View Full Version : ce acte sunt necesare pentru a calatori cu un bebelus?
Buna ziua,trebuie sa nasc curand 1-2 sapt maxim si avem planificat concediul in romania pe 15 august...as dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru a putea calatori cu bebelusul si in cat timp pot fi obtinute ?Cat timp dureaza obtinerea certificatului de nastere irlandez?
Dr Justice
20-06-2011, 13:48
Daca copilul are cetatenie irlandeza poti obtine pasaport irlandez, valabil cred 6 luni, deci cu cat aplici mai repede pentru pasaport cu atat mai bine. Bineinteles trebuie sa obtii prima data certificatul de nastere irlandez.
Acum poti face aplicatia si online http://www.birthsdeathsmarriages.ie/
Dupa ce nasti o sa vina cineva din maternitate sa-ti explice ce si cum. Trebuia sa astepti 2 saptamani de la nastere pentru a ajunge detaliile de la maternitate.
Aici zice asa:
Whether you require a Birth, Death or Marriage Certificate it can some times take a few weeks for the Hospital, Church or Registrar to submit the appropriate paperwork which must be checked before it is computerised. Once an event has been registered and then computerised it will then only take the normal 1 - 2 working days for any new requests of these particular certs to be processed [dependant on the computer systems been available/working and the method of delivery requested when placing an order.
Cat despre pasaportul irlandez <infants (up to age 3) are issued with a 3 year passport. > ai detalii aici:
http://www.dfa.ie/home/index.aspx?id=253
Daca nu va avea pasaport irlandez ... cred ca ...(nu-ti zic)
Dan Tudor
20-06-2011, 17:49
Evident, ii putem face copilului un certificat romanesc, prin transcrierea celui irlandez.
Apoi ii facem titlu de calatorie, pentru a putea merge in Romania, unde ii veti face pasaport.
Detalii la Sectia Consulara a Ambasadei (daca veti cauta un pic, veti gasi si aici pe forum).
Obtinerea certificatului irlandez dureaza cam 2-3 sapt dupa care trebuie sa-l apostilez si as mai avea nevoie de titlu de calatorie obtinut de la ambasada...deci totul ar trebuie sa fie gata cam intr-o luna...ma stresez foarte tare ca sunt presata de timp...va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
vasiletina
20-06-2011, 19:28
iulia,
din motive de timp, cum nu ai nascut inca - poate dura intre 1-4 saptamani (nu neaparat la termen) si nici nu ai certificatul de nastere irlandez pentru copil, sunt mici sanse sa rezolve problema cu pasaportul irlandez, pentru ca trebuie dovedita rezidenta, si aici nu se mai poate respecta termenul de 10 zile la passport expres.
ca urmare, asteapta sa nasti, obtii certificatul de nastere irlandez, il apostilezi, trebuie tradus parca, si prin intermediul Sectiei Consulare ti se elibereaza certificat de nastere romanesc si foaia consulara. In Romania obtii un pasaport valabil 1 an de zile, si la reintoarece in IRL aplici pentru pasaport irlandez.
astfel de cazuri se intampla cand pui caruta in fata cailor
(imi asum criticile)
Evident, ii putem face copilului un certificat romanesc, prin transcrierea celui irlandez
cam in cat timp? Iulia ar vrea sa stie daca se incadreaza in termenul de 40 de zile.
Pentru pasaportul irlandez daca la ghiseu dovedesti rezidenta usor si o rogi frumos pe tanti la ghiseu cu biletul in mana (zici ca ai planificat botezul in Ro ) se poate obtine.
sfinx nu cred ca are rost. Ideea este ca Iulia sa gaseasca solutii si nu reprosuri.
sunt de acord sa o si ajut personal daca are nevoie, dar dupa nastere nu avea nevoie de un stres suplimentar plus ca bebelusul este prea mic si vulnerabil la microbi si, parerea mea (de aceea am precizat ca imi asum criticile)
dl Tudor
de la ce varsta se elibereaza pasaportul in cazul bebelusului?
astfel de cazuri se intampla cand pui caruta in fata cailor
(imi asum criticile)
Avem cununia religioasa programata de acum un an jumatate in urma si s-a intamplat intre timp sa raman insarcinata...fiind foarte ocupata nu am avut timp sa merg in romania sa contramandez totul...asta e povestea...
Alexandra
21-06-2011, 12:22
iulia,
din motive de timp, cum nu ai nascut inca - poate dura intre 1-4 saptamani (nu neaparat la termen) si nici nu ai certificatul de nastere irlandez pentru copil, sunt mici sanse sa rezolve problema cu pasaportul irlandez, pentru ca trebuie dovedita rezidenta, si aici nu se mai poate respecta termenul de 10 zile la passport expres.
ca urmare, asteapta sa nasti, obtii certificatul de nastere irlandez, il apostilezi, trebuie tradus parca, si prin intermediul Sectiei Consulare ti se elibereaza certificat de nastere romanesc si foaia consulara. In Romania obtii un pasaport valabil 1 an de zile, si la reintoarece in IRL aplici pentru pasaport irlandez.
Certificatul de nastere irlandez il obtii cam dupa 3 zile de la nastere, iar apostila se pune pe loc.
In ceea ce priveste pasaportul irlandez dureaza cam 10 zile in mod normal, dar parca am citit ceva in ziar ca sunt cam aglomerati in aceasta perioada si dureaza mai mult.
vasiletina
21-06-2011, 18:25
Alexandra,
spui din propria experienta de anul acesta? daca nu, atunci informeaza-te mai intai si apoi scrie.
certificatul de nastere il obtii in circa 2 saptamani de la nastere, din motive tehnice: informatiile trebuie furnizate de Spital catre Births Registrar si apoi poti merge sa iti fie eliberat.
intr-adevar se apostileaza in ziua respectiva la 69-71 Hainault House, St.Stephen's Green, Dublin 2.
dar apoi urmeaza variantele despre care vorbeam mai sus:
- aplicare pentru pasaport irlandez - via passport express - dureaza de regula 10 zile, insa in cazul in care trebuie sa faci dovada rezidentei - si va trebui daca nici un parinte nu este cetatean IRL, atunci iti returneaza aplicatia, cerand date suplimentare - Form A1 ce trebuie semnata de parinti in prezenta unui notar/solicitor, copii dupa P60/P21 sau Notice of Assessment, facturi utilitati, contract de inchiriere sau mortgage, alte documente din care sa dovedesti ca ai fost rezident legal in Irlanda inainte de nastere copilului -- si iti spune ca din aceste motive regula eliberarii pasaportului in 10 zile nu se mai aplica!
- aplicatie pentru pasaport irlandez - via personal la ghiseu - dureaza pana la 8-10 saptamani si include demersurile explicate mai sus.
- aplicatie pentru certificat de nastere romanesc - Domnul Consul stie cat dureaza
- aplicatie foaie consulara - Domnul Consul iti poate elibera insa numai dupa obtinerea certificatlui de nastere romanesc.
cand faci un calcul extimativ (si foarte optimist) atunci vorbesti de 4-5 saptamani dupa nasterea copilului sa ai cel putin una din variantele de calatorie legala.
in rest numai de bine.
Alexandra
21-06-2011, 21:17
Alexandra,
spui din propria experienta de anul acesta? daca nu, atunci informeaza-te mai intai si apoi scrie.
certificatul de nastere il obtii in circa 2 saptamani de la nastere, din motive tehnice: informatiile trebuie furnizate de Spital catre Births Registrar si apoi poti merge sa iti fie eliberat.
intr-adevar se apostileaza in ziua respectiva la 69-71 Hainault House, St.Stephen's Green, Dublin 2.
dar apoi urmeaza variantele despre care vorbeam mai sus:
- aplicare pentru pasaport irlandez - via passport express - dureaza de regula 10 zile, insa in cazul in care trebuie sa faci dovada rezidentei - si va trebui daca nici un parinte nu este cetatean IRL, atunci iti returneaza aplicatia, cerand date suplimentare - Form A1 ce trebuie semnata de parinti in prezenta unui notar/solicitor, copii dupa P60/P21 sau Notice of Assessment, facturi utilitati, contract de inchiriere sau mortgage, alte documente din care sa dovedesti ca ai fost rezident legal in Irlanda inainte de nastere copilului -- si iti spune ca din aceste motive regula eliberarii pasaportului in 10 zile nu se mai aplica!
