View Full Version : Cat de scumpa e viata in Irlanda?
Salut,
Imi caut de munca in Irlanda, si sunt foarte nedumerit apropo de ce salar ar trebui sa am ca sa consider ca mertita efortul de a veni in Irlanda.
Este cineva pe acest forum din Dublin care sa ma poate lamuri care sunt costurile vietii in Dublin?
Prin costurile vietii ma refer la:
1. chirie - am vazut ca preturile pt un apartament cu o camera costa in jur de 800 euro. Sunt si mai ieftine?
2. intretinere
3. mancare
4. masina (preturi la masini + taxe + eventuale alte cheltuieli)
5. Eventual alte informatii utile apropo de costuri/cheltuieli....
Multumesc.
Bogdan
Liviu.Onofrei
05-04-2006, 23:01
toate intrebarile astea nu au raspuns,pentru ca depinde mult de "living standard" pe care il doresti tu.
eu am 6 "non-nationals" ce locuiesc intr-o casa de 3 bedrooms si platesc 1100 in...6 !!
Oricum,un salariu net de €600-€700 pe week ar trebui sa ajunga pentru mai mult de medium.
In alta ordine de idei...problema nu este salariu ci daca gasesti de munca.Si oricum daca gasesti,pentru inceput,6-12 luni,salariu poate fi de mizerie.Apoi,depinde de tine,poate creste simtitor,dar multi se multumesc ca inca mai au de munca si nu se gandesc la "wage increase" !
Poate cei din high-class ma pot contrazice!!
:) :)
Nu prea exista raspuns la intrebarea ta ce salar sa am ca sa merita efortul ? ce inseamna pentru tine sa merite efortul ? sa economisesti 1000E pe luna ? 3000E ?
In ce domeniu esti ? Incearca sa prinzi un job si eu zic ca orice peste 40k-45k si depinde de situatia ta familiala ti-ar putea permite sa traiesti civilizat si sa si economisesti ceva bani.
nu sint apartamente mai ieftine de 800, dar daca esti single poti sa stai intr-o casa cu mai multe pers in aceeasi situatie cu tine, etc.
aici este destul de scump, dar totul depinde de ce salariu ti se ofera.
Va multumesc pt raspunsuri.
Intr-adevar depinde de "living standards", dar eu ma refeream la ce cheltuieli ar fi acolo. In urma informatiilor adunate urmeaza sa imi fac socotelile si sa decid daca merita sau nu.
De exemplu m-am interesat de impozit( 20% pana la aprox 30.000 si 42% peste). Inafara de acest impozit, ar mai trebui sa scad ceva din salarul brut?
Pensia o platesc ei? o platesc eu? cat e? E obligatoriu?
asiguarea de sanatete e ca in Romania....ti se ia obligatoriu din salar un procent? Sau e optional?
Cum e cu joburile din IT? Se gasesc usor? Pt 6 ani de experienta am sanse sa primesc in jur de 50k pe an?
Multumesc,
Bogdan
Liviu.Onofrei
07-04-2006, 20:29
Salut.
1.Impozitul pe salariu:depinde daca esti singur si nu cu familie.Da,intr-adevar cam asa e,mai pune un 25% ca sa fii "in a safe hand" !
2.Pensia e facultativa,ti se plateste doar dupa un an dar iti recomand pensie privata,e in jur de €100 pe luna,asta la fel,depinde de tine !
3.Health assurance:unele firme au un "special group rate discount",in sensul ca firma ia un contract pentru toti cei angajati la ei.Normal,o familie cu 2 + 2,
e in jur de €1500 pe an.Normal...nu toate firmele au asa ceva si daca au,nu iti platesc ei,pana cand nu ai 1 an sau ai un anumit statut.
4.Joburi din IT ! Check : www,irishjobs,ie !! Se gasesc si nu prea !Uita-te si vezi ce e !Multe job-uri in IT vor ca tu sa fii aici si nu stiu daca fac "phone interview"
sau iti aranjeaza viza de lucru ! La 6 ani e OK,depinde de ce sector esti in IT,dar daca prmesti un 25k,pentru primul an ,in situatia ta as fi multumit !
