PDA

View Full Version : RTE Radio cu Pat Kenny @ marti 14 noiembrie 2006

vasiletina
09-11-2006, 23:51
Buna,

chiar in seara asat am discutat cu cineva pe forum care este invitata la o emisiune cu Pat kenny la RTE Radio marti 14 Noiembrie 2006 pe temele cu care se confrunta romanii in IRL si le-a trimis draftul de memo si au parut incantati de idee.

acum are nevoie de sprijinul nostru pentru a pregati acest moment, cum cere exigenta unui astfel de event, si sa va spuneti:

- problemele
- ingrijorarile
- intrebarile
- etc

pentru a da o mana de ajutor si a face ceva impreuna mai bine ca pana acum.

multumesc

chris
10-11-2006, 00:41
pai sa facem prezentarile.. cine de pe forum? ;D

sfinx
10-11-2006, 08:31
roadruner ca tot stie el engleza in asa fel incat sa lege doua fraze
sau ancuta ca e si cam in aceeasi barca sau poate liviud

chiar speri tu Vasile Ros sa fie cineva care sa-si asum astfel de raspunderi?
sunt buni sa critice dar fara sa aduca si rezolvarea situatiilor, asa ca eu cred ca trebuie sa te concentrezi si sa pregatesti singur materialul

daca ai nevoie de ajutor , nu ezita sa ma contactezi, o sa te ajut neconditionat si roaga-l pe cel care merge la radio sa ne prezinte si noua situatia din studio

mva
10-11-2006, 09:25
ce toxic esti :(...

-mie mi se pare ca unele din probleme/sugestii deja sunt pe forumul asta; sa zicem ca e bine de mentionat event-ul ...din timp, ca poate mai vin idei de la altii, mai putin toxici.

deci e o problema faptul ca cele doua organizatii - sa ne hotaram ca avem doar doua oficial ;) nu primesc ajutor din tara de la directia aia smechera ... sau ca aici in irlanda se obtin fonduri numai pentru cei ce stie cum mai special ... sau nu ? mai ales ca de exemplu vor sa se implice mai mult cultural vorbind in imbunatatirea imaginii RO aici.
sunt probleme de organizare interna ... care nu vad ce are daca sunt amintite ...in seria lunga de probleme ale imigrantilor romani de aici.

deci asta ar fi una. p-orma ...despre procesul de emigrare ...ce sa zic: mie mi-o fost usor sa vin cu contract, dar ca doar dupa 3 luni mi-am putut aduce sotul m-o cam disperat pe aici. probabil ca asta nu o sa mai fie asa o problema de la anul ...
asa ca atat am sa ma plang despre "ei" momentan; ca stau aici cat imi convine, asta e decizia mea: sunt una dintre cei care vrem sa stam doar temporar aici (asta pentru statisticile cu cine/ce), pana in momentul in care o sa ne intoarcem in romania mai ...europenizata.
bafta multa marti, fruntea sus, tupeu maxim ...si corectitudine politica !

vasiletina
10-11-2006, 10:42
NU SUNT EU CEL CARE ESTE INVITAT

ESTE O PERSOANA PE CARE O CUNOSC PERSONAL, LUCREAZA INTR-O FIRMA DE AVOCATI, SI EI AU FOST CEI CARE AU TRANSFERAT-O LA RTE RADIO ;D

are userul "gaby" pe forum.

Liviu.Onofrei
10-11-2006, 11:33
multa bafta lui E !

ovimat
10-11-2006, 13:09
Daca lucreaza la o firma de avocati cred ca stie destul de bine care sunt problemele noastre si mai ales ceva despre "legalitatea" ne-acordarii dreptului la munca. Nu trebuie neglijata situatia celor care mai sunt in procesul de azil si mai laes modul de obtinere a permisului de munca vis a vis de exploatarea muncitorilor ilegali.
In memorandun sunt prinse cam toate problemele, mai ramin doar necunoscutele:
- ce va fi intrebata
- prezenta de spirit/inspiratia de a raspunde corect din punctul nostru de vedere
Good luck.

vasiletina
10-11-2006, 13:28
Intrucat ne cunoastem mi-a cerut sfatul si ajutorul, deci sa o jutam toti impreuna pentru a fi la inaltimea unei prezente reusite.

memorandumul va fi punctul cheie, insa mai sunt si probleme cuprinse in afara acestuia (situatia de acum, discriminarea si racismul, ca tot e racisms week)

roadrunner
10-11-2006, 14:06
Domunu' sfinx
"roadruner ca tot stie el engleza in asa fel incat sa lege doua fraze "

habar nu am de unde-ti venii ideea asta in minte, pentru ca nu m-ai auzit niciodata vorbind engleza, italiana sau germana, dar se pare ca ai ghicit bine, engleza mea nu e stralucita, si asta e un motiv pentru care nu m-as duce sa ma fac de ras intr-un studio de radio/televiziune.

Roadrunner

liviud
10-11-2006, 18:15
Si n-am ce face Nea' Sfinxule....da tre' sa-ti raspund..:)

sau ancuta ca e si cam in aceeasi barca sau poate liviud...ouch..touche' !

Faptul ca nu vorbesti coerent engleza nu am spus-o ca o jignire ci ca o constatare ( referitor la cati ani de Ire ai ) si ceea ce mi s-a parut hilar e ca ,si aici citez ..in.. "1997 am intrat prin concurs la Universitatea Romano-Americana Facultatea de Drept" - unde , din cate stiu eu,engleza e obligatorie si...eliminatorie...

