View Full Version : Ce mai face Comunitatea Romaneasca din Irlanda?
Buna,
Ce mai face Comunitatea Romaneasca din Irlanda?
Ce evenimente noi se mai organizeaza? Conferinte, intalniri cu romanii din Irl.
Ceva noutati?
Multumesc
Comunitatea e in vacanta, in afara de cursurile de ECDL care sunt aproape de final, nimic
Comunitatea romaneasca face bine.Mici ciondaneli pe ici pe colo dar in rest...bine! ;D
P.S. A nu se confunda Comunitatea Romaneasca din Irlanda ( CRI ) cu ...comunitatea romaneasca .
si ce ar trebui sa se faca pentru comunitatea romaneasca???
sau ce ar trebui sa faca CRI pentru comunitatea romaneasca???
Salutare,
M'ar interesa ce face acesta "comunitate" pt comunitatea romaneasca?
ECDL'ul si cursurile de lb. engleza sunt niste chestii f. bune, dar altceva?
Scuze, dar ciondanelile dintre cele doua organizatii nu cred ca intereseaza pe majoritatea ... sau poate ca da.
mestere vrei sa-ti aduci aportul sau doar intrebi ?
salutare tuturor membrilor.
numai ce m-am intors.
vesti?
@bogeak
Ceea ce se face se face din initiativa citorva persoane.
Marea problema este ca CRI nu stie ce le este necesar romanilor de aici fiindca nimeni nu spune ce ar trebui facut. Apoi, daca stii ce vor romanii, poti sa incerci sa faci ceva. Ideal ar fi ca romanii sa se si implice in a face ceva nu numai sa astepte ca altii sa le faca ceva, plus ca toti facem munca voluntara si rezultatele nu sunt extraordinare din motive pe care le poti banui.
Deci daca ai idei, propuneri, dorinta de a te implica esti binevenit.
romanii sunt veniti in Irlanda intrun numar mare mai inaintea polonezilor sau polonejilor
ceea ce m-a surprins astazi , a fost ziarul evening herald care are pagini in exclusivitate in limba polonezilor
oare de ce?
sunt mai multi numeric sau sunt mai interesati de ceea ce se intampla in Irlanda
daca se asteapta ca o mana de oameni care fac ceea ce fac voluntar sa ghiceasca si care sunt cerintele societatii sau comunitatii de romanilor de aici, atunci nu spera ca rezultatele sa fie maxime
in biblie zice: cere si ti se va da
bate si ti se va deschide
cerceteaza si vei afla, etc, etc
roadrunner
05-08-2006, 11:06
in afara de faptul ca sunt mai multi ponezii, sunt toti legali prin faptul ca sunt cetateni EU. si deci se concentreaza mai mult la capra lor decat la capra vecinului. (sunt mai coagulati, si mai omogeni)
in rest toate "avantajele" pe care le au cred ca se datoreaza numarului mare, de unde si atentia autoritatilor. (au devenit si un segment de piata pentru diferite afaceri)
probabil ca e greu pentru CRI RSI (si poate alte organizatii) sa ghiceasca ce vor romanii de pe meleaguri irlandeze, dar exista si posibilitatea ca ce vor romanii sa nu cada sub incidenta acestor organizatii, dau poate problemele romanilor sunt atat de divergente ca nu-i prea poate ajuta nimeni (adica nu sunt probleme generale ci cazuri particulare) si nu este vina CRI sau RSI si nici a romanilor.
parerea mea strict personala (cei ce ma cunosc spun ca sunt o exceptie) in general problemele pe are le am eu sunt aceleasi cu cele a le irlandezilor, costul ridicat al gradinitei (2 copii) transportul in comun de proasta calitate etc... probleme care le au toti, inclusiv irlandezii si polonezii, si care nu pot fi rezolvate de CRI sau RSI
sincer mi-ar place sa vad ambasada mai mult implicata in problemele romanilor de aici, ma refer la documente (legalizari, eliberare de procuri etc) si sa nu-i mai trateze pe romani ca pe "capsunari" ci ca pe cetateni ai Romaniei.
