PDA

View Full Version : help!

Laura
05-07-2006, 12:24
Eu sunt romanca, el e irlandez cu acte in regula (roman, dar care are cetatenie irlandeza). Vrem sa ne casatorim si sa locuim acolo.
Please, cum sa facem? Am depus actele de casatorie la Oficiul de Casatorii din Dublin, am vrea sa se casatorim in ianuarie 2007 dupa care as vrea sa nu ma mai intorc in Romania.
Ce statut voi avea eu? As putea sa-mi gasesc de lucru? Prietenul meu spune ca imediat dupa casatorie am aceleasi drepturi ca si el.
Ma duc in vizita in Septembrie pentru 2 saptamani (am aplicat acum o saptamana pentru viza de turit).
Dupa casatorie eu ce trebuie sa fac? Este mai bine sa-mi pastrez numele (ca sa nu mai vin in Romania sa schimb actele)?
Si mai am o intrebare care ma apasa, imi voi gasi de lucru? Eu lucrez in asigurari aici, ca evaluator...

Multumesc mult pentru raspunsuri,
Laura

ovimat
05-07-2006, 14:29
In baza casatoriei ai dreptul sa locuiesti, muncesti, studiezi atc in Irlanda dupa ce primesti "Green Card-ul" (nu o sa ai probleme) de la Imigrari.
In legatura cu munca uita-te pe net la joburi, ex: irish jobs.ie, loadzajobs.ie etc.
Nu uita ca limba engleza e foarte importanta si mai ales perseverenta in cautarea muncii dorite.
Orice recomandare e un avantaj.
Good luck.

Laura
05-07-2006, 16:14
Salut Ovimat!

Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Dar ai idee cam la cat timp dupa casatorie obtin acest "green card"?

Multumesc,
Laura

Alex
05-07-2006, 16:39
Daca ai obtinut viza de turist pt. Irlanda te poti considera norocoasa pentru ca daca se afla ca vrei sa vii special pt. casatorie, mai mult ca sigur nu-ti vor da viza.
Scenariul standard cu care autoritatile irlandeze se confrunta in astfel de cazuri ar fi sa te casatoresti in Romania si apoi sotul sa aplice pentru viza de reunificare a familiei. Pentru a ti se oferi viza, sotul tau trebuie sa arate ca lucreaza si ca are venituri suficiente sa te intretina.
S-ar putea ca sa trebuiasca sa te intorci in tara cit timp cererea de reunificare se proceseaza, de aceea nu cred ca o casatorie in Dublin rezolva lucrurile (stiu ca suna dezarmant insa asa lucreaza DOJ in Irlanda).
Iti spun aceste lucruri pentru a te preveni in eventualitatea in care ar putea aparea probleme.
Sper ca alti useri ai acestui forum sa-ti dea un sfat mai precis vis a vis de demersurile tale.
Bafta mare

ovimat
06-07-2006, 09:46
Daca te casatoresti in Dublin, dupa obtinerea certificatului de casatorie te duci impreuna cu sotul si cu toate actele in Burgh Quay sa aplici pentru Green Card pe care ar trebui sa il obtii pe loc.
Exista si posibilitatea sa te puna sa aplici pentru rezidenta in baza casatoriei dar asta e curata pirdere de vreme.
Good luck.

vasiletina
06-07-2006, 23:43
Laura,

doua probleme:

;D casatoria va loc in Ianuarie 2007 si atunci ar trebui (RO) sa fim UE, deci fara alte complicatii (green card, rezidenta, desi la dreptul de munca nu stim exact ce va fi)

:'( casatoria are loc in Ianuarie 2007 si suntem inca tot RO la asteptarea unei aderari la UE, atunci vezi topicul unui amic de al nostru pe acesta tema.

vezi: http://www.romaniancommunity.net/portal/smf1/index.php?topic=1260.0

- dupa casatorie (idniferent de locul casatoriei RO sau IRL) urmeaza procesul de reintregire de familie, se poate si in IRL dar si in RO, dar vei avea nevoie de timp mult si posibil sustinerea unui avocat

Ovidiu (ovimat) iti spune din proprie experienta, insa are una fericita, ca eu stiu pe multi in asteptare de ani de zile.

oricum daca mai sunt intrebari te vom putea ajuta.