P.S. Fiind un forum public ideea e ca oricine poate lauda - sau critica - pe oricine atata timp cat se incadreaza in limita bunului simt.Dar ca un conducator de grup,ginta,clan samd ( care la un moment dat e o persoana publica ) sa-si puna fustele-n cap de indignare si sa raspunda ( indiferent cui ) ca-n piata, mi se pare total ( si mi se va parea intotdeauna ) de prost gust.

Te plangi ca nu vin oamenii in grupu tau ( sau altul )?Pai nu-i normal? Ce sa inteleaga omul nou venit in Ire - si vor veni multi dupa 1 Ian. - ( si nu numai el ) cand citeste ceea ce un conducator de grup,ginta,clan etc raspunde si celei mai mici critici?
Nu-i mai bine sa-si vada de treaba lui decat sa participe la "sedinte" ?

Numai bine ,totusi,
Liviud.

ancuta
10-11-2006, 18:52
Nu mai e cazul sa te citez si eu...dar daca ''antevorbitorii'' in aceiasi barca cu mine sunt modesti eu ''domnule'' nu sunt deloc.Eu chiar stiu engleza dar tot nu m-as duce sa ma vad la ''tely'' cu lectia nefacuta.
Nu inteleg totusi de ce va dati asa mari cu munca pe care o depuneti neconditionat in ''folosul amaratului de Roman''.Cand faci un bine nu trebuie sa te lauzi si nici sa astepti recunostinta sau plata...e mai mare pacatul.
V-am mai intrebat si pe tine si pe celalt maret conducator sa dati exemple de probleme rezolvate sau oameni ajutati si pana acum nu am auzit nimic in afara ca noi facem,dregem si ceilalti ne trag inapoi...
Booo....Hoooo

catalin
10-11-2006, 21:57
Eu unul m-am saturat de toate aceste polemici!!
Nici unii nici ceilalti nu suntem mai buni SA FIE CLAR !!
Cand un roman doreste sa faca ceva,in speta sa vina la organizatie,nu vine pentru un presedinte sau un altul,IARSI SA FIE CLAR ..vine pentru ca asa crede ca trebuie sa faca.Nici unul dintre voi nu a venit la vreo sedinta sau la vreo actiune asa ca nu mai vorbiti in necunostinta de cauza si mai ales nu judecati oamenii din una sau doua situatii sau de pe net.
Ancuta, imi amintesc foarte bine situatia de acum un an si ceva de pe forum cu Vasile,dar pentru aia cu prima ocazie am vrut sa il intalnesc, pentru ca am vrut sa il cunosc personal.
Din tot grupul de anul trecut, la momentul spectacolului de 1Decembrie numai Roadrunner si Aura au venit la spectacol, restul ati preferat sa stati deoparte.
Sfinxule, te rog eu inceteaza cu polemica.
Nu va place presedintele,dar vreti sa faceti ceva , faceti cum am facut euu cu Innrain,am mers la organizatie si cand ne-am dat seama ca presedintele de atunci nu era nici pe departe ceea ce parea a fi, am facut in asa fel incat la alegeri, in mod democratic nu a mai fost ales.Tot respectul pentru Danas ca a fost prezenta la acea sedinta!
Exista acum actiunea pe care vrem sa o facem la Blanch Library, nu este organizata de nici una dintre organizatii, sa vad cine se mai implica pe langa cei care sunt deja implicati. Ancuta stiu ca tu nu mai poti sa faci lucrul acesta, cel putin nu direct..
Noi ne consumam energiile pe niste prostii de discutii in contre in loc sa ne ocupam de alte lucruri in folosul NOSTRU al romanilor din Irlanda.[br]Postet at: November 10, 2006, 10:41:49 PM________________________________________________ _Ancuta, am sa incerc sa fac o lista cu ce sa realizat pana acum de catre cele doua organizatii !Dar cu siguranta vor aparea in ochii unora ca laude, dar imi asum eu responsabilitatea.O sa imi ia ceva timp panale pun cap la cap dar o sa reusesc panala urma.

sfinx
10-11-2006, 23:25
Ma inscriu pentru actiunea de la Blanchardstown Library.

pentru marti seara la intalnirea de la radio saincerce sa intrebe de ce irlandezii cumpara proprietati intr-o tara de cersetori , tigani, handicapati ( am citit-o la petitii online)

roadrunner
11-11-2006, 14:43
hai ca-ti raspund eu la intrebare:
pentru bani!
daca detin actiuni la IBM inseamna ca-i iubesc pe angajati sau pe actionari?
Roadrunner

catalin
11-11-2006, 15:20
Pentru bani bineinteles, ca nu de dragu Romaniei si romanilor.Problema noastra nu sunt cei care au fost prin Romania,pentru ca marea lor majoritate au reusit sa isi schimbe radical parerile despre Ro.Au vazut cu ochii lor ca sunt si lucruri bune,regiuni minunate si ca poti vedea pe strada mai multe masini de ultima generatie,si ca avem sosele ca lumea si nu toti suntem cu coviltiru dupa noi!
Target-ul nostru sunt cei care nu au vazut altceva decat Irlanda, UK-ul si cateva statiuni de prin Spania (si alea din geamul pub-urilor ) :D

Mihaela
12-11-2006, 10:25
Citeva sugestii Gaby, pentru interviul cu Pat Kenny:

- sa evite cliseul "romanii prefera Spania si Italia, de care sint mai apropiati cultural si unde invata limba mai repede". Daca prefera alte tari, atunci de ce se zbat sa aiba acces la piata muncii din Irlanda???

