View Full Version : Loc de munca cu contract:avantaje/desavantaje
Liviu.Onofrei
04-04-2006, 23:13
Salut,
Doar ce am pprimit informatii despre un job,care este beton dar este cu contract pe o perioada limitata de timp,cateva luni,cu "renewal"si cu posibilitate de a deveni "permanent" !
Ce ar trebui sa urmaresc,ascuns dupa acele linii de text,din contract !??
Multam...
In primul rand nu este garanta ca devii permanent, dar depinde de tine si oricum eu zic ca daca jobul e ok merita sa accepti oferta pentru ca o data ce esti inauntru este mai usor.
dar nimic nu este garantat, nici macar renewal.
Eu zic ca in acelasi timp sa iti cauti perm. si daca primesti sa mergi la ei si sa le zici ca deja ai o oferta permanenta si daca nu te fac permanent tu pleci.
ca si contractor ai putine drepturi, pot incheia contractul cu foarte putin preaviz daca nu le convine ceva, sau proiectul nu mai este prioritate, nu iti platesc pensie si alte beneficii, dar in acelasi timp poti lua bani mai multi decit perm.
eu zic ca il accepti si apoi sa continui sa cauti ori sa te concentrezi sa ramai perm la ei, ca daca demonstrezi ca meriti, nu vor ezita sa te faca permanent.
Liviu.Onofrei
04-04-2006, 23:52
Corect.
Dar si chiar daca accepti un job "normal",ai o perioada de "probing",care poate dura saptamani sau luni.Nici asta nu e garantata.
In alt fel,faptul ca dupa 3 luni ti se va analiza activitatea si se va decide sa ti prelungeasca sau nu contractul,este un motiv ce te va determina sa dai 110% ! !
Nu cred ca isi vor permite sa "invest" 3 luni in tine,ca individ si apoi sa te "dump" cu bagajul de "cunostinte" ! Nu stiu,dar ..."makes sense for you " ??
Re salariul...nu stiam de pensii si de taxe !Asta e naspa...
Cum poti "overcome" ? Cu o pensie privata!??
Dar cu taxele ?
De taxe si de moarte...nu scapi ! :)
nu e chiar asa, probation period e cam formalitate ... nu te pot da afara numai daca esti bolovan ... adica ai zis ca stii ceva si esti pe linga. eu nu am auzit pe nimeni inca sa fie dat afara.
cu reinoirea este mai diferit, dar repet este in mainile tale. eu zic sa accepti si in acelasi timp sa cauti perm., in timpul asta mai adaugi experienta la CV.
platesti taxe oricum, dar trebuie sa iti platesti singur PRSI si pensie privata sau ceva de genul asta. cauta pe google: contracting in Ireland.
cum ai zis si tu totul depinde de tine, daca jobul e interesant eu zic ca sa mergi inainte.
O data ajuns aici ai o alta sansa si o alta perspectiva.
Daca faci parte dintre cei care stiu sa se orienteze si sa nu stea angajatorul cu gura si ochiul pe tine , nu ai cum sa nu reusesti.
Daca mai obtii si viza de lucru e si mai beton, adica sa nu fii conditionat de acel nenorocit de contract sa stai la cheremul angajatorului. Si aici e discutabil oameni intre oameni e si irlandezii. Daca vine din clasa sociala de jos si a mai avut angajati romani e mai dificil. Dar oricum ar fi merita sa incerci. Tinene la curent, incercam sa-ti cautam accomodation iti dam detalii despre cum sa-ti gasesti un loc de cazare, ce implica cat costa etc etc
io am inteles ca omu e deja in Irlanda de ceva timp.
nexus poti sa clarifici ?
Liviu.Onofrei
05-04-2006, 14:27
scuze...scuze....scuze ! !
nu am specificat:lucrez in IT de 8 ani,in Irlanda de mai mult !
Intrebarea era ca vreau sa schimb locurile de munca,am primit ceva oferte,una dintre ele este bazata contract si este intr-o pozitie senior intr-o banca,in Dublin !Cum ramane cu acest "contract"..."better ask the guy who signs the cheques" !! :D :D
Multam de ajutor si de sprijin...acordat !
Scuze pentru "your time" !
Raman dator cu o ...bere maree !
[br]Postet at: April 05, 2006, 12:40:43 AM________________________________________________ _
Vi s-a intamplat sa vi se refuze un job application pe motiv ca sunteti ..." prea bun " ? ? ?
@Nexus
Ce inteleg eu din ce-ai scris tu e ca ti s-a oferit un job bun, insa cu contract pe durata limitata, dar si cu posibilitatea de a deveni angajat permanent. Asta inseamna ca nu ai fi "subcontractor", ci angajat temporar. In cazul asta, ai exact aceleasi drepturi ca un angajat permanent, adica platesti aceleasi contributii la pensie si PRSI, ai dreptul la crestere salariala, la training oferit de angajator si poti participa la competitii/interviuri pentru promovare. Dar nu poti ramine temporar mai mult de patru ani in aceeasi slujba decit in situatii exceptionale. Pentru clarificare, uita-te pe oasis.gov.ie la "Protection of Employees (Fixed Term Work) Act 2003".
This legislation protects fixed-term employees by ensuring that they cannot be treated less favourably than comparable permanent workers and that employers cannot continually renew fixed term contracts. Under the Act employees can only work on one or more fixed term contracts for a continuous period of four years. After this the employee is considered to have a contract of indefinite duration (e.g. a permanent contract).
Si eu am lucrat "temporar" trei ani (trei contracte succesive a cite un an fiecare) si a fost nevoie sa fac plingere la Labour Rights Commission, ca nu imi plateau cresterile de salariu care se dadeau automat unui coleg (permanent) in job similar, angajat din aceeasi data cu mine.
noroc!
Mihaela
Liviu.Onofrei
07-04-2006, 20:32
@ Mihaela,
Situatia s-a schimbat...in sensul ca aplicatia mea a fost respinsa,dupa 2 ore interview...a fost frumos...prea frumos !
Nu cunosc legislatia in domeniu contract / fara contract,dar eu as fi fost dispus sa ii platesc numa' sa ma lase lucrez pentru ei! :)
Multam.
Tinem legatura...