PDA

View Full Version : Articol de pe site-ul Societatii Romanesti din Irlanda

chris
07-04-2006, 22:32
Consider ca acest caz ar trebui mediatizat, indiferent de pagina de web pe care apare:

Cazul urmator ne-a fost prezentat de catre unul din mebrii comunitatii noastre. Am intrat in legatura cu persoanele in cauza. Mai jos puteti citi filmul actiunii. Cum vom avea noutati va vom tine la curent.

Pe data de 21 martie 2006 soţia mea C G a plecat din Dublin, Irlanda într-un concediu de zece zile in România. Motivul acestui concediu era de a-şi vizita familia după o perioadă de trei ani. C G locuieşte în Dublin împreună cu mine R L, având acte de rezidenţă (green book stamp 4) în Irlanda. Împreună avem un copil, Nicholas, de 18 luni născut in Irlanda şi care este cetăţean irlandez. Soţia a plecat din Dublin la ora 11:30 având o escală la Milano de 3 ore şi ajungând la Bucureşti Otopeni în jurul orei 01:00. Aici la punctul de control soţia mea a arătat ofiţerului din cadrul Poliţiei de frontieră, Sica Tudor, paşaportul în care are viză de Irlanda eliberată de autorităţile locale irlandeze. La vederea paşaportului ofiţerul a ignorat viza şi a început să-i ceară socoteală soţiei mele cum a intrat in Irlanda acum trei ani de zile. În urma constatării că soţia mea nu a avut, acum trei ani, viză de intrare pe teritoriul Irlandei, domnul Sică Tudor a reţinut-o pe soţie împreună cu copilul în zona neutră pe motiv de trecere ilegală a frontierei dintre două state. Doresc să menţionez aici că înainte ca soţia mea să plece în ţară am cerut informaţii telefonic atât din partea Ambasadei Române la Dublin cât şi din partea Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Bucureşti, explicând situaţia noastră. Din partea ambelor instituţii răspunsul a fost acelaşi şi anume că nu vom avea nici un fel de probleme iar dacă se va reţine paşaportul sau se va aplica vreo interdicţie de liberă circulaţie aceste acte reprezintă un abuz din partea lucrătorului Poliţiei de Frontieră.

Cu toate acestea, soţia mea a fost reţinută împreună cu copilul nostru, cetăţean irlandez timp de cel puţin trei ore, timp în care nu i s-a permis să hrănească sau să schimbe copilul. Ba mai mult atât domnul Tudor cât şi un coleg al dumnealui i-au adresat soţiei mele injurii si cuvinte calomnioase, ameninţând-o ca ii vor pune interdicţie de a mai părăsi ţara. Soţia mea a încercat să le explice domnilor ofiţeri ca are viză de Irlanda că are drept de şedere in Irlanda, arătându-le atât viza cât şi cartea verde dar fără nici un rezultat. În cele din urmă au lăsat-o să plece dar i-au reţinut paşaportul şi i-au spus să se prezinte în termen de 7 zile la biroul de evidenţă a paşapoartelor de unde a fost eliberat.
Am recontactat Consulatul României la Dublin unde domnul consul mi-a spus că ceea ce a comis lucrătorul Poliţiei de Frontieră este o mare greşeală. Încercând să mă ajute mi-a dat numele doamnei comisar şef al serviciului de paşapoarte Ploieşti. Câteva zile mai târziu soţia mea a intrat in audienţă la doamna comisar şef Soare. Soţia mea i-a explicat cele întâmplate răspunsul doamnei comisar fiind că nu ştie ce să facă şi îndrumând-o să se întoarcă la aeroport să-l găsească pe domnul Sică Tudor şi să vadă cum poate reintra în posesia paşaportului. În aceeaşi zi soţia mea s-a întors la aeroportul Otopeni încercând să obţină o audienţă la şeful Domnului Tudor. După ore de aşteptare o doamnă a venit şi i-a spus că toată lumea este ocupată iar paşaportul ei este la Ploieşti. Zilele ce au urmat au fost un adevărat du-te - vino între Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Bucureşti şi Serviciul de Paşapoarte Ploieşti, fiecare persoană cu care a intrat in contact ridicând din umeri si trimiţând-o pe soţia mea la alt birou.
Rog daca sunt persoane care au fost i aceeasi situatie sa-mi dea si mie un sfat cum au procedat in aceasta situatie.
Va multumesc mult