View Full Version : INTREBARE
Am aplicat pentru viza de turist..acum cateva zile..in ideea ca o voi avea..exista cea mai mica sansa sa raman acolo legal?De exemplu as putea sa ma casatoresc cu prietenul meu...sau care ar fi posibilitatea sa raman daca exista vreuna fara sa ma intorc in Romania?
Multumesc...
vasiletina
23-06-2006, 23:06
problema este mai complexa decat se crede.
viza de turist daca se obtine este valabila maxim 3 luni.
daca doresti sa o prelungesti va trebui sa te reintorci in Romania si sa aplici desi nu garanteaza ca vei primi imediat o noua viza turistica.
Pentru a te casatori legal in Irlanda va trebui sa aplicati la Oficiul de Casatorii din Dublin sau unde aveti resedinta, termenul de la anuntarea intentiei si pana actele se proceseaza dureaza dupa caz pana la 3 luni in Dublin, si prin lege este nevoie inca 21 de zile de anunt public al intentiei voastre si in cazul in care nu sunt obiectii va puteti casatori legal.
Chiar daca ai rezolva in 3 luni sa va casatoriti legal, urmeaza drumul anevoios de a aplica pentru rezidenta in baza casatoriei cu cetatean EU sau NonEU si dupa caz acest proces dureaza luni (chiar peste 1 an de zile) in care nu ai drepturi legale (nu viza, nu drept de munca, drept de calatorie, etc).
Ba mai mult te vor considera persoana care nu are dreptul sa locuiasca in Irlanda si te poti astepta sa fii deportata.
Daca mai sunt intrebari incerc sa raspund.
:(...nu am specificat..prietenul meu este roman..este de 7 ani acolo..ar trebui sa-si depuna actele pentru cetatenie..oricum..din raspunsul tau inteleg ca nu are nici o importanta asta..deci?nu exista nici o sansa sa imi prelungesc viza acolo?sau..nu stiu..spuneti-mi voi..cum ar trebui sa facem?care e "calea cea buna"?
Baby,
poti sa te casatorestei si la Ambasada Romaniei din Dublin (actele trebuie depuse cu 10 zile inainte de data casatoriei), iar dupa aceea poti sa-ti schimbi tipul vizei din turist in cea de sotie.
:)..multumesc Aura..situatia este un pic mai speciala...am fost casatorita,am divortat acum 4 ani..am un baietel.Ce acte ar trebui sa iau la mine?Presupun ca hotararea de divort tradusa si legalizata si certificatul meu de nestere.Este nevoie si de altceva?
Ai nevoie de aceleasi acte ca si cum te-ai casatorii in Romania. Hotararea de divort nu trebuie tradusa numai legalizata (definitiva si irevocabila- trebuie sa scrie pe ea, si mi se pare acest lucru se face la Tribunal).
vasiletina
24-06-2006, 10:52
Ambasada Romaniei efectueaza casatorii in conditiile legii (viza de resedinta in Irlanda in cazul ambilor aplicanti, in cazul tau viza de turist poate fi considerata ca indeplinind conditiile).
Daca te vei casatorii la Oficiul de Casatorii in Irlanda (indiferent unde) ai nevoie de certificatul de nastere, sentinta de divort, pasaport (cu sau fara viza) apoi primele doua trebuie traduse in limba engleza si legalizate (ar trebui sa fie acceptate traduse si legalizate in Romania, desi nu poti fi sigur de asta niciodata), si va trebui ca ei sa se convinga ca sentinta de divort este valabila si in Irlanda (asta mai prelungeste putin perioada de asteptare pana la acceptarea casatoriei).
Problema este dupa aceea: schimbarea vizei din viza de turist in viza de sedere permanenta, pe care cei de la GNIB nu o dau imediat, cu atat mai mult daca casatoria are loc la Amabasada Romaniei, ci trebuie sa aplici pentru reintregire de familie. Aici cei care au fost in astfel de situatii pot sa dea exemple de asteptari indelungate in Romania pana viza a fost acordata.
Nu exista nici o lege favorabila in acest sens pentru intregirea familiei, ci esti la mana celui care prelucreaza cazul in Ministerul de Justitie, si de obicei se amana cu lunile orice decizie. Si spun asta din surse sigure.
Pentru tine, asta nu trebuie sa te descurajeze, ci doar sa iti planifici din timp toate lucrurile si sa nu astepti minuni peste noapte (eventual daca intra EU in Romania ;D) si scapam de calvarul vizelor.
mihaimilk
04-07-2006, 21:34
O mica intrebare in legatura cu cele de mai sus: se poate ca nevasta sa-si schimbe numele de familie? Adica, i-ar trebui un nou pasaport, incurcaturi, samd. Sau e o salutie simpla in cazul asta?
vasiletina
04-07-2006, 23:20
Daca te casatoresti in Ro atunci se schimba numele aproape automat. Idem si la Amabsada Ro din Dublin.