Roadrunner
Editia Herald in poloneza a aparut ca o oportunitate .. polonezii sunt multi si banii lor sunt buni, nu e de mirare ca vezi reclame la Eircom in poloneza si cate si mai cate, iar din pacate (sau fericire), numarul romanilor in Irlanda scade... asa ca singurul interes comercial in legatura cu romanii il reprezinta tot afacerile romanesti: magazinele alimentare, restaurante, transport de colete.
ca oriunde pe glob totul se invarte in jurul banilor.
dar daca autoritatile romane ar incerca sa ajute in vreun fel comunitatile romanesti prin lobby-uri la autoritatile respective ar fi ceva.
dar atunci cand ei incearca sa evite astfel de subiecte, comunitatea nu este omogena si nu se implica in nici un fel. autoritatile (in cazul nostru cele irlandeze) sunt bucuroase si fac ceea ce cu toti stim( ingreuneaza eliberarea raspunsurilor, te trimite de la un departament la altul, etc, etc)
am auzit un banc zilelel trecute in romania:
ajunge X in iad , omul cu relatii se da pe langa Dzeu si-l pune stapan peste un cazan unde erau jidanii, dupa un an trece sefu pe acolo si-l vede pe X slab, amarat , pricajit.
se gandeste sefu sa-l schimbe si face rotirea cadrelor si ajunge X la cazanu cu romani, dupa vreo 6 luni trece Dzeu prin zona si-l gaseste pe X gras, odihnit, bucuros, ramane Dzeu uimit cum de e gras si odihnit. cere explicatii
zice X: cand eram la jidani nu scotea bine unu capu` ca cei din cazan cum mai impingea pe altu si era de treaba sa-i tot inghesui
la romani e boierie : cum scoate unu capu cum il trag altii de picioare asa ca nu mai am nimic de facut decat sa ma uit la ei
roadrunner
07-08-2006, 01:18
Parerea mea e ca romanii sufera de mania persecutiei, tot timpul au senzatia ca are cineva ceva cu ei, cand de fapt nu-i baga nimeni in seama. De cand am venit in IRL tot aud ca romanii se sapa intre ei, dar nici un caz concret, poate cu o exceptie cand niste romani (ciurli burli) au ajuns sefi peste altii si nu au fost corecti, dar nu cred ca e o regula ci un caz izolat, in afara de asta nu am mai auzit de alt caz (bineinteles asta nu inseamna ca nu exista)
Partea buna e ca, cunosc destui romani care avanseaza in cariera, au copii, isi cumpara case etc. deci cred ca in general lucrurile se aranjeaza pentru marea majoritate.
Roadrunner
RCI a incercat sa obtina finantare pentru un proiect prin care sa aflam cam ce probleme ar avea romanii aici; din pacate fara succes, dar mai incarcam. Oricum inca nu stim daca exista o problema generala la nivel de comunitate sau nu. Individual sunt persoane care ne contacteaza si pe care incercam sa-i ajutam in special cu sfaturi sau sa ii trimitem la locum unde pot gasi mai mult ajutor.
As vrea sa fiu bine inteles ca RCI NU REZOLVA problemele romanilor (este imposibil sa rezolvi problemele tuturor) ci doar se straduie sa ii reprezinte in relatiile cu alte organizatii/institutii.
Doar in momentul in care exista o problema comuna RCI se poate implica in activitatea de lobby, altfel riscam sa ne pierdem in problemele marunte ale unor indivizi si sa neglijam "comunitatea" (nu ca indivizii nu ar face parte din comunitate).
Ma repet, inca nu stim CE VOR SAU CE PROBLEME AU ROMANII IN IRLANDA, asa ca ne continuam cursurile care se dovedeste ca sunt utile.
Buna,
In primul rand, as vrea sa imi cer scuze pt absenta indelungata de pe forum si in special de pe acest topic. (am fost in concediu)
In al-IIlea rand, multumesc tuturor celor care au raspuns si au dat curs acestui topic.
Referitor la: "CE VOR SAU CE PROBLEME AU ROMANII IN IRLANDA?", aveti perfecta dreptate cand raspundem: "NU STIM", dar poate am incerca sa adunam cateva cazuri generale si ma gandesc ca apoi vor aparea de la sine persoane cu diverse pb.
Stiu deasemenea ca CRI RSI, nu poate solutiona aceste pb, dar poate indruma, sfatui sau chiar asculta problemele romanilor.