- sa aminteasca faptul ca irlandezii sint poate europenii cei mai constienti de fenomenul migratiei economice si de efectele ei atit in tara de origine cit si in tara de destinatie - fara a acuza irlandezii ca "au uitat cum au facut si ei acum douazeci de ani"

- sa evite comparatia romanilor cu polonezii etc. si sa nu se plinga de faptul ca romanii DIN ROMANIA sint discriminati de recentele restrictii. Cred ca Gaby ar trebui sa vorbeasca in nume propriu, dar si sa aminteasca de cele doua asociatii romanesti, de forum, de memorandum si chiar de faptul ca exista multi romani despre care nu se stie mare lucru - nici macar citi sint

- aici Gaby ar putea sa introduca si o chestie mai smechera: sa sugereze ca la urmatorul recensamint, CSO sa includa o intrebare privind intentia persoanelor care nu au cetatenie irlandeza de a ramine la adresa curenta si pentru cit timp - justificare: aceste date ar putea ajuta la formularea unor politici publice mai bine adaptate profilului etnic/cultural al diverselor jurisdictii

- sa se refere in special (daca se poate, exclusiv) la romanii aflati LEGAL in Irlanda, care muncesc, platesc impozite, contributii la asigurarile sociale, dobinzi la ipoteci si toate taxele posibile, in timp ce doar cei cu cetatenie irlandeza sau rezidenta permanenta (un foarte mic procentaj probabil) beneficiaza de toate drepturile irlandezilor.

- sa sugereze realizarea unor studii de "profilare" a comunitatii romanesti - grupuri de virsta, statut marital, educatie, profesii, venit, distributie spatiala (cel putin pe judete) - sa aminteasca faptul ca cele doua asociatii nu au fondurile necesare pentru a face astfel de studii, si nici acces la informatiile culese de CSO in recensamint (astfel de "micro-data" se comunica numai in anumite conditii, anumitor cercetatori, in baza unor acorduri de confidentialitate)

- sa aiba la indemina exemple de indivizi/familii discriminate (fara a da nume) fie din cauza legislatiei imperfecte, fie din cauza institutiilor publice care aplica legile - sa se refere la timpul de raspuns si raspunsurile diferite pe care oamenii le obtin de la functionari in diverse localitati si situatii.

In fine, eu cred ca termenul de "rasism" nu se aplica romanilor, fiindca facem parte din aceeasi rasa caucaziana ("white caucasian") ca si irlandezii. Termenul potrivit ar fi "xenofobie" (frica de, sau ura fata de straini)

(Nu stiu care e experienta personala a lui Gaby, dar mie mi se pare ca in Dublin, cel putin pe strada, in magazine etc, lumea e mai putin sensibila la un accent strain decit in colturi mai indepartate ale Irlandei.)

Gaby are trebui sa incerce sa sune ca Pat Kenny: serioasa/grava, dar nu exagerat, in acelasi timp dispusa sa guste o gluma nevinovata sau chiar sa faca una daca se iveste ocazia, insa fara a cadea in ridicol sau derizoriu.

Gaby, mult succes!

P.S. La ce ora e interviul marti?

catalin
12-11-2006, 11:36
"sa se refere in special (daca se poate, exclusiv) la romanii aflati LEGAL in Irlanda, care muncesc, platesc impozite, contributii la asigurarile sociale, dobinzi la ipoteci si toate taxele posibile, in timp ce doar cei cu cetatenie irlandeza sau rezidenta permanenta (un foarte mic procentaj probabil) beneficiaza de toate drepturile irlandezilor."
Problema este mai delicata, ce vreau sa spun este ca si cei care sunt ilegali platesc impozite (lucreaza pe actele unor cetateni EU !! ) problema este ca nu pot beneficia de pensii (si se poate amintii de situatia irlandezilor din UK care acum sunt in hostelurile pentru saraci iar guvernul actual al Irl. ii sprijina financiar pe acesti oameni - referinte : emisiuni pe RTE2-RTE 1 - si ei in anii '60 -'70 erau ilegali in UK si nu au avut posibilitatea sa palteasca la fondul de pensii si acum au ajuns o povara !) ,la fel nu sunt siguri daca vor putea beneficia de somaj in cazul in care ar avea nevoie de asa ceva.
Ar fi un lucru benefic sa se poata aminti de posibilitatea unei amnisti (nu stiu daca am scris corect ) prin care sa se rezolve situatia celor ce sunt inca ilegal ( referinte : modelul spaniol de anul trecut -parca -precum si eforturile pe care le face guvernul irlandez pentru solutionarea situatiei irlandeziilor ilegali din USA )
xenofobie ? nu se foloseste in Irlanda ! Cred ca multi dintre ei nici macar nu stiu ce inseamna !
O sa revin daca mai imi aduc aminte si de altele ...
Multumesc si succes
Sa puneti datele de identificare a emisiune - postul/ora si daca poate cineva sa inregistreze !

Mihaela
12-11-2006, 12:01
@Catalin,
Nu am nimic contra discutarii situatiei "ilegalilor", insa nu trebuie pierdut din vedere scopul principal - dupa parerea mea - al interviului: CAPTAREA SIMPATIEI celor ce asculta emisiunea. Ca or fi gospodine, soferi in trafic, constructori pe santiere sau functionari prin birouri, majoritatea asculta programul mai mult pentru distractie decit pentru informatie si nu sint in nici un caz in masura sa inteleaga prea multe subtilitati sau sa influenteze decizii.

