PDA

View Full Version : S-a mai schimbat ceva la "work permit"?

proteus
01-06-2006, 13:10
Salutari din Romania!

O firma de IT din Irlanda ar fi interesata sa ma angajeze pe un post de (Senior) Web Developer. As fi curios daca s-au mai schimbat cu ceva regulile pentru "work permit" in ultima vreme. Pe entemp.ie si celelalte site-uri nu vad nimic nou despre Romania, dar mi-am zis ca nu strica sa arunc o intrebare pe forum.

Alte intrebari pe care le-as avea, daca cei de pe forum au timp:

- Cam cat mai dureaza obtinerea unui work permit in ziua de azi?
- Cat de mult conteaza dimensiunea firmei angajatoare? In cazul meu e mare, cam 1,000 de angajati.
- Exista ceva ce as putea face eu sau angajatorul pentru a urgenta procesul?

Din pacate nu pot sa aplic pentru "work authorization/working visa" pentru ca nu am absolvit o facultate. Poveste lunga... am studiat cam 4 ani (din 5) dupa care am intrerupt pentru ca ar fi trebuit sa ma mut in Olanda... ceea ce nu s-a intamplat... In fine, m-am bazat pe studiu individual si nu pe diplome... asta e.

Apropos: Chiar daca cei de la consulatul Irlandei din Bucuresti mi-au spus ca nu pot aplica pentru "work authorization/working visa", nu exista nici o alta metoda pentru a aplica totusi, pe baza celor 4 ani de studii universitare?

Orice sfat sau informatie este bine-venita!

Toate cele bune,
Sebastian

Oliviu
01-06-2006, 22:35
nu e problema daca nu ai diploma, dar nu poti lua working visa. trebuie sa mergi pe workpermit, dar asta dureaza. nu cred ca se pot face presiuni din partea firmei, eventual ei pot sa fie promti cu actele sa nu dureze mai mult decit normal.

Teoretic trebuie diploma de licenta ca sa iei working visa. Eu cind am luat acum 5 ani in urma, nu mi-au cerut-o. Era foarte simplu: mergi cu o oferta in IT si in 2 sapt aveai it working visa.

work permit poate dura in jur de 4 sapt - am un prieten care a primit permisul de munca in august.

daca ti-au facut ofera, da-i bataie si mergi inainte.

proteus
02-06-2006, 08:15
Multumesc mult pentru sfaturi. Inca nu am o oferta ferma, mai am o etapa de interviu de trecut, dar sper sa iasa bine.

Intre timp am primit un raspuns ciudat de la info@immigrantcouncil.ie (sosit cam la 2 saptamani dupa ce le-am scris):

>Regarding possible work permit, please note that the Dept of Enterprise,
>Trade and Employment has stopped issuing work permits lately as they are
>awaiting the introduction of the new Employment Permit Bill.

Stie cineva mai multe despre acest nou "Employment Permit Bill"? Vreo idee despre cand ar urma sa intre in vigoare si ce schimbari aduce? Pe Google nu am gasit nimic relevant.

Cat despre "working visa", cei de la consulatul din Romania mi-au zis foarte ferm ca nu se poate fara licenta. Nu vor sa ia in calcul studii partiale si experienta. As putea incerca sa fac pe niznaiul si sa incerc sa depun dosarul oricum, dar probabil mi l-ar respinge din start.

Ma mai uitam la HETAC (www.hetac.ie) si ma gandeam sa incerc sa-mi echivalez experienta cu un B.Sc., insa probabil e foarte "long shot". A avut cineva de pe aici contact cu HETAC?

Multumesc inca o data pentru ajutor.

Toate cele bune,
Sebastian

danielab
22-06-2006, 16:28
buna,

sint daniela. Acum 3 ani am aplicat pt. recunoasterea diplomei-cu licenta (Autovehicule Rutiere Brasov) de catre HETAC. Raspunsul lor a fost ca Diploma poate fi echivalata cu BA ordinary-pass-England (chiar daca nota de absolvire a fost peste 9) cu specificarea ca specializarea mea nu se inscrie in HETAC. Se pare ca nu exista (sau nu exista acum 3 ani) un sistem compatibil si functional de echivalare a diplomelor romanesti . Asa ca a trebuit sa ma inscriu din nou la facultate(in Irlanda). Cei de aici mi-au recunoscut 2 ani din calificarea anterioara si a trebuit sa mai fac inca 2. O idee buna ar fi totusi sa incerci sa aplici pentru recunoasterea diplomei la HETAC. Intre timp poate ca s-au mai imbunatatit sistemul si criteriile de echivalare. Dar pe de alta parte daca (din diferite considerente) nu ai reusit sa finalizezi studiile, nu sint sigura ca te poti califica pt. recunoasterea studiilor in cadrul HETAC. Oricum merita incercat si SUCCES.

proteus
22-06-2006, 16:35
Daniela, multumesc mult pentru sfaturi.

Pana la urma probabil va trebui sa fac si eu ca tine, adica sa ma inscriu la facultate si sa incerc sa-mi echivalez o parte din studii. Am mai scris la HETAC, NQAI, NARIC, si raspunsul a fost cam acelasi, ca nu pot echivala studii partiale.

In fine, sa ma vad eu ajuns in Irlanda mai intai :)

danielab
22-06-2006, 16:55
Dupa ce ajungi in Irlanda, daca vei avea nevoie de informatii referitoare la continuarea dtudiilor aici ma poti contacta la butand@tcd.ie (pina la sfirsitul lunii septembrie) sau pe forum oricind.

Iti tin pumnii,
Daniela

dambrozi
17-08-2006, 20:41
Dupa ce ajungi in Irlanda, daca vei avea nevoie de informatii referitoare la continuarea dtudiilor aici ma poti contacta la butand@tcd.ie (pina la sfirsitul lunii septembrie) sau pe forum oricind.

Iti tin pumnii,
Daniela

Buna Daniela,
Ma numesc Daniela :) si iti scriu din Canada.
suntem o familie de romani care se gandesc sa mai imigreze o data mai aproape de Romania si Irlanda ar fi o varianta.
Sotul meu lucreaza in IT si va trebui sa gasim o varianta prin care sa isi gasesaca job acolo iar eu va trebui probabil sa studiez- in RO am facut dreptul, aici in montreal m-am apucat tot de drept.
cum sunt studiile in Irlana? tu cum ai aplicat? accentul in engleza este greoi?

Merci mult,

Daniela