Cineva ma intreba, daca vreau sa'mi aduc aportul. Sigur ca vreau. Si sunt sigur ca sunt multi care ar dori, fiindca sa stiti ca sangele apa nu se face si chiar de se mai ciondanesc romanii intre ei, cand ii auzi vb pe la un colt, pe la un magazin sau cand ii vezi adunati la biserica tot iti zvacneste inima un pic mai tare.
Haideti sa incercam sa le demonstram si polonej(z)ilor si rusilor (lituanieni, letoni, etc) si in special irlandezilor ca romanii nu sunt cei care fura, batjocoresc si injosesc ci sunt oameni de oameni.
Haideti sa facem ceva si pt noi romanii.
Va multumesc.
Ca sa stii cit de cit ce probleme au romanii trebuie sa faci cercetare cu cel putin 100 persoane intervievate, altfel sunt doar problemele citorva pe care le generalizezi.
Daca ai o idee concreta fa-o publica si poate va fi un inceput.
Am aflat ca Metro Eireean vrea sa faca un supliment desore romani/Romania cid am mai multe detalii o sa le fac publice.[br]Postet at: August 15, 2006, 03:24:53 PM________________________________________________ _Ca sa stii cit de cit ce probleme au romanii trebuie sa faci cercetare cu cel putin 100 persoane intervievate, altfel sunt doar problemele citorva pe care le generalizezi.
Daca ai o idee concreta fa-o publica si poate va fi un inceput.
Am aflat ca Metro Eireean vrea sa faca un supliment despre romani/Romania cid am mai multe detalii o sa le fac publice.
Pai nu ar fi o pb referitor la o cercetare. Zici bine, minim 100 pers. si ma gandesc ca nu ar fi o problema. Ganditi'va la numarul de membri de pe acest forum si la persoanele pe care acesti membri (o mare parte dintre ei) ii cunosc si care ii vor indruma sa completeze un anumit formular. Nu e chiar asa de dificil. Cu un mic efort cred ca se poate rezolva.
Ce ziceti?
Go ahead. Subscriu la aceasta actiune.
Pare simplu in aparenta dar nu e chiar asa.
Trebuie facut un training si mai ales concepute intrebarile din chestionar. Apoi e necesar un program de avaluare si aprox. 10 persoane care sa se ocupe de chestionare. Gindeste-te ca firma care face trainingul, intrebarile si are programul de evaluare te taxeaza cu aprox 700 euro/zi. Nu poti sa ceri cuiva sa faca gratis completarea chestionarelor fara sa-i platesti macar cheltuielile de transport, iar completarea unui chestionar va dura cel putin 30 minute. va fi necesar sa se intervieveze romani din toate categoriile: asylum seeker, refugiati, cei pe umanitar, cei cu copii, studenti, doctoranzi, profesori si nu in ultimul rind cei cu contract/permis de munca.
Crede-ma e o treaba complexa care necesita planificare, finantare, implementare, evaluare.Postet at: August 16, 2006, 12:18:28 PM________________________________________________ _Iata ce am primit de la Metro Eireann. Puteti sa trimiteti sugestiile voastre direct acolo si/sau sa avem o dezbatere de idei aici pe forum, idei care le vom transmite celor de la Metro. Sper ca limba engleza nu e un impediment pentru majoritatea cititorilor.
[b]Metro Eireann: Romania Supplement
Metro Eireann is Ireland’s only multicultural newspaper. We are currently planning an eight-page supplement on Romania, including issues affecting Romanians in Ireland and news from Romania itself. The supplement will have a wide range of sections including human rights, politics, Romanian culture and music, sport, asylum seekers and how they’ve got on in Ireland, parents of Irish-born kids and issues affecting them, relationship between Romanians and Romas in Ireland and elsewhere etc.
We welcome Romanians who wish to contribute ideas and/or write an article.
Anyone interested in contributing, or indeed agreeing to be interviewed, is very welcome to get in touch with me and we can discuss it.
All the best,
Catherine Reilly
News Editor
Metro Eireann
086-8847853
01-8690670
catherinereilly80@yahoo.co.uk
Ai dreptate.
Se pare ca partea financiara si munca de voluntariat sunt niste impedimente inca cunoscute de romani.