- aplicatie pentru pasaport irlandez - via personal la ghiseu - dureaza pana la 8-10 saptamani si include demersurile explicate mai sus.
- aplicatie pentru certificat de nastere romanesc - Domnul Consul stie cat dureaza
- aplicatie foaie consulara - Domnul Consul iti poate elibera insa numai dupa obtinerea certificatlui de nastere romanesc.
cand faci un calcul extimativ (si foarte optimist) atunci vorbesti de 4-5 saptamani dupa nasterea copilului sa ai cel putin una din variantele de calatorie legala.
in rest numai de bine.
Informatiile le-am postat in deplina cunostiinta de cauza. Nu mi-as permite sa dezinformez.
Amandoi suntem cetateni romani, ne-am prezentat la ghiseu cu toate documentele necesare dovedirii rezidentei si peste 10 zile am ridicat pasaportul. Formularul A1 poate fi semnat si in prezenta unui preot, doctor sau profesor. Important este sa ai dosarul complet.Ma repet, in acest moment se inregistreaza ceva intarzieri.
sa fi tu sanatoasa, sa nasti un copil frumos si sanatos si cel mai bine ar fi sa lasi cununia religioasa ptr alta data, ca te asigur ca nu pierzi nimic
sanatatea ta si a copilului este mult mai importanta,
nastere usoara
Dan Tudor
22-06-2011, 07:51
Eliberez certificatul romanesc inscris intr-o saptamana. Titlul de calatorie se elibereaza in ziua in care veniti.
cat timp ai la dispozitie sa stai in Romania?
in cat timp se elibereaza pasaportul romanesc ptr bebelus?
Dan Tudor
22-06-2011, 11:56
in cat timp se elibereaza pasaportul romanesc ptr bebelus?
Fiind vorba de un bebelus sunt sigur ca i se va face un pasaport temporar, in regim de urgenta.
Ieri am intrebat la spital despre certificatul de nastere si mi-au zis ca ei pot urgenta formalitatile pentru a primi certificatul de nastere irlandez ...imediat dupa nastere o sa faca tot posibilul sa ma ajute si cu siguranta o sa-l primesc in cateva zile...in romania o sa stau cel putin 2-3 luni deci o sa am destul timp pentru a obtine pasaport romanesc.
D.Tudor o sa va contactez dupa ce o sa obtin cert.irlandez de nastere pt copil.Multumesc tuturor pt toate informatiile date!
vasiletina
22-06-2011, 15:10
Iulia,
Nu te oftica pe mine, am rugat sa fie precizate date concrete si verificabile. Asta pentru a nu da sperante desarte.
Familie de prieteni, au copil de 2 saptamani, nascut in Coombe's Hospital, si s-a prezentat la Births Registrar, si i s-a spus ca dureaza 3 saptamani de la data nasterii pana la data furnizarii datelor de la Spital catre ei si eliberarea certificatului. NU au cerut transmiterea datelor de urgenta de la spital catre Births Registrar.
Pe de alta parte ramane valabila varianta certificatului de nastere romanesc si a foii de consulare de calatorie ca sansa de reusita in acest interval.
Eliberarea pasaportului irlandez, poate fi obtinuta la timp in momentul in care ai toate (absolut toate) documentele necesare deja in momentul aplicatiei - Form A este disponibila aici: http://www.dfa.ie/uploads/documents/Passport_documents/document%20a.pdf
Urgentarea se poate face in momentul in care prezinti detalile de calatorie la momentul aplicatiei.
In rest toate cele bune.
Dan Tudor
22-06-2011, 19:53
Pe de alta parte ramane valabila varianta certificatului de nastere romanesc si a foii de consulare de calatorie ca sansa de reusita in acest interval.
Ca sa inscriu actul si sa eliberez certificatul de nastere romanesc am nevoie de certificatul irlandez, apostilat.
Ca sa eliberez titlul de calatorie este suficient certificatul irlandez, chiar neapostilat.
vasiletina
22-06-2011, 20:21
Ca sa inscriu actul si sa eliberez certificatul de nastere romanesc am nevoie de certificatul irlandez, apostilat.
Ca sa eliberez titlul de calatorie este suficient certificatul irlandez, chiar neapostilat.
Dl Consul, Multumim pentru precizari cu privire la aceasta posibilitate. Am notat-o pentru orice eventualitate.
Daca Iulia alege totusi aceasta varinata simpla vor fi probleme:
In Romania, eliberarea certificatului de nastere dureaza ceva timp - depinde de Primarie, etc ; iar fara certificat de nastere nu se poate elibera pasaport. Deci nu poate veni inapoi in Irlanda intr-un interval de 1-2 luni cel putin.
Si dupa cum zice pleaca in concediu, acest interval pare a fi unul destul de lung.
Dan Tudor
22-06-2011, 21:34
Cand sunt urgente, eu pot primi cererea de inscriere, respectivii pleaca in Romania cu titlu de calatorie, altcineva ridica certificatul de nastere romanesc de la mine si il trimite in Romania, unde respectivii fac pasaportul copilasului.
Acuma, taxele. Inscrierea certificatului atunci cand cererea se depune pana la implinirea de catre copil a varstei de 6 luni - 190 euro. Dupa, 255 euro.
Titlul de calatorie - 65 euro.
buna ziua,am ridicat certificatul de nastere irlandez al copilului acum o saptamana(a fost gata in 10 zile cu ajutorul celor de la spital)si miercuri o sa mergem sa-l apostilam dupa care o sa mergem si la ambasada pentru titlul de calatorie.imi poate spune cineva cum pot afla programul cu publicul al celor de la ministerul de externe?
felicitari, sa fiti sanatosi
sunteti in grafic cu plecarea spre Romania
Consular Section
Department of Foreign Affairs
Hainault House
69 - 71 St. Stephen’s Green
Dublin 2
Opening Hours:
The opening hours for the Public Offices in Dublin and Cork are as follows:
Monday - Friday (excluding Bank Holidays)
0930 - 1300
1430 - 1600
felicitari, sa fiti sanatosi
sunteti in grafic cu plecarea spre Romania
Consular Section
Department of Foreign Affairs
Hainault House
69 - 71 St. Stephen’s Green
Dublin 2
Opening Hours:
The opening hours for the Public Offices in Dublin and Cork are as follows:
Monday - Friday (excluding Bank Holidays)
0930 - 1300
1430 - 1600
multumim mult pentru toate informatiile date!
puidemorosan
02-08-2011, 10:05
Mai oameni buni, imi puteti spune si mie unde trebuie sa ma duc si ce trebuie sa duc cu mine pentru a incerca sa-i fac noului pui de morosan venit pe lume acum 2 saptamani, un pasaport irlandez? Sunt aici din 2008 si am niscaiva acte de pe la revenue pentru a demonstra asta. Multumesc anticipat!
L.E. - Multumesc, insa am scotocit internetul si am aflat! Daca doreste totusi cineva sa stie:
Passport Office Dublin
Setanta Centre
Molesworth Street
Dublin 2
Tel. +353 1 671 1633 or LoCall 1890 426 888
Felicitări în primul rând să crească mare și să fie sănătos !
Păi încearcă la pașapoarte,îți urez succes !
O să ai nevoie...
Ps. Du-te și botează-l la biserică liniștit și după aia să vi să ne spui dacă ți-a cerut cineva din cadrul bisericii 500 euro, nu te mai lua după auzite.
Asta dacă vorbești despre biserica ortodoxă,la alții nu știu cum e.
Sa-ti traiasca!
Adresa e buna. Lumea stie dar daca iti spune o as zici ca iti spune cu rautate sau "si-au vazut sacii in caruta ...." sau "esti increzut ....".