Multa Bafta...
Multumesc...incep sa am o imagine mai clara.
25k pe an nu mi se pare nici o afacere....deci nici nu se pune problema sa vin pt suma asta. Eu nu stau in Romania...si pot spune ca 25k plus ceea ce mi-si spus tu apropo de cheltuieli e mai putin decat am eu acum. Mi se pare mai avanajos si in Romania (unde se poate ajunge in Bucuresti la 1200-1300 euro pe luna) decat in Irlanda cu 25k.
Oricum, incercarea moarte nu are....plus ca eu sper sa se acorde drept de munca pt romani dupa ce intram in UE...la fel ca in cazul polonezilor, ungurilor .... Stiti ceva in sensul asta? E posibil sa acorde Irlanda drept de munca in momentul in care aderam?
Se practica prin Irlanda sa stai intr-o casa cu mai multe persoane?
Liviu.Onofrei
07-04-2006, 21:06
Bogdane....suma de 25k am aruncat-o acolo ca sa fie o extrema de jos!
Daca iti permiti si stii sa negociezi,poti obtine mai mult! Nu mi-ai spus in ce domeniu lucri sau esti calificat!
Depinde de ce strategie aplici:cel mai important este sa intri "on the market".Apoi ,te poti muta usor,relativ mult mai bine...
Eu cand am inceput aveam 8k...mai putin decat daca lucrai in restaurant ! Apoi,dupa o perioada,am pus cartile pe masa
si...am inceput santajul si negocierile ! :) :)
In programming banuiesc ca ai mai mult,dar totul depinde de angajator!Nu stiu....25k a fost jos,la limita!Uita-te pe site-ul acela
si compara.
Daca imi spui de o munca in Bucale de 1200-1300...cu 6 ani de experienta ...sunt interesat si eu !!! :)
Dreptul la munca...nu se stie,este in discutie in cadrul Politicienilor !
Da...big time !!Se practica...
M-am uitat pe site-ul ala si am vazut cam care is salariile...daca ar fi sa iau bani pt cata experienta am si cat stiu ar fi ok. Numai ca e faza cu viza...ca nu o am si asta e un impediment, am mult mai putine alternative.
Eu sunt programator C/C++(Windows & Unix)....si am si vreo 2 ani de java...
In Bucale am colegi care au gasit cu 1200-1300 pe luna. Ii adevarat ca nu curge cu oferte de genul asta la tot pasul, dar se poate. Pe mine in schimb nu ma intereseaza sa ma intorc in Romania(si cu atat mai putin in Bucuresti)....ca de altfel 1200-1300 e un salar mai mult decat decent in Romania.
Oricum, eu sunt plecat de 2 ani din Romania, dar am observat ca au crescut salariile(asta stiu din discutiile cu amicii din Romania plus de pe bestjobs).
Inca ceva....se poate sa lucrezi acolo o norma si jumate? Adica ati auzit de cazuri?(nu prea cred....dar intreb...cine stie)
Dupa cat timp iti dau rezidenta permanenta?(stiu ca in UK a crescut perioada de la 4 la 5 ani, dar de Irlanda nu stiu nimic)
Merci
Nu se lucreaza in IT cu o norma jumate, eventual sa lucrezi intr-un alt domeniu cealalta jumate de norma: pizza delivery, de ex.
De bani: totul depinde de unde ai tu experienta in ce proiecte ai fost implicat si cit esti de bun programator.
50 nu este imposibil, totul depinde de cit esti de "strong".
Banuiesc ca tu stii deja asta, asa ca poti sa iti raspunzi singur la intrebare.
Sint bani frumosi si oportunitati interesante in programare in Irlanda - aici foarte multe multinationale: microsoft, dell, oracle, amazon, ebay, google, etc, etc, etc.
Nu mai compara cu Bucuresti-ul ca nu are nici un sens. Acolo sint trei firme care dau 1200-1300 si este o concurenta uriasa pentru ele - stii si tu asta.
working visa nu e problema daca gasesti firma potrivita. Aia e echiv. cu rezidenta, atita timp cat ai un job in IT(nu neaparat la firma initiala) esti ok.
