PDA

View Full Version : CE SA ALEGE INTRE SPANIA SI IRLANDA?

blucofee
08-09-2006, 07:38
Buna, mai intai multumiri tuturor celor care au cate ceva interesant de spus pe forum, ma refer la cei care au ceva experienta in viata de afara (Irlanda)..am 23 de ani, traiesc in bucuresti, am terminat ASE, turism, dar vreau sa plec de aici pe meleaguri vorbitoare de engleza sau de spaniola (asta mai pe viitor). Exista un membru al familiei mele, foarte apropiat in Spania dar imi spune ca acolo sa nu vin pentru ca inafara de munca de jos unde nu castig mai bine ca in Bucuresti nu o sa gasesc nimik caci fara acte nu sunt bagat in seama. As dori sa va intreb daca Irlanda este mai ingaduitoare decat Spania si Italia spre exemplu. Chiar daca polonezii si alte natii au dat buzna, mai este loc si de romani tineri? cat de greu gasesti un job la un pub, restaurant, etc...adica in irlanda daca esti vorbitor de engleza ti se inchide usa in nas din prima pentru faptul ca nu ai acte? Cu cati bani trebuie sa plec la mine, si ce oras ar trebui sa aleg intre Dublin si Corck? Va Multumesc si sper sa imi raspundeti!

kacea
13-12-2006, 17:36
::) salve.uite cum sta treba,ca sa fi linistit iati cam 1500 de euroni cu tine.daca nu ai atit vreo 700 tot iti trebuie.fati rezervare la avion cat mai repede posibil,dupa 1 ianuarie normal.zbori pe dublin ok,ajuns in dublin cauti un hostel ieftin.neaparat sa fie in dublin 1,baga la cap asta frate si fi atent la ce spun mai departe:cazat fiind ,pui mana pe un pix si scri o scrisorica cum ca tu :subsemnatul lacuiesti la acea adresa pentru o perioada de 10 zile ,ai inteles?mergi cu ia la baiatul sau doamna de la receptie si o rogi sa-ti semneze scrisorica sau sa-ti puna o stampila,ca sa poti dovedi ca ai rezervare la acel hostel pentru o perioada de timp.dupa care te interesezi pe unde este parnell street ok?asta e in dublin 1. acolo pe undeva este un birou de serviciu social unde poti aplica pentru pps number{personal public number}pentru a aplica pentru pps number ai nevoie de pasaport si buletin.ro.daca te intreaba pentru ce ati trebuie ai vei spune functionarei de la ghiseu ca ai nevoie pentru driving test{scoala de soferi}a.......si ai nevoie de acea scrisorica cu adresa de la hostel.neaparat pentru ca acolo ati va trimite pps number.prin posta.dupa ce primesti pps number esti cel mai norocos,poti lucra legal unde vrei fara nici o problema,nu sta in dublin,cauta un alt oras .grabestete ca nu stie nimeni cat va dure faza cu scos pps numberul,in mod normal nu ai voie sa aplici pentru el deoarece romania are restrictie pe piata munci in irlanda,dar se face e plin in fiecare zi de romani acolo,sper sa ai bafta .pac.daca ati iese treaba si totu le ok sa nu uiti ca cineva te-a ajutat si la randul tau va trebui sa ajuti si tu pe cei neajutorati.respect bro......

mva
13-12-2006, 17:59
chestia asta cu PPS-ul a mai aparut in alta forma pe forum parca, si as zice ca e dezinformare ...
PPS-ul e diferit de dreptul de munca, poti sa ai PPS daca stai in conditii legale aici, in mod normal, nu daca vii sa faci "turism", si iti foloseste daca tu sau altcineva de care depinzi lucreaza legal in irl. alte "beneficii" nu cred ca sunt.
daca vrei sa faci reclama la situatia de la sediul nu stiu care de social welfare ... ca nu sunt atat de stricti, asta e altceva.

ovimat
14-12-2006, 10:36
Chiar daca sa zicem lucrezi "legal" cu pps-ul, tre sa iti reinnoiesti sau sa primesti dreptul de a rezida mai mult de 3 luni in Irl. Din cite stiu eu dupa legile din Ro nu poti sta mai mult de 3 luni "afara" daca nu ai contract de munca. Fa bine si informeaza-te despre legislatia Ro si Irl inainte de a face pasul.
Good luck.