Daca te casatoresti la Oficiul de Casatorii din Irlanda, pe certificatul de casatorie apar tot numele de dinainte de casatorie, si apoi pe baza de declaratie oficiala/notariala/consulara ceri schimbarea numelui din .... in .... si apoi incepe drumul refacerii actelor in noua versiune.
O mica intrebare in legatura cu cele de mai sus: se poate ca nevasta sa-si schimbe numele de familie? Adica, i-ar trebui un nou pasaport, incurcaturi, samd. Sau e o salutie simpla in cazul asta?
In cazul in care i se schimba numele, automat trebuie sa aplice pentru eliberarea unui nou pasaport. (daca aplica in Romania trebuie sa aibe sa aplice pentru elibararea unui buletin prima data, si numai dupa aceea poate aplica pentru pasaport. Daca aplica aici, la Ambasada Romaniei, s-ar putea sa nu ii trebuiasca buletin pe numele nou, dar aici dureaza...).
mihaimilk
05-07-2006, 13:46
"incurcaturi" deci. ok, mersi de informatii.
...multumesc mult...mult de tot!am aplicat pe 20 iunie..ink nu stiu nimik..si ar trebui sa plec de aici pe 1 august..
sper sa va dau o veste buna:)..pana atunci..va pup si..numai bine tuturor!
[br]Postet at: July 07, 2006, 10:30:14 PM________________________________________________ _Iata si vestea cea buna!!!Acum am venit de la Bucuresti,am obtinut viza de turist pt 3 luni.Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns la intrebari(ex.Vasile Ross,Chriss..)..Tineti-mi pumnii in continuare,sa"scap" si de ofiterul de la emigrari..Va pup!
vasiletina
26-07-2006, 19:56
felicitari.
de cei din aeroport scapi usor, desi n-ar fi rau ca persoana care a facut invitatia sa fie usor de contactat fie la telefon sau prin sala de astepare.
oricum calatorie placuta.
Sigur ca va fi acolo!Cu telefon,acte si tot ce-i trebuie:)..Daca poate cineva sa-mi dea alte sfaturi(de ex,daca ma intreaba ceva de genul cat stau ce trebuie sa raspund sau..eu stiu..)..ce ar trebui sa spun?Eu mi-am luat bilet dus-intors,aplicasem pt 2 sapt,asa k mi-am luat bilet in perioada 1-14 august.Bineinteles k o sa-l schimb acolo pe cel de intoarcere,am inteles ca se plateste 50 eur penalizare.
Multumesc!
mihaimilk
30-07-2006, 01:00
Cred ca ai mers la bucuresti dupa viza in aceeasi zi cu prietena mea :), ea dupa viza de lucru... si vine in seara asta (duminica).
Ce pot sa-ti spun, este ca intr-unul din anii trecuti cand a aplicat pentru viza turistica, a primit-o pe 3 luni, dar in aeroport nu l-a convins pe ofiterul respectiv care i-a pus stampila doar pe 2 saptamani, chiar daca ea avea bilet de intoarcere peste 3 luni... Long story short, am mers apoi in Galway la imigrari unde dupa o mica explicatie, i-a pus o alta stampila pentru 3 luni...
Se poate ca tu sa nu treci prin asta, dar daca se intampla, se poate prelungi.
.....:((..din pacate,asta mi s-a intamplat si mie..iar acum nu stim cum sa facem si ce trebuie sa facem..poate cineva sa-mi spuna si mie?
mihaimilk
03-08-2006, 15:03
adevarul e ca daca ai avut bilet de avion de intoarcere in 2 saptamani, nu e de mirare ca ai primit stampila doar pana atunci.
Eu zic asa: schimba-ti biletul cu unul peste cateva luni (sa se incadreze in viza din pasaport ;) ), prietenul sa-si ia adeverinta de la servici si de la landlord, eventual si ultimul bank statement, si sa mergeti amandoi la imigrari in orasul unde stai, si-l convingeti pe politai sa-ti puna o noua stampila.
In aeroport i-ai aratat biletul de intoarcere ofiterului?
da,i l-am aratat,pt k mi l-a cerut..voia sa vada dak mi-am luat dus-intors..
[br]Postet at: August 06, 2006, 12:31:10 PM________________________________________________ _:)..am rezolvat..o sa stau pana pe 20 octombrie..
Hello am revenit dupa o lunga disparitie, la anu dupa 2007 o sa vin in Irlanda am si eu nevoie de ajutor as vrea sa stiu undeva unde se inchiriaza locuinte, ceva ca as vrea sa raman permanent, daca ma pot angaja si restul sper sa ma ajutati
sorinmetea
07-11-2006, 09:57
www.daft.ie sau ziarele locale.