View Full Version : Cetatenie pt. copil nascut in Irlanda ?
irlandeza
03-07-2006, 17:31
Anul viitor voi naste si m-ar interesa sa stiu daca copilul v-a avea cetatenie irlandeza. Lucrez legal ( work permit) de 3 ani aici (la anul vor fi 4 ani).Iar noi ca parinti ce drepturi avem .
Multumesc.
vasiletina
03-07-2006, 19:50
Copilul va avea cetatenie irlandeza, desi va trebui sa dovediti cu acte ca sunteti rezidenti legal in Irlanda cel putin 3 ani (viza de sedere, greencard).
Voi, veti avea tot aceleasi drepturi ca si pana acum. Nimic mai mult, nimic mai putin. Singura diferenta o va putea face aderarea Ro la UE (sau viceversa ;)
Daca au viza pe baza contractului inseamna ca au green card stamp 3 --adevarat?
In momentul nasterii copilului care o sa devina cetatean irlandez, parintii nu primesc green card stamp 4 ?
Din cat stiu eu sunt persoane in aceasta situatie, s-a schimbat statutul dupa ce au aplicat.
Te rog sa verifici Vasile.
Ce inseamna "pe romaneste" stamp4? Ce drepturi ai cu acest tip de green card? E un fel de rezidenta temporara? (2 ani)
Multumesc mult!
irlandeza
04-07-2006, 19:10
Avem stamp 1.
Deci sigur copilul v-a avea cetatenie, ca auzisem tot felul de povesti , ca nu nu i se v-a da cetatenie irlandeza , ca trebuie sa fim in UE, .......
Exista un site oficial unde pot afla mai multe?
Multumes tuturor pt. informatii.
vasiletina
04-07-2006, 19:41
@sfinxul
nu este obligatorie schimbarea din stamp 3 in stamp 4 intrucat nu se schimba nimic la rezidenta lor, ea ramane aceeasi ca si inainte, doar ca au in copil cu cetatenie irlandeza. Probabil ca acesta schimbare s-a produs la unii primind rezidenta in baza IBC/05 care nu mai este functionala din martie 2005.
@irlandeza
incerca
http://www.oasis.gov.ie/
sau
http>//www.justice.ie
green card stamp 4 , este rezidenta (sau drept de sedere- e acelasi lucru) cu drept de lucru
mai multe detalii si mai sigure poate sa va dea vasile tina care este mai in masura decat mine.
vasiletina
04-07-2006, 23:15
@sfinxul
Vasile Ros = vasiletina
Exista diferente intre cele 4 tipuri de stampile
Stamp 1 - contract de munca (specific pentru o anumita companie, daca se schimba locul de munca trebuie obitnut un nou contract) persoana este rezidenta legal este in Irlanda si dupa 5 ani poate aplica pentru rezidenta pe 5 ani (long term residency) si / sau cetatenie
Stamp 2 - viza de studii (pentru studii full time si munca lal liber dar cu maxim 20 de ore saptamanal), persoana este rezidenta, dar nu se ia in calcul la cetatenie aceasta perioada
Stamp 3 - contract de munca (nu este specific la o anumita companie se pare si este mai flexibil ca si stamp 1), persoana este rezidenta in Irlanda legal si poate aplica ca si la punctul cu stamp 1 pentru long term residency sau cetatenie.
Stamp 4 - contract de munca (gen intratransfer company) sau rezidenta obtinuta in baza copilului nascut cetatean irlandez (IBC vechea sau noua formula) unde drepturile sunt nelimitate in ce priveste munca, afacerile, studiile, etc, iar dupa 5 ani se poate aplica pentru long term residency si cetatenie
Daca sunt alte detalii scapate de mine, puteti adauga.
irlandeza
05-07-2006, 17:28
Mersi mult , chiar nu stiam diferenta intre stamps.
Pt Vasile Ros,
Nu prea se nimereste ce ai spus de Stamp 3 cu ce zic irlandezii. Sotia are in Pasaport Stamp 3 si o alta stampila mare care care zice ca avand join spouse visa nu are drept de lucru, studii, intr-un cuvant nici un drept.
Stamp No.1 people who are entitled to work if they are in possession of an
employment permit, work visa or work authorisation. This stamp is also
issued to people with a business permission.
Stamp No.2 students who are entitled to work 20 hours per week
Stamp No.3 visitors and they are not entitled to work
Stamp No.4 people entitled to work without a employment permit. This stamp is
issued to persons with leave to remain, and those with refugee status.
