PDA

View Full Version : Legalizare/supralegalizare acte in irlanda

Oliviu
15-06-2006, 23:03
vreau sa cer un imprumut in romania, si banca respectiva cere printre altele:

"declaraţie specială privind veniturile realizate sau fişa fiscală sau
certificat fiscal sau alt document legal care să ateste plata impozitelor.

Toate documentele emise de o autoritate străină, vor fi legalizate,
supralegalizate/apostilate de autoritatea compententa şi ulterior legalizate şi traduse în România."

unde pot sa legalizez acte emise in irlanda(de ex p60, etc). cine poate sa apostileze actele astea ? solicitor ? ambasada ?

are cineva experiente similare ?

naomi
16-06-2006, 07:13
Solicitor, citeste mai multe informatii aici- http://www.oasis.gov.ie/justice/general/commissioners_for_oaths.html

si eu a trebuit sa-mi legalizez odata un document si un avocat face asta in irlanda.

naomi

vasiletina
16-06-2006, 18:21
Oliviu,

da-mi un mesaj sau telefon si te ajut cu asta.

sfinx
17-06-2006, 07:17
Se pare ca problema e rzolvata de Vasile Ros.
Daca vrei pot sa te ajut si eu.
Chiar asa: daca aveti probleme cu angajatorul, cu asigurarea in caz de accidente de munca, cumpararea unei locuinte, etc,etc ( tot ce apartine de comercial)

Oliviu
17-06-2006, 23:16
vasile/sfinx,

stiu ca daca vreau legalizare - oferiti astfel de servicii. nu ma trebuie mentionat. daca o sa am nevoie o sa apelez.

eu am intrebat unde se poate pune apostila, si daca a mai trecut cineva prin asta.

se poate raspunde scurt si la obiect.

Liviu.Onofrei
18-06-2006, 23:27
hartia treba sa fie de la Tax Office,cea cu P21-tax statement,hartie originala albastra.
P60,de la current employer,Harpa de culoare rosie.

toate hartiile...traduse si stampilate de Ambasada.

altfel...waste your time !!

vasiletina
19-06-2006, 22:47
Oliviu,

nu e vorba numai de legalizare simpla.

traducerea de la Ambasada se face (de obicei apeland la serviciile unora dintre noi).

legalizarea se face atat la Ambasada cat si la notar.

apostila se pune la Afacerile Externe in 69-71 Hainalt House, St. Stephen's Green si costa € 20 de euro de document.

http://foreignaffairs.gov.ie/services/consular/other/01.asp

oricum vad ca spun un lucru si intelegi altceva. eu nu am mentionat specifi traducerea ci ajutorul.

in momentul de fata am baiatul in spital si nu pot in urmatoarele zile.

numai bine.

Oliviu
23-07-2006, 03:17
Vasile, poti te rog sa spui care sint practic pasii care trebuie facuti pt ca un document din irlanda sa fie valid in Romania:

1. aplicare apostila la ministerul de externe (daca se merge acolo, mai trebuie mers la avocat)
2. stampila la ambasada(e necesar)
3. traducere ambasada

Merci anticipat.

vasiletina
24-07-2006, 11:25
Liviu,

in mod normal este necesara doar traducerea legalizata a unui document.

traducerea si legalizarea la Amabasada este in felul rumator: tu te duci acolo, iti dau numarul meu ca sa iti traduc documentul, si cand este gata te duci la ei la legalizat si platesti in doua locuri)[b]

daca vrei direct ma suni pe mine si te rozolv si cu una si cu alta, platind odata. ;)

in cazuri exceptionale este nevoie de apostila de la Afacerile Externe Irlandeze sau Ambasada Romaniei (desi nu stiu daca ei faca asa ceva, am auzit doar)

insa din nefericire am auzit, ca desi documentul este tradus, legalizat, apostilat, in Romania mai trebuie mers la un notar (ca sa nu moara de foame probabil aia) ca numai asa este acceptabil la banci, institutii financiare).

De exemplu in Germania: traducerea documentului este suficient valabila si recunoscuta cu stampila si semnatura traducatorului.

In Irlanda: idem ( desi eu din lipsa de incredere a unora sau cerinta unor Ministere, le ofer contra cost si legalizare cu semnatura si stampila notarului peste semnatura si stampila firmei mele)

In Romania: sa nu moara de foame aia care iau bani pe orice tranzactie posibila si imposibila, ca daca ar fi sa traduca ce scrie in documentul respectiv, nu ar putea).

Sper ca am "ajutat" la intrebarea ta.