View Full Version : ce se va intampla cu cei care au acte de rezidenta si mai primesc si social?
liliplesca
24-06-2006, 20:45
va rog sa ma iertati ca indraznesc sa intreb asa ceva,dar stiu suficiente familii care au acte de rezidenta de un an si ei mai iau si socialul.din cate stiu nu ar fi legal.credeti ca nu ii va prinde?
vasiletina
24-06-2006, 22:39
atat timp cat niciunul dintre ei nu munceste legal (platind taxe) sau la negru (fara acte sau fie cu acte false), este acceptabil, desi angajamentul mai ales in conditiile acordari rezidentei in IBC/05 a fost sa renunti la social si sa te sustii din punct de vedere economic.
daca si primesc social si si muncesc, atunci proverbul "ulciorul nu merge de multe ori la apa" sau "minciuna are picioare scurte" va deveni realitate, mai ales ca la anul vor da cu subsemnatul despre ce au facut cu angajamentul lor. Mia devreme sau mai tarziu adevarul va triumfa, spre nefericirea acestora.
dupa cate stiu eu una din conditiile de reinoire a rezidentei era sa muncesti nu sa iei social.. ramane sa asteptam pana expira permisele de rezidenta la catziva :)
Nu e a buna; socialu' asta e ca ráia; nu stiu cum sint altii (si nu judec) dar eu nu mi-as da salariul pe 10 sociale.
Cind o familie cu 2 copii ia de la social aprox. 1200/luna pentr chirie si inca atita pentru "mincare" + cel putin unul dintre adulti munceste la negru si aduce acasa cel putin 1500/luna se face cam 3900/luna.
Citi dintre cei care mai iau social ar gasi un loc de munca unde sa cistige banii astia? Considera si faptul ca probabil un parinte trebuie sa stea acasa cu copii fiinca scoala/cresa sunt numai citeva ore si pe deasupra scumpe (cresa).
Oricum pentru cel putin un an o mai duc asa, apoi o sa vada ce decide ministrul ca si conditie de reinnoire a rezidentei. Eu cred ca aproape toti vor avea reinnoita rezidenta ca doar nu o sa deporteze cetateni irlandezi (copiii).
Concluzia: noi sa ne vedem de treburile noastre ca vorba romanului "calul moare de drum lung si prostul de grija altuia".
FARA SUPARARE.
Concluzia: noi sa ne vedem de treburile noastre ca vorba romanului "calul moare de drum lung si prostul de grija altuia".
FARA SUPARARE.
Ovimat, nu prea stiu ce ai vrut sa spui cu finalul postului tau... nu e nevoie sa treci in defensiva.
Sint mama a 2 copii si locuiesc cu sotul intr-o casa inchiriata. Platesc cresa, chirie, facturi si tot restul ca toata lumea. Si impreuna cistigam ceva peste 3.9 k/ luna; spun asta nu ca sa ma laud, dar pentru ca se poate cistiga bine, numai sa vrei.
Nu judeca nimeni pe nimeni, tu faci cum crezi ca este mai bine.
@Claudia
Mai citeste o data postul meu si poate o sa intelegi ca era o analiza destul de corecta a situatiei.
EU nu judec pe nimeni, mi-am spus doar parerea.
Si ca o consatare la intrebarea din topic: calul moare de drum lung si prostul de grija altuia.
Cum spui tu, draga. Am mai citit odata postul si mi se pare ca te sperie viata aici - fara social. Si eu ti-am raspuns ca nu ai de ce.
Apropo, In Romania este social? A luat cineva?
Liliplesca, deci finalul iti era adresat tie.
liliplesca
31-07-2006, 07:02
D-le Ovimat,
vad ca esti plin de vorbe de duh.....astea nu-ti reflecta nici intelepciunea nici educatia.Te-a deranjat asa tare intrebarea mea?de ce?....te arde si pe Dumneata?
Din 1 sept. voi fi in Dublin si sunt convinsa ca o sa ne cunoatem...nu de alta dar sa-mi spui si mie cum ai devenit asa de intelept![br]Postet at: July 31, 2006, 08:50:11 AM________________________________________________ _parerea poti sa ti-o spui nu e nici o problema, dar sa faci pe altul prost fara sa fi discutat cu persoana respectiva nici doua vorbe?....te las pe tine sa spui cum se cheama asta!