Stamp A medical practitioners who are entitled to work
Stamp B spouses of medical practitioners who are not entitled to work
vasiletina
06-07-2006, 23:45
@ Pacelut,
multumesc pentru precizare, nu gaseam referinta necesara si am formulat din ceea ce auzisem (nu neaparat citisem de curand)
oricum le-am avut corecte pe celelalte 3. ;)
oricum este bine venita precizare ta pentru toti cei interesati.
@ vasiletina
verifica te rog, daca pentru cei care au green card stamp 2, legea IBC se aplica.
din cate imi amintesc nu se aplica pentru cei care sunt la studii - dara cel mai bine e sa verificam
Daca eu am working visa, deci stamp 4, cind voi aplica pt sotia mea ce fel de green card va primi? Tot stamp4? Va avea drept de munca?
ce sa aplici pt sotia ta?
daca ea este in Romania si ii faci invitatie sa vina in Irlanda. Ea primeste viza de vizitator si green card stamp 3, eventual poti face cerere pt obtinerea dreptului de munca. odata intrata legal pe teritoriul Irlandei are dreptul sa aplice pentru viza de afaceri asa zisa bussines visa. Depinde cine aplica pentru tine (ma refer la avocat) . Este relevant deoarece raspuns primesti in functie de acest aspect.
Daca este aici deja, cand aplici pentru copil aplici si pentru tine cu sotia. Daca va incadrati in cerintele legii, primeste si doamna aceleasi drepturi (teoretic).
Stai ca nu am priceput. Eu am venit aici cu Working Visa in IT. Am deci stamp4. Peste 3 saptamini vreau sa-i trimit actele sotiei mele sa aplice pt Join Spouse Visa. Cind am aplicat pt working visa, in Romania, la consulat mi s-a spus ca si sotia mea va primi drept de lucru cind voi aplica pt ea. Este adevarat sau nu? Primeste si ea stamp4? Va avea drept de munca?
Multumesc anticipat!
Katt...poate asta e ceea ce cauti:
"In general, if you hold a work authorisation, your spouse and/or minor dependent children may join you once you show that you are employed. If you hold a working visa, you must have been in Ireland for one year and have an expectation of at least a further year before you can be joined by your spouse and/or dependent children. In both cases, you must be able to support family members without the need for them to have recourse to public funds or paid employment (unless a family member holds a working visa /work authorisation or work permit in his/her own right.
Since 2005 spouses of employees on working visas or work authorisations may be able to obtain work permits provided they are legally resident here. Read more about spousal work permits HERE (http://www.oasis.gov.ie/employment/working_in_ireland/spousal_work_permit_scheme.html) "
Numai bine,
Liviud
vasiletina
07-07-2006, 18:30
@ sfinxul,
cei care au stamp 2 " pentru studii" nu se poate aplica pentru cetatenie la copil, pentru ca prevede clar ca perioada de studii nu se ia in continuare la cetatenia parintilor, deci nu este valabila si la copil.
trebuie sa caut pasajul respectiv, dar asta este situatia.
http://www.oasis.gov.ie/moving_country/migration_and_citizenship/irish_citizenship_through_birth_or_descent.html?se arch=irish+born+child
cititi la link-ul de mai sus.
"Non-national parents of children, born in Ireland on or after 1 January 2005, must prove that they have a genuine link to Ireland. This will be evidenced by being resident legally in Ireland for three out of the previous four years immediately before the birth of the child. On proof of a genuine link to Ireland their child will be entitled to Irish citizenship.
Time spent in Ireland as students or asylum-seekers will not be included in calculating non-national parents period of residence in Ireland."
multumesc pentru precizari.
florin1s
23-07-2006, 16:20
Am work permit cu green card stamp 1. lucrez aici de 3 ani si jumate legal...venit prin comapny transfer cu stamp 4 timp de 2 ani. restul am trecut pe stamp 1 cu work permit cum am mai spus.Sotia mea avenit de un an si ceva cu viza de munca si stamp 1. Acum a trecut pe viza de sotie cu stamp 3. Asteptam un copil in 2 citeva luni. Vreau sa stiu daca s-a mai acordat cetatenie pt copil, la cine a nascut dupa 1 ian 2005 si respectiv rezidenta la parinti. Ati auzit de vre-un caz concret?
daca ai 3 din ultimii patru ani petrecuti legali, primeste cetatenie.
nu automat, ci trebuie trimis acte aditionale cind ii aplici pentru pasaport.
cauta pe site-ul ministerului de externe la pasapoarte si acolo sint toate detaliile.
Florin,noi avem fata nascuta dupa 2005 si da, am primit f repede cetatenia irlandeza.ia de la orice sectie de politie formular pt pasap si scrie clar aklo ce sa faci.
succes.
dk mai vrei sa stii ceva vb pe PM.
Florine, felicitari si sa se nasca sanatos(a) , sa beneficieze de toate drepturile de cetateaan irlandez