Mergi si intreaba. I-ati P60 urile cu tine. Bafta
http://maps.google.ie/maps?q=53.341315,-6.258087&ll=53.341078,-6.256666&spn=0.001091,0.00284&sll=53.341284,-6.257964&sspn=0.004362,0.011362&layer=c&cbp=13,27.22,,0,0&cbll=53.341116,-6.256859&z=19&panoid=urFKXtbxED6cFeNC3gP91g
(http://maps.google.ie/maps?q=53.341315,-6.258087&ll=53.341078,-6.256666&spn=0.001091,0.00284&sll=53.341284,-6.257964&sspn=0.004362,0.011362&layer=c&cbp=13,27.22,,0,0&cbll=53.341116,-6.256859&z=19&panoid=urFKXtbxED6cFeNC3gP91g)
puidemorosan
02-08-2011, 13:12
Multumesc de felicitari si pentru indrumari. Cu biserica m-am lecuit in repetate randuri, asa ca dupa ce te-ai fript cu ciorba, sufli si-n iaurt. Pana la urma vom face botezul acasa, ca oricum iesim mai ieftin. O sa va spun ce am rezolvat si cu pasaportul de indata ce ajung pe la ei.
arata-l soarelui cum faceau dacii, hranestel cu lapte de mama, fai baita de zi cu zi si tot ce are el nevoie,
ca ce-i spune popa la botez e frectie la picior de lemn
musatin_2001
20-09-2011, 21:55
ai rezolvat cu pasaportul pt ala mic(sa-ti traiasca), morosane???
puidemorosan
21-09-2011, 11:01
Multumesc inca odata de urari si cuvintele frumoase. Am fost si la pasaport, numai ca P60-urile mele nu acopera exact 4 ani(lipsesc doar cateva luni). Mi-a zis tanti de la ghiseu sa aduc scrisoare de la landlord cum ca am fost in Irlanda dinainte, insa femeia la care am stat s-a tras pe dos, ca ii e frica de astia de la tax office, pentru ca nu am stat la ea cu contract, sau ceva de genul asta. Am vorbit cu un fost coleg cu care am lucrat(irlandez), sa-mi dea el o scrisoare cum ca am fost aici in Irlanda din primavara lui 2008 si am locuit la el. Sper sa mearga treaba - cei de la ghiseu au zis ca accepta o astfel de scrisoare. Zilele astea ma duc iar si va spun daca am rezolvat ceva.
avocatpentruromani
21-09-2011, 11:07
Multumesc inca odata de urari si cuvintele frumoase. Am fost si la pasaport, numai ca P60-urile mele nu acopera exact 4 ani(lipsesc doar cateva luni). Mi-a zis tanti de la ghiseu sa aduc scrisoare de la landlord cum ca am fost in Irlanda dinainte, insa femeia la care am stat s-a tras pe dos, ca ii e frica de astia de la tax office, pentru ca nu am stat la ea cu contract, sau ceva de genul asta. Am vorbit cu un fost coleg cu care am lucrat(irlandez), sa-mi dea el o scrisoare cum ca am fost aici in Irlanda din primavara lui 2008 si am locuit la el. Sper sa mearga treaba - cei de la ghiseu au zis ca accepta o astfel de scrisoare. Zilele astea ma duc iar si va spun daca am rezolvat ceva.
You only need to prove residence for 3 years out of the past 4 years. So 3 years residence is sufficient.
puidemorosan
21-09-2011, 14:52
@avocatpentruromani - I am in Ireland, "on papers" since October 2008. My baby was born on 18th of July this year.
avocatpentruromani
21-09-2011, 15:23
@avocatpentruromani - I am in Ireland, "on papers" since October 2008. My baby was born on 18th of July this year.
Ok. But when did you come to Ireland? When was your PPS number issued?
roadrunner
21-09-2011, 17:20
"Am fost si la pasaport, numai ca P60-urile mele nu acopera exact 4 ani(lipsesc doar cateva luni)"
"I am in Ireland, "on papers" since October 2008. My baby was born on 18th of July this year. "
pai nu acopera nici macar 3 ani dupa calculele mele, dar e corect spus lipsesc cateva luni (vro 14 pana la 4 ani)
RR
puidemorosan
21-09-2011, 22:28
My PPS is issued in October 2008, but I was here a couple of months before, just I did not had any papers, as I wanted to work on my brother's. Roadrunner, nu calculasem eu bine :P
avocatpentruromani
21-09-2011, 23:43
My PPS is issued in October 2008, but I was here a couple of months before, just I did not had any papers, as I wanted to work on my brother's. Roadrunner, nu calculasem eu bine :P
I dont think there is much chance to get the passport. Did you arrive in Ireland before 18th July 2008?
pasaportul irlandez a fost refuzat pentru numai 3 zile lipsa la cei 3 ani - caz concret
o mamica se plangea ca nu a primit rezidenta in 2005 in baza copilului nascut in Irlanda. copilul s-a nascut pe 1 Ianuarie 2005 la 00:10
puidemorosan
22-09-2011, 12:19
Avocatpentru romani, I was here since March 2008, but I was denied a PPS number, so I used my brother's. Later that year I enrolled at a college and I manage to get my own PPS number. That's why I need the letter from my first landlord as a proof that I was here. Sfinx, am auzit si eu de cazuri de astea. Sa speram ca o sa reusesc.
musatin_2001
22-09-2011, 13:03
multa bafta, de nu reusesti ramane varianta pasaport romanesc...
Crissy-Onesti
22-09-2011, 14:39
am citit aici ultimile doua pagini ca sunt mai recente. dar nu stiu daca am intles bine. daca o mama romanca naste in Irlanda copilul devine irlandez? sau va fi copil roman nascut in Irlanda cum se face in Italia de ex.
vasiletina
22-09-2011, 16:09
Crissy-Onesti
Dreptul la cetatenie este acordat, incepand cu 01.05.2005 in urmatoarele conditii:
- ambii parintii sunt cetateni IRL
- un parinte este cetatean IRL
- ambii parinti sunt rezidenti legal in IRL de minim 3 ani (in ultimii 4) premergator nasterii copilului
- un parinte este rezident legal in IRL de minim 3 ani (in ultimii 4) premergator nasterii copilului
restul sunt discutii fara baza legala.
Crissy-Onesti
24-09-2011, 17:18
am intels. aici e totul diferit.acum 10 zile parca cand am fost la Dub. m-am convins ca e o lume diversa de cea de aici. si sincera sa fiu prefer irlanda in loc de italia chiar daca iubesc la nebunie Roma si poporul roman, adica cei din Roma. sunt aici de aproape 10 ani si cateodata nici nu simt ca am plecat din Romania. toti isi baga nasul unde nu trebuie.dar hai ca nu mai zic nimic ca aici e alt subiect deschis. era totul intr-o paranteza....:)
musatin_2001
29-09-2011, 16:29
ok. vasiletina. cum dovedesti ca esti rezident legal in irlanda? cu ce acte? de exemplu eu sunt in irlanda de 4 ani dar am lucrat pana acum fara work permit, ajunge numai o scrisoare de la landlord ca am platit chirie la el 4 ani? iar p60 sau p45 ce valoare au daca cum spuneam nu ai work permit? tks.
dupa parerea ta ai fost rezident legal in Irlanda in ultimii 4 ani?
musatin_2001
29-09-2011, 16:50
pai nu stiu..tocmai de aia intreb...
vasiletina
29-09-2011, 18:24
ai fost rezident legal fiindca toti cetatenii UE au dreptul de a rezida in teritoriul altui stat fara alte dovezi.
insa ai muncit fara sa ai drept de munca.
dovada rezidentei - facturi de utilitati (proof of address), scrisoare Landlord, corespondenta Revenue, P60, P45 sau P21.
in functie de ce nevoi ai, iti trebuie sa faci dovada dreptului de munca: social, child benefit, etc
avocatpentruromani
29-09-2011, 19:45
ai fost rezident legal fiindca toti cetatenii UE au dreptul de a rezida in teritoriul altui stat fara alte dovezi.
insa ai muncit fara sa ai drept de munca.
dovada rezidentei - facturi de utilitati (proof of address), scrisoare Landlord, corespondenta Revenue, P60, P45 sau P21.
in functie de ce nevoi ai, iti trebuie sa faci dovada dreptului de munca: social, child benefit, etc
This is incorrect information.
Please read this:
If you are a national of the European Union (EU), (http://www.citizensinformation.ie/en/government_in_ireland/european_government/european_union.html) of one of the other EEA member states (Iceland, Liechtenstein, Norway) or of Switzerland, you have the right to stay in Ireland, and your family members have the right to stay here also. There are some limits to this right, however.