Mai ai dreptate si atunci cand te referi la partea legala a acestei cercetari.
(Parte legala, ma refer la faptul ca aceast traning/cercetare cum ii spun yo, sa fie veridica pt forurile de "sus").
Da, e nevoie de o firma pt a cercetata si evalua, care implicit trebuie platita.
Nu vad o pb in a completa un chestionar(gratis), in care sa'ti expui problemele tale, de roman.
S'ar putea cel putin pe site un chestionar de aranjat, daca e posibil. Cred ca fiecare avem in cercul nostru de prieteni/cunoscuti mai toate "categoriile" de romani (asylum seeker, refugiati, cei pe umanitar, cei cu copii, studenti, doctoranzi, profesori, etc).
Am putea incerca, dar singur nu pot face nimik. Unde mai pui si statul meu.
Merci.
Pe site nu e valabil fiindca aceeasi persoana poate completa formularul de mai multe ori.
Se poat tipari astfel de formulare si distribuite la biserici, magazinele frecventate de romani, eventual formularele completate sa fie lasate tot la magazinele respective. Banii sunt necesari pt tiparirea formularelor si cheltuieli de transport. Aceste formulare sunt pentru a vedea careu sunt nevoile romanilor de aici si cu ce probleme se confrunta.
Problema e ca daca gasim si solutiile necesare rezolvarii problemelor si e nevoie de o participare a unui numar mai mare de persoane , atunci sa vezi cati participa.
Am fost martor la astfel de actiuni si spre curiozitatea mea si a altora a fost participarea la aceste actiuni a persoanelor care aveau problemele rezolvate.
A mai fost o astfel de initiativa, daca vrei sa iti completeze formularele romanii trebuiesc motivati, prima intrebare care esti intrebat cand le dai formularul este: ce castig daca completez acest formular? Totul se rezuma la castig, omul pierde timp pretios (3min.) si daca nu il platesti sau ii dai ceva (orice) nu se deranjeaza. Mai simplu e sa ai voluntari care efectiv sa completeze ei formularele pe baza unor intrebari care le pun direct, la fel daca omul are timp sa raspunda.
Corect. Daca te lasi la bunavointa oamenilor de a completa si trimite apoi chestionarul ai toate sansele sa dai chix. Solutia cu voluntari carora li se platesc cel putin cheltuielile de transport e cea mai valabila, plus ca poti da omului explicatiile necesare.
putem face o incercare sa tiparim cateva sute de chestionare si sa le si punem in aplicare, sa vedem cati au sau cati vor sa-si expuna problemele.
[br]Postet at: August 22, 2006, 10:52:29 PM________________________________________________ _sau cati se vor lasa chestionati?
ovimat cand ne putem intalni sa discutam intrebarile ?
sau cel mai bine , toti membrii acestui forum poate sa-si aduca contributia la inchegarea chestionarului, si chiar pot participa cu €1-€5 pentru a facilita punerea in aplicare a demersului, unde si cum se pot trimite banii se pot face propuneri si sugestii.
Re:
Dau curs celor spuse de sfinx si omivat, chiar as participa in calitate de voluntar, plus ceva financiar.
Next one?
si eu as participa in calit de voluntar si as contribui financiar.
nu vad ce mare lucru sa completezi un formular,am raspuns la diverse sondaje pe strada.pacat k altii vor sa stie what's in it for me :o
ovimat,mersic de info despre Metro Eireann.mereu il citesc cu mare interes.sper sa am timp sa le trimit cateva sugestii,ideal ar fi sa scriu un art.incerc sa imi fac timp.
Sa incercam o forma de chestionar sa o putem tipari. Cu cat mai repede cu atat mai bine.
Putem sa le tiparim in Ro sa reducem costurile,
Am cam disparut o vreme, dar in curind o sa va fac o propunere in legatura cu sondajul.
cand derulam aceasta actiune?
noi (CE al RSI) ne intalnim Duminica sa discutam proiectul 1 Dec Ziua Nationala a Romaniei, cine are idei sau propuneri va rog sa nu ezitati?
Liviu.Onofrei
25-09-2006, 23:08
it's dead
:( :(
to be or not to be !?
cand a fost mortul...mort ??????