Incepe sa aplici pentru ca merita - zic eu.
Success.
valentin2006
17-07-2006, 00:37
Apropo de topic, chiar imi faceam un calcul daca ar fi sa emigrez in Irlanda....
Sincer am gasit si single room cu 400 $ acum nu stiu daca era tzeapa s-au nu....
Anyway ce-mi puteti spune de un job de webdesigner? Am vazut postari pe jobs in Ireland ca sunt platiti destul de bine intre 35k-50k.....
MM..eu cu prietena mea facem impreuna in jur de 5 mii pe luna si nu platim casa ca stam la parinti :P Si nu putem pune deoparte nimica.Poate din cauza ca cheltuim prea mult :))))))
mishulyna
31-12-2006, 16:35
As avea si eu o intrebare... daca ti se ofera un salariu de 2500 euro pe luna, impozitul se retine din salariu sau trebuie sa-ti faci o rezerva pentru a-l plati la sfarsitul anului?
Scuze pentru ignoranta, multumesc pentru orice eventual raspuns! :)
vasiletina
01-01-2007, 12:54
impozitul il plateste angajatorul pentru tine, el se colecteaza in mod automat (daca nu uita sa il vireze angajatorul catre Revenue Commissioners cum este uneori cazul). Acest impozit este trecut pe fluturasul de salar si pe P45 (cand schimbi locul de munca in cursul anului)sau P60 (la finalul unui an calendaristic daca ramai cu acelasi angajator). si care sunt obligatorii a fi eliberate de angajator angajatului!
Singurele persoane care platesc periodic sunt cei care munces ca si persoane juridice (self-employed) si care in plus la final de an trebuie sa completeze cateva formulare si sa faca platile aferente.
ca sa raspund si io la unele posturi: vestile ce le am eu de pa acas e ca si in alte orase din provincie sunt angajatori IT obligati sa mareasca salariile anul asta (si chiar o fac) fiindca le pleaca oamenii altfel. asa ca ma gandesc ca pt bucuresti ar trebui sa fie ceva normal sa ai la 1200 la 6 ani experienta de actualitate.
sfatul meu e ca daca vii din afara romaniei si ai ani experienta dovedita/ceruta in IT, sa tii de salar cu tupeu, gen cel putin 48k pe dublin; sa nu mai zicem ca si in tara asta salariile se aliniaza cu inflatia, asa ca ce acu-s cativa ani era decent se poate sa nu mai fie valabil.
mai ce: io mi-am "negociat" salarul cu exact 5k mai putin decat suma pe care am cerut-o initial, venind din ro. da am "prevazut" asta, asa ca tot mi-a convenit.
despre norma jumate: nu stiu cate firme platesc orele suplimentare, si asta e un fel de beneficiu.
working visa ...nu mai stiu unde am citit (poate pe aici) ca trebe sa ai si studii superioare in IT related fields ca sa o primesti de altfel repede ...daca nu, ma gandesc ca ramane varianta cu work permit ce se obtine mai greu parca.
Eu lucrez in Bucuresti ca programator embedded, la doar 2 ani si 9 luni de experienta castig putin peste 1000 Euro. Sunt in tratative pentru o oferta de lucru in Galway Co, Tuam.
1. As vrea sa stiu cam cum e viata acolo, si daca cu 3000E/luna as trai decent si as putea sa fac ceva economii. Ideea e ca as pleca pe un salariu de aproape 3 ori mai mult, costurile vietii cresc cu acelasi factor??? Sunt singur si ma gandesc si la o locuinta cu un dormitor.
2. Cand ti se face o oferta angajatorii vorbest de "gross" ori "net" legat de suma anuala?
3. Din cate am citit pe tot felul de site-uri parerile sunt impartite, cica ar fi doar cateva zile cu soare pe an si in rest numai nori si ploaie... :( E chiar asa "bacovian" peisajul?