You can stay in Ireland for up to 3 months without restriction. If you plan to stay more than 3 months, you must either:
Be engaged in economic activity (employed or self employed) or
Have sufficient resources and sickness insurance to ensure that you do not become a burden on the social services of Ireland or
Be enrolled as a student or vocational trainee or
Be a family member of a Union citizen in one of the previous categories.
Any Romanian working in Ireland without a work permit is NOT lawfully resident and could, theoretically speaking, be deported. We all know what happened to the gypsies in France - they were deported because they were not legally resident. The 'Economic Activity' must be legal (e.g self employment or empoyment with a work permit)
Musatin_2001 will of course be given a passport for his child because when he signs Declaration A and proves that he has been resident in Ireland for 3 out of the previous 4 years, the Passport Office will presume that he was working legally. However this does not mean his child is an Irish Citizen. Even though the passport will state that the childs nationality is Irish, this is based on the declaration form A that is signed by either of the parents. If the Department of Justice decides, in the future, to grant Zambrano rights to Romanians with Irish citizen children, these rights will not apply to people who fall in to the same category as Musatin_2001.
adica:
daca un detinator de pasaport care nu poate face dovada ca a fost rezident in Irlanda poate sa piarda pasaportul/cetatenia ?
avocatpentruromani
29-09-2011, 20:49
adica:
daca un detinator de pasaport care nu poate face dovada ca a fost rezident in Irlanda poate sa piarda pasaportul/cetatenia ?
Sort of. Basically the passport is granted to a child who's parents were Legally resident for 3 years(on the date the child is born). If an EU citizen can prove that they were legally resident in Ireland for 3 out of the previous 4 years (i.e P60's etc..) then it will be presumed that they were working legally (either with a work permit or with the old GNIB stamp 4). However if The DOJ decide to grant Zambrano rights to Romanians with Irish Citizen children, then a passport may not be sufficient evidence that the child is an Irish citizen. If the DOJ ask for work permits to prove an entitlement to Irish citizenship for the child then there is no way that these people will be granted Zambrano rights.
poate fi retras pasaportul/cetatenia in cazul unei verificari ?
in cazul naturalizarii stiu ca se poate retrage cetatenia daca delaratia de buna credinta contine inadvertente
vasiletina
29-09-2011, 22:08
The residency rights are given on the basis of being an EU/EAA national. The residency right was linked to the right to enter employment, but should not be limited unless you became a burden to the state. It does not precludes someone from engaging employment illegaly. It states that you should be engaged in economic activity (employed or self-employed).
At least in Ireland, even you may work without having a work permit you are paying income levy and prsi, so technically speaking the State is not at loss, rather the citizen is fooling himself in believing to be ok.
However this is not invalidating his residency rights because he is not a burden on the State, rather a contributor that may never benefit from his own employment. He is also at loss when requiring some additional services which are linked in to prove his right to enter employment.
With regards to Zambrano, the fact is that the parents of Irish citizens based on the national law (not the european comunitarian law) were prevented to be given both the residency right and employment right in order to facilitate full enjoyment of life for the citizen children based on their citizenship not due tot the right of their parents.
I AM NOT ADVOCATING FOR ANYONE TO WORK ILLEGAL IN ANY EU MEMBER STATES. NEVER.
Because DoJELR rather to assist this Irish citizen children, makes their lives harder by denying to few thousand parents a right to work legaly in the State, forcing them to engage in illegal employment. Non-sense when you have only two years of restrictions that you may impose to them anyway.
This makes some people to presume and other to assume their rights, instead of having a fine and clear entitlement based on being an EU national equal to all EU nationals in all matters (residency, employment, rights, obligations, etc).
de unde ai copiat acest pasaj?
este din lege ?
ca asta schimba multe in relatia cu autoritatile,
vasiletina
30-09-2011, 07:54
Nu este copiat pasajul. Este o interpretare (nu neaparat personala, desi sumarizeaza si punctul meu de vedere) a ceea ce spune si Directiva ECC 656/2006 si urmarile aplicarii acesteia.
Nu vad in ce schimba relatia cu autoritatile, intrucat ele au o decizie politica nu reala de facut.
avocatpentruromani
30-09-2011, 15:12
The residency rights are given on the basis of being an EU/EAA national. The residency right was linked to the right to enter employment, but should not be limited unless you became a burden to the state. It does not precludes someone from engaging employment illegaly. It states that you should be engaged in economic activity (employed or self-employed).
At least in Ireland, even you may work without having a work permit you are paying income levy and prsi, so technically speaking the State is not at loss, rather the citizen is fooling himself in believing to be ok.
However this is not invalidating his residency rights because he is not a burden on the State, rather a contributor that may never benefit from his own employment. He is also at loss when requiring some additional services which are linked in to prove his right to enter employment.
With regards to Zambrano, the fact is that the parents of Irish citizens based on the national law (not the european comunitarian law) were prevented to be given both the residency right and employment right in order to facilitate full enjoyment of life for the citizen children based on their citizenship not due tot the right of their parents.
I AM NOT ADVOCATING FOR ANYONE TO WORK ILLEGAL IN ANY EU MEMBER STATES. NEVER.
Because DoJELR rather to assist this Irish citizen children, makes their lives harder by denying to few thousand parents a right to work legaly in the State, forcing them to engage in illegal employment. Non-sense when you have only two years of restrictions that you may impose to them anyway.
This makes some people to presume and other to assume their rights, instead of having a fine and clear entitlement based on being an EU national equal to all EU nationals in all matters (residency, employment, rights, obligations, etc).
1. If you are working without a work permit your contract of employment is illegal and therefore, technically speaking, you are not employed. It is also a criminal offence to work without a work permit. Your statement ''it does not preclude someone from engaging employment illegally'' is not a valid point. It is taken as a given that your economic activity must be legal. How do you think the French and Italians were able to deport hundreds of Roma back to Romania. Of course they were probably earning some money from selling scrap metal etc... but this was not legal economic activity as they were not registered as self employed (or whatever the equivalent is in Italy and France).
2. You argue " the state is not at a loss". This is incorrect as every illegal worker takes a job away from people who are legally entitled to work in Ireland thus causing them to remain on social welfare and being 'a burden on the state'.
3. I don't really know what you are trying to say in relation to Zambrano. If you are referring to the parents of 'real' Irish Citizen children then I agree with you in relation to granting them Zambrano rights. But if you are referring to post 2007 Romanians whose children were mistakenly given Irish Passports then I do not agree that they should be given the right to work (because their children are not Irish citizens).
4. The Romanian government accepted the 7 years of restrictions in order to become a member of the European Union. Maybe there was a good reason for the restrictions for example: Unemployment Rate in The UK in 2009 was avg 7.5%. However 15% of Romanians and Bulgarians in The UK were receiving unemployment benefits. This is completely disproportionate and might explain the reluctance of countries to allow Romanian and Bulgarian citizens full access to the labour market.
Nu este copiat pasajul. Este o interpretare (nu neaparat personala, desi sumarizeaza si punctul meu de vedere) a ceea ce spune si Directiva ECC 656/2006 si urmarile aplicarii acesteia.
Nu vad in ce schimba relatia cu autoritatile, intrucat ele au o decizie politica nu reala de facut.
daca este doar o interpretare o poti folosi ca subiect de conversatie la o bere........
daca era o lege, atunci cand merge un cetatean roman la Revenue sa ceara tax credits si i se refuza pe motiv ca nu are work permit, putea sa arate inspectorului de la revenue aceasta lege.
dar din pacate nu se poate face referire doar pe considerentul ca ni se pare
cateva saptamani in urma am avut in birou un crestin care nu era de acord ca lui sa-i opreasca statul impozit.
am fost curios si am intrebat de ce crede el ca nu e bine; raspunsul a fost ca el nu a gasit in biblie ca Dzeu a lasat vreo lege prin care munca lui sa fie impozitata
musatin_2001
30-09-2011, 16:29
avocatpentruromani sa zicem urmatoarea ipoteza...sunt cetatean roman plecat in franta de la varsta de 10 ani...la 18 ani vreau si ajung in irlanda...imi place verdele, imi place ploaia...in anturajul care il fac nu sunt romani...merg caut casa...imi fac pps....pun cv-uri...ma chiama la interviu unde spun ca sunt roman.....ma angajeaza.....nu caut pe net despre romani si daca au drept de munca...de ce as cauta...iar dupa cativa ani aflu care cum sta treaba cu romanii.