eric75
14-12-2006, 16:45
poate sta mai mult de 3 luni - ex face dovada unor fonduri personale pt intretinere - si chiar fara nu poate fi trimis in tara

trance
26-02-2007, 15:24
::) salve.uite cum sta treba,ca sa fi linistit iati cam 1500 de euroni cu tine.daca nu ai atit vreo 700 tot iti trebuie.fati rezervare la avion cat mai repede posibil,dupa 1 ianuarie normal.zbori pe dublin ok,ajuns in dublin cauti un hostel ieftin.neaparat sa fie in dublin 1,baga la cap asta frate si fi atent la ce spun mai departe:cazat fiind ,pui mana pe un pix si scri o scrisorica cum ca tu :subsemnatul lacuiesti la acea adresa pentru o perioada de 10 zile ,ai inteles?mergi cu ia la baiatul sau doamna de la receptie si o rogi sa-ti semneze scrisorica sau sa-ti puna o stampila,ca sa poti dovedi ca ai rezervare la acel hostel pentru o perioada de timp.dupa care te interesezi pe unde este parnell street ok?asta e in dublin 1. acolo pe undeva este un birou de serviciu social unde poti aplica pentru pps number{personal public number}pentru a aplica pentru pps number ai nevoie de pasaport si buletin.ro.daca te intreaba pentru ce ati trebuie ai vei spune functionarei de la ghiseu ca ai nevoie pentru driving test{scoala de soferi}a.......si ai nevoie de acea scrisorica cu adresa de la hostel.neaparat pentru ca acolo ati va trimite pps number.prin posta.dupa ce primesti pps number esti cel mai norocos,poti lucra legal unde vrei fara nici o problema,nu sta in dublin,cauta un alt oras .grabestete ca nu stie nimeni cat va dure faza cu scos pps numberul,in mod normal nu ai voie sa aplici pentru el deoarece romania are restrictie pe piata munci in irlanda,dar se face e plin in fiecare zi de romani acolo,sper sa ai bafta .pac.daca ati iese treaba si totu le ok sa nu uiti ca cineva te-a ajutat si la randul tau va trebui sa ajuti si tu pe cei neajutorati.respect bro......

sti pe cineva care a facut asta si lucreaza legal?

catalin
26-02-2007, 15:43
Sunt mai multi cei care lucreaza numai cu PPS, dar asta numai din cauza ca cei de la firmele care ii angajaza nu cunosc legea.
Oricum se expun, si nu se stie cand or incepe astia sa faca controale!

PPS se elibereaza in ori ce conditii, si la orice sediu al Social Welfare. trebuie numai sa ai pasaportul, o dovada de adresa in speta o factura iar cel care este titular al facturii trebuie sa ataseze o scrisoare cum ca tu locuiesti impreuna cu el la adresa respectiva.

sorinmetea
26-02-2007, 20:08
poţi băga māna īn foc că toţi care lucrează doar pe PPS o fac pentru că angajatorul habar n-are de lege? niciunul n-a mers să se angajeze "făcānd pe prostul" cu privire la alte documente necesare? ştie cineva ce amenzi sunt aplicabile?

catalin
26-02-2007, 23:13
Si asta nu inseamna ca habar nu are de lege???
Si ca sunt ignoranti sau pur si simplu nu prea ii intereseaza?
Amenzi intre 5.000 si 50.000 pentru angajatori.

sfinx
28-02-2007, 22:54
nu exista precedent in acest caz

nu a fost nimeni amendat pana acum, din fericire

trance
01-03-2007, 10:31
bine bine dar stie careva firme de genu asta ? :D

ciupurila93
29-08-2007, 11:03
!Hola! romani din Irlanda! Am intrat din curiozitate in forul vostru. Eu locuiesc din 2001 in Barcelona. Spania???? Se traieste bine ca in toate locurile din lume cand nu se duce lipsa de bani. De moment pentru noii veniti: "la cosa esta chunga".Asta zice ca trebuie sa asteptati 2 ani de moratorie.Limba este importanta daca vorbesti bine poti gasi de lucru. Studiile se equivaleaza.Bineinteles dureaza ca in orice loc. Daca esti medic chiar daca nu au trecut cei 2 ani de moratorie gasesti de lucru.Lipsesc....Mi-ar place sa pot schimba experiente cu cei emigrati in Irlanda. Daca ar trebui sa o iau de la capat as alege din nou Spania??? Nu stiu c.... Bahamas quiza...