@liliplesca
O persoana serioasa isi vede de treaba ei nu de cea a vecinului, "prietenului" etc, asa ca eu nu am nevoie de cineva care sa-mi "poarte de grija" si nici nu sunt curios de cum o duc altii.
Daca ajungi in Dublin te rog scuteste-ma de "placerea" de a ne cunoaste, in momentul de fata lista mea de "cunostinte" e plina.
Multumesc anticipat.
liliplesca
31-07-2006, 22:29
ovimat,
fiecare e dupa cum l-a lasat D-zeu,unuia ia dat mai mult,altuia mai putin....daca nu te interesa ce am scris puteai sa nu postezi!Afla ca nu sunt curioasa de capra vecinului, mataluta esti cel care s-a bagat in seama!
cat despre lista dumitale de cunoscuti sa ma fereasca D-zeu !nu vreau sa fac parte din ea nu de alta dar nu vreau sa ma molipsesc de nesimtire.
si cred ca ar fi cazul sa incetezi cu aerele astea si sa-ti revii la limita normalului de bun simt!(sper ca sti ce e ala)
esti barbat matur nu un pustan care abia si-a sters mucii de la nas si isi da aere!
te iert ptr.ceea ce ai scris si in continuare fi mai atent la ce scri!e usor sa jignesti pe altii dar cum e cand te jignesc altii?
URAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!
In sfirsit mi-am revenit la limita normalului de bun simt. ;D ??? 8)
Liviu.Onofrei
01-08-2006, 23:24
eu cred ca v-ati luat de cine nu treba..
cine e curat sa arunce cu piatra primul ! !
mi-e scarba ...si lehamite ! ! !
si uite asa s-a mai dat un raspuns la aceasta intrebare ...
Valentin
04-09-2006, 13:07
Buna,
Nu vreau decat sa-mi exprim parerea proprie si personala, cum se mai spunea in RO.
Apreciez parerea lui Ovidiu Mateescu , cat si a Claudiei.
Este corect sa nu ne bagam in ciorba altora, adica a celor care baga din greu social in timp ce mai fac si unul sau doua servicii la negru.
Am chiar prieteni (cunostinte), care inca practica lucrul asta paralel de cand au primit actele anul trecut.
In nici o discutie cu ei nu mi-am exprimat parerea, care e ca:
Principial, nu pot accepta ca cineva sa bage peste 2000 euro din social in buzunar, in timp ce toti avem acte de rezidenta.
Nu e corect! Mai devreme sau mai tarziu sper sa plateasca un pret! Si timpul o va arata, ca e mai bine sa ai caracter si sa fii corect decat sa profiti ca un magar!
In rest,e decizia fiecaruia dintre noi! Poti sa iei cat ti-or mai da, dar nu ai decat o sansa sa-ti tii numele curat!
Aici vorbim de cei care chiar muncesc, unul sau chiar amandoi sotii si iau si social pt amandoi si copii.
Sunt si care nu muncesc din diverse motive, si care au nevoie de social, de acestia nu vorbesc aici.
toate cele bune!
vali
Valentine ai pus bine problema si o apreciez. Sunt multi care iau social si mai si muncesc la negru. Dar sunt multi care pot sa ia social si sa munceasca si pe bune. Si atunci sa vezi beleaua dracu` ca tot ceea ce fac e legal si tu o sa trebuiasca sa accepti , chiar daca nu-ti place.
Exista BAck to Work Allowance Scheme cine este interesat va rog sa ma contacteze pentru detalii.
Tocmai sunt in derularea acestui program cu ajutorul Social Welfare Services. Sunt dispusi sa ajute pe toti cei care sunt indreptatiti sa primeasca aceasta forma de ajutor social[br]Postet at: September 18, 2006, 01:19:00 AM________________________________________________ _Valentine degeaba esti tu suparat ca unii iau peste € 2000/ m de la social si mai iau si cateva sute pe sapt de la munca la negru. de ce crezi ca intr-o zi o sa plateasca? sunt bani de la guvern care trebuiesc cheltuiti intr-un fel sau altu. daca nu ii ia cineva de la social o sa-i trimita in Iraq sau Somalia ca materiale de razboi, sau o sa mai cumpere guvernul un Jet sau o sa faca un metru de vreo 2-3 ori mai scump, sau o sa faca inaca un terminal la aeroport do vreo 5 ori mai mult decat pretul oficial, etc, etc
cand ai primit actele de rezidenta cine te-a trimis la munca? de ce nu ai incercat varianta oficial Back to Work si nu mai erai asa stresat.