Tu ziceai "If you are working without a work permit your contract of employment is illegal and therefore, technically speaking, you are not employed. It is also a criminal offence to work without a work permit". Nu vad cum ai putea fi vinovat tu de situatia creata de angajatorul irlandez..
Necunoasterea legii nu te absolveste de vina...
Este ca si cum ai fura ceva si ai zice ca nu ai stiut... Deci nu esti vinovat...
obligatia ta este sa te interesezi care-ti sunt drepturile
obligatia angajatorului este sa se intereseze daca tu ai drept de munca
daca nu o face este expus riscului de a plati amenda care este destul de mare -faptul ca pana acum nu s-a dat nici o amenda sau nu s-a facut public inca, nu inseamna ca nu poate fi amendat angajatorul sau angajatul
faptul ca tu nu stii o lege nu te exonereaza de la pedeapsa (amenda, inchisoare sau ambele)
musatin_2001
30-09-2011, 17:04
iar cand anagajatorul afla despre romani (cum a fost cazul meu) dupa 2 ani de munca vine cu 2 foi scoase la imprimanta despre romani si bulgari impreuna cu notice-ul meu cu ultimile 2 saptamani de munca. e corect ? eu pierd locul de munca el ce pierde?
iar cand anagajatorul afla despre romani (cum a fost cazul meu) dupa 2 ani de munca vine cu 2 foi scoase la imprimanta despre romani si bulgari impreuna cu notice-ul meu cu ultimile 2 saptamani de munca. e corect ? eu pierd locul de munca el ce pierde?
cand angajatorul afla -cum e cazul tau, daca este la curent cu realitatea, poate sa vina la tine si sa-ti propuna sa aplici ptr permis de munca, nu sa te dea afara.
daca te da afara el pierde un angajat si este obligat sa caute pe altcineva care o sa-i faca zile fripte sau dimpotriva unul care sa-i faca zile dulci
ptr a nu te da afara da-i nr meu de tel si iti promit ca il conving sa-ti semenze aplicatia ptr permis de munca (nr meu il afli pe pm daca esti interesat)
musatin_2001
30-09-2011, 17:17
sfinx iti multumesc pentru ajutor...dar e prea tarziu...aceleasi argumente i le-am adus si eu, ca ar fi greu cu altcineva cu trainingul dar raspunsul lui mi-l aduc aminte perfect...NIMENI NU E DE NEINLOCUIT si nu vrea sa se complice cu work permit.
raspunsul lui este corect
daca esti de neinlocuit, nu poti fi promovat
angajatorii irlandezi care au romani la munca si au vrut sa asculte argumentele pe care le-am adus au semnat aplicatiile angajatilor.
acum 3 sapt am convins o firma sa trimita aplicatiile completate de mai bine de un an ptr 4 angajati romani
sapt asta am convins un angajator sa semenze aplicatia unui angajat, care este clientul meu ca self employed
cine are urechi, sa auda merge pe drumul cel bun
musatin_2001
30-09-2011, 17:53
acum o alta mare problema e ca dupa ce ai luat un interviu, ii spui treaba cu work permit, angajatorul e de acord iar cand acesta suna la Employment Permits Section afla ca perioada in care permisul de munca este gata e in jur de 3 luni si nu poti munci in acest timp apoi la un minut dupa te suna si iti spune cum sta treba si nu te-ar putea astepta indiferent cat de bun esti pe job-ul respectiv. eu zic ca aici ar trebui schimbate regulile iar de exemplu daca ai work permit pe un restaorant(cum am eu dar numai de 4 luni, apoi restaorantul sa inchis) sa pot munci pe acelasi work permit in toate restaorantele care m-ar accepta.
daca angajatorul suna la DJEI nu o sa vezi aplicatia semnata nici o data
daca ma suna pe mine se schimba circumstantele
cu conditia sa inteleaga ceea ce-i spun
avocatpentruromani
30-09-2011, 18:48
acum o alta mare problema e ca dupa ce ai luat un interviu, ii spui treaba cu work permit, angajatorul e de acord iar cand acesta suna la Employment Permits Section afla ca perioada in care permisul de munca este gata e in jur de 3 luni si nu poti munci in acest timp apoi la un minut dupa te suna si iti spune cum sta treba si nu te-ar putea astepta indiferent cat de bun esti pe job-ul respectiv. eu zic ca aici ar trebui schimbate regulile iar de exemplu daca ai work permit pe un resturant(cum am eu dar numai de 4 luni, apoi restaurantul sa inchis) sa pot munci pe acelasi work permit in toate restaurantele care m-ar accepta.
In exceptional circumstances you can transfer your work permit to a new job. You can contact myself or Sfinx for more information on this.
I feel obliged to ask all Romanian nationals working without a work permit to read this. Its an extract from The Employment Permits Act 2003. The areas highlighted in bold are relevant to the employee.
(1) A non-national shall not—
(a) enter the service of an employer in the State, or
(b) be in employment in the State,
except in accordance with an employment permit granted by the Minister (an “employment permit”).
(2) A person shall not employ a non-national in the State except in accordance with an employment permit.
(3) A person who contravenes subsection (1) or (2) shall be guilty of an offence and shall be liable—
(a) on summary conviction, to a fine not exceeding €3,000 or imprisonment for a term not exceeding 12 months or both, or
(b) if the offence is an offence consisting of a contravention of subsection (2), on conviction on indictment, to a fine not exceeding €250,000 or imprisonment for a term not exceeding 10 years or both.
o lege care nu poate fi interpretata dupa vointa fiecaruia
ni se pare corecta sau nu asta e, trebuie respectata
vasiletina
30-09-2011, 20:21
.
I feel obliged to ask all Romanian nationals working without a work permit to read this. Its an extract from The Employment Permits Act 2003. The areas highlighted in bold are relevant to the employee.
(1) A non-national shall not—
(a) enter the service of an employer in the State, or
(b) be in employment in the State,
except in accordance with an employment permit granted by the Minister (an “employment permit”).
(2) A person shall not employ a non-national in the State except in accordance with an employment permit.
(3) A person who contravenes subsection (1) or (2) shall be guilty of an offence and shall be liable—
(a) on summary conviction, to a fine not exceeding €3,000 or imprisonment for a term not exceeding 12 months or both, or
(b) if the offence is an offence consisting of a contravention of subsection (2), on conviction on indictment, to a fine not exceeding €250,000 or imprisonment for a term not exceeding 10 years or both.
For your information Romanians are EU Nationals since 01.01.2007.
The Directive 2004/38/EC deals with EU citizens ie Romanians. Alternatively known as Statutory Instruments No. 656/2006 in Ireland
http://www.irishstatutebook.ie/2006/en/si/0656.html
Further is the Employment Pemits Act 2006 which amends the Employment Permits Act 2003 quoted above.
http://www.irishstatutebook.ie/2006/en/act/pub/0016/index.html
for clarification on the matter posted yesterday:
I am not advocating for someone to enter or engage in illegal employment. I will always recommend the law the land to be respected and complied with. It is on the record that since 2007 I had advised for Romanians to apply for a work permit or register for self-employment.
But with any law, there are interpretations of it - not all good as the other, but neither bad - for this reason there are the Higher Courts ( The High Court and The Supreme Court) in this country to give a legal platform and oportunity to have all matters to be interpreted and dealth in observance of all aspects of the law (internal, european or international law). This way are thousands of lawyers / solicitors and barristers fighting each other to get the final argument.
To say that an interpretation is only good to be told in a pub conversation, and claiming to have "all knowledge" I find it very impolite to say the least.
Secondly not everyone taking a job in the black market, being paid peanuts, is forcing someone else to sit on the social welfare because will get more money that getting to work. These jobs in the black market are there because the rate of pay is not attractive for those who are eligible to work unless a genuine person seeking employment and unsuitable (not being paid above the minimum wage to beeligible for application for a work permit under the Employment Permits Act 2006.