4. Femeile nu sunt asa grozave din cate am auzit, ce sanse sunt sa te si distrezi sa-ti faci prieteni, sa nu mergi ca in armata acolo... :)
Multumesc
asta ziceam si io ... ca sunt salarii bunicele / in crestere si in IT-ul din Ro.
daca o sa stai in galway o sa fii fericit de viata sociala de acolo. si se poate face naveta la tuam. am fost doar in vizita in galway, da ne place foarte mult. parca un 2beds era la 800/900 euro. si asta ii cheltuiala cea mai mare din salarul pe o luna.
hmm ... firma de automotive. stim de ea. au mai avut si altii interviuri pe acolo.
despre salar: parerea mea e ca se discuta de brut. mai erau ceva posturi altundeva despre cum se calculeaza salariile ...sau gasesti detalii pe revenue.ie. e mai scump totul, dar mi se pare ca inca poti sa faci economii din ce suma zici tu, cata vreme nu planui sa iti cumperi locuinta aici ;) daca esti singur/fara familie ar trebui pentru banii astia sa ai salar destul de ok pt Tuam pana la urma ...
zilele astea e mai mult decat bacovian: e un vant de numa pe unde stau .eu. da cum oricum vii sa stai ziua lumina la lucru, daca iesi seara nu mai conteaza asa mult ca ploua. dar e mai mult decat suportabil totul. si ce ii fain e ca is prietenosi. cel putin colegii mei de la lucru nu is asa cu fite ca alti vest europeni cu care am mai lucrat.
Bun, stii daca lucreaza vreun roman la firma respectiva?
nu stiu decat ca sora-mea a avut interviu cu ei saptamanile trecute. insa momentan nu se fituie pe ce job aveau.
chiar daca si cheltuielile cresc de 3 ori , banii pe care ii poti economisi cresc si ei de 3 ori (fata de banii pe care ii economisesti in romania ) - cazuri aparte sunt cand aici nu ramii cu nimic din cei 1000 de euro sau si mai rau cand datoriile cresc de la salariu la salariu ;)
@bend
Dupa parerea mea, esti mai bine in Bucuresti cu 1000 de euro net decit in Tuam, jud. Galway, cu 3000 brut, dar asta doar din punct de vedere strict financiar. Pe de alta parte, experienta de lucru si pur si simplu a locui intr-o alta tara sint niste chestii care merita incercate, fara discutie. Tuam e un orasel mic dar "bine format", cum zice bancul. De vreo doi ani incoace are chiar si un "mall" in miniatura, daca-ti vine sa crezi! La un moment dat trebuia sa ma duc la Galway cam o data pe luna si am urmarit constructia acelui centru comercial, fiindca drumul national N17 trece pe acolo. Chiar ma gindeam ce bine de aia care vor locui in apartamentele de la etaj, ca au practic tot ce vor la parter - de la supermarket la farmacie si cafenea.
1. De acord cu mva si eric1975 - poti trai absolut decent si sa faci si economii, daca esti singur si nu foarte pretentios.
2. Brut anual.
3. Nu e bacovian, zic eu, dar poate fi de-a dreptul dramatic! Bacovian ar fi sa-ti ploua marunt, la nesfirsit, dintr-un cer plumburiu, pina dai in depresie. Pe cind aici - cel putin pe coasta de vest - se poate intimpla ca alaltaieri: ninge de la 8 pina la 8:15; viscoleste timp de 30 de minute; acalmie inca vreo 10 minute; urmeaza rafale extrem de puternice si toarna citeva tone de apa pe centimetru patrat; dupa care norii dispar si vezi soarele atit de stralucitor si cerul asa de albastru cum la Bucuresti nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata. Iarna asta a fost - inca este - calda si extrem de furtunoasa. Pe de alta parte, cum bine zice mva - ce-ti pasa cum e afara cind esti toata ziua la lucru? Sigur, iti pasa la sfirsit de saptamina, dar nu-i bai.
4. Cine ti-a spus ca femeile nu sint prea grozave probabil n-a avut succes la ele! Depinde cum privesti lucrurile si cum abordezi problema. Un lucru te-ar putea frapa, totusi: cantitatea de alcool pe care irlandezele o beau cot la cot cu barbatii - aici e ceva normal, acceptat de societate, nu ca in RO, unde nu se cade ca femeile sa se imbete la circiuma. In plus, multe fete ies in oras in "haite" (neinsotite de barbati), deci cred ca ai sanse serioase, daca stii cum sa te porti ;)
@Mihaela
Multumesc de raspunsuri.
