PDA

View Full Version : PPS

mva
18-10-2006, 09:15
e o chestie ce nu inteleg la tara asta ...care si ea are oamenii ei: de ce nu se aplica aceleasi reguli intotdeauna ...

situatie:
doua familii de romani, cate un spouse venit aici cu contract, "reintregite" recent;
initial: spous-ii "cu contract" vor sa ceara PPS la social welfare: unuia i se cere sa astepte emiterea green card-ului, celalalt il poate cere imediat, in acelasi timp cu green card-ul.
latest:sotia primului cere PPS, nu e conditionata de green card; sotul meu cere PPS si i se cere sa se inregistreze la garda prima data.

Nu inteleg ce logica e aici ...depinde de fazele lunii sau ce la astia ...Am trimis un query ieri de pe net ...astept sa vad daca imi raspunde cineva.
Asta din seria "peripetiile" unor imigranti romani in irlanda...

lucas1977
18-10-2006, 10:50
Si mie mi-au cerut sa ma inregistrez la politie inainte de a aplica pt PPS. Si normal ca doamna de la politie care se ocupa de imigrari era in concediu. Asa ca am asteptat...

mva
18-10-2006, 11:04
pai da trebuie rabdare cu astia aici ...bugetari/nebugetari ...toti is facuti cu vreme si nu se grabesc.

ovimat
18-10-2006, 12:03
Deoarece nu exista o legislatie clara in domeniu (de fapt in toate domeniile mai ales justitie) esti la mina sau buna dispozitie a functionarului care iti preia cazul. Stim ca peste tot in lume acesti functionari sunt de mai multe feluri.
Pina la urma totul depinde de noroc/sansa.

sfinx
18-10-2006, 21:25
am mai spus-o ovimat , autoritatile oriunde de unde sunt ele pe aceasta planeta sunt facute din acelasi material.
daca gasesti unul mai de treaba el/ea ori sunt intr-un loc nepotrivit ori cantitatea de ............ e mai putina sau lipseste cu desavarsire

prin centrul lor de gravitatie ei nu stiu altceva decat sa-ti ingreuneze situatia

liviud
18-10-2006, 23:32
News flash :

Daca locuiesti in Dublin 1 scoti foarte usor PPS-ul ( chiar daca esti ilegal aici ) la Social Welfare Office de langa Parnell st..Ai nevoie doar de pasaport ( chiar si fara viza in el ) si o dovada de adresa.
Daca nu ai nici un bill ( spui ca ai intrat in tara doar de cateva zile* ) dar ai un prieten cu adresa stabila( bill pe numele lui ),poate declara acolo ca stai la el in spatiu ( declaratie scrisa cu pixul in fata celui de la ghiseu ) si in 7 zile ai PPS -ul .Garantat.

Nu stiu la alte oficii cum merge...

Numai bine,

Liviud.

mva
20-10-2006, 16:02
nu locuim in dublin. dar am citit pe oasis ca nu trebuie obligatoriu si registration-ul, doar pasaportul.
si sotul meu avea la el declaratia mea, esb bill, si foaia primita de la finante despre cum sunt eu impozitata ...
asta ii unul din lucrurile neplacute aici ... ca o tanti cu atitudine, nici nu stiu ce studii are, sa imi poata raspunde la telefon cu tupeu ca pentru sotul meu trebuie registration card, cand i-am zis ca mie nu mi-o trebuit. ma intreb daca sa ma complic sa cer sa vorbesc data viitoare cu seful ei ...[br]Postet at: October 19, 2006, 11:01:04 AM________________________________________________ _raspunsul pe care l-am primit de la ei e ca ...
<<It would be normal practice in most local offices to ask any non EU applicants to produce a GNIB card. However, if the Gardai have stamped your husband's passport which will show that he is in the process of applying for his card then the local office should be able to accept his application for a number.>>
o sa vedem daca e asa peste 2 saptamani.
-deci se poate ca in cazul in care am amintit ca RO nu e inca in UE (ceea ce am facut), atunci sa se complice treaba ...si probabil ca nu toti functionarii de la social welfare stiu care sunt tarile membre UE ...asta ar fi un raspuns logic la nedumerirea mea...

liviud
20-10-2006, 16:15
Pai vezi...
Mergi in ala zi,la alta functionara si nu spune nimic despre EU...

