pocaiti"?
Ca doar si-au luat un angajament solemn nu?

vasile
23-11-2006, 16:55
Alex, vasile, poate-mi explicati voi de ce preotul din parohia unde locuiesc nu-ti slujeste la inmormantare daca nu cumperi articole din magazinul pe care-l detine in curtea bisericii! Sunt convinsa ca nu e discriminare (ca doar locuiesc in Romania) si cu siguranta pun problema gresit, unde pe Internet trebuie sa caut lamuriri de genul asta?

Imi pare rau frate sa aud asa ceva, dar sa nu uitam un lucru: preotii sunt si ei oameni, fiecare cu slabiciunile si cu pacatele lui, nimeni dintre preoti n-a venit din cer ca sa fie fara prihana.Daca noi cei pastoriti de dansii am fi niste crestini mai buni, sigur Dumnezeu ne-ar da mai multi preoti buni.Si apoi cand ne va judeca Hristos pe fiecare in parte o sa ne ceara socoteala pentru pacatele savarsite de noi, nu de cele ale preotului de parohie, episcop, patriarh, etc.
Chiar daca un preot ar fi pacatos, Sfintele Taine savarsite de el sunt valide (in afara de faptul cand ar fi eretic).

soncu
23-11-2006, 17:18
Eu sa fiu sincer, cred numai intr-un singur Dumnezeu (caci popi sunt o gramada, ortodoxi, catolici, budishti, navetisti... :)). Cu atatea religii, Dumnezei/Zei si altele, nici nu mai stiu ce sa cred. Toata religia asta a dus si duce la o gramada de probleme (cruciade, inchizitia, terorism etc). Cat despre popi, o adunatura de marlani, la care numai la bani le sta gandul, mincinosi, puturosi si abuzatori de copiii (astia catolici - irlandezi!!!). Sa-i pup mana la popa? Da sa io pupe ciuma! Blasfemie....blasfemie - stiga popa din altar!

Scuze pentru off-topic.

PS: O poezie dedicata tuturor popilor de toate religiile, de fapt este un cantec:

Ma dusei la biserica,
Choir: Da, da, da, da
Fata popii-mi puse piedica,
Choir: Da, da, da, da
Striga popa din altar:
"Ce te-npiedici mai magar!"
"Magarita-i ficata,
ca ea mi-a pus piedica!"
Choir: Da, da, da, da!

mishulyna
23-11-2006, 17:44
@vasile: multumesc pentru raspuns, poate ca ai dreptate dar oricum te doare sa nu mai gasesti intelegere si mila nici la preot...

vasile
23-11-2006, 17:45
@Vasile
Ce se intimpla cu nasii copilului daca acesta (copilul) la virsta de 20 ani "trece la pocaiti"?
Ca doar si-au luat un angajament solemn nu?

Nu stiu daca se "intampla" ceva cu nasii in cazul asta (asta doar Dumnezeu stie).
Oricum, dupa parerea mea, la 20 de ani (copilul) este matur ca sa raspunda in fata lui Dumnezeu pentru faptele sale.
Intr-o asemenea situatie, cred ca nasii ar trebui sa discute cu el, si daca nu reusesc sa-l intoarca ar trebui sa se roage pentru intoarcerea lui.

Parca am sesizat o usoara ironie in intrebarea asta...sau poate ma insel... :)

Alex
23-11-2006, 17:47
Sa stii ca am foarte mult respect fata de tine Ovidiu de aceea contez pe integritatea ta morala si te rog foarte mult sa-l contactezi pe parintele si sa lamuresti problema urmind ca apoi sa postezi discutia avuta cu el, daca nu e cu suparare.
Iar ca mesaj pentru cei care denigreaza si calomniaza Biserica si pe oameni in general... "Cine e fara pacat primul sa arunce piatra". Din pacate ea a fost aruncata...

catalin
23-11-2006, 17:55
Umila mea parere este ca in marea majoritatea a riturilor crestine, canoanele sunt pentru secolul 16-17 !!
Ar trebui ca cei in masura, sa faca ceva cat mai curand pentru a aduce biserica ortodoxa in apropierea sec.XXI !!!
Ceea ce se spune in canoane (in multe dintre ele ) nu mai sunt de actualitate.Au fost bune pentru perioada in care au fost create dar acum...si religia ar trebui sa urmeze calea societatii actuale, si anume sa se modernizeze!
Nu zic prin asta ca ar trebui sa se renunte la traditi si la respectarea unor reguli sticte, dar la fel cum preotii lucreaza pe computer, bisericile au web-site-uri iar preoti conduc BMW nou nout, tot asa trebuie sa se modernizeze si biserica!
Daca este nevoie am sa dau si exemple, asta daca se va gasi cineva care sa imi dea niste raspunsuri argumentate si nu sa ma cheme pe la biserica !!
[br]Postet at: November 23, 2006, 06:51:29 PM________________________________________________ _@ Alex,
Iar ca mesaj pentru cei care denigreaza si calomniaza Biserica si pe oameni in general... "Cine e fara pacat primul sa arunce piatra". Din pacate ea a fost aruncata...