Eu nu m-am nascut in Bucuresti si n-am avut de-a face cu orasul asta pana acum 6 luni cand am aterizat in el...
Pentru conditiile de viata si surmenajul din Bucuresti 1000 de euro mi se pare nerelevant. De aceea cochetez si cu altceva.
In Bucuresti am de platit o chirie de peste 200 euro in conditii de cutie de chibrituri cu mobilierul meu, intr-o zona asa zis "buna", sintagma pe care nu o inteleg pentru ca in jur e o padure de betoane cenusii patate pe alocuri de diferite culori: rufele puse la balcoanele unele inchise altele nu.
Intretinerea (apa, incalzire, gaz, curent, TV, internet, salubrizare...etc) in jur de 100 euro, mancare cam tot 100, si alte cheltuieli curente de buzunar 100 euro, deci cu efort mare poti sa strangi cam 500 euro pe luna fara sa-ti mai cumperi nimic altceva sau sa faci o iesire in natura in weekend.
De aceea ma gandesc si incerc sa aflu daca o eventuala mutare in Irlanda sa nu insemna de fapt, o viata la fel de putin colorata dar la alta scara... Stii sa nu dau din lac in put!
Oricum informatiile aste imi sunt de folos si voi sti cu atat mai bine ce fac cand voi avea de pus semnatura!
Mai astept si de la altii opinii/pro si contra...
mishulyna
19-01-2007, 15:52
@Mihaela: intrucat cu costul vietii m-am cam lamurit, despre barbatii din Irlanda ce poti spune? ;)
@mishulyna,
:D ha ha ha!
Prea aratosi nu sint ei (desi se cred!), dar in general sint cumsecade, nu tin nasul pe sus.
Daca esti "in cautare", iti va trebui multa rabdare, fiindca aici oamenii se casatoresc in general devreme. Nu e ceva iesit din comun ca un barbat de 30 de ani sa aiba deja trei copii. Nu stiu daca doar mi se pare mie, dar majoritatea barbatilor sint "familisti", cum nu se prea intimpla in RO. O fi si rezultatul educatiei catolice... sau poate si efectul indirect al costului imens al caselor (cu un singur salariu e aproape imposibil sa poti cumpara o casa, deci... cel mai simplu e sa te casatoresti).
Dar cum pina si in Irlanda s-a inventat divortul (de-abia in 1995!), exista si piata de barbati la mina a doua ;D
Inca ceva - mi se par mai respectuosi fata de femei decit romanii, mai putin "macho", mai dispusi sa coopereze la serviciu si sa lucreze cu o femeie-sef.
mishulyna
19-01-2007, 16:40
Multumesc! Nu-s neaparat "in cautare" dar nu se stie niciodata.... :D
@Mihaela
stii cate cupluri de irlandezi traiesc in concubinaj?
girlfriend and boyfriend?
de cat timp esti in Irlanda?
si cat de bine cunosti situatia familiilor de aici?
sunt supusi ca au copii impreuna, nu sunt casatoriti si tatal nu are multe drepturi asupra copiilor daca nu sunt casatoriti cu acte
au copii devreme cei care nu au petrecut multi ani prin scoala
cei care au scoli si profesii au copii dupa 30 de ani,
incepe sa aibe dreptate catalin cu barbatii irlandezi care vegeteaza lanca nevasta cand merg cu masina in oras
@sfinx-ul
Sfinxule, n-am avut intentia sa ating vreun nerv sensibil... :)
Stiu ca ai mai explicat care e parerea ta despe legislatia privind familia/cuplurile, copiii si drepturile parintilor. In general sint de acord cu tine, legea e proasta si trebuie schimbata. Dar nu despre asta era vorba in raspunsul meu catre mishulyna. I-am oferit o parere subiectiva, ca doar n-am stat sa caut in statistici.