Numai bine,
Liviud.

mva
08-11-2006, 15:41
duminica am cerut green card pt sotul meu, trebuie sa il primeasca in 13 decembrie ...adica exact la o luna de cand o venit aici, in conditiile in care de la aeroport i-au pus stampila pentru exact o luna
deci total la limita (puteam sa previn asta daca as fi sunat pentru programare la garda mai inainte de a veni sotul aici). dar asta nu e nimic ... cum am zis in posturile anterioare, am trimis mai demult mail la social welfare si mi s-a raspuns ca ar trebui sa ne accepte cererea de PPS daca aratam ca am facut cerere de green card la politie ...bineinteles ca iar nu au vrut sa ii accepte cererea din diverse ...ca ce iti trebuie , daca inca nu lucrezi ...pana in final le-a aratat mailul imprimat de la social welfare. or mai dat ceva telefoane si or inregistrat cererea ...
acu ma intreb daca perioada aia de 7-10 zile pentru PPS e din cauza ca am insistat atata sau asta e ritmul lor actual ...da nu mai conteaza ...

PS: pentru cine nu stie...de cand am venit aici, fiindca sotul ramasese in romania, cei de la finante ma impoziteaza ca si cand as fi persoana singura; din cate stiu nu pot sa cer tax creditele de persoana casatorita pana cand nu avem PPS-ul pentru sot. si asta ii unul din motivele pentru care vrem sa il avem o data ...
poate de aia ca suntem in provincie is astia mai lenti, mult prea inceti pentru noi ;)

lucas1977
08-11-2006, 15:55
PS: pentru cine nu stie...de cand am venit aici, fiindca sotul ramasese in romania, cei de la finante ma impoziteaza ca si cand as fi persoana singura; din cate stiu nu pot sa cer tax creditele de persoana casatorita pana cand nu avem PPS-ul pentru sot. si asta ii unul din motivele pentru care vrem sa il avem o data ...
poate de aia ca suntem in provincie is astia mai lenti, mult prea inceti pentru noi ;)

Merci pt info ;)
Si eu sunt in aceeasi situatie, sotia tocmai a sosit cu bebele din RO.

liviud
08-11-2006, 17:26
MVA,

Tax credit ca persoana casatorita poti cere chiar daca sotul nu e in Irl.( clar nu poate avea PPS atunci ) Ai nevoie numai de certificatul de casatorie in original si o copie legalizata, te duci la tax office si le spui ca tu intretii familia trimitand lunar bani in tara. ( Am facut-o in 2002 inainte sa vina sotia aici, la sfatul patronului meu irlandez ,iar dupa ce a venit ea aici si a inceput munca am declarat ca nu mai intretin pe nimeni si au fost chiar incantati de sinceritate).
Si la venirea sotiei-inainte sa inceapa munca -PPs-ul i-a fost facut pe faptul ca eu lucrez-inca nu avea drept de munca,asa ca treaba cu:" ii trebuie PPS ca sa te trecem pe taxe de casatorit" e lene din partea lor sau rea-vointa.
Cerere de PPS trebuie sa primeasca si numai daca declari ca vrei sa-ti iei carnetul aici sau sa studiezi asa ca nicicum nu au voie sa te refuze daca te alaturi familiei ( cazul sotului tau ) si poti dovedi adresa stabila.

7-10 zile e termenul lor obisnuit asa ca nu te nelinisti de asta.

Numai bine,
Liviud.

mva
08-11-2006, 18:43
na uite ca asta nu am stiut (sau nu mi s-a explicat pana acu). da e bine de stiut pentru cei ce o sa mai vina de-acu ... sa incerce. noi o sa asteptam PPS-ul. oricum nu is bani pierduti, ii recuperez din cate am inteles ...o sa vad cand/cum ;)
multam de idee!
din alt punct de vedere ... vrem si noi sa se angajeze si el candva aici...cum se procedeaza cu veniturile cumulate, e complicat?

liviud
09-11-2006, 00:46
Dimpotriva,e cel mai bine asa.