Nu este vorba despre nici o calomnie si cu atat mai putin denigrare, este vorba de niste discutii libere.
Este interzis sa vorbesti despre biserica sau despre preoti? Eu cred ca nu, suntem intr-o tara libera si avem tot dreptul sa ridicam orice problema ne framanta.Ca spunem prostii, ca avem dreptate asta este sunt parerile noastre si uni dintre noi ni le pastram sau nu , in functie de contra-argumente !

soncu
23-11-2006, 18:01
@Alex

Pai, eu sunt pacatos, ca asa m-am nascut cu pacate. Dar daca si popa e pacatos, atunci cu ce-i el mai presus ca mine/noi.
Sau daca e vreun sfant, atunci de unde vorba: "Fa ce zice popa, nu ce face popa!"?

Iar despre denigrarea oamenilor in general, te rog sa fi mai explicit. M-am referit la popi, binenteles sunt si ei oameni, dar mai "de rasa"!

mva
23-11-2006, 18:46
ce vreau sa zic si io e ca ... ca am auzit si io in romania ca nu poti sa fii nas de cununie decat daca esti ortodox. si nu sunt ortodoxa nici eu, ba in plus io si sotul meu suntem de religii diferite (dar crestini, bine ca am reusit sa ne cununam la una din biserici pastrandu-ne fiecare religia lui); si am vrea sa cununam la un moment dat un cuplu ortodox ... o sa vedem daca nu se poate sau de ce nu se poate.

ce vreau sa adaug e doar ca ...

Intr-o asemenea situatie, cred ca nasii ar trebui sa discute cu el, si daca nu reusesc sa-l intoarca ar trebui sa se roage pentru intoarcerea lui.

asta mi se pare putin ciudat: ce intoarcere, de unde, fiindca tot crestini sunt si "pocaitii". si mai ales ...fiecare are un drum pe care merge fiindca asa simte ca e mai aproape de adevar, nu ?

numa bine!

ovimat
24-11-2006, 10:27
@Alex
Corect ce imi ceri tu, dar nu cred ca eu trebuie sa fac meseria preotului explicind oamenilor de ce.

Eu am dat acest exemplu de discriminare la fel cum vorbim si in memorandum de discriminare, indiferent daca e corect/legal sau nu.
DISCRIMINÁRE, discriminări, s.f. Acţiunea de a discrimina şi rezultatul ei. 1. Deosebire, distingere efectuată între mai multe elemente. 2. Politică prin care un stat sau o categorie de cetăţeni ai unui stat sunt lipsiţi de anumite drepturi pe baza unor considerente neîntemeiate. ♦ A lipsi de egalitate în drepturi; a limita în drepturi (în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni).

Ceea ce mie personal mi se pare ciudat si de multe ori de neacceptat este ca intitutii ca ambasada sau biserica in loc sa incerce sa gaseasca solutii la problemele cetatenilor pe care ii pastoresc se spala pe maini urgent si arunca vina pe legislatie, canoane sau nu iti dau nici o explicatie, doar un NU hotarit.
Eu consider ca toti acesti functionari/clerici sunt in primul rind oameni si ar trebui sa abordeze aceste probleme ca si cum s-ar pune ei in pielea celui care le cere ajutorul. Probabil atunci ar face mai mult.

Referitor la problema cu nasii de alta religie, cred ca asta se intimpla numai la ortodocsi. Or fi ei mai cu mot dar calitatea unora dintre preoti (la toate nivelele) nu are nici o legatura cu credinta/religia.
Si apoi daca in jur tu ai numai prieteni de alta religie care-i solutia?
Nu botezi copilul? Iti schimbi religia?
Hai sa fim seriosi si sa ne adaptam vremurilor. Mai ales printre straini.

mva
24-11-2006, 10:43
poate ca io nu inteleg din cauza ca nu stiu ce inseamna ortodoxism ...
daca as gasi o logica in faza cu nasii de botez, cu cei de cununie nu gasesc nici una.