Because my posts / comments are not welcome anymore on this forum "conflicting" with the syndicate formed by Sfinx and Avocatpentruromani, in principal over the last 2 months, getting only responses to prove that my points are invalid or even ridiculous, ignoring the argument or what is good and valid; I will not "log-in" the forum and will not reply to private messages as result.
For those who need my details of contact they can be found on some posts under the "Mica Publicitate".
Wishing everyone a calm autumn and winter.
avocatpentruromani
30-09-2011, 21:02
The EEC 656/2006 deasl with EU citizens ie Romanians.
I have deleted my reply because you have changed your post.
---------- Post added at 21:02 ---------- Previous post was at 20:35 ----------
The Directive 2004/38/EC deals with EU citizens ie Romanians. Alternatively known as Statutory Instruments No. 656/2006 in Ireland
http://www.irishstatutebook.ie/2006/en/si/0656.html
Further is the Employment Pemits Act 2006 which amends the Employment Permits Act 2003 quoted above.
http://www.irishstatutebook.ie/2006/en/act/pub/0016/index.html
for clarification on the matter posted yesterday:
I am not advocating for someone to enter or engage in illegal employment. I will always recommend the law the land to be respected and complied with. It is on the record that since 2007 I had advised for Romanians to apply for a work permit or register for self-employment.
But with any law, there are interpretations of it - not all good as the other, but neither bad - for this reason there are the Higher Courts ( The High Court and The Supreme Court) in this country to give a legal platform and oportunity to have all matters to be interpreted and dealth in observance of all aspects of the law (internal, european or international law). This way are thousands of lawyers / solicitors and barristers fighting each other to get the final argument.
To say that an interpretation is only good to be told in a pub conversation, and claiming to have "all knowledge" I find it very impolite to say the least.
Secondly not everyone taking a job in the black market, being paid peanuts, is forcing someone else to sit on the social welfare because will get more money that getting to work. These jobs in the black market are there because the rate of pay is not attractive for those who are eligible to work unless a genuine person seeking employment and unsuitable (not being paid above the minimum wage to beeligible for application for a work permit under the Employment Permits Act 2006.
Because my posts / comments are not welcome anymore on this forum "conflicting" with the syndicate formed by Sfinx and Avocatpentruromani, in principal over the last 2 months, getting only responses to prove that my points are invalid or even ridiculous, ignoring the argument or what is good and valid; I will not "log-in" the forum and will not reply to private messages as result.
For those who need my details of contact they can be found on some posts under the "Mica Publicitate".
Wishing everyone a calm autumn and winter.
Again completely wrong. The 2006 act only amends certain aspects of the 2003 act. The punishments in relation to those who work without a work permit still apply (to Romanians and Bulgarians too).
I have not tried to insult your opinions, however sometimes the incorrect information that you are giving people is dangerous.
ti se pare ca este sindicat?
nu am facut altceva decat sa-ti spun ca legea trebuie interpretata asa cum este......
probabil si avocatpentruromani a facut acelasi lucru, daca nu suntem de acord cu tine asta nu inseamna ca suntem impotriva ta.
eu am vrut sa atrag atentia ca legea este intr-un fel si trebuie interpretata ca atare. nici mie nu mi se pare corect cate o data, dar daca asa trebuie aplicata/respectata nu avem ce face. ne supunem majoritatii
romanii sunt tratati ca cetateni EU de mana a doua (nu sunt bucuros sa o spun, dar din pacate asta e realitatea) daca ai argumente le ascult cu mare placere,
daca am gresit, recunosc si imi cer scuze
cand trebuie sa li se recunoasca anumite drepturi (vezi cazul Zambrano) nu se aplica pentru ca sunt cetateni EU
cand trebuie sa munceasca fara permis de munca sunt incadrati la exceptii (romanian and bulgarians)
am intanit romani care lucreaza de 10 ani pe acte false. le-am sugerat sa stea de vorba cu angajatorul (care stie ca sunt romani si folosesc alte identitati) si sa-l convinga sa le aplice ptr permise de munca
raspunsul lor - stii, daca cerem mai multe drepturi ne da afara; daca vine NERA ii da inauntru nu ii da afara.
poate intr-o zi vor intelege ca daca stau impreuna si se fac cunoscuti, nu doar in situatia de azi cu cei 9 romani arestati sau cu tigancile care cersesc intr-un mod abuziv in centrul orasului, vor avea mai multe sanse de reusita.......
am intalnit romani care vor sa aplice ptr pasaport irlandez nu pentru cetatenie irlandeza, nu vrea sa fie cetatean vrea sa detina un pasaport cu care ar putea merge in alta tara din Europa sa munceasca fara sa i se ceara permisul de munca
personal nu dau multi centi ptr un astfel de individ, refuz sa aplic ptr cetatenia irlandeza, sa nu ma alatur unor astfel de "cetateni"
Crissy-Onesti
01-10-2011, 07:49
si ce au impresia romanii care isi schimba pasaportul in cel irlandez? ca daca vor merge in alte tari gata sunt tratati altfel? hahaha....romanii din cauza asta pierd in fata celorlalti. PT CA NU SUNTEM UNITI DELOC. si pana la urma ne-o cam facem cu mana noastra....
si apropo de romanul caruia ii este frica sa-si ceara drepturile. il inteleg si spun si de ce. pentru ca daca toti s-ar uni sa-si ceara drepturile ar functina totul. dar asa , se trezeste unul singur sa faca asta si saracul se va trezi fara munca pt ca nu-l va asculta nimeni. Sunt altii care stau la coada pt un loc de munca fara acte in regula.
Oare de ce romanii din Germania, Olanda, Norvegia nu fac parte din categoria 'romani si bulgari'?
@vasiletina "Because my posts / comments are not welcome anymore on this forum "conflicting" with the syndicate formed by Sfinx and Avocatpentruromani, in principal over the last 2 months, getting only responses to prove that my points are invalid or even ridiculous, ignoring the argument or what is good and valid; I will not "log-in" the forum and will not reply to private messages as result."
Vasile, doar pentru ca Sfinx si avocatpentruromani sunt in contradictoriu cu tine, nu inseamna ca trebuie sa renunti sa continui sa oferi informatii celor care au nevoie de ele. Noi, ceilalti, te stim de multi ani si nu avem niciun dubiu asupra autenticitatii informatiilor redate de tine.
As vrea sa reamintesc, celor care nu stiu sau nu isi mai aduc aminte, ca Vasile a ajutat multi romani sa isi dobandesca o multitudine de drepturi (drept de munca, alocatie, social, taxe returnate, si lista ar putea continua mult de acum incolo). pe deasupra a fost presedintele CRI multi ani si si-a dedicat mult timp romanilor si a fost un "avocat" involburat in a li se da romanilor aceleasi drepturi cu a celorlalte tari UE.
@sfinx
Chestia aia cu "second class EU citizens" am spus-o si eu in nemumarate interviuri acordate ziarelor in 2007 - 2008. Ai dreptate ca asta e realitatea si doare. dar trebuie sa continuam sa o spunem pentru ca e o nedreptate adusa romanilor (si bulgarilor).
http://www.metroeireann.com/article/romanian-rep-criticises-irish-jobs,1504
Anca
nu a contestat nimeni ce a facut Vasile ptr comunitatea romanilor din Irlanda
este liber sa ofere informatii romanilor si altor nationalitati
doar ca trebuiesc actualizate la noile reglementari legislative.
nu poti oferi informatii care nu sunt in concordanta cu legile in vigoare, doar ca in opinia celui care le ofera, ar trebui sa fie altfel de cum este in lege
daca mie nu-mi convine ca romanii nu au drept de munca si ar trebui sa lucreze fara sa li se ceara dovada permisului de munca nu pot afirma ca trebuie sa munceasca fara sa aplice ptr o forma legala (permis de munca, self employed, scoala, etc)
ce este cel mai curios, romanii (uni) nu stiu ca trebuie sa detina permis de munca, in schimb stiu tot (sau aproape tot) despre "social", back to school s.a.m.d
Crissy-Onesti
04-10-2011, 22:17
@sfinx....cum adica romanii nu stiu ca trebuie sa detina un permis d emunca. dar daca angajatorul refuza sa ii faca contract si sa fie in regula cu permis d emunca ce vina au acei romani? toti romanii vor sa fie in regula cu acte, permis munca si restul, nu? vorbesc in general. nu ma refer neaparat la romanii din Irlanda. si eu in 2002 cand am ajuns in Italia mi-ar fi placut sa fi avut permis de munca dar daca angajatorul nu vroia sa imi faca ce vina aveam eu? asa ca am stat la negru pana au dat o lege unde am reusit sa conving pe cineva sa imi faca contract de munca si sa declare ca muncesc la el si apoi am platit eu toate taxele ca sa obtin acel permis de sedere si in acelasi timp insemna si drept la munca.