Mie mi se pare prematur sa se mentioneze o "amnistie" sau "regularizare" a ilegalilor, in actuala situatie politica. N-o vor face neam, in special atita vreme cit nu si-i rezolva pe ai lor in USA. Si cit timp nu face si UK aceeasi miscare, nu? Altfel ar aparea noi si necunoscute probleme.

Cu xenofobia ai probabil dreptate, desi eu am auzit cuvintul folosit la tv de citeva ori, ba chiar cu explicatia diferentei intre rasism si xenofobie.

catalin
12-11-2006, 17:01
Sincer eu unul nu ascult prea mult radio.Fac cinci minute catre/de la munca si acasa nici atat.Deci nu stiu ce format are aceasta emisiune!
Trebuie sa fim atenti si sa nu ne separam in doua sau mai multe grupuri,bazate in primul rand pe situatia in care ne aflam in Irlanda legali/ilegali/pe umanitar/cei cu IBC/ si asa mai departe.Trebuie sa fim recunoscuti ca romani si membrii ai EU si parte intr-o Europa in care am fost din totdeauna!

ovimat
13-11-2006, 10:31
Cred ca daca vrem sa ne cream un capital deimagine tre sa le explicam de ce e benefic sa aiba romani cu drept de munca aici si cum zicea Mihaela scenariul cu ai lor bastinosi in UK. Poate nu ar fi rau sa ceara mai multe clarificari despre topic, dar prezenta de spirit va fi foarte importanta.
Succes.

vasiletina
13-11-2006, 11:21
am vorbit cu gaby si am rugat-o sa posteze pe acest topic, concret care este tema discutiei - desi tangential spunca cel mai mare subiect va fi "de ce nu toti romanii sunt tigani ?????"

adica au ramsa suprinsi ca si altii ca romanii sunt si altfel decat tigani? cum este posibil aceasta involutie (din punctul lor de vedere)???

mai multe detalii scrieti pentru Gabi.

mva
13-11-2006, 12:59
pai sa nu supar pe catalin ... dar mi se pare ca toata presa s-a luat de noi pana acu cu chestii negative (=ilegale).
si poate ar fi mai benefic sa se accentueze lucrurile pozitive, daca suntem intrebati.

despre ce zice Vasile mai inainte ce sa zic ...credeti ca filmul ala pe care toata lumea il vede zilele astea, Borat, o sa ne ajute cu ceva ? Se pare ca personajele din film de pe la Moroieni au fost in final nemultumite de "onorariu", samd ...da sa speram ca nu o sa ajunga zvonuri din astea din ro, un fel de post productie Borat si pe aici ...

sfinx
13-11-2006, 22:38
de ce nu toti romanii sunt tigani???

pentru ca tiganii in Romania reprezinta doar 1-2% din populatia Romaniei
pentru ca doar tiganii au timp sa stea pe strazi la cersit si furat
pentru ca media prefera sa vanda (si se vinde cel mai usor) doar situatiilenegative
locurile de munca ocupate de romani nu sunt pe strada de aceea nu sunt vazuti
daca un ziar ,un radio sau o televiziune ar prezenta un caz in care un roman este mai presus de cat colegul irlandez ( si din fericire sunt foarte multe cazuri) , or sa fie doar articole despre sinuciderile in serie a irlandezilor
si ar ramane tara asta cu mai putin locuitori irlandezi ca dupa marea foamete ( sau black hall cum zic irlandezii)

cristinm
14-11-2006, 13:56
Citind toate mesajele nu am aflat ora la care va fi difuzat interviul. As fi vrut tare mult sa-l ascult. Multumesc.

vasiletina
14-11-2006, 15:00
aseara am discuta cu Gabi, si mi-a spus ca interviul nu va fi live din pacate ci inregistrat, la acre vor participa mai mult decat o singura persoana si cel mai probabil de nationalitati diferite, iar data la acre va fi difuzat nu este cunoscuta in acest moment.

cand aflu va anunt.

Mihaela
14-11-2006, 16:28
Tocmai voiam sa spun ca am ascultat emisiunea lui Pat Kenny de la cap la coada si Gaby n-a aparut...
Vasile, te rugam sa ne anunti din timp.
Mersi!

gaby
14-11-2006, 19:38
Buna! multumesc tuturor care v- ati implicat! parerile voastre au contat Foarte mult pentru mine.
Interviul nu a fost un big deal, dar a fost inceputul si foarte posibil ca in viitor sa fie o emisiune tv cu Pat pe marginea acestui subiect. Inca nimic concret.
Anyway emisiunea va fi difuzata Joi de la 10AM, nu vorbesc prea mult dar sper din suflet ca in mare ce a fost de spus s-a spus!
Astept comentariile voastre deasemnea dupa difuzarea emisiunii de joi! :)
Multumesc mult again!

Mihaela
17-11-2006, 12:28
Gabriela,

Din pacate nu am fost pe faza si n-am citit la timp postarea ta. Dar chiar daca as fi stiut ca interviul era programat pentru joi 16 noiembrei, tot n-as fi putut sa-l ascult, fiindca aveam o sedinta importanta la ora 10.

Insa astazi, ascultind inceputul emisiunii lui Pat Kenny (si comentariile negative la adresa imigrantilor, pe care le citea in e-mailurile primite ieri), mi-am dat seama ca probabil ai aparut si tu ieri, adica joi.