Vorba lui Ovimat Cainele moare de batran ............................................... ( o varianta din alta zona a Ro)
Sau "sa moara si capra vecinului" (varianta veche) ca cea noua suna cam asa "Sa moara vecinul sa-i mancam capra" din pacate nu se potriveste in context, degeaba moare prietenul tau ( unul din cei care ia social) ca tu tot nu o sa-i iei socialul lui.
vasiletina
18-09-2006, 22:38
Sfinx-ule,
nu-l supara pe Valentin, ca daca n-a aplicat pana acum si a inceput munca nu mai are sanse sa dea inapoi.
fiecare decide in dreptul lui , ce politica adopta
- munceste legal, plateste taxe, traieste cinstit - ii felicit pe acesti oameni
- munceste la negru, nu plateste taxe, primeste social - toti am facut-o candva (cu exceptia celor care au venit cu contract eventual) - speram sa nu mai fie, desi este greu sa renunti la o bucata de paine calda si gratuita
- nu munceste nicaieri, primeste social - poate nu exista o alta solutie - si acestia merita felicitati (stiu cum functioneaza sistemul)
- muncesti legal, platesti taxe, primesti social (Back To Work sau Back To Work Enterprise) - este un om fericit vreo 3-4 ani
astea sunt datele problemei.
poate sa faca simplu gest sa faca cunoscuta aceasta oportunitate prietenilor lui , ca sa nu-i mai fie amare diminetile,
uite asa-i ajuta pe ei sa se apuce de munca, sa plateasca taxe si sa mai ia si ceva maruntis de la social in mod legal
cine a renuntat la social din prima luna cum a primit green cardul, stamp 4 : felicitari pentru ei , dar era si o alta alternativa (sistemul permite)
sistemul permite, e recomandabil daca nu vrei sa iti faci o viata aici, daca vrei sa faci ceva bani si sa "emigrezi" in Romania. Cum ramane cu pensia, increderea bancii cand vrei un mortgage, loan, cum ramane cu CV-ul tau care are experienta 0 ? si lista poate continua.
Ia d'aci un program pentru ei:
Are you concerned about:
● Economic Viability ● Finding a Job
● Recognition of your qualification ● Lack of References
● Losing Social Welfare Benefits ● Your level of English
● Anything at all
Then EPIC is for you
Placing parents of Irish born children in employment, training and education, EPIC has wide-ranging positive implications for Participants, Employers and the community
For More Information call:
PAMELA – 086 805 3810
SPIRASI - 4534352/8389664
Poate interventia mea aici nu este una dintre cele mai potrivite, dar ma rog...
Anul trecut mi-am dat demisia dintr-un loc de munca dupa ce in prealabil imi asigurasem un altul (credeam eu-mai bun).
Si partea buna a fost ca mi-am lasat 3 luni intre cele doua slujbe, asa, ca sa ma satur si eu de Romania!
In fine dupa ce m-am intors din Ro si am inceput iarasi munca la noua companie ce credeti ca mi-a fost cel mai greu?
Sa pot convinge(ma rog povestea e un pic mai complicata) ca de fapt n-am cerut social in cele 3 luni de pauza!
Ba chiar mi s-a spus pe fata ca daca nu am luat social atunci am muncit la negru!
Cu alte cuvinte ei nu pot intelege cum poate un om(sau mai rau, o familie..) supravietui 3 luni fara un venit!
De fapt am auzit pe multi spunand ca daca banii nu ar intra in cont joi ci vineri/lunea urmatoare ar fi probleme majore.
Vad ca e destula activitate pe forum asa ca va propun un "brainstorming" ca sa vedem cu ce idei am putea aplica pentru fonduri pentru romanii de aici.
Vizitati http://www.pobal.ie/live/349 si veniti cu idei cit mai repede ca proiectul tre sa ajunga la ei pe 31 octombrie.