avocatpentruromani
04-10-2011, 22:59
@sfinx....cum adica romanii nu stiu ca trebuie sa detina un permis d emunca. dar daca angajatorul refuza sa ii faca contract si sa fie in regula cu permis d emunca ce vina au acei romani? toti romanii vor sa fie in regula cu acte, permis munca si restul, nu? vorbesc in general. nu ma refer neaparat la romanii din Irlanda. si eu in 2002 cand am ajuns in Italia mi-ar fi placut sa fi avut permis de munca dar daca angajatorul nu vroia sa imi faca ce vina aveam eu? asa ca am stat la negru pana au dat o lege unde am reusit sa conving pe cineva sa imi faca contract de munca si sa declare ca muncesc la el si apoi am platit eu toate taxele ca sa obtin acel permis de sedere si in acelasi timp insemna si drept la munca.
Crissy,
In Ireland it is the responsibility of the employer and the employee to make sure that a work permit is issued before the employment commences. So there is also a responsbility on the employee to make sure that they have a valid work permit before they commence employment.
Of course the legal penalties for an employer are much more severe (up to 10 years in imprisonment) than the legal penalties for an employee ( up to 1 year imprisonment).
The vast majority of Romanians who are working in Ireland without a work permit are not working 'la negru' they are registered employees and they pay tax and social insurance contributions. The problem in Ireland is that it is very easy to work (and pay tax and social insurance contributions) without actually being legally employed.
There are several possible reasons for this:
It suits the government/state i.e collecting tax and social contributions without the employee being able to benefit from these contributions.
The government/state recognises that there are certain types of jobs that Irish and other EU citizens are not willing do but that illegal workers will be happy to do these types of jobs.
The government wants to keep big businesses and employers happy by allowing them to employ illegal workers at low wages and bad conditions
The authorities who are responsible for enforcing the Employment Permits Acts legislation are too lazy to work together and do their jobs properly
Realistically it is probably a combination of the above. However I must reiterate that their is a responsibility on any employee to ensure that they have a work permit before they commence employment.
daca angajatorul nu-i face contract de munca, isis asuma un risc
daca un angajat nu are drept de munca, teoretic nu ar trebui sa munceasca
faptul ca in Irlanda sistemul este cum este (slab, cu portite si populat cu incompetenti), face ca sistemul sa fie abuzat.
Crissy-Onesti
17-10-2011, 08:12
neatza....inca e devreme si poate nu imi rapsund nimeni dar sper ca azi sa primesc un raspuns.
deci: eu si my ex partener...ca nu am fost casatoriti legali avem o fetita. acum el va ramane in italia iar eu vin cu Holly la Dublin. suntem in Romania si vrem sa facem o procura. deci intrebarea mea ar fi: eu ca sa ies din romania cu ea am nevoie de procura. dar ca sa merg din irlanda in italia de ex mai e nevoie de procura? el este de acord si nu stim cum sa sriem in procura. oricar sfat e bine venit. multumesc.
Dan Tudor
17-10-2011, 09:43
http://www.***************.com/index.php?option=com_content&view=article&id=138:ziarul-************-irl-ieirea-din-ar&catid=39:ambasada-romaniei&Itemid=68
Crissy-Onesti
17-10-2011, 09:58
pai citisem acel articol din ziar. dar am fost la notar azi dimineata si mi/au spus ca ei nu pot face decat o procura ca eu sa pot iesi din romania cu fata. dar daca eu sunt la dublin si ma duc cu ea in italia cum fac?
ea are pasaport romanesc individual...nu e trecuta pe pasaportul meu. mai ales ca al meu e si expirat.
Dan Tudor
17-10-2011, 10:03
In situatia asta nu aveti nevoie de nimic.
Crissy-Onesti
17-10-2011, 10:11
multumesc mult......
Pai dacă pasaportul e expirat nu mai bine îl schimbi cît ești in țară ? Te scapă de alte probleme ...
Crissy-Onesti
17-10-2011, 16:37
dar eu am fost la dublin s cu buletin de identitate si a fost o.k....apoi daca ea are pasaportul individual nu mai are rost sa fac si eu unul.o sa merg la ambasada acolo la dublin s ail fac.ca nu ma grabesc sa il am in 2 sapt.
dar sa mai recitesc ccateva informatii ca am auzit ca cei de la aerop. Bacau imi vor cere cazier...anul trecut din bucuresti pt italia nu mi/au cerut...cam ciudat..
puidemorosan
17-10-2011, 19:07
Am aplicat si eu prin Passport Express in 30 Septembrie, dar inca nu am primit de veste. Nu stiu ce sa fac, mai ales ca acolo e certificatul de nastere al copilului. In caz ca-l refuza, noi pe 7 Noiembrie avem bilet de plecat in tara si ar trebui sa facem cumva sa primim inapoi certificatul. Am insa o intrebare - pot sa plec in tara cu procura si sa i fac acolo certificatul romanesc, sau e musai de facut aici??? Multumesc!
Dan Tudor
17-10-2011, 19:17
dar sa mai recitesc ccateva informatii ca am auzit ca cei de la aerop. Bacau imi vor cere cazier...anul trecut din bucuresti pt italia nu mi/au cerut...cam ciudat..
Cazierul este cerut doar persoanelor, altele decat parintii, care calatoresc cu respectivul minor (de ex. bunicii)
@puidemorosan - nu puteti pleca cu copilul in tara "cu procura", ci doar cu titlu de calatorie. Eliberabil de noi in ziua in care veniti (si cu copilul). Certificatul romanesc poate fi transcris in tara. Asigurati-va ca cel irlandez este apostilat si verificati insa (la evidenta populatiei) cat timp va dura...
puidemorosan
17-10-2011, 19:20
Nu m-am exprimat cum trebuie, insa la titlu de calatorie ma refeream. Am ramas putin in ceata referitor la apostilat - unde se face, cand, cam cat costa? Daca stie cineva detaliile astea mi-ar prinde tare bine. Multumesc pentru raspuns!
Dan Tudor
17-10-2011, 19:24
Nu m-am exprimat cum trebuie, insa la titlu de calatorie ma refeream. Am ramas putin in ceata referitor la apostilat - unde se face, cand, cam cat costa? Daca stie cineva detaliile astea mi-ar prinde tare bine. Multumesc pentru raspuns!
Apostila (nu apostilat). http://www.dfa.ie/home/index.aspx?id=268#1
Costa 20 euro.
puidemorosan
17-10-2011, 19:30
Multumesc de lamurire si mai ales pentru indicatiile precise. Acum am alta intrebare - odata ajunsi in tara e obligatoriu sa-i facem certificat romanesc si pasaport, pentru a se putea intoarce in Irlanda(copilul)?
Dan Tudor
18-10-2011, 08:37
Da. Cu ce altceva ar putea calatori ?!