Pentru cine e curios, se poate asculta inregistrarea la http://www.rte.ie/radio1/todaywithpatkenny/ - faceti click pe Thursday si aveti rabdare: Gabriela apare dupa vreo zece minute.

Felicitari, Gabi! Ai facut o figura absolut onorabila, dupa parerea mea.

Am totusi rezerve fata de afirmatia ta cum ca "rroma people are not Romanians, they are Romanian citizens, but not Romanians; they came from India". De acolo or fi venit, dar dupa atitea sute de ani, cred ca si-au cistigat dreptul de rezidenta permanenta in RO. ;)

Daca protestam contra rasismului si xenofobiei in societatea irlandeza, nu cred ca e in regula sa fim la rindul nostru rasisti. La urma urmei, nu toti tiganii sint cersetori si nu toti hotii de PIN-uri sint tigani.

Ca sa inchei intr-o nota mai vesela: ce frumos accent SPANIOL ai, Gabi!
Iti doresc mult noroc si sper din suflet sa ti se rezolve cit mai repede problema cu viza mamei.

Mihaela

Daisy
17-11-2006, 15:50
Mihaela, cred ca ai inteles gresit. Gabriela nu a zis ca rroma ppl nu-s cetateni romani sau nu au dreptul sa fie cetateni. ei pur si simplu nu-s romani, sunt rroma nu? deci alta natie.
btw, cu ce se deschid fisierele alea .smil ca eu nu am reusit sa deschid vreunu.

Liviu.Onofrei
17-11-2006, 16:06
btw, cu ce se deschid fisierele alea .smil ca eu nu am reusit sa deschid vreunu.

Real Player
http://www.real.com/player/?src=realplayer

ovimat
17-11-2006, 16:55
Meseriasii poate reusesc sa gaseasca o solutie pentru muritorii de rind ca sa asculte si ei programul de la radio ca altfel tre sa platim la altii pentru Download.
Multam.

Daisy
17-11-2006, 21:17
Meseriasii poate reusesc sa gaseasca o solutie pentru muritorii de rind ca sa asculte si ei programul de la radio ca altfel tre sa platim la altii pentru Download.
Multam.

uite RealPlayer free download (http://forms.real.com/netzip/arcade.html?h=software-dl.real.com&r=178205fdebfcf5c2e319&f=windows/RealPlayer10-5GOLD_rs.exe)

catalin
17-11-2006, 22:44
Foarte bine spus !
Un pic diferit fata de cum ma asteptam, adica nu intr-o macelarie !
Dar conteaza mai putin asta, important este ca a amintit de Memorandum si de problemele romanilor legate de decizia din 24 Octombrie ! Bravo - Felicitari !
La problema ridicata in legatura cu rroma, eu unul sunt de acord cu cele spuse, chiar daca nu este 100% conform cu realitatea - prefer sa exageram un pic ca pana la urma sa le intre in cap irlandezilor macar o frantura !!
O alta problema pe care vreau sa o ridic referitor la aparitiile fie ele la radoi sau TV - este foarte greu sa nu faci referire la problemele personale, la ceea ce te afecteaza pe tine in mod direct! Este un lucru natural dupa parerea mea sa pui in fata ceea ce te doare personal .
La fel iti doresc succes cu viza mamei !Sper ca nu ai renuntat !!!

Inca o data felicitari si sa incercam cat de mult posibil sa ne facem auziti si cunoscuti pe orice cale !

vasiletina
18-11-2006, 00:22
Nice one, Gaby.

Felicitari.

mishulyna
18-11-2006, 09:32
Si mie mi-a placut cum a vorbit Gaby, atata timp cat romanii sunt judecati in bloc prin prisma infractiunilor comise de o mica parte dintre ei nu sar in apararea rromilor, chiar daca si printre ei sunt oameni de treaba.
Am avut o conversatie de tot rasul cu un american care incerca sa-mi explice cat suntem de rasisti in Romania, cunoscuse personal rromi care au obtinut azil politic in State sub pretext ca in Romania nu li se permitea accesul in scoli...
Exagereaza si ei, putem exagera si noi....

catalin
18-11-2006, 09:44
In America? Stai un pic de vorba cu cei care fac traduceri pentru ei aici in Dublin, o sa fi surprinsa !! negativ bineinteles.

gaby
18-11-2006, 15:53
Sincer chiar nu am mi - am dorit sa lezez pe cineva prin ce am spus, clar ca romii sunt cetateni romani, si asta spune clar tot ca au rezidenta permanenta, nu cred caam contrazis asta prin ceva dar in acelas timp nu cred ca trebuia sa o spun specific, era de inteles.
Am prieteni foarte multi de etnie roma si chiar nu am nimic cu romii, singura mea pb este legata de perceptia celor din jur cu privire la romani! asta sincer nu mi place sa aud la fiecare colt "Pai cum esti romanca si nu esti dark?" pai simplu, atunci cine sunt romanii?? cred totusi ca fara a supara pe nnimeni trebuie sa stie cei din jur cine suntem cu adevarat. Si noi avem uscaciunile noastre ca toti, DAR nu am vazut nici un roman aici sa cersesasca!
legat de pb mele personale, eu am raspuns intrebarilor care mi s-au pus, si deasemenea pe langa problemele generale legate de noi romanii dini rlanda si au dorit sa afle si de cele personale, si intr un fel sau altul am incercat sa leg ideea de a fi nedreptatit sa nu fi cu familia ta impreuna de Craciun! pt ca nu ne este usor niciunuia sa fim departe de casa si fara cei dragi langa noi! dar multumesc pt incurajare!
Oricum din ianuarie sa speram macar, ca vom avea mai multe drepturi decat am avut pana acum!
Mi a fost de mare ajutor tot ce mi ati sugerat pe forum, si oricand voi cere ajutorul din nou! sa speram intr-o alta editie! :)
Dar pana atunci putem trai frumos ca si romani demni de noi ca suntem romani!!