In fine dupa ce m-am intors din Ro si am inceput iarasi munca la noua companie ce credeti ca mi-a fost cel mai greu?
Sa pot convinge(ma rog povestea e un pic mai complicata) ca de fapt n-am cerut social in cele 3 luni de pauza!
Ba chiar mi s-a spus pe fata ca daca nu am luat social atunci am muncit la negru!
poate trebuia sa spui de la inceput ca ai fost in vacanta 3 luni ...
din punctu asta de vedere, ce sa zici atunci de tinerii lor care lasa job-ul balta pentru 3/6/12 luni vacanta prin tailanda/australia ... sa nu imi zici ca si pe ei o sa ii ia la intrebari viitoriii angajatori ce or facut intre timp, de ce nu si-or luat socialul. mi se pare cam ciudat ...
Vad ca e destula activitate pe forum asa ca va propun un "brainstorming" ca sa vedem cu ce idei am putea aplica pentru fonduri pentru romanii de aici.
Vizitati http://www.pobal.ie/live/349 si veniti cu idei cit mai repede ca proiectul tre sa ajunga la ei pe 31 octombrie.
s-a mai facut chestia asta pana acu ?
io m-as gandi la evenimente culturale ...dar probabil ca si pe directii de consiliere s-ar putea merge ...
Salut ovimat,
Se pare ca interesul e foarte "ridicat in acest caz". Am primit si eu un email cu ghidul de aplicare pt aceste fonduri si dupa parerea mea nu cred ca vom putea obtine finantare. Din cate inteleg in primul rand ei vor sa finanteze organizatii care au o structura bine determinata (sa traduc ce inteleg eu aici: oameni platiti pt asa ceva) si care sa poata dovedi ca pot gestiona un astfel de proiect (probabil prin faptul ca au mai castigat anterior proiecte de mai mica anvergura si le-au dus la un bun sfarsit). De asemenea mai sunt anumite cerinte de indeplinit pe care o mana de oameni cu servici si care lucreaza voluntar nu vor putea sa le faca fata. Din experienta mea cu programele de finantare in Ireland este exact ca in Ro, in sensul ca, daca depui aplicatia si astepti un raspuns acesta va fi negativ. (nu zic ca trebuie sa dai spaga ca acasa). Trebuie sa faci lobby sa tragi sfori si ate astfel incat "sa dovedesti ca esti interesat". Acest lucru nu se poate face dupa 5 pm. Trebuie sa ai un om cu experienta in domeniu (a se citi si relatii) care sa faca lucrul acesta.
Insa nu zic sa nu incercam. Va fi un exercitiu si vom putea sa ne dam seama care ne este pozitia cum suntem asimilati de societatea de aici si cam de ce suntem in stare. Asta va presupune sa platim aia 50 de euroi pt a putea primi feedback-ul aplicatiei.
Intr-o alta ordine de idei am primit emailul tau in legatura cu propunerile de discutii ce vor trebui purtate la Bucuresti (pentru cei care nu stiu despre ce e vorba in cazul in care nu s-a publicat deja pe acest forum, voi reveni. Pe scurt este o intalnire a MAE cu reprezentantii organizatiilor romanilor din exteriorul tarii)
Ai fi de acord sa facem o dezbatere publica asupra lor?
Si ultimul punct pe care vreau sa il ating cu acest post are forma unei intrebari credeti ca daca RSI si CRI is vor uni fortele va rezulta un lucru mai bun sau mai prost? Stiu ca acum cu multi ani in urma s-a dorit acest lucru dar a fost imposibil din cauza unor interese personale ale "unui singur om". Eu cred ca acum suntem pregatiti pentru asa ceva si consider e momentul ca discutiile sa reinceapa. Parerea mea este ca punand in comun cee ce avem vom reusi sa obtinem mai usor anumite finantari si vom putea mai multe din ceea ce ne-am propus.
@ Inrain
Prin finantare se pot obtine fonduri pentru salariul unei persoane care sa implementeze proiectul si nu numai.
Unirea fortelor nu cred ca e o problema si nici nu e necesar ca una din organizatii sa se desfiinteze. Cred ca cele 2 organizatii au fost infiintate cu scopul de a face ceva pentru romanii de aici, ce au reusit sau nu e o alta problema.
Problema actuala e sa gasim idei de proiect care in final sa aduca si finantarea dorita.