Evident, nu stiu citi traiesc in concubinaj. Tu stii? De fapt, nici nu stiu unde s-ar putea gasi date despre numarul cuplurilor necasatorite. Din cite stiu eu, de-abia la recensamintul din 2006 s-a introdus o sectiune in chestionar in care trebuia sa explici relatiile dintre membrii gospodariei. Census 2002 nu are date decit despre single, married, separated si widowed.
N-am decit opt ani si jumatate in Irlanda si cunosc doar situatiile celor din jurul meu, plus ce mai citesc in presa. Daca tu ai mai multe informatii, da-mi si mie un link-doua, sa citesc si sa ma lamuresc.
Ai dreptate cu afirmatia ca cei cu studii superioare si profesii banoase au copii mai tirziu, dar astia inca sint o minoritate, mai ales in afara marilor orase.
Iar remarca privitoare la vegetare, irlandezi, neveste si masini chiar ca nu vad ce cauta in contextul asta ;D ;D ;D
mishulyna
20-01-2007, 18:53
Imi cer scuze ca am provocat acest schimb de replici, era doar o curiozitate... Nu ma interesau date statistice, doar parerea unei femei! :-[
revin cu alta parere vis a vis de ce inseamna decenta in romania: net 1000 euro in bucuresti daca e singurul venit pe familie (chiar o singura persoana), si inca tre sa platesti chirie, poate sa fie putin. pentru ca daca ar fi sa iti cumperi astazi un apartament undeva in bucuresti (si nu ma refer la alea noi, ci alea pe care le stim demult) cred ca ratele ar depasi juma din salar. stiu ca nu toata lumea (mai ales de aici) vrea sa isi cumpere locuinta in general, unii prefera sa stea in chirie fiindca au mai multa mobilitate.
nu comentez alte situatii mai disperate ...zic doar ca merita incercat sa iesi afara, cata vreme ai curaj sa faci asta, si valorezi pentru altii mai mult decat in romania astazi. plus ca nu te tine nimeni sa ramai la firma aia la nesfarsit ...poti sa mergi la salar mai mare dupa o perioada, la alta firma de ex.
sunt suficient de multi care traiesc in concubinaj, din diferite motive
a) sa zicem ca cei cu servicii bine platite nu au avut timp sa se casatoreasca
b) cei cu scoala putina prefera sa stea in concubinaj sa poata suge de la social Welfare
d) cei instariti - sa nu imparta agoniseala cu jumatatea sau cu vanatorii
si exemplele pot continua.
am avut ocazia sa cunosc foarte multe familii in perioada in care am ajuns aici; mai mult de jumatate sau prezenta my boy friend sau mai girl friend. sau I`m Mark`s girl friend
intelegerile le fac femeile, barbatii ori sunt plecati la Pub sau Golf ori..........................
asta nu inseamna ca nu sunt si "barbati" in Irlanda sunt , dar din pacate cam putini
@sfinx-ul: atrag atentia ca nu suntem sociologi ca sa facem afirmatii de genul celor din postul anterior; e ca peste tot in civilizatia occidentala, cu marea deosebire ca aici inca isi pastreaza catolicismul o amprenta in sens pozitiv in viata publica. dar ce e mai important e ca discutia asta e din nou offtopic, nu mi-o lua in nume de rau.
nu o iau in nume de rau
doar ca nu vreau sa se inteleaga gresit
catolicismul ?....................
cate biserici ale lor sunt pline?
biserica transformata in PUB? da e in Jarvis St
in seara de inviere intr-o biserica catolica era 30 de pers (le-am numarat) din care 5 erau negrii pe mine si fiica mea nu ne-am numarat
catolicismul sau biserica catolica incepe sa fie istorie
sa incercam sa prezentam realitatea
se poate sa fie asa (din pacate); daca mai adaugi ca in europa astazi irlanda e considerata una din cele 3 tari ramase puternic catolice (alaturi de italia si portugalia parca) ...nu e prea bine pentru cei ce vor sa pastreze o europa crestina (sa vedem noua constitutie "a angelei" cum o arata) ...
dar ma refeream la interzicerea avortului, pozitia fata de homosexualitate...
depinde de mediul in care traiesti: or fi ei la capitala mai "emancipati" ...dar unde sunt eu e absolut in limite normale; ba chiar pot sa zic ca nu exista cupluri care sa aiba copii in concubinaj, cum cunosc cazuri in franta de exemplu.
din alt punct de vedere, in romania nu e absolut la fel ? adica e pe duca institutia casatoriei ...nu e ceva specific, dupa mine.