mishulyna
18-11-2006, 16:29
Sincer m-ati pus pe ganduri... Oare sa mai incerc sa ajung in Irlanda? Nu de alta dar sunt blonda, ma tem sa nu-i contrariez prea tare pe irlandezi.... ;)

sfinx
18-11-2006, 20:14
la cat sunt ei de "mitici" nu te ingrijora prea tare
faptul ca sunt putin pregatiti ne avantajeaza dar ne si dezavantajeaza in acelasi timp.
ca te intreaba daca esti romanca de ce nu esti dark e doar prosteala , cei mai multi dintre ei stiu ca romanii sunt albi dar se intampla sa te intrebe un oficiant de banca sau cineva care a intalnit suficient de multi romani dar fac pe idiotii, bineinteles ca sunt si de astia destui.

mishulyna
18-11-2006, 21:40
ok, m-am linistit... :)

gaby
21-11-2006, 12:55
Pentru MIhaela!
cine stie de ce am accent de spaniol.....:)dar in spania am fost doar in vacanta!!! intradevar engleza mea este engleza americana amestecata cu cea irlandeza!

Mihaela
21-11-2006, 16:08
@Gaby

Sper ca nu te-a suparat remarca mea in privinta accentului. Pur si simplu mi s-a parut foarte melodios si placut, plus ca viteza si fluenta cu care vorbeai aratau clar ca esti o persoana educata si sigura pe sine. Dar daca m-ar fi pus cineva sa identific nationalitatea dupa accent, as fi pus pariu ca esti din zona latina (probabil din Spania), dar sigur nu din Romania! :)

Cred ca-ti sint datoare si cu o explicatie in privinta rezervei mele fata de distinctia romani-romani versus romani-tigani. Dupa parerea mea, nuanta pielii e mai putin relevanta in privinta originii etnice, in cazul locuitorilor din Balcani in general, cu Romania inclusa. Probabil doar testind ADN-ul unei persoane "colorate" s-ar putea stabili descendenta - din migrantii rroma veniti din India sau/si din alte grupuri etnice, inclusiv "romani" (daca ar exista o "rasa pura", ceea ce nu am auzit sa fi fost demonstrat. "Romanii verzi" ai lui Caragiale, cumva? ;D).

Eu n-as baga mina-n foc nici pentru mine! Cine stie daca n-am si singe tiganesc, pe linga vreo sapte alte feluri! ;)

Dar sigur, asa cum ti s-a pus intrebarea, raspunsul era in linii mari predefinit, n-aveai cine stie ce marja de manevra.

mishulyna
21-11-2006, 19:34
La urma urmei nu conteaza atat testul ADN, nici nuanta pielii si nici accentul cat bunul simt si cei 7 ani de-acasa... ;) Felicitari Gaby, e-adevarat ca te-ai descurcat de minune in circumstantele date!
Mihaela, Romania nu mai e o zona latina? Eu asa credeam... :D Sper sa nu te superi, glumesc! :-*

Alex
21-11-2006, 23:40
Foarte interesant ca un roman care face parte dintr-o majoritate "normala" a emigratiei romanesti in Irlanda a fost intervievat de un reprezentant de virf al media irlandeze. Felicitari Gabrielei (lui Gaby) pentru performanta si mai ales prestatie.
Cit despre opiniile despre rroma, desi poate cu totii avem aceeasi parere si atitudine fata de ei, problema lor trebuie abordata cu ceva mai multa simpatie sau poate nu atit de transant. Nu stiu la citi "Dezrobirea tiganilor" care a avut loc la mijlocul secolului 19 in Romania (quite surprising isn't it?) le mai spune ceva, insa multi dintre ei au fost sclavi pe mosiile boieresti. Un articol scris de un eseist american (va las pe voi sa descoperiti cine) a incercat sa faca o paralela intre sclavia negrilor in America si cea a tiganilor din Romania, studiind trecutul si mai ales evolutia lor in societatile de acum, rezultatele fiind surprinzator de asemanatoare. Numitorul comun a fost marginalizarea, pauperizarea si discriminarea la care din pacate inca mai sunt supusi.
Intr-o alta ordine de idei, nu pot sa nu ma gandesc la o intrunire a Asociatiei Irlandeze a Familiilor cu copii adoptati din Romania, cind desi o mare parte dintre acesti copii isi tradau originea rroma insa zimbetul si atitudinea lor, ochii frumosi si inteligenti precum si parintii care isi laudau minunile lor scapate de saracie si poate chiar traume psihice si schilodiri de tot felul, isi implineau visul lor de o viata. Toate acestea se intamplau in Biserica din Arbour Hill de 1 Decembrie 2000 cind sarbatorind cu totii ziua Romaniei, inevitabil vazindu-i imbracati in culorile nationale, purtind costume romanesti si parca intelegind ca ne tragem din aceeasi tara.... nu puteai sa nu te gandesti la faptul ca toti suntem egali in fata lui Dumnezeu, restul venind de la noi oamenii.
De asemenea cunosc o romanca care lucreaza la Consiliul Europei de la Strasbourg tocmai pe problema tiganilor, adica organizind conferinte, studii, seminarii, etc, si i-a fost dat sa asculte si opinia unui reprezentant ceva mai educat al acestei etnii* care se plingea de starea jalnica a majoritatii lor, in primul rind blamind opozitia acestora vis a vis de educatie si integrare in societatile in care traiesc. Cu alte cuvinte ei isi poarte o mare parte din vina situatiei in care se afla insa trebuie sa recunoastem ca nu in exclusivitate, discriminarile si umilirile traite de noi ca emigranti in Irlanda trebuind sa ne faca mai intelegatori fata de ei.
Cu greu m-am abtinut sa nu scriu aceste cuvinte care pot parea partinitoare in favoarea unei etnii cu o istorie atit de grea si atit de supusa prejudecatilor, insa trebuie sa facem macar un efort in a-i intelege inainte de a-i critica. A propos, nu este nimeni pe forum care macar sa le sustina si sa le reprezinte punctul lor de vedere?

