View Full Version : La Multi Ani Maria ta!!!!!
http://evz.ro/article.php?artid=277676
De ziua Sa, Regele Mihai in vizita la EVZ
25 Octombrie 2006
Majestatea Sa a declarat ca este pentru prima oara cand isi sarbatoreste ziua de nastere intr-o redactie.
Ajuns la varsta de 85 de ani, Regele a vorbit fara incrincenare sau resentimente despre momentele din istorie care i-au marcat viata. Primele contacte cu vechii comunisti din perioada interbelica i-au ramas nestirbite din minte.
Rememoreaza episoadele in care Ion Iliescu l-a intors de la aeroport cu un zambet amar in coltul gurii. Nu i-a uitat nici pe cei care l-au vizitau, la Versoix, in anii sai de exil.
Nu vrea sa faca politica desi urmareste ce se intampla pe scena politica de la Bucuresti. Crezul sau, exprimat cu ceva vreme in urma: “Romania este politica mea” nu s-a schimbat deloc.
Mihai I s-a nascut Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea si al reginei Elena, printesa a Greciei. A fost Rege al Romaniei intre 1927-1930, perioada in care, datorita varstei sale fragede, prerogativele demnitatii regale au fost asumate de o Regenta. Revine pe tron in 1940, iar patru ani mai tarziu, la 23 august, joaca un riol decisiv in indepartarea de la putere a lui Antonescu.
La 30 decembrie 1947, comunistii il forteaza pe regele Mihai I sa abdice si sa paraseasca tara. Dupa acest moment, fostul suveran a locuit un timp in Marea Britanie, pentru a se stabili, ulterior, in Elvetia.
Mai multe detalii puteti citi in editia de mine a EVZ.
lucas1977
25-10-2006, 17:36
Eu am renuntat sa mai cred in monarhia in Ro dupa ce domnul Mihai si avocatii dansului s-au dat bine pe langa iliescu si ai lui ca sa isi recupereze averea. Daca asta inseamna sa fii rege atunci, ca sa citez din noii lui prieteni, ramas bun "bai Majestate"!
la fel de ipocriti ca toti politicienii, nu are rost sa ne mai cramponam
din pacate Dzeu sa-l ierte
apopos ce cauta Duda in Familia regala?
si el ca multi alti lingai de prin Romania !
Si oricum,trebuie sa "multumim din suflet" , casei regale de Romania pentru lobby-ul facut pe langa rudele lor regale de la Londra !!Se vede treaba ca odata ce si-au vazut sacii in caruta (sau prin palate si proprietati ;D >:( ) ii intereseaza Romania ca pe mine Congo !
mishulyna
26-10-2006, 09:56
La cata trecere are casa regala de Romania pe langa "rudele" de la Londra nici nu-mi facusem sperante...
Cred ca uitam faptele pozitive ale monarhiei si ne bazam doar pe istoria comunista pe care am fost obligati sa o invatam.
Dreptul la proprietate trebuie sa fie sfint si nu violat asa cum se intimpla acum in Romania "democrata". In plus unele proprietati au fost donate statului iar altele nu vor fi recuperate niciodata.
La capitolul lobby nu stiu de ce ne asteptam ca regele sa realizeze mult mai mult decit clasa politica care nici macar nu ii recunoste statutul.
Parerea mea.
LA MULTI ANI EXCELENTA.
In timpul Monarhiei Romania a avut o perioada fasta, dar sa ma scuze cineva daca gresesc, proprietatile regale nu au fost proprietati regale dintotdeauna, ca doar nu se trageau toti din Decebal. Nu cred ca datoram noi nimic regalitatii ci mai curand ei noua, datorita Romaniei se lafaie acum in bani, proprietati si petreceri luxoase. Toate actiunile de lobby au fost intresul lor, si nu un spirit patriotic.
Parerea mea.
mishulyna
26-10-2006, 11:14
@ovimat, eu n-as numi Romania de azi democrata, nici macar cu ghilimelele de rigoare, mi se pare doar un stat capitalisto-securist, unde parerea ti-este ascultata daca ai destui bani sau relatii.
In rest, cu sau fara merite, monarhia in sine mi se pare anacronica... Dar respect parerile si convingerile oricui asa ca nu mi-o luati in nume de rau!
esti hilar, prietene!
е parte a Istoriei. e unicu ce ne mai leaga de Romania Mare. ca restu a murit.. adica ideea marii uniri .(dar ne trebuie ea noua?)
mishulyna
26-10-2006, 11:34
As prefera Romaniei Mari, Romani Fericiti. Poate ca nu e decat un vis dar dupa cum stiti, speranta moare ultima...
A propos de monarhie, daca ne uitam inapoi pe firul istoriei putem spune ca a fost instalata intr-un moment dificil pentru Romania si anume cind doar un reprezentant al unei case regale europene putea sa ne mai tina ca natiune pe harta.
Din pacate, in unele din cele mai dificile momente ale istoriei Romaniei monarhia a dat si un Carol al doilea care a condus tara dezastruos. Cind Romania era in pragul colapsului in anul 1916 si cind din Romania mai exista doar partea de nord a Moldovei, Carol al doilea, viitorul rege al Romaniei dezerteaza si sa casatoreste clandestin la Odessa cu Zizi Lambrino.... Desi exclus din drepturi in favoarea fiului sau Mihai, revine in 1930 pentru a domni in stil dictatorial. In opinia multor istorici, dezastrul din al doilea razboi mondial i se datoreaza in mare parte lui Carol al doilea datorita coruptiei instalate de atita de faimoasa lui camarila regala, desfiintarii la un moment dat a Parlamentul si a partidelelor politice, abrogarea Constitutiei. Cu alte cuvinte a pavat calea spre dictatura lui Ion Antonescu si l-a fortat pe acesta sa se alieze cu Germania fiindca in momentul abdicarii, Transilvania si Basarabia erau deja cedate vecinilor, Germania fiind singura care ne mai putea garanta stabilitatea.
Afacerea Skoda precum si multe altele s-au facut in timpul aceleasi dictaturi cind atit de mentionatul progres economic din perioada interbelica nu se datoreaza lui ci conjucturii economice internationale favorabile perioadei ce a urmat depresiei economice.
Insa trebuie sa recunoastem ca Regalitatea pe ansamblu a reprezentat cu succes idealurile romanesti de-alungul timpului - dezvoltarea economica spectaculoasa a Romaniei dupa venirea lui Carol I la tron, Marea Unire de la 1918, rasturnarea dictaturii lui Ion Antonescu intr-un moment foarte critic pentru Romania, etc.
Tinind cont de toate acestea, opiniile si mai ales simpatiile nu pot fi decit impartite.
mishulyna
26-10-2006, 14:53
Asa si este, simpatiile sunt impartite asa cum si romanii sunt dezbinati de lucruri marunte, lipsite de importanta... Iar pentru asta nu putem da vesnic vina pe autoritati, poate ca e si-n firea noastra sa fim asa: caposi, intransigenti, intoleranti!