Pur si simplu ceri la tax office ca unul din soti sa plateasca taxele ambilor ( si il nominalizezi pentru asta pe sotul cu venitul cel mai mic ). Daca in timpul anului fiscal se schimba circumstantele ( avansare,ore mai multe etc ) iar sotul care plateste taxele incepe sa castige mai bine poti merge oricand la tax office si schimbi principalul platitor de taxe.

Fiind intr-un oras mic ( asa cum ai spus ca esti ) s-ar putea sa intalnesti unele obstacole in a face asta, in schimb in Dublin am intalnit tax officers care chiar ei iti spun ce e mai bine sa faci sau nu si pentru ce tax credits ai putea sa aplici sau nu ( si legal in acelasi timp , nu sa inseli sistemul ).

catalin
09-11-2006, 06:52
Mai sunt si alte facilitati pe care le poti obtine de la Revenue!
Trebuie sa mergi si sa studiezi pliantele pe care le pun la dispozitie.Un singur exemplu : Nu mai stiu exact cum ii zice la formular, Rent Relief Allowence, parca, prin care iti poti deduce din taxe o anumita suma din chiria pe care o platesti.Este vorba de vreo 550 de euro anual.Este necesar sa complectezi acel formular o data si astfel se va reinoii automat pe fiecare an.Procedura de recuperare a banilor este simpla,iti maresc Tax Credit pe fiecare luna cu un anumit procent.

Succes

liviud
09-11-2006, 09:44
Corect.E vorba de vreo 10 € pe saptamana si,ce e bine , ti se dau si retroactiv.
O singura problema e ...daca landlordul nu e inregistrat ca inchiriaza ( nu plateste taxe pe ce ia de la tine ) nu prea poti face nimic pentru ca ai nevoie de PPS number-ul lui ( pe care e obligat sa ti-l spuna fara discutie - in cazul in care refuza e clar ca inchiriaza la negru ).

Multa pafta,
Liviud.

ancuta
09-11-2006, 19:04
Nu ai nevoie de PPS-ul proprietarului ci doar contractul de inchiriere :)

catalin
09-11-2006, 22:51
Da dar pe formular iti cere PPS proprietarului,daca imi aduc eu bine aminte ! am facut acum 3 ani cererea.

vasiletina
10-11-2006, 00:02
Proprietarul trebuie sa se inregsitreze cu tenancy Board si are nevoie de PPS-ul tau

Voi aveti nevoie de PPS-ul lui sau de numarul de Tax Reference sau VAT (daca are o firma care se ingrijeste de asta).

Amandoua partile sunt obligate legal sa furnizeze aceste date, pentru a fi in legalitate, fara exceptii.

liviud
10-11-2006, 01:19
Nu ai nevoie de PPS-ul proprietarului ci doar contractul de inchiriere :)

Ancuta,
Contractul de inchiriere in Irl. e frectie la picior de lemn si nu are nici o valoare.E un formular pe care-l cumperi de la librarie si-l poate semna oricine.( doar nu se autentifica nicaieri -daca vrei iti faci contract de inchiriere in adresa Parlamentului ) :)
De ce crezi ca la orice ti se cere bill sau PPS etc...si nu Contract de inchiriere.

ancuta
10-11-2006, 05:42
Mie mi s-a cerut doar contractul de inchiriere la tax office ;D.
Se vede clar ca in Irlanda inca funtioneaza toate dupa bunul chef al functionarului cu care stai de vorba ::) ???

mva
10-11-2006, 16:53
despre asta ce mi-or mai recomandat si alti colegi (adica cum e la noi in "sat") e ca ... nu trebuie PPS-ul proprietarului neaparat. fiindca proprietarul daca nu e in legalitate el cu inchirierea, atunci e problema lui cu fiscul ...nu a chiriasului.
...oricum io as avea sa le dau numarul de cont unde virez banii lunar. nici io nu am contract, decat o foaie semnata de proprietar ca am inceput chiria de atunci, care e atata ...si ca i-am lasat garantie atata. fiindca imi trebuia recomandarea asta la dosarul sotului pt viza ...