gaby
22-11-2006, 00:13
Intradevar datoria noastra de Romani este de a i ajuta pe romi, si a-i impinge in sus nicidecum sa le dam in cap sa mearga in jos! stiu si sunt constienta ca trebuie sa-i ajutam noi sa se ridice, ce i-am spus eu lui Pat clar ca nu i ajuta, DAR situatia de aici actuala este una care cerea cu desavarsire o explicatie!
in alte circumstante SIGUR nu as fi comantat nimic, dar am facut o deoarece este mult prea mult vazuta doar partea negativa a lor!ar fi fain sa i ajutam sa faca ceva sa se ridice ca sa nu mai aiba treaba nimeni cu ei! ideea a fost doar de a face diferenta intre cei care stau in strada si romani,nu neaparat toata etnia roma! (dar atunci chiar nu era cum sa o fac)

sper din suflet ca nu am lezat pe nici un rom. si e putin probabil:) sunt convisa ca cei care lucreaza si au o viata absolut normala si sunt romi cu siguranta nu au fost lezati! si ei isi doresc ca numele lor de romi sa nu mai fie patat si sa si capete o alta fata. cred in egalitatea in drepturi ca doar asta e pb noastra cu Irl, cerem acelas lucru. de ex trupa de cantareti pt care se face reclama, ei canta si muzica tiganeasca daca nu ma insel si asta e tocmai in a incerca sa schimbe fata care a fost creeata a romilor! si nu i un lucru rau, ma bucur ca se lucreaza constructiv la acest proiect!

Oricum poate vor mai veni si alte emisiuni incare va fi timp mai mult si vom putea discuta pe larg mai multe asptecte ale noastre si ale lor si atunci cu siguranta ca se vor putea spune lucrurile mai clar si mai detailat! La orice ora nu voi ezita sa cer ajutor pt ca am nevoie!:)
Imi pare rau ca nu prea am vreme sa stau pe net dar de cate ori prind timp o fac!si mi place sa mai vad si altii care gandesc mai departe. Felicitari! e incurajator!

O saeara faina tuturor! si God Bless![br]Postet at: November 22, 2006, 01:06:36 AM________________________________________________ _ Pentru Mihaela!

No way, nici vorba nu m am suparat!nu se intampla foarte des la mine!dar imi face placere sa parlamentez si mi place si cand am cu cine! asa ca fi sigura ca mi face placere!oricum lumea e foarte busy si nu mi se pare a fi foarta multa lume pe site! ma refer in comparatie cu cati suntem in irlanda! si nu blamez pt ca sstiu cum e viata aici si care e scopul majoritatii!
dar bineca mai putem schimba noi din cand in cand cate o fraza!

have a great day!

sfinx
22-11-2006, 08:13
Felicitari pentru prestatie Gaby

E interesant cat de mult va afecteaza situatia romanilor de etnie rroma ( de unde vine acest cuvant, si de cand) de ce nu mai sunt tigani?
Am intalnit tigani adevarati care sunt mandri sa le spui tigani. Chiar se simtea jignit daca nu-i spuneam tigan. De ce sa le spui rrom?

In contextul ca trebuie sa-i ajutam sa se ridice, primul pas trebuie factut de cei in cauza.
Cine ne ajuta pe noi romanii sa ne schimbm imaginea in Irlanda? Daca fiecare dintre cei in cauza nu fac eforturi sa se prezinte intr-o imagine pozitiva asteptam inca vreo 2000 de ani sa o faca irlandezii.

Personal nu am nimic cu tiganii, cunosc relativ bine situatia lor. Dar daca ei nu vor sa se schimbe si sa faca imaginea lor sa fie perceputa intr-o maniera pozitiva putem noi sa ne dam peste cap de 10 ori in fiecare dimineata. Nu e cazul sa-i compatimiti. Trebuiesc felicitati cei care fac eforturi sa se integreze sa invete limba engleza, sa munceasca, sa mearga la scoala, etc,etc.

Noi nu suntem in stare sa ne facem cunoscuta situatia noastra. Asteptam sa o faca altii in locul nostru.