Multumesc de lamurire si mai ales pentru indicatiile precise. Acum am alta intrebare - odata ajunsi in tara e obligatoriu sa-i facem certificat romanesc si pasaport, pentru a se putea intoarce in Irlanda(copilul)?
buna,prin aceeasi situatie am trecut si noi.am calatorit din irl in ro cu titlu de calatorie pentru bebe iar in romania trebuie mai intai sa transcrii certificatul de nastere irlandez al copilului(asta dureaza cam 1 luna) si dupa aceea pasaportul temporar care este valabil 1 an,noi l-am facut la urgenta si in 2 ore a fost gata a costat 2 mil(1 mil pas+1 mil taxa de urgenta)...la pasapoarte trebuie sa fie ambii parinti prezenti,iar ca si acte :titlul de calatorie cu care a-ti calatorit din irl,certificatul de nastere al copilului,certificatul vostru de casatorie si actele voastre de identitate.sa va traiasca bebele.succes
---------- Post added at 13:08 ---------- Previous post was at 13:01 ----------
cand mergi sa ridici certificatul de nastere(irlandez)te intreaba cate exemplare vrei...ar fi trebuit sa ceri cel putin 2 exemplare...mergi acolo de unde l-ai ridicat poate iti mai pot da inca un exemplar.
puidemorosan
18-10-2011, 14:04
Dumnezeule!!!! O luna dureaza transcrierea certificatului? Pai ce Doamne fac timp de o luna? Asta e bataie de joc. De aia inca ma rog ca zilele astea sa vina un raspuns de la pasapoarte, poate scap de sistemul din Romania. Mi-e groaza deja sa ma gandesc la asa ceva. Iulia, poti sa-mi spui cat a costat transcrierea in tara? Multumim de informatii!
a trebuit sa platim decat o taxa de 2 lei...dureaza asa mult pentru ca toate actele trebuiesc trimise la bucuresti pentru aprobare,birocratia din romania :-)....stii tu cum e...
Crissy-Onesti
18-10-2011, 16:16
asa este...si noi am rezolvat tot intr-o luna si asta pt ca am trimis din timp toate actele in romania iar aprintii s-au ocupat de aceasta problema. cand ne-am dus sa ii facem pasaport fetitei totul era rezolvat...
---------- Post added at 17:16 ---------- Previous post was at 17:14 ----------
Dl Dan Tudor, multumesc mult pentru ajutor si mai ales pentru lamuriri. Sa auzim numai de bine!
daca se rezolva intro luna, insemna ca s-a imbunatatit
am astepta vreo 3 luni in 2005 si nu am primit nici un raspuns
a trebuit sa merg la Bucuresti sa-l ridic personal
undeva pe langa piata Moghioros
puidemorosan
18-10-2011, 17:37
Oare se poate rezolva direct la Bucuresti? Ca am neamuri acolo si as avea unde sa stau cateva zile....e totusi mai bine decat sa astept o luna...
@crissy Vezi de aia spuneam eu faceți-va actele din timp,sunt pațit de aia spun nu doar mă bag in seama...
@puidemorosan eu am făcut 4 certificate de naștere la fica-mea,între timp unul sa pierdut in birocratiia din Irlanda,de ce nu ai cerut mai multe,e dreptul tau .
Dan Tudor
19-10-2011, 10:47
http://www.***************.com/index.php?option=com_content&view=article&id=112:ziarul-************-irl-sfaturi-consulare&catid=39:ambasada-romaniei&Itemid=68
puidemorosan
19-10-2011, 13:58
@Dan Tudor - multumim pentru informatii si indrumari
@mariussibianu - Nu ma gandeam ca o sa am nevoie de mai multe certificate. O sa merg maine sa mai cer un exemplar sau doua.
Dan Tudor
19-10-2011, 15:34
http://www.***************.com/index.php?option=com_content&view=article&id=112:ziarul-************-irl-sfaturi-consulare&catid=39:ambasada-romaniei&Itemid=68
O singura rectificare fata de articol - la noi, timpul de asteptare actual este de cca. 1 saptamana, nu de 2 luni !
@mariussibianu - Nu ma gandeam ca o sa am nevoie de mai multe certificate. O sa merg maine sa mai cer un exemplar sau doua.
Cere 4-5 cite iti da,ca nu cer de mancare :)
puidemorosan
19-10-2011, 18:19
O sa vad cat ma costa, ca nu cer de mancare, insa cer bani cand le iei si deocamdata suntem cam "stransi" din punct de vedere financiar. Multumesc totusi de indrumari.
Cred ca atit costa vezi aici
http://www.groireland.ie/fees.htm
puidemorosan
19-10-2011, 23:21
Pfu....multumesc mult de ajutor. Deci o copie deocamdata :)))
mihaimilk
06-01-2012, 16:43
puidemorosan, cum te-ai descurcat pana la urma? Eu am 4 certificate, dupa sfaturile de aici...
puidemorosan, cum te-ai descurcat pana la urma? Eu am 4 certificate, dupa sfaturile de aici...
Și sigur nu-ți pare rău !
mihaimilk
06-01-2012, 22:34
... de ce sa-mi para rau...
... de ce sa-mi para rau...
Păi asta ziceam,de ce să-ți pară rău că dai banii pe mai multe certificate,la urma urmei e o bucată de hârtie care o poți pierde/deteliora oricînd,și vezi cît umbli după cîte un act cînd nu îl ai,așa avînd mai multe ești mai liniștit din această privință,și nu zic asta doar să mă aflu în treabă sunt mulți care nu gîndesc așa
mihaimilk
10-01-2012, 16:37
Nu-mi pare, ca a fost doar 8 euro pe bucata... fata de certificatul romanesc care e 190+ euro? Si daca are certificat romanesc trebuie cazier daca e insotit de atcineva decat de parinti. Hmm stai si te gandesti daca se merita
Puidemorosan ne-a uitat... eu nu-s presat de timp, doar eram curios cum au mers lucrurile...
Daca vreau sa aplic prin posta, aici (http://www.dfa.ie/home/index.aspx?id=263) scrie ca trebuie si pasaportul meu, o copie o fi buna?
In plus, o cerinta e "fotografie legalizata" la aplicatia pt pasaport, trebuie sa ma prezint la un notar cu poza si copilul?
completezi formularul APS 1, pe care trebuie sa-l semneze un "garda officer",
cand o sa semneze formularul se va semna si pozele copilului
la garda trebuie sa fie prezenti parintii (mama si tata) si copilul.
cand mergeti la garda trebuie sa aveti acte de identitate.
pentru obtinerea pasaportului, probabil o sa trebuiasca sa faceti dovada ca macar unul din parinti are mai mult de 3 ani, inainte de nasterea copilului, locuiti in Irlanda
dovada se poate face cu P60 sau Notice of Assessment.
avocatpentruromani
10-01-2012, 19:40
Nu-mi pare, ca a fost doar 8 euro pe bucata... fata de certificatul romanesc care e 190+ euro? Si daca are certificat romanesc trebuie cazier daca e insotit de atcineva decat de parinti. Hmm stai si te gandesti daca se merita
Puidemorosan ne-a uitat... eu nu-s presat de timp, doar eram curios cum au mers lucrurile...
Daca vreau sa aplic prin posta, aici (http://www.dfa.ie/home/index.aspx?id=263) scrie ca trebuie si pasaportul meu, o copie o fi buna?
In plus, o cerinta e "fotografie legalizata" la aplicatia pt pasaport, trebuie sa ma prezint la un notar cu poza si copilul?
Hi Mihai,
I am a Peace Commissioner and I will be happy to sign your Declaration Form A and passport form Free of Charge (you must sign both forms in my presence) you can drop by my office anytime. The address is 334 North Circular Road, Phibsboro, Dublin 7. A copy of your passport is not acceptable, you must send the original to the Passport Office.
Declaration Form A must be completed if neither parent is an Irish Citizen.
mihaimilk
10-01-2012, 22:54
completezi formularul APS 1, pe care trebuie sa-l semneze un "garda officer",
cand o sa semneze formularul se va semna si pozele copilului
la garda trebuie sa fie prezenti parintii (mama si tata) si copilul.
cand mergeti la garda trebuie sa aveti acte de identitate.
pentru obtinerea pasaportului, probabil o sa trebuiasca sa faceti dovada ca macar unul din parinti are mai mult de 3 ani, inainte de nasterea copilului, locuiti in Irlanda
dovada se poate face cu P60 sau Notice of Assessment.
Mersi sfinx. Simplu, ramane trimisul pasaportului mamei prin posta.
---------- Post added at 22:54 ---------- Previous post was at 22:53 ----------
Hi Mihai,
I am a Peace Commissioner and I will be happy to sign your Declaration Form A and passport form Free of Charge (you must sign both forms in my presence) you can drop by my office anytime. The address is 334 North Circular Road, Phibsboro, Dublin 7. A copy of your passport is not acceptable, you must send the original to the Passport Office.
Declaration Form A must be completed if neither parent is an Irish Citizen.
I'm based in Galway, thanks though :)
sfatul meu ia-ti o zi libera si vino in Dublin. Ce-i in mana nu-i minciuna.