PDA

View Full Version : sa aduc si masina cu mine?

lucas1977
02-07-2006, 13:48
Peste 2-3 saptamani o sa vin cu working visa in Irlanda. Acum 3 luni mi-am luat un renault clio symbol diesel. Se merita sa-l aduc cu mine acolo? A mai facut cineva asta? Cat de greu e drumul si cat e greu e sa asiguri masina acolo etc?
Multumesc.

vasiletina
02-07-2006, 23:28
Lucas,

problema este nu numai drumul din Ro pana in IRL, ci si anuniti factori pe care poate nu ii cunosti.

Drumurile sunt ceva mai bune ca in Ro, motorina costa doar ceva mai scump, desi poate la calitate este egala.

Partea dificila este asigurarea pentru ca fiind cu masina inscrisa in Ro nu ar trebui sa te asigure aici (daca sunt alte dovezi sa le spuna cine stie), iar daca te asiguri in Ro vii cu cartea verde valabila pe perioada sederii tale (sau cel putin 6 luni la 1 an).

Daca vrei sa inscrii masina aici, si asta imediat, exista o lege de protectie a pietii interne de masinii, asa zisa Vehicle Registration Tax (VRT) si care merge pana la 30% din valoare de catalog a masinii, si care trebuie platita integral inainte de a putea obtine certificatul de inregistrare a masinii. Daca nu faci asta imediat si esti prins de Customs/ Vamesi sau Politie, atunci risti sa ramai vreo 2-3 luni fara masina pana se fac actele tale si platesto toti banutii catre statul Irlandez.

Si ca tortul sa fie OK, va trebui sa platesti si o taxa de drum (Road Tax) in functie de capacitatea cilindrica a motorului , indiferent petrol sau diesel, care costa presupun la Clio vreo € 300 pe an.

Ramane sa te mai gandesti ce faci acum.

lucas1977
03-07-2006, 07:04
Cred ca o sa las masina aici si o sa imi iau ceva SH acolo (ceva cu motor de 1.0, 1.1).
O sa locuiesc intr-un oras mic asa ca nu o sa am nevoie de masina decat in week-end.
Multumesc pentru info.

mihaimilk
03-07-2006, 09:19
Sunt valabile in Irlanda permisele de conducere obtinute in Romania? Mie de la ambasada din Dublin mi-au spus ca nu...

vasiletina
03-07-2006, 19:58
in principiu nu le recunoaste, (vezi suntem non-EU), desi in practica se folosesc singure sau insotite de permis international (desi nu le place deloc cel obtinut in RO) sau vei veni aici si vei aplica pentru permis de invatare (Learnind Driving) si in apoi intram in UE si iti va recunoaste si permisul RO.

proteus
13-07-2006, 12:50
Daca tot veni vorba de permise, cat de greu e de facut scoala de soferi in Irlanda (Dublin) si cam cat costa?

ovimat
13-07-2006, 15:08
Aici obtinerea permisului de conducere nu este conditionata de "trecerea" prin scoala de soferi. Pentru provisional driving licence tre sa treci unexamen teoretic, apoi poti aplica pentru full driving licence unde dai examenul de oras si raspunzi la citeva intrebari teoretice ale examinatorului. Daca nu treci examenul de full driving zici multam, te urci in masina ta si conduci in continuare LEGAL. Mishto nu?