View Full Version : legal consent
lucas1977
01-08-2006, 16:09
Salut,
Sunt aici cu working visa si vreau sa imi aduc si sotia si copilul. Inainte sa plec din tara am trecut copilul pe pasaportul sotiei, ocazie cu care a trebuit sa dau declaratie ca sunt de acord ca sotia sa calatoreasca singura cu copilul. Am intrebat de 2 ori la pasapoarte: trebuie sa-i mai las procura sotiei, ca sa poata ieshi in tara? La care ei au zis ft siguri pe ei nu.
Acum aflu ca la ambasada trebuie sa aiba sotia 'legal consent' ca are voie sa iasa din tara cu copilul. Deci eu ii invit, eu sa imi dau legal consent...
Stiti cumva daca pot sa dau declaratia asta din Irlanda? La un notar public (cum naiba se numeste aici)...
Merci mult pentru sfaturi info. Eu unul sunt satul de atata hartzogaraie doar pentru a-mi aduce familia aici (de parca as fi venit ilegal)...
Asta am păţit-o şi eu... La trecerea fică-mii pe paşaportul soţiei am dat respectiva declaraţie şi... cānd am ieşit eu din ţară am īntrebat pe cel ce mi-a controlat paşaportul dacă soţia mai are nevoia de ceva ptr a ieşi cu fiică-mea şi mi-a răspuns la fel de sigur că "NU". Īnsă, cānd a fost cazul, pe aeroport nu voiau să o lase pe soţie pentru că nu avea respectiva declaraţie dată de mine in faţa notarului... Bafta noastră a fost că am putut comunica, am vorbit chiar şi cu poliţistul de frontieră aflat īn "exerciţiul funcţiunii" ;) care a fost, totuşi, īngăduitor şi a acceptat o declaraţie scrisă de mine, de mānă, impreună cu copie după paşaport trimise de mine prin fax īn acel moment...
Cred că, aici, o astfel de declaraţie trebuie să o dai la Consulatul Romāniei pe care, apoi, să o trimiţi soţiei...
Baftă!
lucas1977
02-08-2006, 09:50
Auzisem de asemenea intamplari, tocmai d'asta am si intrebat la directia pasapoarte acum o luna.
In fine, ce nu inteleg eu este de ce are nevoie ambasada Irlandei de o asemenea declaratie atunci cand dau viza de join spouse/parent?
Nu mi-amintesc să fi pus ceva de genul ăsta la dosarul ptr viză la ambasada Irlandei... (stiu că se cere printre altele...)
da, la Ambasada Irlandei din Bucuresti se cere declaratia parintelui care nu calatoreste ( insoteste) minorul. Asta asa a fost in ultimii anii. Doar daca ambii parinti ar fi aplicat pt viza si ar fi calatorit impreuna in acelasi timp, ( copilul era pe ambele pasaporte ?? ) poate ca nu s-ar fi cerut.
Mai trebuie sa sti ca incepand din ianuarie ac, la trecerea frontierei , iesire din Ro, se cere ca parintele care insoteste minorul sa aiba declaratia de consimtamant al celuilat parinte ca sa poata iesi cu copilul minor din tara. Declaratia pt Ambasada Irl din Buc poate fi facuta in limba engleza la orice Solicitors sau Commissioners for Oaths si nu mai e nevoie sa fie tradusa in tara, Declaratia pt sotie pt controlul pasapoarte la iesire din tara poate fi facuta la Ambasada Romaniei sectia consulara din Dublin, atentie insa ca acestia sunt in concediu pe intreaga perioada a lunii august, asa ca ai varianta de a face o singura declaratie la un Solicitor sau Commissioner for Oaths in Irl doar ca exemplarul pt sotie pt frontiera Romana va trebui tradus si legalizat( nu stiu daca aici sau in tara)
Succes!
lucas1977
07-08-2006, 09:16
Merci pt info.
De ce iti cere la ambasada, chiar nu inteleg. Si irlandezii erau mirati de ce se baga ambasada irlandei in astfel de probleme. In fine, eu de 2 saptamani tot rog ambasada irlandei sa imi spuna unde pot sa dau asemenea declaratie aici si nu imi raspunde nimeni. La unele e-mailuri raspund, la altele nu, la unele raspund romani, la altele irlandezi. That's lovely...
Anyway, am trimis actele sapt trecuta si maine se duce sotia la ambasada. Daca incep sa faca figuri si amanari o sa imi dau demisia de aici si ma intorc in tara ca nu am chef de tratament capshunaristic.
(off-topic) Sperasem ca irlanda e mai civilizata in materie de curatenie prin orasele. Eu sunt in Bandon (Cork) si am vazut gunoaie aici exact ca in Ro. Mama ei de civilizatie...