PS: intentia mea e sa prezint familia irlandeza asa cum este, nu in sens peiorativ. ce nu inteleg e in urma anumitor discutii de ce se bombane atata de cultura/religia lor. incurajez sa se vina aici pentru turism cine isi permite / lucru cine gaseste ...fiindca poate fi o experienta buna.
...Si la mine la tzara (judete predominant rurale) e "normal", iar lumea merge la biserica regulat. La orele de "mass", parcarile si strazile vecine bisericilor sint pline de masini (fiindca oamenii locuiesc la mile distanta). Jarvis Street nu e reprezentativ pentru intreaga Irlanda, nici macar Dublinul nu e...
mishulyna
22-01-2007, 17:33
La fel as zice si eu, nu e ceva specific... Statul si biserica ar trebui sa mai si dea ceva oamenilor, nu doar sa ceara! Daca in Romania bisericile sunt pline cu cat diminueaza asta rautatea, saracia si disperarea oamenilor? Mie mi se par mai oneste concubinajul, homosexualitatea intre parteneri care se iubesc si se respecta decat casatoriile care dureaza doar de frica divortului si mai ales a partajului, poate ca ma insel...
Si cu siguranta sunt off-topic! :-[
In toata istoria omenirii religia si biserica nu a facut decat sa dezbine si sa nasca razboaie
Afganistan, Yugoslavia, Irak, etc,etc
ce a facut inchizitia?
biserica catolica in ani 60-80 cand exportau copii "nascuti din flori" ei folosind cel mai sadic cuvant bastard?
violand baietii (copii) in asa zisele scoli ale bisericii, etc, etc
Dublinul nu e reprezentativ , dar din pacate in Dublin traiesc 1.7-1.8 mil people
de ce biserica nu ajuta pe cei saraci?
doar le ia banii si preotii traiesc in case luxoase, masini scumpe, vacante exotice, etc, etc
adevarat nu toti preotii sunt asa, dar din nefericire sunt destui.
Nu am nimic impotriva credintei in Dumnezeu, Alah sau oricum il numim pe creator dar sa nu exageram facand rele in numele bisericii
Liviu.Onofrei
23-01-2007, 01:00
@ all
eu stiam forum-ul acesta serios ! !
dar...de la viata in Irlanda,la barbati si femei ,la Biserica si historia omenirii,inapoi la...nici eu nu mai stiu unde !!!
sorry...
Da da Nexus ....si eu la fel !!! Atat de multi romani neseriosi ... !!! ;)
Nu stiu cum sa zic, da "poluarea" asta mi se pare ca se intampla numa pe forumul asta: ori ca dincolo nu ii activitate (desi e un site frumos), ori ca unii au intentii serioase sa "denigreze" forumul asta ;) …si devin certareti.
don't shoot me, i'm only the piano player!
PS:
ghilimelele la mine inseamna ca se poate lua in serios sau nu afirmatia...depinde cum intelege fiecare. suntem asa mai "agresivi" uneori in vorbe si incercam sa ne explicam cu totii. adica ne bagam cu totii in seama. eu, catalin, sau fetele ... si mai ales nexus care doar arata cu degetul ;)
!!!suntem de multa vreme offtopic si parem neseriosi; nu dau bile nimanui din cauza asta!!!
Nu cred ca este vorba de o asa zisa denigrare. Au fost momente in care a fost mult mai rau si agresiv, dar am trecut peste...
ceea ce se va intampla si acum.
O discutie in contradictoriu nu este de rau augur, dialogul duce la progres pana la urma urmei
@catalin
Nota ZECE si trei bile albe! :) :) :)
mishulyna
23-01-2007, 17:38
Si de la mine la fel! :)
@neXus
cunosti pe cineva?
arata-l cu degetu