Pentru actiunea de Ziua Nationala in Blanchardstown Shop Center s-au oferit 6-7 persoane dintr-un numar de 50 000 (cifra exprimata pe forum) sa luam de baza cei 12000 inregistrati la G.N.I.B

ovimat
22-11-2006, 10:10
Poate nu stiati dar tiganii romania au organizatia lor: Roma Support Group, cu sediul la Pavee Point, pagina web http://www.romasupport.ie/ si in plus beneficiaza de diferite programe de finantare. Nu stiu motivele pentru care nu apar pe forum dar fiecare, probabil, are ceva banuieli de ce. ;).
Au fost si sunt inca persecutati oriunde se afla si poate ca nu putem simpatiza intotdeauna cu ei datorita faptului ca aici si nu numai suntem pusi toti in aceeasi galeata: romani = tigani.

vasiletina
22-11-2006, 11:14
super pagina au rroma astia.

mai ales unde descrie originea istorica si cultura lor = nordul Indiei

sa vezi acum conflict cu 1 miliard de indieni ;D

gaby
22-11-2006, 13:19
Din punctul meu de vedere cand vorbesc la general de romi eu ii numesc romi deoarece cred ca merita putin respect! nu toti sunt cei care .....!
la urma urmei hai sa fim putin seriosi si realisti! si romani sunt DESTUI care prin comportamentul lor destul cladesc imaginea negativa a romanilor! asa ca nu s doar romii! ca ei sunt cei care se vad la suprafata da!
si noi avem uscaciunile noastre, dar noi pretindem sa fim respectati!
atunci hai sa ne respectam ca oameni!

Daisy
22-11-2006, 14:58
nu inteleg de ce tiganii se numesc rromi numai in romania si nu si in alte parti? aici in irlanda tiganilor li se spune travelers. de ce atunci cind le explicam irlandezilor despre tigani in loc sa le zicem "rroma ppl" nu le zicem travelers ca sa fie mai pe intelesul lor. si nu veniti cu chestii ca travelers sunt altceva pentru ca am o familie din astia vecini care mi-au spus "noi suntem travelers, adica gipsy"

vasiletina
22-11-2006, 15:05
cineva destept foc in RO a zis ca nu corect sa ii mai discriminam pe tiganii, si sa le spunem Rromi, fiind mai civilizat.

dar tiganul tot tigan ramane, chiar si poleit cu un nume frumos si deloc corect etimologic. (in ciuda unui "romanese" inventat)

tigan- zigeune - gypsy - travellers - etc, etc tot aia sunt.

doar ca sa ne puna nou ROmanilor ceva pe cap, chiar daca ne durea destul a fost acest cuvant "Rrom", si sa ne mai alineze problemele pe care le avem.

adica singuri ne-am facut-o.

gaby
22-11-2006, 15:49
cred ca subiectu asta ne cam streseaza :):):) si ei saracii habar nu au, isi vad de issue lor!!! hai sa i lasam sa traiasca!

liviud
22-11-2006, 16:14
Da,super pagina (M)Rrrrrrrromilor.
Ceea ce m-a impresionat pana la lacrimi e, citez..:

"Roma Support Group Co-ordinator Gheorghe Dancea says, "The situation for Roma in Romania is desperate but that information does not always get through to the Government here. There is accommodation segregation. Roma children are routinely placed in schools for the ‘mentally disabled’. We are not allowed eat in the same restaurants as Romanians. There is violence against Roma. Roma people are beaten up. And in some situations Roma have been burnt out of their homes and killed."

mishulyna
22-11-2006, 16:55
Cred ca Gheorghe Dancea asta confunda realitatea cu filmul "Senatorul melcilor"...

ancuta
22-11-2006, 18:43
Lack of English is a major barrier to Roma accessing key services, including social welfare, employment, education, health and accommodation...

Chiar super pagina...nici in limba lor,nici a noastra...numai in engleza ::) ;D

sfinx
22-11-2006, 21:24
Lack of English is a major barrier to Roma accessing key services, including social welfare, employment, education, health and accommodation.

However, for Roma to participate in English classes it is necessary for Roma specific measures to be taken. Past experiences of discrimination mean that Roma adults often feel uncomfortable unless in the company of their own people. Furthermore, a limited experience of education means that appropriate teaching models may need to be employed.

Chiar trebuie sa credem aceste aberatii? Cine-i obstructioneaza sa mearga la scoala?
Acum in Ro merg la scoala ca altfel nu mai primesc alocatia copiilor.
Dar ca sa vanda Big Isue nu-i mai opreste nimeni. Cine face naveta cu masina in zona Swords, poate a remarcat fata aceea cu un picior taiat de deasupra genunchiului care cerseste in intersectie. Acum vreo 4 ani era in Inchicore la intersectia Sout Circular Rd, dupa aceea a fost mutata undeva in Belgard Rd cu Nass Rd, si acu vreo 2 sapt am intalnit-o in Swords.
Poate ne spune Dl Dancea cine o exploateaza.

ovimat
23-11-2006, 11:07
Dragilor, astia stiu cum saisi traga spuza pe turta lor, poate ar trebui sa invatam si noi. Ca sa obtii ceva tre sa le spui ceva de senzatie nu ADEVARUL. Eu personal ii apreciez pentru "exploatarea sistemului". Doar atit.

mishulyna
23-11-2006, 11:16
Eu zic ca ai dreptate! Si cine ne poate opri sa fim corecti, cinstiti si harnici? Nu ne-a ucis democratia post-"revolutionara" cu spagile si necinstea, cine vrea sa fie cinstit si corect (si sa ramana totusi roman, daca vrea) va reusi oricand, poate mai greu, e-adevarat, dar nici in tara nu te ajuta nimeni... Sunt prea preocupati toti sa dea tunuri si sa castige alegeri!