ASTEPTAM NOI IDEI!!
m-am intors de la Conferinta Romanilor de Pretutindeni
am vazut ca v-au dat piscoturi si cola ;D
nu numai, chris
au dat si friptura si schimbare de program, minciuni, dar norocul meu a fost ca simbata am nimerit ( a fost doar din curiozitate -a titlului) , deci am nimerit la un atelier la care pana la urma au spus lucrurilor pe nume, au recunoscut de ce am fost invitati , ca nu sunt in stare sa gestioneze fondurile Europene, si asteapta sprijin din parte Romanilor din Europa. Fapt care a deranjat unele personalitati invitate din Diaspora, profesori, cercetatori, academicieni din Europa si din Romania.
Cu ocazia acestei conferinte am avut ocazia sa cunosc adevarati oameni care pun suflet in activitatile organizatiilor, multumiti de rezultatele obtinute cu ajutorul a catorva colaboratori voluntari; doar organizatiile din Italia si Spania se bucura de colaborare masiva a conationalilor nostri. Spuneau ca membrii vin singuri, lunar sa-si plateasca cei € 5/ luna , se noteaza singuri in registru ,pun banii in cutie.
Adevarul e ca nu au un Anghel Ion presedinte au transparenta si fac ceea ce spun.
Asta inca imi da curaj sa contiunui si dupa ce o sa avem o intalnire intre ambele Comitete Executive, poate schimbam situatia si sa o facem sa mearga.
Astept comentariile voastre
Valentin
17-02-2007, 23:39
@Sfinx-ule,
Back to work e pentru "studenti" de 30-50 ani. Eu am terminat ASE-ul la stat prin 1997.
Cei care nu au decat tot atatea clase ca trenul, pot sa studieze si sa ingurgiteze si socialul si cresa platita de stat. Daca tu crezi ca asta e vreo smecherie, te inseli, sau mai bine zis ei se inseala.
Eu am incercat BTW prin 2004 cand nu aveam Green Card pt un postgraduate. Desi am dat testele, am booked cresa si incepusem cursurile, dosarul s-a intors de la Ministerl educatiei ca nu aveam Green Card.
Problema este ca daca studiezi nu faci experienta, iar daca muncesti adevarat faci mai multi bani decat social, plus ca integrarea sociala este mai buna daca muncesti, credite IRE si RO.
Pt cei care nu vor ia credite si nici nu urmaresc o cariera adevarata, e OK, nu au ce pierde, numai ce castiga.
Din fericire nu sunt unul dintre "norocosi".
Toate bune!
back to work este pentru orice varsta, cu conditia sa te incadrezi in schema
si daca te orientezi spre back to work enterprise alowance scheme e si mai bine, avantajele sunt mai multe decat dezavantajele
vasiletina
19-02-2007, 14:26
de acord.
insa iti refuza aplicatia pentru:
- rezidenta permananenta
- cetatenie (naturalizare)
pana nu muncesti vreo 3 ani pe bune (dupa data epuizarii tututor ajutoarelor primele) si sa dovedesti ca te-ai sustinut dpdv economic si ca esti capabil sa faci asta si pe viitor ::)
pot confirma 100% ce am scris.
ca cetatean UE pt ce mai e nevoie de rezidenta permanenta, atunci ce rost mai are UE membership?
pt cetatenie , momentan mai are un sens ca daca tot nu suntem integrati cu drepturi depline.................
toata lumea striga dupa rezidenta permanenta , multa bafta
sfinxule, prietenii stiu de ce... ;) dar tu nu ti-ai facut temele :o
Sa inteleg ca nu stii diferenta intre a fi doar simplu Cetatean UE intr-o alta tara membra UE si ai fi Cetean UE cu Rezidenta Permanenta in tara in care locuiesti. ???
sfinxule, prietenii stiu de ce... ;) dar tu nu ti-ai facut temele :o
Sa inteleg ca nu stii diferenta intre a fi doar simplu Cetatean UE intr-o alta tara membra UE si ai fi Cetean UE cu Rezidenta Permanenta in tara in care locuiesti. ???
Care este diferenta pana la urma, sa zicem ca pana la urma Irlanda o sa ridice interdictia romanilor si bulgarilor pe piata muncii, dupa aia?